Türktekin; “TOKİ üzerinden birilerine rant sağlanırken, barınma hakkı sorunu hala çözüme kavuşturulamamıştır”

Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av.Meryem Türktekin, yaşamsal en temel haklardan biri olan barınma hakkının sorun olmaktan çıkarılması gerektiğini savundu.

Güncel 8.10.2023 10:19:00 0
Türktekin; “TOKİ üzerinden birilerine rant sağlanırken, barınma hakkı sorunu hala çözüme kavuşturulamamıştır”

“Dünya Habitat Günü” nedeniyle açıklamada bulunan Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av.Meryem Türktekin Türkiye’deki barınma sorununa dikkat çekerek, “Ülkemizde çift maaş geliri olan aileler için bile, artık bir ev alabilmek hayal olmuştur. Yandaş firmaların zengin edildiği TOKİ kampanyaları ile, barınma sorununun çözülemeyeceğini artık herkes anlamalıdır. TOKİ aracılığıyla Yeni yapılan binalar sayesinde birilerine rant sağlanırken ve servetlerine servet katılırken vatandaşlarımız bırakın ev sahibi olmayı kiralarını ödeyemez durumdadır” dedi. 

HERKES İNSAN HAYSİYETİNE YAKIŞIR ŞEKİLDE YAŞAMALIDIR

Türktekin, ‘Dünya Habitat Günü’ nün bu yıl temasının ‘Dayanıklı kentsel Ekonomi: büyüme ve iyileşmenin motoru şehirleri olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti, “Ülkemizce de tanınan bu günün amacının; hükümetlere, yerel yönetimlere ve kamuoyuna insan yerleşim yerlerinin daha iyi hale getirilmesinin önemli bir sorun olduğunu ve herkes için sürdürülebilir çözümler üretilmesi gereğini hatırlatmaktır. Barınma hakkı ve içerdiği konut hakkı temel bir insan hakkıdır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ ve ‘Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’ gibi taraf olduğumuz bir çok uluslararası sözleşmenin yanı sıra Anayasamızın 36 maddesiyle de; ‘Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir.’ hükmüyle hukuki koruma altındadır. Lakin gelin görün ki, ülkemizde son yıllarda birçok vatandaşın elde edemeyeceği bir lükse dönüşmüştür.” 

ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU EĞİTİM HAKKINI ELLERİNDEN ALMAKTADIR

“Birçok üniversite öğrencisi yüksek kiralar ve yurt pahalılığı nedeniyle barınacak yer bulamadığından eğitim hakkından mahrum olmaktadır” diyen Av. Meryem Türktekin, “Depremzedelerimizin çoğu halen çadır ve konteyner kentlerde, canı hava koşullarına emanet bir şekilde yaşamaktadır. Ülkede çift maaş geliri olan aileler için bile artık bir ev alabilmek hayal olmuştur. Birçok vatandaşımız kira parasını dahi karşılayamaz hale gelmiştir. TÜİK verilerine göre barınma imkanı bulabilenlerin de, yaklaşık yüzde 37'si konutunda ısınma sorunu yaşamaktadır; yüzde 35’i sızdıran çatı, çürümüş pencere, nemli duvarlar vs. sorunlarla boğuşmakta, yüzde 22’si de hava ve çevre kirliliği gibi çevresel sorunlarla uğraşmaktadır” şeklinde konuştu.

FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINA “DUR” DENMELİDİR!

Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre Türkiye’nin son bir yılda konut ve kira fiyatlarının en fazla arttığı ülke olduğuna dikkat çeken Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av. Meryem Türktekin “Küresel Konut Fiyat Endeksine göre de, Türkiye’de 2023 yılının ilk çeyreğinde 2022 yılının aynı dönemine göre konut fiyatları yüzde 132,8 artış göstermiştir. Sonraki süreçte de artışlar tüm hızıyla devam etmiştir. Sözün özü, şu an ülkemizde ‘barınma’ sorun olmaktan çıkmış, ciddi bir krize dönüşmüştür” dedi.

YÜZDE 25 SINIRLANDIRMASI SORUNU DAHA DA DERİNLEŞTİRMİŞTİR

“Hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırması ise, bu sorunu daha da derinleştirmiştir” diyen Türktekin sözlerine şöyle devam etti; “Büyükşehirlerde ve turizm bölgelerinde kira fiyatları uçmuştur. Diğer yerlerde de kiralar emekli maaşıyla yarışır hale gelmiştir. Kiraların daha da artacağını düşünen ve yüzde 25 sınırını uygulamak istemeyen  bazı mülk sahipleri konutlarını kiralamaktan vazgeçmiş, bekletmeye almıştır. Şehitlerimizin kanıyla sulanmış bu topraklarda 3-5 kuruş için yabancılara konut satılması da, ayrı bir yara ve ayrı bir sorun olmakla birlikte, kendi vatandaşımız barınacak yer bulamazken bu konutlar boş durmaktadır, şu an sadece İstanbul'daki boş konut sayısının 400 Bini geçtiği ifade edilmektedir.”

DEPREM TEK SEBEP DEĞİLDİR

Barınma sorununun bu denli büyümesinin nedeninin altında, yetkililerin söyleminin aksine sadece yaşanan depremler olmadığını kaydeden Av. Meryem Türktekin, “Zira yukarda bahsettiği gibi depremzedelerimizin çoğu halen konutlarda yaşamamaktadır. Barınma krizinin asıl nedeni, ülkenin mültecilerle doldurulup, kamplarda barındırmak yerine serbestçe şehirlere dağılmalarına olanak verilmesi ve uygulanan yanlış ekonomi politikalarında ısrar edilmesi olmuştur” diye konuştu.

ÜST HAKKI VERİLMELİ VE KONUT YAPIMI ARTTIRILMALIDIR

Barınma ve kira sorununun, kira artış oranı sınırlandırılarak, kiracı ile mülk sahibinin karşı karşıya getirilmesiyle çözülemeyeceğini vurgulayan Av.Türktekin, “Bu sorunun çözümü için, üst hakkı verilerek konut yapımının artırılması, konuttan kira geliri elde edilmesinin kurumsal hâle getirilmesi, yap-sat yerine yap-kirala sisteminin ve prefabrike sistemlerin teşvik edilmesi gibi, sürdürülebilir çözümler düşünülmelidir. Yandaş firmaların zengin edildiği TOKİ kampanyaları ile, barınma sorununun çözülemeyeceğini artık herkes anlamalıdır. Bizler bu yıl ki kutlamalarda yetkililerin sadece söylemlerini değil, bu sorunu nasıl çözeceklerini gösteren eylem planlarını da görmek istiyoruz ve bu vesileyle iktidara sesleniyoruz; Barınma hakkı, konut hakkını da içeren temel bir insan hakkıdır ve anayasamızla koruma altındadır. Yeni anayasa yapmak yerine, öncelikle sizleri mevcut anayasanın gereğini yapmaya ve krize dönüşen bu sorunu ivedilikle çözmeye çağırıyoruz” dedi.


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °