TÜRKİYE’M NOTLARI 2024 ŞUBAT

GEÇMİŞ OLSUN ERZİNCAN…

Güncel 3.03.2024 17:19:00 0
TÜRKİYE’M NOTLARI 2024 ŞUBAT


GEÇMİŞ OLSUN ERZİNCAN…

13 Şubat’ta Erzincan’ın İliç İlçesi Çöpler mevkiinde toprak kayması meydana geldi. Milyonlarca metreküp toprak kaydı. 

9 işçi toprak altında kaldı. Arama kurtarma faaliyetleri başladı.

Kanada merkezli SSR Madencilik firması çalışanlarından 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında firmanın Türkiye Müdürü C.D.’de vardı. Yurtdışı çıkış yasağı verilen C.D. daha sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınanların sayısı 9’a yükseldi.


 

Kalabalık bir ekiple yürütülen arama kurtarma çalışmalarında işçilere ulaşılamadı. Yeni kayma riskiyle ara verilen çalışmalara tekrar başlandı. 

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar açıklamasında “400 bin kamyonluk” bir kayma olduğunu belirtti. 

Henüz kayıp işçilere ulaşılamadı.


 

İddialara göre kayan toprak altında cevher ve siyanürlü solüsyon boruları da bulunuyordu ki bu da tam anlamıyla afet demekti. 

İstanbul Barosu, salı günü meydana gelen olaya sebebiyet verdiği gerekçesiyle eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile madenin sahibi şirket olan Anagold hakkında suç duyurusunda bulundu.


 

BÜYÜK KAYIPLAR 

Şubat ayı acı kayıplarla başladı.

Kamuoyunda Diyarbakırlı Hoca olarak tanınan Ramazan Pişkin, İstanbul’a yerleşmişti. Fatih, Kocamustafapaşa Caddesindeki çay ocağın E.B. tarafından namaz kılarken katledildi.

1955 yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe, Sosyoloji, Pedagoji ve Bilim tarihinde eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Orhan Türkdoğan 96 yaşında hayatını kaybetti.

Ocak ayının sonunda da yazar, akademisyen, sosyolog, köşe yazarı ve ekonomist, modern Türk romancılığının önde gelen isimlerinden Alev Alatlı 79 yaşında vefat etti. Felsefe, politika, ekonomi, ilahiyat ve sosyoloji gibi bilimleri edebiyat alanında birleştiren, çağın problemlerini evrensel bakış açısı ile ele alan aydın bir yazarımızı kaybettik.


 

ADLİYEYE SALDIRI 

06.02.2024

Çağlayan Adliyesi’ne saldırı düzenleyen 2 terörist öldürüldü. Saldırıda 3 polis yaralanırken ağır yaralanan Dilfiraz Karataş isimli vatandaş kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Saldırganların terör örgütü DHKP/C üyesi Pınar Birkoç ve Emrah Yayla olduğu belirlendi. 

İçişleri Bakanlığı olayla ilgili operasyonlarda 34 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Operasyonların devam edeceği bilgisi verildi. 


 

Şubat ayında da İçişleri Bakanlığı’nın “Kafes” operasyonları devam etti, çeteler çökertildi.

 

ASTRONOTUMUZ DÖNDÜ

09.02.2024

Türkiye'nin ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayan astronot Alper Gezeravcı Dünya’ya dönüş yaptı. Alper Gezeravcı ile birlikte 3 uluslararası astronotu daha taşıyan Dragon kapsül Florida’nın doğu kıyılarında yer alan Daytona Beach ya da Cape Canaveral açıklarına iniş yaptı. 

Haber biraz ilginçti; YA DA…


 

KAAN GÖKLERDE 

21.02.2024

Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. 

Türkiye, KAAN ile 5’inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yerini aldı.

TUSAŞ’ın bu başarısına muhalefetten de destek ve tebrik mesajları geldi. 

İstikbal göklerdedir…”


 

İSRAİL SOYKIRIMI 

Gazze’de bebek, çocuk, kadın erkek, genç ihtiyar demeden katliama devam eden İsrail, yaklaşık 30 bin insanın kanına girdi.

Üçüncü bin yılda dünya ölüm uykusunda…

Bu katliama sessizce tanıklık edenle, hele de yapabilecek bir şeyi olanlar, en az İsrail kadar soykırım suçlusudur.

Medeniyet, modernlik, çağdaş yaşam ve “insanlık” mavralarınız sizi masum kılmayacak, kurtarmayacaktır. 


 

MERKEZ! BAŞKAN DEĞİŞTİ

02.02.2024

Merkez Bankası’nda görev değişimi… Hafize Gaye Erkan affını istedi, yerine Fatih Karahan atandı.

Son zamanlarda banka politikaları ve enflasyondan daha çok “magazin” haberleriyle gündeme gelen Başkan Hafize Gaye Erkan, son derece nazik bir üslupla görevden affını istediğini duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan’ın aldığı kararla ilgili olarak “Tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararda ise Erkan’ın görevden alındığı, yerine Başkan (Guvernör) Yardımcısı Fatih Karahan’ın atandığı duyuruldu.


 

Erkan sosyal medya platformu X’ten açıklama yaptı;

“Kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikastı kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum.”

Hafize Gaye Erkan, yaklaşık 9 aydır başkanlık görevini yürütüyordu.


 

SİNYAL; DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ZAMMI 

08.02.2024

Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan’a, seçim sonrası elektrik ve doğalgaza gelmesi beklenen zammı hesaba katıp katmadıkları soruldu. Karahan, “Elektrik ve doğalgazda bir düzenleme yapılması bekleniyor” dedi. Erbakan, bunu enflasyon tahmini yaparken göz önünde bulundurduklarını söyledi. (internethaber)

Haberde “Erbakan’ın” kim olduğu belli değildi ama anlaşılan yeni zamlar kapıdaydı ancak 31 Mart’tan önce olmaz herhalde. 


 

İZİNDEYİZ 

İthal mal ve ürün fiyatlarının tüketimden fazla olmasına karşın fiyatlarının -pirinç örnekliğinde olduğu gibi- artması üzerine CHP Niğde Mv. Ömer Fethi Biçer Maliye Bakanına sordu; fiyat değişkenliklerine neden müdahale edilmiyor?

Bakan Mehmet Şimşek: Gelişmelerin fiyatlara olası etkileri izlenmeye, değerlendirilmeye ve gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilmektedir.


 

TÜİK KAPATILSIN 

17.02.2024

Merakla beklenilen “emeklilerin bayram ikramiyesi” belli oldu. Bayram ikramiyesi 3 bin lira olarak belirlendi. İktidar yüzde 50 zamma vurgu yaparken muhalefet ve emekliler açıklanan rakamı beğenmedi.

Ücret, maaş ve ikramiyeler belirlenirken TÜİK rakamları baz alınıyor. Fakat TÜİK’in rakamları ile vatandaşın hesapları birbirini tutmuyor. Açıklanan enflasyon rakamları ile hissedilen enflasyon rakamları arasında çok ciddi farklar meydana geliyor. Bir de ENAG verileri var ki o bambaşka…


 

Enflasyon rakamlarında sadece TÜİK ile ENAG farkı yok aslında. TÜİK’e karşı bir de DİB (Diyanet İşleri Başkanlığı) var ki o çok daha gerçekçi ve güvenilir.

2018 yılı emekli ikramiyesi 1.000,00 TL

2018 yılı DİB kurban fiyatı 850,00 TL

Bu rakamlara göre emekli, ikramiyesiyle kurbanını kestikten bayramlık şekerini bile alabilir.

2024 yılı emekli ikramiyesi 3.000,00 TL

2023 yılı DİB kurban fiyatı 5.950, 00 TL

Doğal olarak DİB henüz 2024 yılı kurban fiyatını açıklamadı. 

Ancak rakamlara göre emeklinin bu yıl alacağı ikramiye geçen yılın kurbanına yetmiyor. 

Halen adaklık kurbanlarda en düşük fiyatın 7.000,00 TL olduğu söyleniyor.


 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, zaman zaman tepkisini açık ve net olarak “TTB kapatılsın! Anayasa Mahkemesi kapatılsın” diye ifade etmekte.

Şimdi emekliler de “TÜİK kapatılsın, enflasyon rakamlarında DİB baz alınsın” dese haksız olmaz herhalde. 


 

YERLİ VE MİLLİ 

Yerli mercimek: 31,50 TL/kg

İthal mercimek: 29,50 TL/kg

Kanadalı mercimek üretiyor. 9 bin kilometre yoldan Türkiye’ye gönderiyor. Türkiye’de satış fiyatı 30 liranın altında oluyor.

Kanadalı kazanıyor… Nakliyeci kazanıyor… İthal edip satan kazanıyor… Olan üreticisiyle tüketicisiyle bize oluyor.


 

FAİZ SABİT

22.02.2024

Merkez Bankası Yeni Başkanı Fatih Karahan başkanlığında ilk toplantı sonucunda faiz kararını açıkladı;

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 45’te sabit bıraktı.

Gelecek ay düşecek mi acaba?


 

SABIR VE METANET 

28.02.2024

“10 bin lira olan emekli maaşının yeterli olmadığını biliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan 7-10 bin seyyanen zam talebi için “2024 yılı boyunca ülkemizde tek çivi çakmasak, tüm yatırım bütçesini buraya aktarsak bile bu gideri karşılamaya yetmiyor” dedi. 

Erdoğan: Bu ülkenin ve bu milletin asırlık meselelerini nasıl biz çözdüysek, bugünkü sıkıntıların üstesinden gelecek olan yine biziz. Milletimizden sabır ve metanet istiyoruz.

 

KAYIP ORMANLAR

01.02.2024

Geçen ay orman alanı olmaktan çıkarılan yerleri yazmıştık. 


 

TBMM Gelecek-Saadet Grubu Meclis Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ 2001-2021 döneminde 537 bin hektar orman alanını kaybedildiğini söyledi. (enpolitik.com)

Selçuk Özdağ: …ülkemiz 2001-2021 döneminde 537 bin hektar orman alanını kaybetmiştir. Ve bunun sadece 87,7 bin hektarlık kısmı yangınlar nedeniyledir.


 

Özdağ, şeffaf, net ve yazılı bir şekilde cevap istediği soruları Bakan Yumaklı’ya yöneltti.


 

YEREL SEÇİM DİYORUZ AMA KAMPANYALAR 

Yerel seçim olmakla birlikte seçim kampanyaları genel seçim havasına dönüşebiliyor hemen. Daha doğrusu AK Parti kampanyaları… Diğerlerinin kampanya haberlerini almak pek o kadar kolay olmuyor herhalde.


 

02.02.2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOFAŞ Kapalı Spor Salonu’nda AK Parti Bursa İlçe Belediye Başkan Adayları Tanıtım Toplantısına katılarak konuşma yaptı.

Erdoğan: … CHP'de herkes bir köşe kapma peşinde. CHP'nin gözü düne kadar ittifak olduğu partileri bile görmüyor. Çiğneyip geçiyor. Ne ülkenin hali ne şehirlerin durumu umurlarında değil…

04.02.2024

Erdoğan, Antakya Spor Salonu’nda düzenlenen Adalet ve Kalkınma Partisi Hatay İlçe Belediye Başkan Tanıtım Toplantısında konuşma yaptı. 

Erdoğan: … Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı…

07.02.2024

Şanlıurfa aday tanıtım toplantısında Erdoğan konuşma yaptı. 

Erdoğan: … Hepimiz beşeriz, elbette eksiklerimiz hatta hatalarımız çıkabilir. Ama şehirlerimize kazandırdıklarımızı kimse inkâr edemez.


 

BAŞAK DEMİRTAŞ’IN ADAYLIĞI

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın DEM Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacağı gündeme geldi. 

Bu haberle birlikte birbiriyle çelişkili spekülasyonlar yarışı başladı. 

Başak Demirtaş’ın adaylık ihtimali birilerini sevindirirken birilerini de üzdü doğal olarak.

Başak Demirtaş, bir açıklama ile partinin ortak görüşü sonucu aday olmayacağını açıkladı.

Selahattin Demirtaş, “Halkımız bize güvensin, ne yaptığımızı biliyoruz” dedi.


 

HATAY’A HİZMET ve PROTESTOLAR

Hatay’da kampanya sıkıntılı sürüyor. Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi hizmet alamadıkları gerekçesiyle Hataylılar siyasileri protesto ediyor.

Bu protestolardan hem merkezi yönetim hem de yerel yönetim payını alıyor.

Yeniden CHP’den aday gösterilen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, adaylığı için yapılan protestolara ve adaylığının Parti Meclisinde yeniden değerlendirilmesi üzerine “Sonuna kadar savaşacağım” dedi.


 

HANÇER…

Adıyaman’da “Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreninde” konuşan Erdoğan, yılsonuna kadar 32 bin konutun daha teslim edileceğini söyledi. 

Erdoğan: Yolda birbirini görseler selam vermeyecek olanları aynı ittifak içerisinde birleştirdiler ama başarılı olamadılar. Günahları da Bay Kemal’in sırtına yüklediler. Bay Kemal’e ilk hançeri vuranlar ise sırtında Meclis’e taşıdıkları oldu. (internethaber)


 

ADALET, EĞİTİM, EKONOMİ 

Ülkenin temel sorun sıralamasında adalet, eğitim, ekonomi ve sağlık gibi konular her zaman ilk beş içinde yerini almıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) 2023 yılında en çok şikâyet alan konuları açıkladı. Buna göre en çok şikâyet alan konular arasında adalet ve eğitim yine yerini aldı.


 

“KDK’ye yapılan başvuruların konu dağılımına bakıldığında ise geçen yıl en çok kamu personel rejiminden şikâyet edildi. Bu alanda kuruma yapılan 4 bin 995 başvuru, geçen yılki başvuruların yüzde 25,86’sını oluşturdu. Kamu personel rejimiyle ilgili başvuruları sırasıyla adalet, milli savunma ve güvenlik, çalışma ve sosyal güvenlik, mahalli idarelerce yürütülen hizmetler, eğitim-öğretim, gençlik ve spor ile ekonomi, maliye ve vergi konuları takip etti.” (Anadolu Ajansı, 07.02.2024)


 

KOMPLO

04.02.2024

“Astronot Alper Gezeravcı kardeşimizin uzaya gittiği, Türkiye’nin başını yükseklere çevirdiği şu dönemde; bir dizi film vasıtasıyla Dilber karakterinin servis edilmesi de bir başka örtülemez çelişki ve zamanlama itibarıyla manidar bir komplo emaresi taşımaktadır.”

MHP Genel Başkanı

Devlet BAHÇELİ

(https://twitter.com/MHP_Bilgi/status) 


 

KARAR YERİ 

08.02.2024

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil için düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşma tartışmaları beraberinde getirdi. 

Arslan, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende “Elbette Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını ve anayasa hükümlerine ilişkin kararlarını ve yorumlarını beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur.” dedi.


 

Arslan’ın açıklamalarına Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum’dan yanıt geldi; karar yeri mahkemelerdir dedi.

Hukuk devletiyiz nihayetinde…


 

BAHÇELİ VE AYM 

09.02.2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çağlayan’da öldürülen terörist lehine AYM mahkemesinin daha önce verdiği hak ihlali kararına sert tepki gösterdi. AYM’nin milli güvenlik sorunu olduğunu söyleyen Bahçeli, “Verdiği skandal hak ihlali kararlarıyla iç huzur ortamını sarsan AYM tekrar ifade ediyorum ki ya kapatılmalı ya da yeni baştan yapılandırılmalıdır.” dedi. (internethaber)


 

ALTINA HÜCUM 

Erzincan’da yaşanan toprak kayması, 9 işçinin toprak altında kalması, kayan toprak altında cevher ve siyanürlü solüsyon borularının olması tam anlamıyla bir “çevre felaketiydi.”


 

Afet yaşanınca ardı ardına bilgiler ortaya döküldü.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 2022 yılında bölgeden yaptığı açıklamada bir doğa katliamı değil doğa soykırımı yapıldığını, bu durumun gelecek kuşaklara bir suikast olduğunu ve siyanür zehirlenmesi nedeniyle “Türk Çernobil’i” uyarısında bulunmuş.


 

Arada SSR Madencilik firmasına milyonluk ceza kesilmiş, bir ara çalışma durdurulmuş, sonra yeniden faaliyete izin verilmiş. 

Bir ara firmanın vergi borçları silinmiş.

Birçok denetim yapılmış, bu denetimlerde eksik, noksan, kusur tespit edilmemiş.

Dediğimiz gibi; büyük bir kısmı teyide muhtaç bilgiler medyaya ve sosyal medyaya düştü. Bu kadar çok iddia ve bilgi, kirliliğe yol açtı. Muhtemelen, kamuoyu olarak bu faciada da kesin ve gerçek bilgilere ulaşamayacağız. Sorumluların ceza alıp almadığını öğrenemeyeceğiz.

Elbette kayıp 9 emekçinin yakınları bu olayı hiç unutmayacak, unutamayacak. İliçliler bu travmayı uzun yıllar yaşayacak. Ama bizler, bir yenisi yaşanana kadar kısa zamanda unutup gideceğiz. 


 

Malum, önümüzde de bir seçim var. Bu nedenle en kısa zamanda bu facia da “kayıtların tozlu raflarına” atılıp bırakılacak.


 

İki konu da çok önemli; maden ruhsatı sayıları nedir? Nasıl verilmektedir? Son yıllarda bu sayılarda anormal bir artış var mıdır?

İkincisi, Soma faciasından sonra maden işçilerine “takip cihazı” zorunluluğu getirilmiş. Erzincan’da kayıp olan işçilerimizde bu cihazlar var mıdır? Yoksa cezası nedir? 


 

BAKAN NEREDE?

21.02.2024

Bütün bu facia yaşanırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bölgede görünmedi. Oysa AK Partili bakanlar cumhurbaşkanından aldıkları talimatlarla hemen olay yerine giderlerdi.

Özhaseki, toprak kaymasının yaşandığı bölgeye 21 Şubat’ta intikal etti ve incelemelerine başladı. Bakan bilgi verirken kendisine, “Neden bu kadar geç geldiği” sorusu soruldu, Bakan soruya önce “Siz basın mısınız?” sorusuyla cevap verdi. Soruyu soranın basın olduğunu öğrenince bir operasyon geçirdiğini, sağlık sorunları nedeniyle gelemediğini fakat bakan yardımcısı ile ilgilileri olay yerine gönderdiğini ve görüldüğü üzere halen siyah gözlükle gezdiğini söyledi.

Sayın Bakana geçmiş olsun dileklerimizi iletelim…

Özhaseki’nin bu açıklamalarına muhalefetten tepki geldi. Bakan, olay günü ve sonraki günlerde planlanmış programına devam etmişti. 


 

Ardından bir iddia daha geldi; maden fay hattı üzerine kuruluydu. Ancak sonradan yapılan fay haritalarında madenin altındaki fay hattı ortadan kaldırılmıştı.

Mehmet Özhaseki, Candaş Tolga Işık’ın “Az Önce Konuştum” programında “İliç’teki madenin direkt Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olduğu doğru mu?” sorusuna ilk defa duyuyorum cevabı verdi. 

Bakan Özhaseki, bu durumu ihbar kabul edip araştıracağını belirtti.


 

DİLİPAK, FETÖ VE BAHÇELİ 

21.02.2024

Gazeteci Abdurrahman Dilipak, 2022 yılındaki bir yazısında, 15 Temmuz darbesinin 4 ay önceden ayrıntılı olarak Ankara tarafından bilindiğini yazmıştı.

Dilipak yeni bir iddia ile yeniden gündeme geldi.

Abdurrahman Dilipak: 2022’de, güvendiğim bir kaynaktan bana bir haber geldi. Araştırdım bilgiler doğru. M.M. isimli kişinin getirdiği bilgiler hakkında bir özeti o zamanki Devlet Denetleme Kurulu Başkanı’na da ilettim. Zaten onların bilgisi varmış. Bu arkadaşı daha sonra o zamanki İçişleri Bakanı Soylu’ya yönlendirmişler. Onun da haberi var. Ben konuyu takip etmeleri için Emniyet Genel Müdürü’ne de söyledim.


 

Dilipak’a en sert tepki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi;

Devlet Bahçeli: Danıştay 5. Daire’nin FETÖ’den ihraç edilen 387 hâkim ve savcıyı tekrar mesleğe iade eden kararı çok tehlikelidir, çok sakıncalıdır. Tam da böyle bir zamanda ahı gitmiş vahı kalmış bir yazar müsveddesi sosyal medya hesabından 15 Temmuz ile ilgili demiş ki: ‘Hükümet dört ay önceden darbe olacağını bütün ayrıntılarıyla biliyordu’. Şayet bu şahıs iddialarının ispatını yapmazsa, şerefli bir Türk savcısının huzurunda yazdıklarını tevsik etmezse dünyanın en namert insanıdır. FETÖ’nün propagandasına çanak tutulması, 15 Temmuz’a tiyatro denilmesi alçaklığın dibidir.


 

Bahçeli’nin bu açıklamalarına Dilipak’tan isim vermeden bir cevap geldi;

Dilipak: Ben bildiklerimle ilgili, savcıların zaten bildiği konuları devletimizin savcılarına tekrar anlatabilirim. Ayrıca hakaretvari konuşanlara bugünkü yazımı okumalarını tavsiye ederim.


 

UTANMAK 

03.02.2024

Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu toplantısında konuşan Fenerbahçe başkanı Ali Koç, ezeli rakipleri Galatasaray’a dair oldukça sert açıklamalarda bulundu.

Ali Koç: … Utanma, üzülme, riyakârlık... Hiç böyle şeyleri yok. Utanma refleksi olmayan camia…


 

Başkan Ali Koç’un Divan’da yine Galatasaray’ı hedef alması şaşırtmadı ancak bu defa yönetim ve yöneticilerden öte bütünüyle bir camiayı hedef alması tepkilere neden oldu. Bu tutum hiç şüphesiz iki camia arasındaki gerginliği arttırmaktan başka bir işe yaramayacaktır

Galatasaray Başkanı’ndan da sert cevap geldi;

Dursun Özbek: Dediğim bütün bu özellikleri bir araya getirdiğimiz zaman ülkenin birliği ve beraberliği için savaşmış, Atatürkçü, etik değerlere sahip Türkiye’yi düşünen bir kişinin bu manada Türkiye’yi bölmek için eğer bir proje değilsen o zaman kardeşim burada başka bir durum var. Patolojik bir durum olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde incelenip bunun süratle tedavi edilmesinin gerektiğini düşünüyorum. 


 

Galatasaray Divan Kurulu Üyesi İbrahim Göknar, Şubat Ayı Divan Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada Ali Koç’a seslenerek toplumda önemli mevkilerde bulunan ve önemli görevleri icra eden kişilerin rol model olarak hareket etmelerinin son derece önemli olduğunu vurguladı

.

Göknar, sahada rakip olsalar da dostluğun bozulamayacağını vurgularken Ali Koç’un talihsiz sözleri için Galatasaray camiasından özür dilemesi gerektiğini ifade etti.


 

Ali Koç, “Gelin iddialarınızı televizyonlarda tartışalım dedik. Bu kadar inanıyorsanız iddianıza ve bu kadar güzel algı yapıyorsanız, neden gelmezsiniz?” diyerek televizyon çağrısını yineledi.

Söz konusu Fenerbahçe ve Galatasaray olunca konu “spor” olmalı… Yoksa olmamalı mı?

Küçük bir yorum; demokratik toplumlarda eleştiri olmazsa olmazdır. Evet, başkanlar ve yöneticiler birbirlerini eleştirebilir hatta itham edebilirler. İtham ve iddialarda haksızlık ve yalan varsa yasal yollardan çözüm aranır.

Ancak başkan ve yöneticilerin camiaları bir bütün halinde suçlaması, itham etmesi kabul edilemez. Bu tutum gerçekten geri dönülemez sonuçlar doğurabilir. Lütfen! 

Bu toplumda taraftarlar “gettolar” halinde, ayrı sınırlarda yaşamıyor. Düşman değiller. Bilakis iç içeler. Küçük ailelerimizde bile hemen her takımdan taraftar söz konusu. Lütfen!


 

BAY KEMAL VE BRUTUS

Adıyaman’da “Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’nde” konuşan Erdoğan, yıl sonuna kadar 32 bin konutun daha teslim edileceğini söyledi. “Türkiye eski Türkiye değil” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yolda birbirini görseler selam vermeyecek olanları aynı ittifak içerisinde birleştirdiler ama başarılı olamadılar. Günahları da Bay Kemal'in sırtına yüklediler. Bay Kemal’e ilk hançeri vuranlar ise sırtında Meclis’e taşıdıkları oldu” ifadelerini kullandı.


 

YILMADIN ŞEVKİ BEY 

Şevki Yılmaz… Refah Parti’sinin ilk zamanlarında, 90’lı yıllarda çok sık gündem olan bir siyasi figürdü. Tabii Hasan Hüseyin Ceylan ve Hasan Mezarcı da vardı. Bu üçlü ile ilgili bir konuşma, bir görüntü ortaya servis edilir, çarşı karışırdı. Trio, bu iddiaların birçoğunu kabul etmez ve o zaman ki sözleriyle “şantaj-montaj” derdi. 

Sonra uzun bir dönem Şevki Bey pek ortalıklarda görünmedi. Ara ara gündeme geldiyse de çabuk geçip gitti. 


 

Şubat ayında bir kez daha gündem oldu Bay Yılmaz. 

2. Abdülhamid’in 5. kuşaktan torunu olan Berna Sultan Osmanoğlu’nun İstanbul’daki düğününe katılan Şevki Yılmaz, “Osmanlı ile iftihar ediyorum. Osmanlı’yı süren soysuzları da lanetliyorum” dedi.

Gelen tepkiler üzerine Yılmaz sözlerine açıklık getirdi;

“Osmanlı’nın yıkılmasına neden olan bilhassa Selanik mebusu Sebatayist Emanuel Karasu’ları, Ermeni Aram Efendileri, Mason Esat Toptani ve Mason Hikmetler gibi Sultan Abdülhamid’i tahtan indirip Selanik’e mahkûm eden soysuzları! Bizim kastımız O soysuzlar ve avanesidir, işbirlikçileri, zındıka komitasıyla kol kola giren, koca sultanı yıkanlardır.” (habervakti.com)


 

Ancak Şevki Yılmaz’ın lanetle birlikte beddua görüntüleri de yanında Halil Konakçı olduğu halde medyaya düştü…

Bu kadar “şantaj-montaj…” Pes!


 

HUKUK 

Şeriata yönelik sözleriyle “halkı kin ve nefrete düşürmek” iddiasıyla gözaltına alınan Avukat Feyza Altun salıverildi. Feyza Altun tazminat davası açacağını söyledi. 


 

ŞANTAJ-MONTAJ 

Ankaragücü-Galatasaray maçında Icardi’nin, Ankaragücülü taraftarlara yönelik “çirkin” hareketiyle ilgili bir görüntü sosyal medyaya düştü. Ankaragücü tarafı şikâyetçi olacağını belirtirken Fenerbahçeli yöneticilerden de tepki geldi.

Arjantinli futbolcu, Galatasaray televizyonunda açık ve net bir biçimde böyle bir hareket yapmadığını açıkladı, iddiayı yalanladı. Galatasaray tarafı görüntünün montaj olduğunu ileri sürdü.


 

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), temsilci raporları doğrultusunda Icardi’yi Disiplin Kuruluna sevk etmedi.

Şimdi; Icardi genel anlamda centilmen bir kişilik sergiliyor. Bugüne değin bırakın çirkin bir hareketi, abartılı ve şiddetli bir itirazı dahi söz konusu olmadı. Böyle bir iddia inandırıcı olmamakla birlikte gerçekleştiyse yakışmamıştır Icardi’ye.

Bununla beraber, gün yüzü görmemiş küfürler eşliğinde o videonun servis edilmesinden kimse utanmadı mı? 


 

Daha sonra PFDK Icardi’ye 1 maç ceza verdi, Tahkim Kurulu cezayı onadı. Icardi Antalya maçında oynayamadı.

Böyle bir hareket kanıt ile ortaya konduysa 1 maç ceza ayıptır. Yok, kanıt olmadan ceza verildiyse de ayıptır.

Bu şartlarda TFF’nin ayıptan kurtulması mümkün değildir.


 

İÇİŞLERİ

Keşke bir çalışma ile işini en iyi yapan bakanlıklar ve kurumlar bildirilse. Böyle bir çalışmada İçişleri Bakanlığı, Emniyet ve Jandarma Komutanlığı birinci sıraya girecektir herhalde.


 

“Türk Escobar” olarak tanımlanan Urfi Çetinkaya geçen yıl yakalanmıştı. Urfi Çetinkaya çetesi çökertildi. 

Bakan Ali Çetinkaya, 20 Şubat tarihinde yaptığı açıklama ile silahlı suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli 9 ilde Kafes-44 operasyonu düzenlendiğini belirtti. 

Operasyonda 42 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı.

 

BÜYÜK KAYIPLAR 

Şubat ayının başlangıcı acı veren büyük kayıplarla başladı;


 

RAMAZAN PİŞKİN

Kamuoyu kendisini Diyarbakırlı Hoca, Filozof Ramazan ve/veya Ramazan Hoca olarak tanımıştı. Ramazan Pişkin doğrudan Kur’an-ı Kerim’i esas alarak sohbetler yapıyordu. Bu sohbetlerde genel olarak Müslümanlar, özelde cemaat, tarikat ve vakıflar ciddi eleştiriler alıyordu.

Sade bir Müslüman olarak yaşayan Pişkin’in Diyarbakır’da gördüğü baskı nedeniyle İstanbul’a yerleştiği iddiaları vardı. Ramazan Pişkin, Fatih, Kocamustafapaşa Caddesinde bir çay ocağı açmış, hem geçimini sağlarken sohbetlerine devam etmişti.

Ramazan Pişkin, 31 Ocak 2024 tarihinde dükkânında namaz kılarken E.B. tarafından öldürüldü. Yakalanan E.B.’nin ifadesi çelişkilerle dolu ve tutarsızdı. 


 

ORHAN TÜRKDOĞAN

1 Şubat 2024 tarihinde Prof. Dr. Orhan Türkdoğan, 96 yaşında hayatını kaybetti. 

1955 yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe, Sosyoloji, Pedagoji ve Bilim tarihinde eğitimini tamamlayan Türkdoğan, öğretmenlik ve akademik kariyerinin yanı sıra yazmış olduğu makaleler ve onlarca kitabıyla iz bıraktı.

Türkdoğan, 4500 ciltlik kişisel kütüphanesini de 2009 yılında Giresun Üniversitesi’ne hediye etmişti. 

Doğu ve Güneydoğu Sorunlar ve Çözüm Yolları (2009) isimli eseri en önemli kitaplarından biridir. 


 

ALEV ALATLI

Yazar, akademisyen, sosyolog, köşe yazarı ve ekonomist. Modern Türk romancılığının önde gelen isimlerinden birisi olan Alatlı; felsefe, politika, ekonomi, ilahiyat ve sosyoloji gibi bilimleri edebiyat alanında birleştiren, çağın problemlerini evrensel bakış açısı ile ele alan aydındı.

Onlarca kitap, makaleler, televizyon programları ile sorunları tespit ve bu sorunlara çözümler sunan mütevazı bir aydını, 79 yaşında kaybettik.

Bunlarla yetinmeyen Alatlı Kapadokya Meslek Yüksek Okulunu kurmuştu. Okul, birikimlerini seferber eden, bölge yaşayanları ile eğitime gönül verenlerin imeceyle kurdukları ilk ve tek yükseköğretim kurumudur. KMYO 2005 yılında üniversiteye dönüştürülmüştü.

Alatlı aynı zamanda Kapadokya Üniversitesinin kurucu vakfı, İlke Eğitim ve Sağlık Vakfının Mütevelli Heyet Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıydı. 


 

DERNEK DEMEK

09.02.2024

Terörle Mücadele ve Vazife Kahramanları Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Diyarbakır Şube Başkanlığı…

Derneğin adı yaza yaza bitecek gibi değil.

İşte bu derneğin başkanı 50 kilo esrar ile yakalandı. Başkan, “esrar benim ama karımın haberi yok” dedi.


 

PES ETMEK YOK 

İzmir’de ekipler, kumar oynandığı belirlenen bir işyerine baskın düzenledi. Kumar oynayan 41 kişi yakalandı. Para cezası kesildi, kumar materyallerine el konuldu. 

Kahvehaneyi işleten Ö.E. hakkında “kumar oynamak için yer ve imkân sağlamak” ve “mühür bozma” suçundan işlem yapıldı.

Ö.E.’nin 71.inci kez mühür bozduğu tespit edildi. 

Ö.E., “benim işim mühür bozmaktır” dese yeridir.


 

Bu arada yakalanan zanlılardan birinin hırsızlık suçundan arandığı belirlendi.


 

TEVHİD BAYRAĞINDA” BİR GÜZEL 

Malezya’da düzenlenen Miss Asia International 2024 güzellik yarışmasında bir ilk yaşandı. Suudi Arabistan’dan Rumi Al-Qahtani isimli genç kadın, yarışmaya katılan ilk Suudi Arabistanlı olarak kayıtlara geçti.

Rumi Al-Qahtani’nin podyumda saçlarını savurarak yürümesi “Özgürlük işareti” olarak değerlendirildi.


 

Suudi Arabistan, 1932 yılında kurulmasına karşın Kral Selman, bir kararname ile ülkesinin kuruluş yılını 1727 olarak ilan etmişti.

Günümüzde ise Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın -hani şu Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sorumlu tutulan, adı anılan- reform hareketleriyle gündem olmakta.

Selman, kadınların iş hayatına girmesi, otomobil kullanması, sinema, konser gibi etkinliklere katılması konusunda adımlar atmıştı. 

Şimdi de güzellik yarışması… Al-Qahtani’nin İnstagram’da 870 bin takipçisi olduğu haberleri medyaya düştü.

Bütün bunların ötesinde Rumi Al-Qahtani’nin, Suudi Arabistan bayrağı ile verdiği pozlar öne çıktı ve bazı çevrelerde tartışma konusu oldu. Malum, birçok yerde ve ülkemizde bazı kesimlerce Suudi Arabistan bayrağı “Tevhid Bayrağı” olarak biliniyordu.

 

Medyacı Sevda Türküsev, sosyal medya hesabından konuyu “yazıklar olsun” diyerek paylaştı;

Suudi Arabistan’ın güzellik yarışmasına yolladığı kızın sırtına sardığı Kelime-i Tevhid bayrağı. Yazıklar olsun! Bu arada kesin 1. Seçildi yada ilk üçe girer… (Yazım Türküsev’in hesabından alınan şekliyledir.)


 

Türküsev’e gelen cevaplardan biri; RayyanRjj isimli hesap sahibinin cevabı dikkat çekti;

Ülkenize ve ülkenizin problemlerine odaklanın; enflasyon, yolsuzluk, işsizlik, günlük suç ve cinayetler, bekârlara bile yetmeyen asgari maaş, Kürtler ve illegal göçmenler ve siyasi görüşleri yüzünden birbirinden nefret eden ve günlük tartışmalar yaşayan Türkler gibi.

Dünya küçüktü netekim!

 

NAVALNY ÖLDÜ

16.02.2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önemli muhaliflerinden Aleksey Navalni’nin cezaevinde rahatsızlanarak hayatını kaybettiği bildirildi.

Rus cezaevi yetkilileri, Navalni’nin yürüyüş yaptıktan sonra rahatsızlandığını ve bilincini kaybettiğini, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamayarak öldüğünü duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, cezaevi yetkililerinin Navalni’nin ölümüyle ilgili tüm incelemeleri yaptığını açıkladı.

47 yaşındaki muhalif lider, 2021’den bu yana ücra bir bölgedeki bir cezaevinde tutuluyordu. Navalni’nin 19 yıllık hapis cezası vardı. (bbc.com/turkce)

Bazı yemekler soğuk yeniyordu… 


 

17 Şubat’ta Kremlin’den ilk açıklama “bilgimiz yok” olmuştu.

 

BİDEN; BU KADARA

22.02.2024

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Joe Biden’a hakaret etti ve kendisini Rusya’da cezaevinde ölen muhalif lider Aleksey Navalni ile kıyaslayan potansiyel seçim rakibi Donald Trump’a tepki gösterdi. 


 

Çarşamba günü San Francisco'da bir bağış toplama etkinliğinde iklim değişikliği hakkında konuşan Biden, “Ortada Putin gibi o.. çocukları var. Bu yüzden sürekli nükleer savaştan çekinmemiz gerekiyor. Ancak insanlık için varoluşsal tehdit iklim” dedi. (internethaber)


 

VİCDAN SOYKIRIMA DAYANAMADI

25.02.2024 

Arı duru bir vicdan, soykırıma daha fazla tahammül edemedi ve Washington’daki İsrail Büyükelçiliği’nin ön kapısı önünde kendini yakarak hayatına son verdi.

AARON BUSHNELL… ABD Hava Kuvvetlerinde aktif görevde olan 25 yaşındaki Aaron Bushnell, 24 Şubat’ta, İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde “Artık soykırım suçuna iştirak etmeyeceğim.” diyerek kendini ateşe verdi. 

Üzerinde askeri üniformasıyla Bushnell, nefesi kesilene kadar “Filistin’e özgürlük” diye bağırdı. 

Büyükelçilik polislerinden birinin, alevler içinde kalan Bushnell’e silahını doğrultup beklediği, diğer polisin ise “Silaha değil yangın söndürücüye ihtiyaç var.” diyerek alevleri söndürmeye çalıştığı görüldü.

Metropolitan Polis Departmanı, 25 yaşındaki Bushnell’in, kendisini yakmasının ardından yaşamını yitirdiğini açıkladı. Aaron Bushnell’in dindar bir Hıristiyan ve intihara karşı olduğu açıklamaları geldi. 

Soykırıma dikkat çekmek hususunda başka şansı kalmadığı düşüncesiyle bu eylemi yaptığı yakın çevresi tarafından ifade edildi.


 

DANİMARKA’DA GÜNDEM

Danimarka’nın kadın başbakanı, sosyal medyada mutfağından bir yemek paylaşımı yapmış. Bu paylaşım ülkede büyük tartışmalara neden olmuş.

Başbakan, tavuk kestiği tahtada soğan doğramış. Tavuk, bakteri üreten bir yapı olduğundan, kesme tahtası yıkanmadan başka bir şey doğranmazmış. Başbakan, videoda görünmediğini ama tahtayı yıkadığını söylemiş. Buna inananlar ve inanmayanlar olmuş.

Masal gibi yahu! Ama anlaşılan “gündemsiz” bunlar. Sıkıcı bir hayatları olmalı! 


 

BİZDE GÜNDEM

Fenerbahçe-Galatasaray tartışmalarında “ananas” gündem oldu.

Dolayısıyla ananas, ayın meyvesi seçilse yeridir.


 

YAKIŞIKLI AMA 

Medyacı Hacı Yakışıklı, Pierre Loti Tepesi’nin isminin değiştirilmesi gerektiğini söylemiş.

Yakışıklı: Pierre Loti Tepesi’nin ismi değişsin. Brüksel’de Ulubatlı Hasan Tepesi var mı?

Eh be hacı! Brüksel nere, Pierre Loti kim, nereli?

 

TEVHİD BAYRAĞI 

Tüm Müslümanlara ait bir sembolün, Suudi Arabistan ve Afganistan gibi ülkeler tarafında bayrak olarak kullanılmasına karşı çıkılsa, protesto edilse, diplomatik baskılarla kullanımdan vazgeçilmesi sağlansa, bir şekilde engellenseydi Rumi Al-Qahtani’nin en azından “bayraklı fotoğrafları” tartışma konusu olmazdı. 


 

YANLIŞTAN DOĞRU ÇIKAR MI? 

Diyanet TV’de yayınlanan “Diyanet’e Soralım” programında gelen soruları yanıtlayan İdris Bozkurt, halk arasında “torpil” olarak bilinen haksız işe alımlarla ilgili, “Hak etmediği işe girmesi kul hakkıdır, vebaldir, mesuliyeti vardır, başkalarının haklarını gasp etmek vardır. O şekilde işe girmesi kimsenin tasvip edeceği bir şey değil, hoş değil.” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın devamı daha da ilginçti;

İdris Bozkurt: Girdikten sonra emek verdi, bir mesai harcadı ve onun karşılığında da bir kazanç elde etti. Onu ayrı tutmak lazım… Yani işe girdikten sonra elde edeceğimiz kazanç, tamamen meşrudur. Emeğimizin karşılığıdır. Yapılan iş de meşrudur. Oradan elde edilen kazancı, işe girme sebebimizle ayırt etmemiz lazım. Farklı tutmamız lazım. Yani elde edilen kazanç helaldir.

İdris Bey’e bir soru da biz soralım; piyangodan kazanılan ikramiye ile hayır yapılır mı?


 

KÜRSÜYE AMBARGO

Bulgaristan/Sofya’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası mücadelelerinde sporcularımız madalyaya doyamadı. 

Şampiyonaya 10 kadın ve 10 erkek sporcu ile katılan Milli Takım’ımız 5 altın, 8 gümüş ve 11 bronz olmak üzere toplam 24 madalya kazandı.

Kadın Milli Takımı’mız Avrupa ikincisi olurken Erkek Milli Takımı’mız Avrupa üçüncüsü oldu.


 

Bir başarı da güreşten geldi.

Romanya/Bükreş’te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’ndan geldi. Sporcularımız toplamda 7 altın, 6 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı.

Kadın Milli Takımı’mız takım sıralamasında Avrupa ikincisi olurken Erkek Milli Takımı’mız hem grekoromen stilde hem de serbest stilde Avrupa şampiyonu oldu.


 

Güreşçilerimizden Taha Akgül, Bükreş’te kazandığı şampiyonluk ile kariyerinin 11. Avrupa Şampiyonluğunu kazanmış oldu.

12 kez Avrupa Şampiyonu olan ve bu başarıyı Aleksandr Karelin ile paylaşan Rıza Kayaalp 13. şampiyonluk ve tek başına rekor için minderdeydi. Ancak bu defa Kayaalp gümüş madalyada kaldı.

Sporcularımızı ve emeği geçen herkesi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.


 

SÜPER LİG

UEFA Avrupa Ligi son 16 için Galatasaray Sparta Prag ile karşılaştı. Temsilcimiz İstanbul’da 3-2 kazandığı maçın rövanşını 4-1 kaybederek elendi. 


 

Süper Lig’de yeni lider Galatasaray oldu. 

Şampiyonluk yolunda amansız bir mücadele veren Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yarışı nefes kesiyor. 

Haftalardır liderlik koltuğunda oturan Fenerbahçe, şubat ayında koltuğu Galatasaray’a devretti.


 

Türkiye Kupası’nda Galatasaray ve Fenerbahçe elendi.

Yarı final eşleşmesi; Ankaragücü-Beşiktaş ve Trabzon-Karagümrük şeklinde oldu.

 

Haber-Yorum; Yüksel Durak


 


Anahtar Kelimeler: TÜRKİYE’ NOTLARI ŞUBAT
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °