Uygur Türklerinin ve Türk Dünyası'nın büyük kaybı

Uygur dava adamı Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı Hakk'ın rahmetine kavuştu. Tanrıdağlı Uygur Türklerinin haklı mücadelesinin mihenk taşı olarak, Türk Dünyası'na yapmış olduğu üstün hizmetleriyle unutulmayacak

Güncel 9.12.2023 13:14:00 0
Uygur Türklerinin ve Türk Dünyası

Uygur Akademisi Başkanı Dr. Reşat Abbas, Uygur dava adamı Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı'nın vefatının ardından taziye mesajı yayınladı. Abbas taziyesinde şu ifadelere yer verdi;

"Uygur dava adamı Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı’nın mekânı cennet, ruhu şad olsun!

Uygur Akademisi Vakfı eski başkanı, Sinolog ve dava adamı Dr. Farhat Kurban Tanrıdağlı’nın mekânı cennet, ruhu şad olsun!

 

Hayatını Uygur halkının özgürlüğüne ve Doğu Türkistan bağımsızlığına adayan Türkiye’deki tanınmış aydınlarımızdan Sinolog Dr. Farhat

 Kurban Tanrıdağlı, 8 Aralık 2023 tarihinde hastalık nedeniyle 61 yaşında İstanbul’da vefat etmiştir.

Allah, merhumun mekanını cennet, ruhunu şad etsin! Merhumun ailesine, Uygur Akademisi üyelerine ve diasporadaki tüm Doğu Türkistanlı kardeşlerimize sabır diliyoruz!

Tanrıdağlı, “Çin’in Batı Bölgesi Teorisi: Çin’in Türkistan ve Türkiye Politikası”, “Çin’den Sızan Kamp Belgeleri: Karakaş Listesi”, “Yeni Çin: Anti-Emperyalist Devrimden Doğan Emperyalist Güç”, “Çin Rüyası”, “Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Gerçeği ve Türk Dünyası” adlı kitapların ve Çin’in Beyaz Kitabı’na karşı hazırlanan “Mavi Kitap” eserleriyle, yurtdışında Çin’e karşı mücadelede tanınmış bir araştırmacı ve dava adamıdır.


Tanrıdağlı, 1984 yılında Merkezi Milliyetler Enstitüsü’nden mezun oldu ve 1987 yılında eşi Gülzade Tanrıdağlı ile birlikte Türkiye’de eğitim gören ilk Uygurlardan oldu. Eşi Gülzade Diyartağlı ile birlikte Marmara Üniversitesi’nde Türk dili ve edebiyatı alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi aldı.

Dr. Farhat Kurban Tanrıdağlı, ömrünün son dakikalarına kadar Doğu Türkistan bağımsızlık mücadelesi için çalışmış, milli mücadelenin temel direklerinden biriydi.

Merhum Dr. Farhat Kurban Tanrıdağlı, 2018-2021 yılları arasında Uygur Akademisi Genel Sekreteri, 2019- Aralık 2023 tarihleri ​​arasında Çin Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve 19 Haziran 2021- 15 Temmuz 2021 tarihleri ​​arasında Uygur Akademisi Vakfı Başkanı olarak görev yaptı. Mayıs 2023 tarihinden bu yana Kaşgarlı Mahmut Üniversitesi Eğitim Vakfı’nın kurucu başkanlığını yürütüyordu. Kendisi ilkeli, sorumluluk sahibi ve alçakgönüllü bir insandı.

Merhum Dr. Farhat Kurban Tanrıdağlı’nın vefatı milletimiz ve ulusal bağımsızlık mücadelemiz için büyük bir kayıp olmuştur. Uygur Akademisi üyeleri olarak merhum Dr. Farhat Kurban Tanrıdaglı’yı gururla anıyor ve onun Doğu Türkistan’ın ulusal bağımsızlığını yeniden tesis edene kadar mücadele etme ve mücadeleyi sürdürme iradesini miras alıyoruz!

Merhumun mekânı cennet olsun, ruhu şad olsun!

Derin üzüntü ve saygıyla,"

Dr. Reşat Abbas (Uygur Akademisi Başkanı)


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °