Recep Kürkçü


Milli güreşçilerimiz Romanya da tarih yazdı

Milli güreşçilerimiz Romanya da tarih yazdı


Romanya?da organize edilen Avrupa Büyükler Güreş Şampiyonası 14 Nisan Pazar günü yapılan müsabakalarla sona erdi. Turnuvaya Türk güreşçiler damga vurdu. Başkent Bükreş?te 8 Nisan 2019 da başlayan ve 7 gün süren şampiyonada Türkiye, 6'sı altın, 2?si gümüş ve 8?i bronz olmak üzere toplam 16 madalya kazandı. Avrupa şampiyonalarında en fazla madalya sayısına ulaşan milliler, Romanya'da büyük bir başarıya imza attı. Şampiyonada erkekler serbest stilde, 57 kiloda Süleyman Atlı, 70 kiloda Mustafa Kaya, 125 kiloda Taha Akgül, grekoromende 67 kiloda Atakan Yüksel,125 kiloda Rıza Kayaalp, kadınlar kategorisinde de 76 kilo da Yasemin Adar altın madalya elde etti. Organizasyonda  serbest stilde 65 kiloda Selahattin Kılıçsallayan, grekoromende 72 kiloda Cengiz Aslan gümüş, serbest stilde 61 kiloda Recep Topal, 79 kiloda Muhammet Nuri Kotanoğlu, 86 kiloda Fatih Erdin, grekoromende 60 kiloda Kerem Kamal, 82 kiloda Emrah Kuş, kadınlar kategorisinde 50 kiloda Evin Demirhan, 55 kiloda Bediha Gün ve 59 kiloda Elif Jale Yeşilırmak'ın bronz madalya kazandı.

Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası'nda, 3 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalya kazanan, Serbest Güreş Milli Takımı, 156 puanla, 162 puanlı Rusya'nın ardından ikinci oldu. Turnuvada üçüncülüğü ise 145 puanlı Azerbaycan elde etti. Türkiye, Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası'nda serbestte 10 sıkletin 7'sinde madalya kazanmayı başararak tarihi bir başarı yakaladı.

Türk sporunun en başarılı isimlerinden Taha Akgül, Romanya'da düzenlenen şampiyonada finalde daha önce yenildiği Gürcü Geno Petriashvili'yi mağlup ederek yedinci Avrupa şampiyonluğuna imza attı. Taha, 7. kez Avrupa şampiyonu olarak, Türk sporcular arasında serbest stilde kendisine ait rekoru geliştirdi.

Türkiye, müsabakalarda 1 altın, 3 bronz madalya kazandığı Kadınlarda elde ettiği 4 madalya sonucunda topladığı 98 puanla Avrupa üçüncüsü olarak tarihinin en iyi derecesini elde etti. Şampiyonada, kadınlar 76 kilo finalinde Avusturyalı Martina Kuent'i 6-1 yenerek altın madalyaya ulaşan Yasemin Adar da da dördüncü kez Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

Avrupa güreş şampiyonasında Grekoromen stilde 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan milli takımımız şampiyonayı 132 puanla ikinci sırada tamamladı. Rusya 192 puanla birinci, Azerbaycan 76 puanla üçüncü sırada yer aldı.

Avrupa Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil 130 kilo finalinde mindere çıkan Rıza Kayaalp, Gürcü rakibini 3-0 yenerek üst üste 8, toplamda ise 9. kez Avrupa şampiyonu oldu. Rıza Kayaalp, 9. zaferiyle Türk güreş tarihinde Avrupa şampiyonalarında en fazla altın madalya kazanan sporcu unvanını elde etti. Rıza, bu şampiyonadan önce rekoru Hamza Yerlikaya'yla paylaşıyordu.