YÜKSEL DURAK YAZDI; “HAKEM/VAR TARLADA KALDI” “KARTLAR HAFTASI”

TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG 16. HAFTA (27-29 Aralık 2022)

Spor 30.12.2022 12:51:00 0
YÜKSEL DURAK YAZDI; “HAKEM/VAR TARLADA KALDI” “KARTLAR HAFTASI”

Brezilya’nın ve dünya futbolunun efsanelerinden Pele, 82 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir hastaydı ve durumu gittikçe kötüye gidiyordu. Pele’nin vefatı büyük üzüntü yarattı.

 

Sivas/4 Eylül Stadyumu... Tarladan beter. Günümüzde bu sahada müsabaka oynatmak federasyonun çok büyük bir hatasıdır. Bu zemin oyuncuların sağlığını dorudan tehdit etmiştir. Bu nedenle federasyona bir kırmızı kart...

 

Hakem-VAR kararlarının böylesine ketum ve gizemli kalması kabul edilemez. Haftanın bitiminde MKH/TFF futbol kamuoyunu bilgilendirmek zorundadır. 

 

27 Aralık 2022, Salı

 

 

“KESKİN SİRKE... TARAFTAR BAZEN ZARARDIR”

MKE ANKARAGÜCÜ-HANGİKREDİ ÜMRANİYESPOR: 1-2

Goller:  

Zahid (2’)

Avounou (9’ ve 55’)

 

Sezona iyi başlamayan Ankaragücü TD Ömer Erdoğan ile iyi bir yola girmişti. Yenilgiye bir süre ara veren Başkent ekibi orta sıralara kadar yükselmişti.

Ömer Hoca’nın saha içindeki en büyük yardımcısı Kaptan Tolga Ciğerci’ydi. Oyuncunun ortaya koyduğu performans kendine Milli Takım yolunu açmıştı.

 

Ancak salı günü talihsizdi Tolga Ciğerdi, istediğini sahaya yansıtamadı. Üstelik yenilen ikinci golde top kafasından sekip ağlarla buluştu.

60. Dakikadan sonra tribünlerden protesto geldi Tolga Ciğerci’ye. Buna rağmen oyununa devam etti fakat hem kendisi hem takım oyundan düştü. Böylece Ankaragücü olası 1 puana da veda etti.

Özellikle oyun esnasında taraftarın kendi oyuncusunu “yuhalaması” hangi aklın ürünüdür, bilemiyorum.

 

Ev sahibi en az 1 puanı hak etti. Ümraniye belki de beklediğinden daha kolay ulaştı galibiyete. İstanbul ekibi çok önemli bir 3 puanla evine döndü.

 

Orta sahada iyi bir işçilik çıkaran Avounou 2 gol de atınca maçın yıldızıydı. 

Ankaragücü’nde Emre Kılınç’ın acilen kendini toparlaması gerekiyor. Sağbekte Malcuit harika bir oyun oynadı.

 

MEDİPOL BAŞAKŞEHİR FK-FRAPORT TAV ANTALYASPOR: 2-0

Goller:

Deniz Türüç (57’), Aleksic (66’)

 

İlk yarısı tipik bir orta saha mücadelesi şeklinde geçen maçı 2. Devrede Başakşehir 2 gol atarak çözdü. 

Antalya’nın gayreti yeterli olmadı.

Haftanın keyifsiz maçlarından biriydi müsabaka.

 

“NERDE KALMIŞTIK?”

FENERBAHÇE A.Ş. ATAKAŞ HATAYSPOR 4-0

Goller:

King (20’), Batshuayi (26’), Serdar Dursun (86’), Henrique (90’+5)

 

FB, 2 hafta ara verdiği galibiyetlerine 4-0’lık flaş bir skorla başladı ve günü lider olarak kapayıp GS maçının sonucunu beklemeye başladı.

Maçın başında net fırsatlar bulmakla birlikte kalesinde tehlikeler de yaşayan ev sahibi 20. Dakikada attığı golden sonra farka gideceğini gösterdi. 

Oldukça rahat ve farklı bir galibiyet alan FB yeni yıla mutlu girdi.

 

TD Volkan Demirel açık bir futbol tercih etti. Hatay, maçın başında çok iyi pozisyonlar buldu, attığı bir gol VAR’dan döndü. Yedikleri 3. Gole kadar da arada etkili de oldu ancak isabetli şut bile atamadı.

 

FB’de Rossi çok iyiydi lakin Ferdi Kadıoğlu muhteşemdi...

 

28 Aralık 2022, Çarşamba

 

İSTANBULSPOR A.Ş.-KASIMPAŞA A.Ş.: 2-1

Goller:

Ethemi (29’), Emir Kaan Gültekin (78’)

Petratta (25’)

 

Selçuk İnan’ın takımı Kasımpaşa Sivas karşısında futboluyla umut vermişti. Bu maçta da öne geçince, Kasımpaşa uzun bir aradan sonra bir maçtan 3 puan ile ayrılacak izlenimi verdi.

 

Ancak Valon Ethemi’nin müthiş golünden sonra İstanbul daha iyi bir oyun ortaya koydu. GS maçının son dakikalarında puanı çok zorlayan İstanbul’un, sıralamada doğrudan rakibini yenerek aldığı 3 puan çok kıymetliydi.

 

“ÇAĞDAŞ ATAN’IN HAKEMLE SINAVI”

CORENDON ALANYASPOR-YUKATEL KAYSERİSPOR: 3-1 

Goller:

Ahmed Hasan (21’), Yusuf Özdemir (36’), Efecan Karaca (72’)

Ali Kerimi (59’)

 

Ahmed Hasan’ın golünden önce Lusamba’nın Mensah’a müdahalesine Kayserililer faul itirazı yaptı. VAR’dan ikaz geldi. Tugay Kaan Numanoğlu monitörden pozisyonu seyretti, gol kararından vazgeçmedi: 1-0

70. Dakikada gelen penaltı kararına Kayseri cephesinden şiddetli itiraz geldi. Eduardo vurdu Bilal Bayazit kurtardı fakat VAR kontrolünde vuruştan önce çizgiyi terk ettiği kararı verildi. Bu defa penaltı için topun başına gelen Efecan Karaca topu ağlara gönderdi: 3-1 

 

Hakem kararlarının neredeyse hepsinin bir takımın lehine sonuçlanması talihsizlikti fakat TD Çağdaş Atan farklı yorumladı maçı: Saha dışında kaybettiğimiz 3 puanlar bizi üzüyor.  

 

“OLİMPİYAT STADINDA RÜZGÂR”

VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK-TRABZONSPOR A.Ş.: 4-1

Goller:

Ozdoyev (6’), Borini (34’), Ricci (67’), Kouassi (87’)... (KK: Colley, 56’)

Bartra (20’)... (KK: Bartra, 45’+3)

 

Geçen haftanın fırtınası Olimpiyat Stadı’nda gerçekten rüzgâr buldu karşısında. Soğuk havada bir de sert rüzgâr gelince oyun oynamak çok mümkün olmadı. Bundan yararlanan Karagümrük oldu... Ev sahibi daha şanslıydı da denilebilir. 

 

Şans deyince maçın talihsiz adamı (Sakatlanan Visca’dan sonra) Bartra oldu. Takımının beraberlik golünü atan oyuncu 45’+3’te topu kontrol ederken ayağı kaydı. Sonra topu kapan Borini’yi indirdi. Borini son adamdı ve Bartra kırmızı kartı gördü.

Bundan önce bir de gol atmış olan Borini skora doğrudan etki eden adamdı. 

 

Skor 2-1 iken Karagümrük’ten Colley 56’da kırmızı kart görünce Trabzon ümitlendi. Fakat ilginç bir şekilde 10’a 10 oyunu Karagümrük çok iyi oynadı ve farklı bir galibiyet aldı.

 

Karagümrük’te herkes galibiyetin öneminin bilincindeydi. Trabzon’da ayakta kalan iki adam Bakasetas ve Abdülkadir Ömür oldu.

 

Pirlo yeni yıl kutlamasına başlarken Abdullah Avcı’nın bütün keyfi kaçtı. 

 

29 Aralık 2022, Perşembe

 

“TARLADA BU KADARI YİNE DE İYİ”

DEMİR GRUP SİVASSPOR-GALATASARAY A.Ş.: 1-2

Goller:

Erdoğan Yeşilyurt (80’)...(KK: Erdoğan Yeşilyurt, 90’+9)

Mertens (27’), Barış Alper Yılmaz (90’+5)

 

Olimpiyat Stadı’nın rüzgârından bahsetmiştik fakat çok daha beteri Sivas 4 Eylül Stadı’ymış. Tarladan beter sahada top oynamak mümkün değildi. Buna rağmen mücadele eden ve top oynamaya çalışan futbolcuları tebrik etmek gerek.

 

Oyunun 20 dakikası tam anlamıyla bir kör dövüşüydü. Top serseri mayın misali ayaktan ayağa dolaşıp durdu. 

Sonra GS maça daha çabuk ısındı ve ağırlığını koydu. En çalışkan oyuncusu Mertens ile golü de attı sarı kırmızılılar. İlk yarıda ev sahibinin şutu yokken konuk GS, iki de çok net fırsattan yararlanamadı.

 

2. Devre Sivas biraz daha ileri çıkmayı başardı. Zaman zaman konuk takımı zorladı ancak bu defa da savunmada açıklar verdi.  Bu devrede her iki takım da birer gol atınca GS kazandı... Tarladan altın değerinde 3 puan çıkardı ve liderliğini devam ettirdi.

 

Bu maçın ilginç bir tarafı, GS’nin fizik kondisyonuydu. Geçen hafta sınıfta kalan GS bu müsabakada oldukça diri göründü.

 

Sivas’ta görece Dia Saba ve son bölümde Erdoğan iyiydi.

GS’de Mertens’in çalışkanlığına Kerem Aktürkoğlu ve Boey katıldı.

 

Hakem-VAR: Bu sahada oynamak kadar maç yönetmekte çok zordu. Ancak VAR ikazı ve verilen kararlar tatmin edici olmaktan öte kafa karıştırdı.

Sivas’ın iptal edilen golünde ofsayt ya da faul anlaşılamadı. Ofsayt imkânsız gibiydi, çünkü Muslera, Boey ve Nelson’dan en az ikisi pozisyonlarda çizgideydi. Fakat iptal kararı çıktı.

Aslında pozisyon öncesi GS savunmacısı P. van Aanholt, göbekte, yerde kalmıştı. Hakem burada oyunu kesmedi. Topu alan Erdoğan orta yaptı ve GS defansı topu taca attı. Oliveira protestoyla Erdoğan’ı itti. Hakem Erkan Özdamar Oliveira’ya faul çalıp sarı kart gösterdi. Tekrara gelmedi, top oyunda mıydı, bilemedim. 

İkinci VAR ikazı da tuhaf oldu... Hakemin devam ettirdiği pozisyonda ikaz gelince GS aleyhine penaltı beklentisi oluştu ama başlangıçta ofsayt olması (N’Jie ofsayt) nedeniyle oyun Sivas aleyhine atış ile başladı.

 

Doğrusu bu maçta yayıncı kuruluşun görüntülerini de pek beğenmedim ve takımlar için lehte/aleyhte bir karar oluşmadı benim için.

Bir maçta bu kadar tartışmalı bir karar varsa maç iyi yönetilmemiş demektir. 

Ancak “gol iptalini” MHK/Federasyon net bir biçimde açıklamak zorundadır. Günümüzde kol kırılınca kangren oluyor...

 

BITEXEN GİRESUNSPOR-GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.: 2-1

Goller:

Serginho (24’), Bajic (90’+5)

Veliu (51’)

 

Konuk takım Veliu’nun, hazırlanış açısından harika golüyle beraberliği yakaladı fakat Riad Bajic’in son dakikalarda gelen golüyle sahadan puansız ayrıldı.

Bu sonuçla sıralamada Giresun Gaziantep’in önüne geçti.

 

“GOL AZ AMA POZİSYON ÇOK”

BEŞİKTAŞ A.Ş.-ADANA DEMİRSPOR A.Ş.: 1-0   

Gol: Masuaku (14’)

 

Haftanın zorluk derecesi en yüksek olan maçı son maçtı. Beşiktaş Şenol Hoca’yla yeni bir yol ararken ADS iyi futbol oynuyor ve bir süredir yenilmiyordu. 

Beşiktaş mutlak kazanmak istiyordu, ADS de kolayına 1 puana bile razı değildi.

 

İlk 10 dakika Beşiktaş’ta pas hataları görüldü, bu ADS’ye bir üstünlük sağladı. Ancak Masuaku’nun golünden sonra ev sahibi daha iyi oynamaya başladı. Bu maçın heyecanını arttırdı.

Beşiktaş pozisyonlar bulurken konuk takım istediği etkiyi yaratamadı. Bunda yetenekli ayakların (Emre Akbaba, Belhanda, Onyekuru, Ndiaye) alışılagelmiş pas oyununu oynayamamaları etkendi. 

 

2. Devre ADS daha derli toplu göründü ancak ev sahibi de her an 2. Golü atabilir bir oyun oynadı. 

ADS’de 68’de oyuna giren Yusuf Sarı çok istekli ve etkiliydi. Bit topu da ilginç bir şekilde direkten döndü.

 

Maçın tek golle bitmesinde kaleci faktörü de önemliydi. ADS’de yediği golde hatası olmasına rağmen Ertaç Özbir ve Beşiktaş’ta kritik hamlelerindeki zamanlamasıyla Mert Günok başarılıydı. 

Beşiktaş’ta Masuaku, ADS’de Stambouli iyiydi...

 

DEĞERLENDİRME:

Haftanın Maçı

Karagümrük-Trabzon: 4-1

Haftanın İyi Maçları

FB-Hatay: 4-0

Beşiktaş-ADS: 1-0

Haftanın Heyecanı

Sivas-GS: 1-2

Haftanın Takımı

Karagümrük

Haftanın Futbolcusu

Borini (Karagümrük)

Haftanın Performansları

Ferdi Kadıoğlu (FB), Masuaku (BJK), Mertens (GS) 

Haftanın Golü

Veliu (Gaziantep)

Haftanın Pozisyonu

Sivas-GS maçı, iptal edilen gol

Haftanın Talihsizi

Edin Visca (Trabzon); yine sakatlandı Bosna-Hersekli. Geçmiş olsun...

Marc Bartra (Trabzon); golü attı ancak talihsiz bir şekilde gördüğü kırmızı kartla maçı

tamamlayamadı.

Haftanın Hakemi

Ümit Öztürk (Karagümrük-Trabzon)

 

GÖZE TAKILANLAR:

 

*Kulübelerde birinin mutlaka kart görmesi... ama teknik direktörler görmüyor. Taktik değilse moda gibi bir şey. 

*Futbolcuların -adeta isteyerek- kart görmesi...

*Avrupa ligleri ve Dünya Kupası’nda VAR kararlarını açık bir şekilde izlerken ligimizde VAR kararlarının fazlasıyla ketum kalması.

*Milyonluk bütçelere karşın tarlada top oynanması.


Salı 10.9 ° / 7.3 °
Çarşamba 14.5 ° / 6 °
Perşembe 10 ° / 6.6 °