Küresel Çözüm Platformu ‘7 Kıta 7 Kitap’ kültür projesi kapsamında Fas Ankara Büyükelçisi Mohammed Ali Lazreq’le buluşuyor

Küresel Çözüm Platformu, üzerinde çalıştığı dünya destanlarını içeren ‘7 Kıta 7 Kitap’ projesinde adım adım ilerliyor.

Yaşam 30.10.2023 13:50:00 0
Küresel Çözüm Platformu ‘7 Kıta 7 Kitap’ kültür projesi kapsamında Fas Ankara Büyükelçisi  Mohammed Ali Lazreq’le buluşuyor

Küresel Çözüm Platformu, üzerinde çalıştığı dünya destanlarını içeren ‘7 Kıta 7 Kitap’ projesinde adım adım ilerliyor. Türkiye’de bulunan yabancı elçilik misyonlarını bu kitaba destek vermeye çağıran Küresel Çözüm Platformu Başkanı Hakan Berktaş, ilk davetlerini Fas Ankara Büyükelçisi Mohammed Ali Lazreq’ten aldıklarını ifade etti.

Yerelden evrensele uzanan proje ve projeksiyonlarıyla farkını ortaya koyan, gerek dezavantajlı engelli-yaşlı-çocuk-göçmenlik alanları ile ilgili gruplarla ilgili çalışmalar yapan, gerekse Türkiye’de yabancılarla çalışma grupları oluşturarak ticari faaliyetlerde bulunan Küresel Çözüm Platformu, hazırladığı sosyal, kültürel, sanatsal aktiviteler ve spor festivalleriyle toplumların birbirleriyle kaynaşması yönünde önemli bir çimento görevini üstleniyor. Bu çerçevede büyükelçiliklere ve kültür ataşelerine geçtiğimiz günlerde kültür projeleri 7 Kıta 7 Kitabı’na destek için İngilizce-Türkçe davet yazıları göndermeye başlayan Küresel Çözüm Platformu Başkanı Hakan Berktaş, “Platformumuz özünde dünyadaki tüm Türk derneklerini bir araya getirerek onların üretecekleri enerji ve sinerjiden ülkemiz adına katma değer üretmek amacıyla yola çıkmıştır. Bizler çok nitelikli projeler ve projeksiyonlar üreterek, gerek ülkemizin uluslararası arenada tanınması, gerekse yabancıların ülkemizle olan bağlantılarının, işbirliklerinin sağlanması noktasında önemli bir işlev üstlenmektedir” diye konuştu.

7 Kıta 7 Kitap kültür çalışması devam ediyor

Platform olarak farklarını ortaya koyacak çok önemli ve nitelikli faaliyetlere imza atmak için sürekli çalıştıklarını kaydeden Berktaş, “Belki de dünyada bir ilk olacak dünya devletlerinin destanlarını ihtiva edecek kültürel nitelikteki kitap çalışmamız son sürat devam ediyor. Şu ana kadar ülkemizde bulunan kardeş ülkelerimizin büyükelçiliklerine İngilizce-Türkçe olarak kitabımıza kendilerine ait bir destanı Türkçe olarak bizlere göndermeleri hususunda destek vermeleri yönünde talep yazılarımızı ilettik. İletişime geçtiğimiz büyükelçilikler ve kültür ataşelikleri bizleri hiç ummadığımız bir iyi niyetle karşıladı. Bu çerçevede ilk davetimizi de Fas Ankara Büyükelçisi Mohammed Ali Lazreq’ten almış bulunuyoruz. Önümüzdeki Salı günü Ankara’ya giderek Sayın büyükelçimizle bir araya geleceğiz, kendisiyle tanışacağız, projemizden ayrıntılarıyla bahsederek ve kitabımızla ilgili olarak çok daha kapsamlı bir görüşme gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Kültürel hegemonyaya hayır

Şu anda dünya üzerinde kültürel bir işgal yaşandığına dikkat çeken Berktaş, “Artık ülkeler geçmişteki gibi sıcak savaşlarla başka ülkeleri işgal etmiyor. İnsanların zihinlerini dönüştürecek kültürel hegemonyalar oluşturuluyor. Örneğin dünyadaki her ülkede hakimiyet kuran Hollywood ve dizi endüstrisi, insanlara masa başında üretilen yaşam biçimlerini dayatıyor. Oluşturulan devasa reklam endüstrisi ekonomik işgallerle satın alma algılarını yönlendiriyor. Hazır gıda endüstrisi, midelerimizi fesada uğratıyor. Müzik endüstrisi, türkülerimizden, şarkılarımızdan bizleri uzaklaştırarak, pop, caz, rap gibi kulaklarımızı tırmalayan bambaşka tınıları dayatıyor. Ve hepsinden önemlisi, Anadolu’muzun tarihi derinliklerinden beslenen güzel Türkçemizi unutturup dilimizi bile bize yabancılaştırıyorlar. Bu emperyalist hegemonya dolayısıyla her ülkenin dünyanın her köşesinde insanları kendi tarihine, kendi geleneklerine ve tarihine unutturmuş oluyor. Biliyoruz ki her ülkenin kendisine ait gelenekleri, görenekleri, şarkıları, türküleri, masalları destanları vardır. Bu bağlamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli gündeme getirdiği ‘Dünya 5’ten büyüktür’ sözünü bu kez de kültür emperyalizmine uyarlayarak hatırlatmak istiyorum. Kendi ürettikleri kültürleri dünya ülkelerine dayatan bu anlayışı reddediyoruz. 7 Kıta 7 Kitap çalışmamız işte bu kültürel hegemonyayı kırmak, ülkeler arasında kardeşlik köprüleri oluşturmak amacıyla yola çıkmış bir projedir. Tüm yayın koordinasyonlarını, redaksiyonlarını ve editörlüklerini Küresel Çözüm Platformu’ndaki ekibimizin gerçekleştireceği bu kitap, bizlere destek veren ülkelerimizin saygın kütüphanelerinde yer alacak, çok değerli bir kültürel hazine olacaktır” ifadelerini kullandı.


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °