Uygur zulmü Ürdün'de anlatıldı

Çin'in Uygur zulmü, Uygur Hareketi Başkanı Rushan Abbas ile Uygur Araştırmaları Merkezi müdürü Abdulhekim İdris'in öncülüğünde Ürdün'ün başkenti Amman’da anlatılarak, sivil toplum örgütleri ve gazetecilere bilgi verildi.

Güncel 20.12.2022 19:35:00 0
Uygur zulmü Ürdün

Çin'in yıllardır sistematik olarak yürüttüğü Uygur zulmü, Ürdün'ün başkenti Amman’da anlatıldı. Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Çin’i kollayan ve Doğu Türkistan’daki insanlık suçlarını destekleyen birçok Müslüman Arap ülkesinin aksine Ürdün Krallığı, Doğu Türkistan davasını fiili olarak ilk kez ülkesinde Müslüman Arap halkına, Çin’in zulmünü anlatması ve gündeme taşımasına izin vererek destek verdiğini gösterdi.

Uygur Hareketi Başkanı Rushan Abbas ile Uygur Araştırmaları Merkezi müdürü Abdulhekim İdris, Ürdün’ün başkenti Amman’da bazı yerel insan hakları örgütleri yöneticileri, üniversite öğrencileri, kadın kuruluşlarının temsilcileri ve gazeteciler ile bir araya geldi.

'TEMEL AMACIMIZ DESTEĞİNİZİ ALMAK'
Rushan Abbas şöyle konuştu:

"Amman’daki bu temas ve faaliyetlerimiz Müslüman Arap dünyasında ilk faaliyetimiz olmaktadır. Bizim temel amacımız Çin’in Uygurlara yönelik soykırım eylemlerini Müslüman Orta Doğu ülkelerine anlatmak ve onların da desteğini elde etmektir. Ürdün’ün başkenti Amman’daki temaslarımıza birçok ülkenin Büyükelçilik yetkililerini ziyaret ederek onlara da Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki mevcut dramatik durum hakkında bilgiler sunduk. Ürdün’de yerel insan hakları örgütleri, üniversite öğrencileri, kadın insan hakları aktivistleri ve gazetecilerle görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde Çin’in Doğu Türkistan’da yürüttüğü insanlık dışı baskı zulüm ve soykırım uygulamaları ile Uygurların köle/işçi olarak çalıştırılması , planlı doğum kontrolu altında Uygur kadınlarının zorla kısırlaştırılması, mecburi kürtaj başta diğer soykırım politikaları hakkında detaylı bir sunum yaparak onları bilgilendirdik. Ürdünlü kardeşlerimiz anlattıklarımız büyük bir ilgi ile duygulanarak ve biraz da şaşkınlık içinde dinlediler. Çünkü, Çin’in Uygurlara karşı işlediği insanlık suçlarına ilişkin açıklamalarımız, Ürdünlü aydınlar ve insan hakları aktivistleri için bir ilkti ve onlarla aramızda güçlü bir etki yaratmış bulundu. Çünkü bu etkinlik Doğu Türkistan ile ilgili Ürdün’de yapılan ilk faaliyet olmuştur."


Anahtar Kelimeler: Uygur zulmü Ürdün' anlatıldı
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °