Selçuk Özdağ, BMC’nin yağmalanması yerli ve milli savunma sanayimize vurulan ağır bir darbedir”

Özdağ BMC ve Savunma Sanayii hakkında basın açıklamasında bulunarak, “Devasa propagandaya rağmen mızrağın çuvala sığdırılamadığı bir çöküş dönemini halk olarak yaşamaktayız” dedi.

Güncel 12.01.2024 13:34:00 0
Selçuk Özdağ, BMC’nin yağmalanması yerli ve milli savunma sanayimize vurulan ağır bir darbedir”

BMC’nin tek elden 2013 yılında Ethem Sancak’a satılarak yerli ve milli savunma sanayiine darbe vurulduğunu kaydeden TBMM Gelecek-Saadet Grup Meclis Başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Son 20 yıldır ama özellikle CHS ile yönetilmeye başlandığı 2018 yılından itibaren; demokrasiden, özgürlüklerden, ifade ve basın hürriyetinden, yargının adalet dağıtamamasından ekonomik göstergelerin gerilemesine kadar hemen hemen her konuda ivme kaybetmektedir. Devasa propagandaya rağmen mızrağın çuvala sığdırılamadığı bir çöküş dönemini halk olarak yaşamaktayız. Bu konulardan biri de iktidarın üstün başarılara imza attığını söylediği savunma sektöründe yaşanılan keyfilik, kayırmacılık ve beceriksizlik neticesinde yaşanılan savrulmalardır” dedi.

BMC’NİN SATILIŞI ADRESE TESLİM BİR VAKADIR

“18 Mayıs 2013 tarihinde şaibeli bir satış ile el değiştiren BMC’nin, 30 Nisan 2014 tarihinde TMSF tarafından yapılan ihalede tek katılımcı olarak teklif veren iş adamı Ethem Sancak'a 200 milyon Dolar’a yani o zamanki 751 milyon TL’ye satılması ve ardından yaşanılan akla ziyan gelişmelerdir ki bu satış tam bir adrese teslim vakasıdır. Konuyu genişletmeden önce yerli ve milli BMC’nin kuruluşu ve ülkemize sağladığı katma değere değinmekte yarar görüyorum” diyen Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü;

 “1964 yılında British Motor Corporation (Britanya Motor Kuruluşu) adı altında  yüzde 74 yerli sermaye ve yerli bir ortakla kurulan BMC, ilk yıllarında Austin ve Morris markalı ticari araçları üreterek işe başlamış, ardından 1966 yılından itibaren kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretimi ile devam etmiştir. 1976 yılında, Türkiye'de ilk dizel motor üretimini ve benzinli motorların dizel adaptasyonunu gerçekleştiren BMC, motorlu araçların yanı sıra, endüstriyel motorları, jeneratörleri, deniz motorlarını ve askerî amaçlı ürünleri de üretmeye başlamış ve bu yıllarda, ‘’Leyland’’ serisine ait ilk hafif ticari araç olan ‘’Leyland 30’’ kamyoneti piyasaya sunmuştur. 1983 yılında Volvo Truck Corporation ile ortaklık kuran BMC, Türkiye'nin ilk turbo motorlu ticari araçları olan ‘’Yavuz’’ serisini üretmeye başlamıştır. 1985 yılında anlaşma yaptığı Cummins Engine Company ile Cummins motorlu ‘’Fatih’’ serisi kamyonları üretimi ve satışıbı gerçekleştirmiştir. 1989 yılında şirketin bütün hisseleri yine yerli bir firma olan Çukurova Holding tarafından satın alınmış, böylece başlangıçta yüzde 74 ‘ü yerli olan sermaye oranı 1989 yılında yüzde 100’e ulaşmıştır. Bunun anlamı; Artık Türkiye’nin motorlu araç üreten ve geliştiren yüzde 100 yerli bir şirketi vardır artık…”

BMC TÜRKİYE’DE İLKLERİ BAŞARMIŞTI

BMC’nin kuruluşunun ardından o dönemde kısa sürede, 2,8 tondan 40 tona kadar yük ve yolcu taşımacılığının tüm sınıflarında özel araç üretimi yapan Türkiye'nin tek Dünyanın ise dört üreticisinden birisi haline geldiğini kaydeden Özdağ, “BMC, 1990 yılında ünlü İtalyan tasarım kuruluşu Pininfarina ile iş birliği anlaşması imzalayarak, altı yıl süren yoğun çalışma ve 120 milyon ABD Doları'nı aşan yatırımın sonucunda, 1996 yılının Haziran ayında sınai ve ticari mülkiyeti BMC'ye ait olan ‘’Profesyonel'i üreterek piyasaya sürmüştür. Böylece BMC 2,8 tondan 40 tona kadar yük ve yolcu taşımacılığının tüm sınıflarında özel araç üretimi yapan Türkiye'nin tek Dünyanın ise dört üreticisinden birisi haline gelmiştir. Ayrıca BMC fabrikaları bünyesinde, müşteri isteğine göre 6 ay gibi kısa bir sürede araç tasarlayıp üretebilen bir firma haline geliyor. BMC, 2004 yılında 40 milyon dolarlık yatırımla tüm mühendislik çalışmaları BMC’ye ait, 74 mühendis ve 159 teknik elemanın 5 yıl süren zorlu çalışmasının ürünü olan, üstün teknolojisi ve modern tasarımıyla hafif ticari araç pazarında yepyeni bir sayfa açmıştır” diye konuştu.

BMC’de o dönemde farklı sektörlerin her tür ihtiyacını karşılayabilecek vanlar, kombiler, kombi vanlar, minibüsler ve kamyonetlerden oluşan 19 modeli olan ‘’Megastar’’ı üretmeye başladığını hatırlatan Özdağ, “BMC, Türkiye’de bazı ilklerin de sahibi oluyor: BMC; Türkiye’deki yerli ve milli olarak ilk dökümhane, ilk dizel motor üretimi, ilk çıraklık eğitim merkezi, ilk turbo motorlu araç, ilk yerli hafif ticari araç, ilk çevreye duyarlı doğal gazlı otobüs, ilk tam alçak tabanlı otobüs ve ilk yerli taktik tekerlekli zırhlı araç üretimi gibi sektöre yön veren ilkleri gerçekleştirmiştir. BMC; Türkiye’deki yerli ve milli olarak ilk dökümhane, ilk dizel motor üretimi, ilk çıraklık eğitim merkezi, ilk turbo motorlu araç, ilk yerli hafif ticari araç, ilk çevreye duyarlı doğal gazlı otobüs, ilk tam alçak tabanlı otobüs ve ilk yerli taktik tekerlekli zırhlı araç üretimi gibi sektöre yön veren ilkleri de gerçekleştiren yüzde yüz yerli ve milli bir kurum iken aşağıda bahsedeceğim yağma ve kayırma siyasetinin sonucu olarak neticede yabancılara satılan ve hiçbir şey üretemeyen bir konuma düçar edilmiştir” ifadesinde bulundu.

SÖZDE YERLİ VE MİLLİ OLANLAR BMC’NİN ANAHTARINI KATARLILARA TESLİM ETMİŞTİR

18 Mayıs 2013 tarihinde Çukurova Holdinginin en büyük hissedarı olan Mehmet Emin Karamehmet'in, 440 milyon dolar borçtan kalan 75 milyon doların ödenmemesi nedeniyle TMSF tarafından holdingin Skyturk 360, Show TV, Akşam Gazetesi ve BMC şirketlerine el konulduğunu belirten Özdağ sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Hâlbuki Türkiye’nin ilk yerli ve milli motorunu da üretebilen ticari araç şirketi olan, TSK’ne Kirpi gibi zırhlı taktik tekerlekli ve diğer askerî araçları ve kamu birimlerine ve belediyelere ihtiyacı olan araçları üretip satan, yani pazarı hazır olan BMC’nin 75 milyon doları bulan borcu ödeme gücü bulunuyor. Ancak buna fırsat tanınmıyor…BMC, 30 Nisan 2014 tarihinde TMSF tarafından yapılan ihalede tek katılımcı olarak teklif veren iş adamı Ethem Sancak'a 200 milyon Dolar’a, o zamanki TL karşılığı 751 milyon TL’ye satılıyor. BMC, 751 milyon TL’ye satıldığında şirketin sadece arsa değeri bile bunun çok üstünde bir değere sahiptir. Ethem Sancak, BMC’yi aldıktan hemen üç ay sonra BMC’nin yüzde 25 hissesini 100 milyon Dolara Öztreyler Şirketine, yüzde 49.9 hissesini de 300 milyon Dolara, hiçbir motor üretim tekonolojisine sahip olmayan ve BMC'nin gelişimine hiçbir katkısı olmayacak olan Katar Ordusuna satıyor. Katar'ın BMC'ye ortak olması ihale yoluyla değil, Es Mali Yatırım ve Danışmanlık AŞ’ne ortak olmasıyla gerçekleşiyor ki bu her açıdan usule aykırıdır. Haziran 2014’de Etem Sancak’ın şirketi Es Mali Yatırım ve Danışmanlık AŞ’nin sermayesini yüzde 191 artırıyor ve Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesini yüzde 49.9 ile ortak ediyor. Yani Ethem Sancak 2014 yılı Nisan ayında %100’nü 200 milyon dolara satın aldığı BMC’nin yüzde 75’ini, BMC’yi satın aldıktan sadece üç ay sonra, 2014 yılı Haziran ayında 400 milyon dolara satıyor. Ne kadar öngörülü tüccarlarımız var değil mi? BMC'nin yüzde 49,9 hissesi Katar'a verildikten hemen sonra 2015 yılında Sakarya Karasu'da 2.2 milyon metrekarelik arazi, bu arazi üzerinde savunma sanayi ürünleri, tren ekipmanı üretimi yapması için BMC’ye tahsis edilmiştir.”

 ALTAY TANKININ ÜRETİMİNE DARBE VURULMUŞTUR

 BMC, Otokar'ın 2009'da prototip üretimi ihalesini aldığı, 2012-2014 arasında 5 prototipini ürettiği Altay Tankı'yla ilgilenmeye başladığını belirten Özdağ,, “Yapılan seri üretim ihalesine Otokar ile beraber BMC ve FNSS de giriyor. SSB, bu ihalede Otokar'ın teklifini yüksek bulduğunu gerekçe göstererek süreci iptal etmişti. SSB, Nisan 2018'de yeniden seri üretim ihalesine çıkıyor. Paletli araç üretme yeteneği olmayan BMC, BU ihalede sürpriz bir şekilde Otokar ve FNSS'i geride bırakarak Altay Tankı seri üretimi için SSB ile sözleşme imzalıyor. Ne büyük bir vatanseverlik değil mi?” sorusunu yönelterek basın açıklamasına şu şekilde devam etti; 

“BMC, SSB’den Nisan 2018’de Altay Tankı’nın seri üretim ihalesini aldıktan hemen sonra Mayıs 2018'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile BMC’ye karşılığı 1,4 milyar TL'yi bulan süper teşvikler veriliyor. Bir yıl sonra da Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31 Aralık 2019 tarihine kadar devir işlemleri tamamlanmak üzere Arifiye Tank-Palet Fabrikası 25 yıllığına BMC'ye kiralanıyor. Zamanın Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, 11 Ocak 2018 tarihinde: “tankın seri üretimine 2019 yılının sonu, 2020’nin başında geçeceğiz.” Açıklaması yapıyor. SSB tarafından yayımlanan 2017-2021 yılı stratejik planında, ilk 15 ALTAY ana muharebe tankının 2020 yılında hizmete gireceği, 2021’de ise 20 tankın teslim edileceği bilgisi veriliyor. Bu işlemler yapılırken 2016’da İSO 500 listesine 137. sıradan giren BMC, 2017’de 79., 2018’de 61., 2019’da 51. sıraya ulaşıyor. Şirketin 2016 yılında 783 milyon TL olan cirosu, 2018’de 2 milyar 676 milyon TL’ye, 2019’da 3 milyar 386 milyon TL’ye yükseliyor. Bu arada iktidarın yeni gözdesi Tosyalı Holdingin sahibi Fuat Tosyalı, Sancak ve Öztürk ailelerinin toplam 50,1'lik hissesini alarak büyük hissedar oluyor. 1989 yılından beri, ürün tasarım, geliştirme ve mühendislik çalışmalarını dışa bağımlı olmadan sürdüren, %100 milli ve yerli ilk ve tek Türk otomotiv kuruluşu olan BMC, 2014 yılından itibaren %49.9’u yabacı olan bir şirket haline gelmiştir. Şimdilerde Türkiye’nin ilk yerli ve milli TOGG otomobili üretmeye çalışanlar, tamamen yerli ve milli bir otomotiv şirketini  Katar’a kılçıksız vermiştir. Tüm bu garip alış verişler konuşulurken sözleşme gereği TSK’ya 2019 sonu veya 2020 başında teslim edilmesi gereken tanklardan kimseler bahsetmiyor. Ne güzel değil mi...?”

BU SORULARI TÜRK MİLLETİ ADINA SORUYOR VE CEVABINI BEKLİYORUM

“Bu vesileyle 85 Milyon Türk milleti adına soruyorum ve bunların cevabının verilerek kamuoyunun aydınlatılmasını bekliyoruz” diyen TBMM Gelecek-Saadet Grubu Meclis Başkanı Doç. Dr. Selçuk Özdağ şu soruları yönelttti;

 1. Ülkemiz için kritik önemi haiz savunma sanayi konusu niçin yabancı bir devletin himayesine terkedilmiştir. (Katar)

2. Milli silahlarımızın üretilmesi ihalesini alan BMC firmasına yabancı bir devletin ortak olması savunma sanayimiz ve ülkemiz açısından bir güvenlik riski oluşturmakta mıdır?

3. Son durumda, Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’nin BMC firmasındaki hisse oranı yüzde kaçtır?

4. BMC firmasının SSB’dan 2018’de Altay Tankı’nın ihalesini aldıktan sonra aldığı teşvik ve sübvansiyonlar tam olarak ne kadardır?

5. BMC'ye savunma sanayi ürünleri, tren ekipmanı vb. üretimi yapması ve tesis kurması için arazi tahsis edilmiş midir? Edilmişse bu araziler nerededir ve kaç metrekaredir?

6. SSB tarafından yayımlanan 2017-2021 yılı stratejik planında, 2020 yılında 15, 2021 yılında ise 20 tankın teslim edileceği bilgisi yer almaktadır. SSB’na 2021, 2022 ve 2023 yıllarında kaç adet ALTAY tankının teslimatı yapılmıştır.

7. Bugüne kadar kaç adet Altay tankı TSK envanterine girmiştir.?

8. Tıpkı tek bir adet Altay tankının teslim edilmediği gibi yine tek bir adet milli taarruz uçağının da teslim edilmediği bilgisi doğru mudur?

9. BMC firması taahhüt ettiği projelerin yüzde kaçını zamanında teslim etmiştir?

10. BMC firmasına milli savunma sanayii anlamında hangi projelerin ihaleleri verilmiştir?

11. Son yirmi yılda AK Parti hükümetleri boyunca kaç tane yerli ve milli savaş uçağı üretilmiştir?

12. Modifiye edilen eski uçaklardan, İHA-SİHA unsurlarından bağımsız olarak Son 20 Yılda TSK Envanterine Giren Savaş Uçağı Ve Tank Sayısı Ne Kadardır?

13. BMC, daha önce yüzde yüz yerli ve milli bir firma olarak gerçekleştirdiği üretim ve mühendislik birikimleri ile bu konuda özverili çalışma yapan mühendis ve yazılımcılar şu anda ne yapmaktadırlar. Söz konusu üretimlerin devamı, geliştirilmesinin akamete uğratılmasında nasıl bir milli çıkar gözetilmiştir.?”


Salı 14.7 ° / 7.1 °
Çarşamba 13 ° / 7 °
Perşembe 12.8 ° / 5.9 °