Göktan Ay


12. Kalkınma Planı Ülkemizi Kalkındırır mı?..

12. Kalkınma Planı TBMM’de kabul edildi. 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulu'na geldi.


12. Kalkınma Planı TBMM’de kabul edildi. 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulu'na geldi. Görüşmelerde, Planın Cumhurbaşkanlığına geri verilmesine ilişkin 29 önergeden 8'i geri çekildi, 21 önerge ise kabul edilmedi. Keşke muhalefetin verdiği bu önergelerin görüşülmesine fırsat verilseydi. Fakat biliniyor ki, 22 yıldır Ak Parti ve MHP, muhalefetin tüm önergelerini doğru-yanlış demeden dikkate bile almıyor ve reddediyor.

Ülkenin geleceğini planlamak çok ciddi bir iş olup, sağlıklı olması için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kurulmuştu. Ancak nedendir bilinmez, Ak Parti 2011’de DPT’yi kaldırdı ve yerine CB Sistemi içinde CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nı ihdas etti. Kısaca 12. Kalkınma Planı bu başkanlığın çalışması oldu.

Muhalif yazarlar gibi “toptan beğenmezlik” yapmak, Mustafa Balbay (Cumhuriyet/02.11.2023) gibi  “12. çuvallama planı!” gibi yazmak yerine 11. Kalkınma Planında olduğu gibi eğitim, kültür ve sanat maddelerinin analizini yapmaya çalışacağız. Önce 11. Kalkınma Planı ilgili bazı yazılarımın linklerini verelim;

11.Kalkınma Planında Kültür/Sanat…(1) https://tyb.org.tr/goktan-ay-11-kalkinma-planinda-kultursanat1-39263h.htm

11.Kalkınma Planında Kültür/Sanat Maddeleri…(2) https://tyb.org.tr/goktan-ay-11-kalkinma-planinda-kultursanat-maddeleri2-39313h.htm

11. Kalkınma Planında, Öğretmenlik ve Yükseköğretim!...(3) https://tyb.org.tr/goktan-ay-11-kalkinma-planinda-ogretmenlik-ve-yuksekogretim-3-39540h.htm

Şunu yazmak zorundayız ki, 11. Kalkınma Planının çoğu maddesi uygulanamadı. Çünkü, sık sık değişen Bakanlar, her Bakan ile değişen bürokratlar çarkların çalışmasını engelledi ve güncel işlerin peşine düşüldü. Hatta TBMM’de bu planın tamamını okuyan ve değerlendiren MV oranını da merak ediyoruz.

İnşallah –ihtimal veremiyoruz ama- 2024-2028 yıllarını kapsayan bu plan uygulama şansı bulur.

Planı TBMM’ye Cumhurbaşkanı Yard. Sn. Cevdet Yılmaz sundu. Sn. Yılmaz, Ak Parti’nin her daim Bakanlarından oldu, sadece ilk CB Hükümetinde yoktu. Güler yüzlü, bilgili, ilişkileri sağlam bir kişilik sergiliyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sunuş başlıkları şöyleydi; 

1/ "İmalat sanayiinin milli gelirdeki payını yüzde 30'un üzerine çıkarmayı, küresel mal ticaretinden yüzde 2'nin üzerinde pay almayı, yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayii ihracatından yüzde 17 pay almayı ve kalkınma önceliklerimize halel getirmeden net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı öngörüyoruz."

2/ “2023 genelinde ekonomik büyümemizin yüzde 4,4 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz.” 

3/ "İşsizlik oranını yüzde 5’in altına düşürmeyi hedefliyoruz. Bu vizyona ulaşma yolunda 2053 hedeflerini belirledik. İstikrarlı bir büyüme modeli uygulayacağız." 

4/ "Vatandaşlarımızın refah seviyelerini artıracak politikalar önceliklendirilecek. KİT yönetişim reformu hayata geçirilecek" 

5/ "BES daha cazip hale getirilecek. İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve rekabetçiliğin artırılmasını hedeflemekteyiz" 

6/ "2,5 milyon hektar tarım arazisinin toplulaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecek"

7/ "Yurt dışında maden, petrol ve doğal gaz arama ve yatırım işbirlikleri geliştirilecek"

8/ "2028 yılında 82,3 milyon turist ve 100 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz.” 

9/ "Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yerli katma değerin artırılmasını amaçlıyoruz"

10/ "Demiryollarında elektrikli hat oranı yüzde 72'ye, sinyalli hat oranı yüzde 80'e çıkarılacağız"

11/ "En az 10 üniversitenin ilk 500'e girmesi sağlanacak"

12/ "Yurt dışında çalışan nitelikli vatandaşlarımızın Türkiye ile bağlarını güçlendireceğiz"

13/ "Sağlıklı nesillerin yetişmesi önceliğimizdir. Erken dönem çocuk bakım imkanları artırılacak"

14/ "Kalkınmanın önemli itici gücü gençlerdir" 

15/ "Sinema endüstrisinin gelişimi sağlanacaktır"

16/ "Dar ve orta gelirlilere yönelik en az 375 bin sosyal konut üretimi hedeflenmektedir"

17/ "Vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde yaşamalarına öncelik vermeye devam edeceğiz"

Eğitim, Kültür, Sanat Maddeleri Analizi İle Devam Edecek…