Haşim Akten


KISSADAN HİSSE DÜŞÜNMENİZ İÇİN

KISSADAN HİSSE DÜŞÜNMENİZ İÇİN


Bugünlerde yine haberlerde şiddet eylemlerini konuşuyoruz. Toplumda sinirler gergin. Hem de öyle gergin ki neticesi ölümlerle sonuçlanıyor. Bir kıssa anlatacağım düşünmeniz için.

ZAMANIN KUTBU !

Toplumun huzurla yaşadığı bir zaman diliminde Padişah adamlarından zamanın kutbunun kim olduğunu araştırmalarını ister. Tasavvufta zamanın kutbu dünya işlerini yöneten kişi olarak bilinir. Padişahın görevlileri araştırmalarının neticesinde zamanın kutbunun bir testici olduğunu öğrenirler. Padişah testiciyi ziyaret etmelerini ve bir anlamda test etmelerini ister. Görevliler testicinin dükkanına giderler. Üst üste yığılarak konulmuş testileri göstererek “Şu en alttaki testiye bakabilir miyiz?” derler. Testici hiç üşenmeden tüm testileri yan tarafa aktararak gösterdikleri testiyi uzatır. Görevliler beğenmediklerini söyleyerek yan tarafa aktarılmış testi yığınının yine en alttaki testiyi göstermelerini isterler. Testici yine hiç söz etmeden ve üşenmeden testileri eski yerine aktararak o testiyi onlara verir. Görevliler onu da beğenmediklerini söylerler ve yine testi yığınından en alttaki testiyi çıkarmasını isterler. Testici yine hiç kızmadan ve üşenmeden testileri yan tarafa aktarır. Görevliler onu da beğenmediklerini söyleyerek ayrılırlar. Testici güler yüzle “Uğurlar ola” der.

Görevliler durumu Padişaha anlatırlar. Padişah çok memnun olmuştur. Zamanın kutbunun karakterinin topluma yansıdığını düşünerek mutlu olur. Fakat bir zaman sonra toplumda huzur kaybolur ve şiddet olayları başlar. Padişah bir çözüm bulamamaktadır. Adamlarına zamanın kutbunun yaşayıp yaşamadığına bakmalarını ister. Görevliler zamanın kutbunun vefat ettiğini öğrenirler. Padişah yeni kutbun kim olduğunu öğrenmelerini ve ziyaret etmelerini ister. Tabiki test etmelerini de. Görevliler yeni kutbun bir karpuzcu olduğunu öğerenerek ziyarete giderler. Üst üste yığılmış karpuz yığınlarının en alttakini göstererek “Şu en alttaki karpuza bakabilir miyiz?” deyince karpuzcu sinirlenerek “Beni testici mi sandınız? Hadi defolun” diyerek onları kovar.

Padişaha durumu anlatırlar. Padişah çok üzgündür. Her ne kadar tasavvuf dünyasında böyle hikâyeler anlatılırsa da bu zamanın kutbu olduğu anlamı taşımaz. Bu hikâyeler kıssadan hisse almak için anlatılan ibretli kıssalardır.

Şimdi toplumumuzdaki yaşadığımız şiddetin sebebini anladınız mı acaba?

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.

Vesselam.