Selçuk Özdağ’ın “Doğalgazda müjde” açıklamalarına yönelik tepkisine BOTAŞ yetkilisinden açıklama gecikmedi

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın ifadelerinin ardından Botaş Doğalgaz Başkan Yardımcısı ve Petrol İşletmeleri İkmal Daire Başkanı Kerim Ünal’dan açıklama geldi

Güncel 27.12.2022 22:00:00 0
Selçuk Özdağ’ın “Doğalgazda müjde” açıklamalarına yönelik tepkisine BOTAŞ yetkilisinden açıklama gecikmedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğalgaz müjdesi adı altında yapılan açıklamaya ve Erdoğan’ın paralelinde bazı basın yayın organlarında “müjde” başlığı altında yapılan haberlere, “Vatandaş bu seçimde yeni doğalgaz müjdesi istemiyor(!) 2017,2018 ve 2019 seçimleri öncesi müjdesi verilen yüksek rezervli yatakların kullanılmasını istiyor!” paylaşımıyla tepki gösteren Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın ifadelerinin ardından Botaş Doğalgaz Başkan Yardımcısı ve Petrol İşletmeleri İkmal Daire Başkanı Kerim Ünal’dan açıklama geldi 

 Gelecek Partisi Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce defalarca müjdesini verdiği ve dün itibari ile bir yenisini eklediği doğalgaz haberlerine gösterdiği tepkiler kısa sürede ses getirirken konuya ilişkin ve Özdağ’ın tepkilerine yönelik Botaş Doğalgaz Başkan Yardımcısı ve Petrol İşletmeleri İkmal Daire Başkanı Kerim Ünal’dan açıklama geldi. Ünal yaptığı açıklamada, “Bu tip teknik konularda, başta tv’ler deki boş nöbetçi gevezeler olmak üzere önüne gelen konuşuyor…” ifadesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Çaycuma yeni gaz rezervinin 58 milyar m3 olduğunu kaydeden Botaş Doğalgaz Başkan Yardımcısı ve Petrol İşletmeleri İkmal Daire Başkanı Kerim Ünal, “Zira bu milli bir menfaat konusudur. Öyle körü körüne muhalefet edilecek ya da bol çaplı yandaşlık edilecek siyasi veya politik bir konu değildir” dedi. 

Türkiye’nin yıllık gaz ihtiyacı tüketiminin yaklaşık 60 milyar m3 olduğunu kaydeden Ünal, “Bunun tamamını dövizle ithal ediyoruz.  Yani, üçte 2’si yıl içerisinde çıkarılıp, kullanıma hazır hale getirilir ise, 1 senelik ihtiyacımızı karşılar. Aslında biz Botaş’ta bu işlere bakarken, Doğalgazın büyük bölümünü Rusya’dan alıyorduk ve “ Barter “ anlaşması yapmıştık. Yani ithalatın büyük kısmını karşılıklı mal ihracatı ve ithalatı ile yapıyorduk. Maalesef, bizim etkimizden sonra, bu iş iğdiş edildi ve bozuldu” dedi.

Bulunan yeni gazın bedelinin müjde adı altında yapılan haberlerde bahsedildiği gibi Bir Trilyon dolar olmadığına açıklık getiren Ünal sözlerine şöyle devam etti; “Şöyle ki Dünya doğal gaz fiyatlarında; Bin Standart m3’ü 200 dolar seviyesindedir. Bu son dönemlerde, gerek pandemi, gerekse, Rusya- Ukrayna savaşından dolayı spekülatif olarak Bin dolara kadar çıktı ama bu geçici bir durum. Zaten kademeli olarak petrol ve gaz fiyatları da düşüyor. Şimdi eğer 200 dolardan kabul edersek, açıklanan 58 milyar m3 Doğalgazın toplam değeri, 145-150 milyon eder. 1 trilyon etmez. Ayrıca, açıklanan yeni rezevr henüz ıspatlanmamış rezevr olarak kabul edilir. Diğer bir konu ise, Gazın kimyasal durumu… Bugünlerde sevke hazır denen ve bir kısmının çıkarılmaya başlandığı, 2300 metre derinlikteki doğalgaza biz sektörde “ ASSOSİYE GAZ” yani birleşik gaz deriz. Bir takım işlemlerle ayrıştırma çalışması yapılır ve ana sisteme ondan sonra pompalanır. Dolayısıyla burada yüzde 30’lar seviyesinde bir fire oluşur…”

“Net miktarlar ancak boru hattına girecek hale gelince net belli olur” diyen Botaş Doğalgaz Başkan Yardımcısı ve Petrol İşletmeleri İkmal Daire Başkanı Kerim Ünal  yeni kurulan Zonguldak Filyos Gazlaştırma tesisinin de durumunun farklı olmadığını kaydederek, “Dileyelimki “Mavi Vatan“ Akdeniz ve Karadeniz’de yapılan güzel çalışmalar müjdeli haberler getirir. Umarım bu kısa değerlendirme yararlı olur” dedi.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °