Mehmet Anıl Korkmaz


Altı Parti Yol Haritasını Çiziyor

Altı Parti Yol Haritasını Çiziyor


27 Mart’taki toplantı öncesi Deva Partisi genel başkanı Ali Babacan diğer parti liderleriyle görüşme turunu tamamlamıştı. Ali Bey seçimlere Deva Partisi adı altında girmek isteyen tabanına kulak vermek istiyordu. Bu durumu liderle paylaşan Babacan ise karşılığında “bunun Cumhur ittifakı bileşenlerin de isteği olduğunu; altılı masada ayrışmayı ifade edebilecek hareketlerden en azından şimdilik kaçınılması gerektiği” cevabını aldı.

Evet, Deva Partisi ve Gelecek Partisi tabanlarında kendi partilerine müthiş bir inanmışlık var. Kamuoyu analizleri ve hususi olarak görüşmekte olduğum kararsızların önde gelenleri de aslında Gelecek ve Deva Partisini –duygusal da yaklaşarak- CHP ile işbirliğinden ötürü henüz istedikleri düzeye erişemediklerini belirtiyorlar. Haklı olabilirler mi? Haklı olabilirler fakat siyasette haklı olmak her zaman müspet sonuç almaya imkân vermez. Nasıl mı?

Deva ve Gelecek Partilerinin alacakları oy –baskın bir şekilde oranca fazla- Ak Parti’ye oy vermeyecek olan kararsız seçmenden oluşuyor. Bu seçmen kitlesi “ben Ak Partiye oy vermem ama verebilecek bir partim de yok” diyen bir yapıya sahip. Matematiksel olarak her hâlükârda muhalefetin oy yüzdesi bu şekilde artmış oluyor. Tek bir sıkıntı var; istenilen düzeyde bir fark meydana gelemiyor. Ne yapmalı?

Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti asla her seçim bölgesinde aralarındaki tek bir partinin amblemi altında seçime girmemeli. Her parti görece en güçlü olduğu seçim bölgesinde tek listeyle seçime girmeli. Manisa’da Gelecek Partisi listesi, Ankara’da Deva Partisi listesi, Konya’da Gelecek Partisi listesi, Afyon’da Demokrat Parti listesi, Sivas’ta Saadet Partisi listesi… Her ili henüz çalışmadım. Ama bu yazdıklarıma dikkat edilecek olursa her ili tek tek inceleyeceğimden şüpheniz olmasın.

***

Ahmet Davutoğlu’nun Ak Partili seçmenlerin vicdanlarına yaptığı seslenişe cevap Ak Parti İstanbul il teşkilatından geldi. AKP İBB Meclis Üyesi Amine Cansu Kaba, partisinden istifa ettiğini sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu. Kaba, gerekçe olarak AKP'nin 'adaletten uzaklaştığını' söyledi ve 'makam ve mevki sahiplerinin liyakatsizliğini' örnek gösterdi. Hanımefendinin istifa gerekçesi tüm Ak Parti teşkilatlarında soğuk duş etkisi yarattı. Siyasetle iştigal olanlar  “yoksa” demeye başladı.

***

KDV indirimlerini ve kaldırımlarını nasıl yorumluyorum?

  • Hâlâ bebek bezindeki KDV kaldırılmadı.
  • Hâlâ hayvan mamalarından KDV kaldırılmadı.
  • Hâlâ müteahhit lobisine olağanüstü destek veriliyor.

Ama son düzenlemelerin en büyük faydası artık ortadan kalktığı halde kendini orta sınıf görmeye devam eden topluluğun ev ve araba almaya dair hayallerinin realizmle tanışıp yok olması oldu. Ayaklar dün itibariyle daha sağlam yere basacaktır, kimsenin şüphesi olmasın.