Göktan Ay


14. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu Başladı…

Sempozyum 'Hafıza, Mekan ve Müzik' Ana Başlıkları ile 23 Mayıs 2024’de Kütahya’da başladı. (23-26 Mayıs 2024) Türk Müziği ve Halk Kültürü alanında Prof. Dr. Uğur Türkmen’in Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü iken başlattığı sempozyum 14. yılına giriyor. Tebrik ediyoruz.


Sempozyum 'Hafıza, Mekan ve Müzik' Ana Başlıkları ile 23 Mayıs 2024’de Kütahya’da başladı. (23-26 Mayıs 2024)

Türk Müziği ve Halk Kültürü alanında Prof. Dr. Uğur  Türkmen’in Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü iken başlattığı sempozyum  14. yılına giriyor. Tebrik ediyoruz.

Bizlerde 30 yıldır İstanbul Türk Müziği Festivali’ni düzenleyen STK’lar (MÜZDAK) olarak, bu tür organizasyonların çok zor olduğunu biliyoruz. O nedenle destek veren tüm kişi ve kuruluşlara da Müzik, Kültür ve Sanata verdikleri destek için teşekkür ediyoruz.

Sempozyum amaç ve kapsamı şöyle:

“14. Uluslararası Sempozyum, vefatının 40. yılında Hisarlı Ahmet’i bu kez halk müziği mirasının organik olarak bağlı bulunduğu Hafıza, Mekân ve Müzik teması ile anıyor.

Kütahya’nın kültürel sembolü Hisarlı Ahmet’in, yöresine ait türküleri özgün üsluplarıyla yorumlaması ve canlılığını koruyan bölgesel gelenekleri özüne sadık kalarak aktarması, onu hafıza ve mekân kavramları ile doğrudan ilişkilendiriyor.

Birçok faklı bağlam ve perspektiflerde ele alınabilen hafıza ve mekân kavramları tarih boyunca insanın dünyayı anlama, yorumlama ve onunla etkileşime girme gayretinde şekillendirici olmuştur. Ancak Endüstri 5.0 ile bilgiyi saklama ve iletme koşullarından, sanal ortamların belirlediği mekânsal algılara kadar hafıza ve mekân kavramlarına ait tüm sınırlar sürekli bir değişim sürecine girmiştir. Yaşadığımız dönem Zygmunt Bauman’ın iyi tanımlanmış yapılar ve istikrarlı sosyal kurumlarla karakterize ettiği katı dünyayı takip eden ve akışkan modernite olarak tanımladığı; değişim, belirsizlik ve istikrarsızlık ile işaretli.

İnsan ve toplum odaklı olma geleneğini sürdüren, 14. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu, tüm akademisyenleri insan hayatının bu akışkan dünyasında müziğin ve müzisyenlerin içinde bulundukları çağ ile etkileşimini ve ona uyum sağlama çabalarını, hafıza ve mekânın engin kavramları içinde araştırmaya davet etmekten onur duyar.”

 

 

 

 

Sempozyumda Alt Başlıklar ise şöyle belirlenmişti.

Akustik

Algı

Bestecilik

Beyin ve Müzik

Bilim Felsefesi ve Fizik

Bireyselcilik ve Kolektivizm

Çalgı Teknolojileri

Çevrimiçi Medya Bilişi

Elektroakustik Sistemler

Endüstri 5.0

Farklı Öğrenenler

Film ve Müzik

Kent ve Kamusal Alan İlişkisi

Kentlerin Müzik Tarihi ve Kültürleri

Kişisel ve Aile Hafızası

Kültürel Planlama

Kronoloji ve Anakroloji

Müzik Eğitimi

Müzik Müzeleri ve Koleksiyonlar

Müzik Prodüksiyonu ve Üretimi

Popüler Müzik ve Kültürel Hafıza

Sanal Ortam

Tasarım ve Müzik İlişkisi

Yapay Zeka

Yorumculuk

Sempozyuma  140’a yakın bildiri çevrimiçi/yüz yüze kabul edilmişti. Marcus Alessi Bittencourt, Panayiotis Kokoras çağrılı konuşmacıydı ve 2024 Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Lilian Maria Tonella Tüzün olmuş, sempozyum nedeniyle çeşitli salonlarda ve okullarda 40 farklı alanda konserler hazırlanmış, 2 sergi açılmıştı.

Açılış konuşmalarına geçildi. 

Yıllardır etkinliğin yapılmasında  önemli bir görev yapan,  “Evrensel, yöresel, geleneksel pratik sanatlar ve güzel sanatların farklı dallarında uğraşanları bir araya getirmek, bu sanatlara meyilli kişileri, gençleri teşvik etmek, güzel sanatların (Edebiyat, müzik, tiyatro, sinema, TV, resim, mimari, heykel, fotoğraf dallarında yöresel olarak ağaç oymacılığı, dokumacılık, arıcılık, çini, folklor v.b) tüm dallarda yurt içinde ve yurt dışında faaliyetler gösterip sergiler açmak kurulmuş ve kurulacak olan Kültür Dernekleri federasyon ve konfederasyonlarına katılmak. Kütahya il ve ilçelerinde derneğin şubelerini açmak” amacıyla faaliyet gösteren Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Mustafa Kemal Altınsoy, 2009 yılında başladıkları Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nda 14 yıla nasıl gelindiğini ve Kütahya’ya katkılarını anlattı.

 

 

Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Nazif Güral; her zaman kültür ve sanatına desteklerini devam ettireceklerini, Kütahya’ya kalıcı eserler bırakmanın önemini anlattı. Ayrıca Sn. Rektörlerden Ahmet Yakupoğlu ile ilgili çalışmalar yapılmasını, destek gerekiyorsa vereceğini söyledi.

Sempozyuma destek veren, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü, Sn. Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, ülkemiz kültür ve sanatında, geçmişten örnekler vererek tarihi bir tur attırdı. “Böyle bir sempozyuma destek vermek bizlerin görevidir” dedi.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü, Sn. Prof. Dr. Ahmet Tekin; sempozyumların hem bilime/sanata hem Kütahya’ya ekonomik katkıları olduğunu, Kütahyalıların, üniversite öğrencilerinin vb. bu tür konser/etkinlik ve sempozyumlara ilgisinin arttığını” belirtti.

Hisarlı Ahmet’in oğlu, TRT E.THM Sanatçısı, yüksek mimar Mustafa Hisarlı ise; “Babasının THM’ye çok önemli hizmetleri olduğunu, yüzlerce eser kazandırdığını, bir çok sanatçıya ilham olduğunu,  Kütahya’nın Hisarlı Ahmet’e sahip çıkmasından gurur duyduğunu” söyledi.

 

 

Konuşmacıların hepsi Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nu başlatan ve 14 yıldır aksatmayan, çalışkan, vefakar Uğur Türkmen’e gönülden teşekkür ettiler.

Konuşmacılara teşekkür plaketleri verildi.

Müzikolog Ersin Antep, açılış konferansında 'Hafıza, Mekan ve Müzik' Ana Başlıklarının bağlantısını içeren bilgiler verdi. Müziğin toplum içindeki yeri ve öneminden bahsetti.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Lilian Maria Tonella Tüzün, sempozyumun amaçları, başvuran bildiri alanlarını, başvuranların üniversitelerini istatistiki bilgilerle anlattı. 

Bu arada yıllardır Düzenleme Kurulu Başkanlığı’nı yapan  Uğur Türkmen, bu görevi 5 yıllığına Filiz Yıldız’a devretti.

Bildiriler ilk gün 2 salonda 4 oturumla izleyenlerle buluştu.

Bilim/Sanat Kurulu Üyesi olduğum sempozyum üzerine yapılan konuşmaları, ilginç bildiri konularını ve sonuç raporunu bir sonraki yazımda okuyabilirsiniz.