Selçuk Özdağ’dan “Çerkes Sürgünü” paylaşımı

CHP Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, Çerkes Sürgünü'nün 159. yıl dönümünde, hayatını kaybedenleri andı. Çerkes halkına seslenen Özdağ, “Dilinizi, kültürünüzü ve geleneklerinizi yaşatın” dedi.

22.05.2023 11:57:00 0
Selçuk Özdağ’dan “Çerkes Sürgünü” paylaşımı

Gelecek Partisi Kurucularından CHP Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, sosyal medya hesabından 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgün anma günüyle ilgili paylaşımda bulunarak hayatını kaybeden Çerkes soydaşları andı.

Anne tarafından kendisinin de Çerkes olduğunu kaydeden Özdağ, “21 Mayıs 1864’de sürgün başladığında Büyük Dedem de sürgüne uğrayan soydaşlarımız arasındaydı. Kafkasya’da yaşanan savaşın ardından önce Karadeniz’e gelmişlerdi. Büyük bir zulme uğramış Çar Rusya’sı tarafından sürülmüşlerdi. Dünya’da görülmüş en büyük trajedilerden ve dramlardan biriydi. Karadeniz’e geldikten sonra da Anadolu’ya yayılmışlardı. Anadolu’ya geldikten sonra da kültürlerini yaşatma adına büyük çabaları oldu. Bir yandan bu trajediyi, dramı anıyoruz. Abhazlar, Çerkesler Anadolu topraklarında 159 yıl sonra acılarını paylaşıyorlar. Bir yandan da Kafkasya ile bağlarını koparmak istemiyorlar. Abhazlar orada küçük de otonom da olsa bir devlet kurdular. Çerkes’ler orada kendi kültürlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Ben de Anne tarafı Çerkes olan bir siyasetçi olarak onların acısını paylaşıyorum” ifadesinde bulundu.

Tüm Çerkeslere çağrım “Orasıyla bağlarınızı koparmayın, yaşananları, anılarınızı yazın, paylaşın” diyerek sözlerine devam eden Özdağ, “159 yıl önce yaşanan zulmün, acılı yılların hikayelerini, romanlarını, şarkılarını, piyeslerini, türkülerini yaşatın. Orada yaşatırken buralarda da Anadolu’da da yaşatın. Öncelikle de dilinizi yaşatın. Çünkü dil kültür taşıyıcısıdır. Çerkes dilini öğretirseniz çocuklarınıza onlarda kendi çocuklarına öğretirler ve dilinizi, kültürünüzü geleceğe taşırsınız. Dilinizi yaşatmazsanız, unutulursa kültürünüz de unutulur. Çerkes halkının acısını paylaşıyoruz” dedi.

Çerkes derneklerine de seslenen Özdağ, “Farklı ideolojileriniz, bakış, yaşam açılarınız olabilir ama çerkes kültürünü, geleneğini yaşatmak adına birbirinizle bağlarınızı koparmayın. Daha çok el ele verin çünkü el eli el de yüzü yıkar. Çerkesler o nedenle el ele vermeli dillerini, kültürlerini, geleneklerini yaşatmaya devam etmelidirler. Bu dili ve kültürü yaşatma adına Gelecek Partisi olarak işbirliğine hazırız” dedi.

 


Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °
Cuma 25.1 ° / 14.6 °