Selçuk Özdağ araç sahiplerinin kabusunu TBMM'ye taşıdı

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, fahiş araç muayene ücretlerini meclis gündemine taşıdı.

14.06.2023 18:48:00 0
Selçuk Özdağ araç sahiplerinin kabusunu TBMM

Konuyla ilgili açıklama yapan Selçuk Özdağ, “Vatandaşlarımızın ve araç sahiplerinin korkulu rüyası haline gelmiş olan araç muayene ücretleri hakkında dün akşam bir tweet atarak konuyu Meclis gündemine getireceğimi söylemiştim. Bugün neredeyse soygun haline gelmiş olan konuyu Hazine ve Maliye Bakanına sordum.  Aşağıdaki sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96’ncı maddeleri gereğince saygıyla talep ederim. Ülkemiz yurttaşları, hükümetin uyguladığı yanlış ekonomi yönetimi yüzünden büyük bir yaşam mücadelesi vermektedir. Vatandaşlarımız hızla yoksullaşmakta, çalışanlar dâhil gelir durumları gün gittikçe erimektedir. Hükümet tarafından vatandaşlarımıza getirilen vergi yükü ise adaletsizlik boyutlarına ulaşmıştır. Her yıl yılbaşında yeniden değerleme oranları adı altında yürürlüğe konulan vergi ve harçlar ise ayrı bir fecaat arz etmektedir. Zira açıklanan resmi enflasyon rakamlarının neredeyse 3 katı kadar vergi ve harç oranları belirlenmektedir” diye konuştu. 
ÖZDAĞ’IN CEVAP BEKLEDİĞİ SORULAR 
1- Motorlu araç muayene ücretlerine bu yılbaşında, resmi enflasyon rakamlarının çok üstünde olacak şekilde, yaklaşık yüzde 130 oranında zam niçin yapılmıştır?
2- Geçen yıl normal bir binek araç muayenesi 507 TL. iken bugün yaklaşık 1.130 Türk lirasına çıkarılmış olmasının gerekçesi nedir?
3- Daha önceleri devlet tarafından yapılmakta iken Türk ve yabancılardan oluşan bir firmaya özelleştirilmek suretiyle verilmesi sırasında, rekabet unsurları ve devletin çıkarları korunmuş mudur?
4- Türkiye'de yaklaşık 27 milyon motorlu araç var ve bu araçların mutlaka muayene edilmesi gerekiyor. Tek bir firmaya bu yetkinin verilmesi ile bir tekelleşme meydana geldiği, bilinmektedir. Söz konusu durum hakkında rekabet unsurlarının da devreye sokulacağı yeni bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
5- Özelleştirmeden kasıt: devletin daha fazla gelir elde etmesi ve atıl durumda olan kurumların halkımıza daha iyi ve ucuza hizmet vermesi iken, öncesinde de zaten gelir getiren ve iyi işleyen söz konusu araç muayene hizmetlerinin tekelleşmesinin önünün açılmasında nasıl bir kamu yararı vardır?
6- Vatandaşları bezdiren bir randevu sisteminin ardından yaklaşık 10 dakika süren ve sadece kontrolden ibaret olan bir işlem için alınan bu fahiş ücret makul ve hakkaniyetli midir?
7- Araç muayenesi adı altında, vatandaşlarımızın tanımladığı şekliyle: “soyulmalarına” dur diyecek bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °