YÜKSEL DURAK YAZDI; “SÜPER LİG’E YENİDEN MERHABA”

TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG 15. HAFTA (23-24 Aralık 2022)

Spor 25.12.2022 11:45:00 0
YÜKSEL DURAK YAZDI; “SÜPER LİG’E YENİDEN MERHABA”

Dünya Kupası karnavalıyla futbolun seyir zevki ve eğlencesinde çok güzel günler yaşamıştık fakat Süper Lig’i de özlemiştik. Üstelik haftanın maçlarından en önemlisi; Trabzon-FB maçı, heyecanı katlayacaktı.

 

Trabzon’da ki maçın ilk yarısında oyun kurulamadı fakat müthiş mücadele vardı. İkinci yarısında sakar bir kırmızı kartla Crespo oyun dışı kalınca ibre Trabzon’dan yana döndü. Geçen yılın şampiyonu bu şansı iyi kullandı ve maçı kazandı.

Bu sezon iyi bir FB’ye karşın Trabzon’un performansı taraftarını pek mutlu etmiyordu. Trabzonlu bu maçı kazanınca adeta şampiyonluk sevinci yaşadı.

 

Dünya Kupası’ndan sonra yeniden kendi futbolumuza dönüşü Türkiye Kupası ile yaptık. Ardından futbol mesaisi 15. Hafta ile devam etti.

 

KUPA (ZİRAAT TÜRKİYE) MESAİSİ

“ŞANLIURFA, HARİKAYDIN... TEBRİKLER”

 

Beşiktaş-Şanlıurfaspor: 4-2...

Maçın mutlak favorisi ev sahibi Beşiktaş’tı fakat kronometre 15. Dakikayı gösterirken konuk takım Şanlıurfa, Kemal Rüzgar’ın 2 golüyle 2-0 öndeydi.

Şenol Güneş daha ilk yarıda başladığı oyuncu değişikliklerine 2. Yarıda da devam etti. Hoca, mümkün olsa tüm takımı değiştirecekti.

Beşiktaş 67. Dakikadan sonra attığı 4 gol ile maçı kazanıp son 16’ya kaldı.

 

2. Lig ekibi harika bir oyun oynadı. Kendine, rakibe, seyirciye ve futbola saygının muhteşem bir örneğini sundu. 

2-0 öne geçtikten sonra oyunu çirkinleştirebilirdi. Sakatlık numaralarıyla oyunun boşluklarına sığınabilirdi. Faullerle Beşiktaş’ın temposunu düşürebilir, oyunu durdurabilirdi. “Sahte” gerginlikler oluşturabilirdi. Bunların hiçbirine başvurmadı...

 

Dünya Kupası da dahil son zamanların en güzel “Oyun Centilmenliği” ile keyif verdi.

Tebrikler, teşekkürler... Yolun açık olsun Şanlıurfa.

 

ADS Rize’ye 4-3 kaybedip elenirken Giresun, bir başka 2. Lig temsilcisi Karacabey Birlikspor’dan 5 gol yiyerek (5-0) kupaya veda etti.

Alanya Eyüp, Konya Bodrum ve GS Keçiörengücü karşısında zorlandı

 

Son 16 eşleşmeleri;

Gaziantep-Konya/Karagümrük-Başakşehir/Sivas-Karacabey Birlik/Alanya-GS/Ankaragücü-BJK/FB-Rize/Antalya-Kayseri/Ümraniye-Trabzon oldu.

 

23 Aralık 2022, Cuma

 

 

HANGİKREDİ ÜMRANİYESPOR-MEDİPOL BAŞAKŞEHİR FK: 1-3

Goller:  Umut Nayir (17’)

               Aleksic (2’), Serdar Gürler (57’), Ndayishimiye (90’+3)

 

Başakşehir sağlam oyunuyla ev sahibini yendi. Ümraniye erken yediği gole cevap verip beraberliği yakaladı. Sonrasında Geraldo ile etkili ataklar da geliştirdi ama rakip savunmayı geçemedi. 

 

FRAPORT TAV ANTALYASPOR-MKE ANKARAGÜCÜ: 0-2

Goller:  Jese (64’), Ali Sowe (90’+11)

 

Ankaragücü ev sahibi gibi başladı, ev sahibi gibi oynadı. Atakların her türlüsü ile Antalya kalesini zorladı. Pasif kalan Antalya, buna rağmen 2 pozisyon üretti ancak atamadı.

Ankaragücü öne geçince Antalya hareketlendi fakat çok etkili olamadı. Üstelik ani Ankaragücü ataklarında savunma açıklar verdi.

Konuk takımda bir hayli pozisyonu ezen Ali Sowe son dakikada golünü attı, Başkent ekibi 3 puanla başladı.

Fernando’nun serbest atışta vuruşu muhteşemdi ama direğe takıldı.

 

24 Aralık 2022, Cumartesi

 

ATAKAŞ HATAYSPOR-BITEXEN GİRESUNSPOR: 1-1

Goller:  Bertuğ Özgür Yıldırım (75’)

               Bajic (87’)

 

Ortada bir maçtı, düşük tempoda oynandı. Hatay yediği beraberlik golünden sonra baskı kurmak istedi ama başaramadı.

Bertuğ Özgür’ün golü harikaydı.

 

KASIMPAŞA A.Ş.-DEMİR GRUP SİVASSPOR: 1-2

Goller:  Ben Ouanes (39’)

               Dia Saba (14’), Gradel (65’) 

 

Selçuk Yula’nın takımı Paşa, oyuna müthiş başladı. Baskı kurdu, 10 dakika için üç kez etkili oldu. Buna karşın Sivas, ilk ciddi atağında Dia Saba ile golü attı.

Gol Kasımpaşa’nın oyununu biraz bozdu. Sivas daha rahat ileri çıkmaya başladı.

İnisiyatifi tekrar ele alan ev sahibi etkili ve ciddi ataklar geliştirdi, mutlak bir pozisyonda direğe takıldı.

Beraberliği bulan Kasımpaşa 2. Golü de çok istedi ama atamadı. Buna karşın Sivas sakin, az ama etkili ataklar geliştirdi. Attığı 2. Golden sonra Sivas daha rahat bir oyun oynadı.

 

Yenilmemeyi önceleyen Rıza Çalımbay evine 3 puanla dönerken yeni hoca Selçuk Yula lige puansız başladı. Ama takımın iyi oyunu ilerisi için umut verdi.

Maçın en çalışkan ismi Koita, oyununu skora yansımadı.

 

“TRABZON YARIŞTAN KOPMAZKEN ZİRVEYİ KARIŞTIRDI”

TRABZONSPOR A.Ş.-FENERBAHÇE A.Ş.: 2-0

Goller:  Gomez (61’), Trezeguet (90’+11)

Kırmızı Kart: Miguel Crespo (57’-FB)

 

Açılan baraj kapaklarından büyük bir tazyikle fışkıran suların etrafa saçılması gibi başladı maç. Topu ayağına her alan futbolcu karşısında en az iki rakip tarafından oluşturulan bir baskı buldu. Oyun kurmak bir yana üç pasın üst üste yapılması mümkün olmadı.

İlk 15 dakika içinde uzun toplarla etkili üç atak geliştirdi ev sahibi Trabzon ama ikisi ofsayttı. 

Konuk FB ise King’in uzak direğe muhteşem vuruşunda direğe takıldı. Haftanın golü olabilecek vuruş isabetli şut istatistiğine bile giremedi.

Trabzon daha çok yüklendi fakat FB, direkten sonra Ferdi Kadıoğlu ile pozisyon daha buldu.

 

FB’nin en iyi iki futbolcusu Ferdi Kadıoğlu ve King iken Trabzon’da Siopis inanılmaz çalışkandı. Trabzon’da Bakasetas ve Visca etkili olamadı. FB’de de Batshuayi ve İrfan Can Kahveci beklenen etkinliğinden çok uzaktı. 

 

İlk yarı topun yerinde duramadığı, deli gibi bir o tarafa, bir bu tarafa gidip geldiği bir maç oldu.

Müthiş ikili mücadeleler ve baskı oyun oynanmasına izin vermedi. Her iki taraf da birbirini bozdu.

 

2. Devre daha sakin başladı ancak yine ciddi anlamda oyun kurulamadı. Trabzon ilk yarıya göre daha iyi görünürken FB aynı disiplinle devam etti.

 

TALİHSİZ KIRMIZI KART

Dakika 57... Crespo ve Abdülkadir Ömür aynı topa müdahale etmek istedi. Ömür daha çabuktu ve topa dokundu, Crespo talihsiz bir şekilde rakibinin ayağına bastı; 2. Sarı kart ve kırmızı ile Crespo oyundan ihraç edildi.

 

Jesus taktik plan değişikliğini düşünemeden ya da düşündüyse uygulamaya geçemeden gol geldi. Gol hemen gelmeseydi beraberliği düşünür müydü, bilinmez.

Dakika 61... Defansın arkasına sarkan Gomez, kaleci Altay Bayındır’ın solundan topu filelere gönderdi ve Trabzon 1-0 öne geçti.

Golün 61. Dakikada gelmesi de ilginç oldu.

 

Jesus asla pes etmeyen bir teknik direktör. 10 kişi kalan takımı 2. Golü yiyebilirdi ancak gol atabilirse rakibi ile arasındaki puan farkını koruyabilirdi. Oyuncu değişikliklerinde hücumu düşündü. 

 

Abdullah Avcı’nın Siopis ve Gomez’i oyundan almasını ben erken buldum. Bana göre Visca ve Bakasetas daha doğru hamle olurdu. Ancak süre ilerledikçe Bakasetas oyununu etkili hale getirdi ve galibiyete katkı veren oyuncular listesine girdi.

 

Bu değişiklikler sonrası FB Trabzon sahasında daha çok görünmeye başladı fakat savunma doğal olarak açık verdi. Trabzon kontrataklarında kalesini sağlam tutan Altay, skoru tutarak takımının son dakikaya kadar oyunda kalmasını sağladı.

 

Hakem Halil Umut Meler ilk devreye 7 dakika ilave etmişti. 2. Devreye de 10 dakika ilave etti. 

Hakemlerimizin eli, oynanmayan süre ilavesinde çok rahatlamıştı Dünya Kupası örnekliğinden sonra. Artık kimse ilave sürelere bir şey diyemezdi. 

 

Son dakikada Trabzon’un süreyi tüketmesi beklenirken Djaniny-Trezeguet paslaşmasında Mısırlının ceza sahası içinden vuruşuna Altay dokundu fakat gole engel olamadı: 2-0

 

FB son beş maçında ikinci mağlubiyetini alırken Trabzon zirveyle arasındaki puan farkını 3’e indirerek büyük moral kazandı. Son şampiyon yarıştan kolayına kopmayacağını gösterdi.

 

FB’li King ilk yarıdaki oyunun 2. Devrede devam ettiremedi. Ferdi FB’nin en iyi oyuncusuydu. Kaleci Altay skorun artmasına engel olarak öne çıksa da performansı puan almaya yetmedi. İrfan Can ve Batshuayi hayal kırıklığı oldu.

Trabzon’un en iyisi Siopis’ti... 2. Devrede Trezeguet daha etkili oynadı ve son dakikada golünü attı. Trabzon formasıyla ilk golünü atan Gomez iyi bir oyun sergiledi. 

 

Jesus mağlup oldu ama büyük eleştirilere maruz kalacak bir durumu yoktu. Ancak hakemlerden şikâyeti -en azından bu maç için- yakışmadı.

Abdullah Avcı kazanan hoca olarak tebrikleri hak etti. Ama 1-0’dan sonra puan kaybetseydi çok eleştirilirdi...

 

Hakem yönetimi bu zor maçın altından kalktı. Kötü hakem performansı bu maçı kaosa döndürebilirdi. 

Maç sonu futbolcuların centilmen tutumu çok hoştu, hep böyle olsun istiyoruz.

 

Puan kaybı FB taraftarını üzdü ancak lig şimdi daha bi kızıştı. Bu sezon ekstra işler olmazsa lig büyük bir heyecanla devam edecek... 


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °