GERİ DÖNÜŞ

TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG; 31. HAFTA (02-04 Nisan 2024)

Spor 5.04.2024 13:58:00 0
GERİ DÖNÜŞ

Milli maç ve yerel seçimler nedeniyle Süper Lig’e uzunca bir ara vermiştik. 

Ara vermiştik ama “kavgaya” bütün hızıyla devam ettik.


 

2024 Avrupa Şampiyonası hazırlık kapsamı maçlarında Macaristan’a 1-0 yenildik. Maçta iyi olan taraf bizdik fakat “duran top” zaafımız bütün açıklığıyla gözler önüne serildi.

İkinci maçta Avusturya’ya tarihi bir farkla 6-1 yenildik. 9 farklı oyuncuyla sahaya çıkan Montella, bu ağır mağlubiyetle karizmayı çizdirdi. 

Nihayetinde hazırlık maçıydı bunlar ve önemli olan Almanya turnuvasıydı. Ancak ağır mağlubiyet enseleri kararttı. Montella, haziran ayına kadar kadroyu belirlemeli ve “duran top zafiyetine” mutlak çözüm bulmalı.


 

Önceki hazırlık maçında Almanya’yı harika bir şekilde 3-2 yenince medyacılar ve yorumcular, Milli Takım’ı Almanya 2024’ün favorisi olarak gördü.

Son iki maçta gelen yenilgiler sonrası medyacılar ve yorumcular gruptan çıkmayı mucize olarak gördüler.

İşin ilginç yanı, bu yorumları yapanlar aynı kişilerdi.

Favori olmayı bilemem ama Almanya 2024’ün en renkli takımı Türkiye olacaktır. Biraz da şansımız yaver giderse milliler önemli bir başarı elde edecektir.

***

Futbolumuzda kavgadan Milli Takım da nasibini aldı. Aday kadroya çağrılan Semih Kılıçsoy ve Ahmetcan Kaplan, Ümit Milli Takım’ın İtalya maçı nedeniyle Ümit Milli Takım’a gönderildi. Beşiktaş bu duruma çok sert tepki gösterdi ve olayı “skandal” olarak niteledi. 

***

Trabzon-Fenerbahçe maçı olayları sonrasında federasyon bir türlü PFDK sevklerini yapmadı. Arada Trabzon, FB ve GS başkanları ile GS Kalecisi Günay Güvenç’e ceza da verildi. 

Ancak diğer sevklerin yapılmaması tartışmaları büyüttü. Hatta yerel seçimlerin tamamlanmasından sonra yapılacağı iddiaları gündeme geldi. Gerçekten de sevkler seçimden sonra yapıldı.

Seçim sonrası açıklanan sevkler ve cezalar hiç kimseyi tatmin etmedi. Federasyon bir kez daha hiç kimseye yaranamadı. Yaranamasın… Bu önemli değil lakin federasyonun adil kararlar aldığına hiç kimse inanmadı. 

***

Olaylar nedeniyle FB, ligden çekilme “kartını” masaya sürdü. Ali Koç, buna kongrede karar verileceğini açıkladı. Günlerce FB’nin ligden çekilip çekilmeyeceği konuşuldu.

FB, 2 Nisan’da, stadyumda geniş katılımla kongresini yaptı. Kongre sonrası;

Ligden çekilme kararının 3 ay sonraya ertelendiği,

2022-23 Süper Kupa maçının ertelenmesi gerektiği açıklaması yapıldı.

Federasyon ertelemeyi kabul etmedi. Bunun üzerine FB, Süper Kupa maçına U-19 takımı ile katılacağını ve 2 yıl Türkiye Kupası’na katılmayacağını açıkladı.

Kongre esnasında Başkan Ali Koç’un konuşmasında çok fazla manşet vardı. Benim dikkatimi çeken 2 husustan birincisi futbolculara çağrısı oldu: Tadic, Dzeko, Mert Hakan… Çıkın ne yapacaksanız yapın şampiyon olun…

“Çıkın oynayın” yerine “ne yapacaksanız yapın” ifadesi tuhaftı.

İkinci husus ise “Fenerbahçe seni de not etti. Sen camianda popüler olabilirsin ama her gece yatarken bizi düşün. Özellikle de benim başkanlığım bitince” diyerek tehdit etmesiydi.


 

GS Başkanı Dursun Özbek, konuşmanın çok bölücü ve zararlı olduğunu söylerken Erden Timur’u tehdit nedeniyle savcıları göreve davet etti. 


 

Böylesine kaotik bir ortamda futbolun ne kadar tadı olabilirdi ki…


 

02.04.2024/Salı

İSTANBULSPOR AŞ-ÇAYKUR RİZESPOR AŞ: 0-4

Goller: Olawoyin (4’), Minçev (44’ ve 64’), Akintola (90’)


 

Süper Lig’de sayılı günlerini oynayan ve tertemiz mücadelesini veren İstanbul, bu maçta umduğunu bulamadı.

Konuk takım çok temiz oynadı ve beklentisinden daha kolay bir galibiyet elde etti. 


 

Hakem Alper Akarsu, ev sahibinin penaltı beklediği pozisyonda devam dedi. Devam eden atakta konuk takım ikinci golü attı. Akarsu bundan önce Rize’nin bir penaltı beklentisini de görmedi. Kendince hatasını sıfırlamış olmalı. Her iki pozisyonda penaltı kararı çok daha doğru olurdu.

 

BITEXEN ANTALYASPOR-MKE ANKARAGÜCÜ: 1-1

Goller: Erdoğan Yeşilyurt (40’)/Efkan Bekiroğlu (64’)


 

Çok daha iyi oynayan ve kazanmayı hak eden taraf Ankaragücü oldu. Konuk takım özellikle 1-1’den sonra pozisyonları cömertçe harcadı.

Ligin rahat takımlarından Antalya, 1 puana razı bir oyundan rahatsız görünmedi.


 

Maçın en istekli oyuncusu sonradan oyuna giren Haciyovanis oldu. 


 

GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ AŞ-CORENDON ALANYASPOR: 0-3

Goller: Ahmed Hasan (6’ ve 72’), Oğuz Aydın (32’)


 

Gaziantep, kaybetmesine rağmen Rize maçında sergilediği oyundan uzak kaldı. Oysa puana çok daha fazla ihtiyacı olan taraf ev sahibiydi. 

Son haftalardaki formunu devam ettiren Alanya iyi oyunu ve attığı gollerle rahat bir galibiyet aldı. 

Oğuz Aydın, bu maçta da takımın en iyisi olarak öne çıktı. Asistin yanı sıra çok şık bir gol attı.

Oğuz Aydın -muhtemelen ediliyordur- Milli Takım tarafından takip edilmeli.

 

YOLA DEVAM…

GALATASARAY AŞ-ATAKAŞ HATAYSPOR: 1-0

Gol: Icardi (12’)


 

Taraftar takımını özlemişti. Takım da oynamayı. Çok iyi başladı ev sahibi, pozisyonlar buldu. Ancak golü duran toptan (korner) atabildi. İlk yarının sonraki dakikalarında bir ikinci golü atmadı ev sahibi.

Skorun 1-0’da kalması Hatay’ın direncini arttırdığı gibi oyun planını da bozmadı konuk takım. İkinci devre başında rakip kalede etkili oldu ve GS savunmasını zorladı. 

Okan Buruk 60’tan sonra oyuncu değişiklikleriyle oyun üstünlüğünü yeniden ele aldı. 

Bu maçın en kritik noktası atılan 28 şuta (19 GS, 9 Hatay) karşın sadece 4 isabetli şutun olmasıydı. 

Hatay’da Rivas hayli etkili bir oyun ortaya koyarken Massanga çok çalışkandı. GS’de ilk yarıda Ziyech etkili olurken takımın en iyisi Icardi oldu.


 

Aslında Ali Şansalan ve VAR yönetimi için çok zorlu bir maç olmadı. Hatay’ın attığı golde Strandberg ofsayt pozisyonundaydı. Icardi’nin golü temizdi.

Barış Alper Yılmaz-Rivas pozisyonunda, Barış Alper’in eli rakibinin sırtındaydı fakat tutma-çekme-itme yoktu. Buna karşın hakem takdir hakkını penaltıdan yana kullansaydı pek denecek bir şey olmazdı lakin çok ağır bir karar olurdu. 

Ömer Faruk Beyaz’ın, Kerem Demirbay’ın ayağına basması genel olarak sarı kart olarak değerlendirildi. Temel gerekçe, “kaçınılmaz temas, isteksiz kontak, havaya kalkan ayak inecek” gibi argümanlardı. O zaman niye sarı? Ben, futbolcu sağlığı diyorum ve bu pozisyonlarda kırmızıdan yanayım. 


 

03.04.2024/Çarşamba

EMS YAPI SİVASSPOR-VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK: 1-0

Gol: Manaj (89’)


 

Zorlu günler yaşayan Karagümrük aslında puan ve hatta puanlar çıkaracak bir oyun oynadı ancak olmadı. 

Ev sahibi beklenilenden daha az etkindi. Yine de son dakikada golcüsüyle 3 puana ulaştı. Gol öncesi Manaj’ın rakibini çekmesine konuk takımdan itiraz geldi ancak hakem ihlal görmemişti. 


 

Hakem Turgut Doman’ın faul kararları ve kartları oldukça hatalıydı. Özellikle Emre Mor’un sürekli “dayak yemesini, dövülmesini” görmemesi anlaşılır gibi değildi.


 

MONDİHOME KAYSERİSPOR-KASIMPAŞA AŞ: 0-2

Goller: Nuno da Costa (22’), Hajradinovic (56’)


 

Kırmızı Kart: Kartal Kayra Yılmaz (38’-Kayseri)


 

Ligin en rahat ve istikrarlı oyununu oynayan Kasımpaşa yine aynıydı. Sakin ve dengeli oyunuyla ve rakibin 38’de 10 kişi kalmasıyla rahat bir galibiyet aldı. Aytaç Kara ile birlikte kariyer sezonunu oynayan Hajradinovic bu maçı da boş geçmedi.


 

Ligin yeni hakemlerinden Ömer Faruk Turtay oldukça iyi bir maç yönetti. Özellikle Kartal Kayra’nın iki sarı ve ikinci sarıdan kırmızı kartında çok doğru karar verdi. 


 

MUHTEŞEM GOLLER 

TÜMOSAN KONYASPOR-TRABZONSPOR AŞ: 1-3

Goller: Nzonzi (79’)/Trezeguet (19’), Visca (59’-P), Fountas (89’)


 

Ceza sahası dışından inanılmaz bir vuruş… Trezeguet haftanın ve hatta yılın golüne aday bir gol attı. 

Mısırlı zaten yükselen formu ve attığı gollerle takımına büyük katkı veriyordu. 

Ardından son dakikada Fountas’ın golü geldi. Bu gol de müthişti. Gerçekten birinden birini seçmek çok zordu. Ben, benzeri vuruşları daha önce de denemesi ve bu denemelerde başarılı olması nedeniyle Mısırlının golünü bir tık öne aldım.


 

Topu rakibine bırakan Trabzon sakin ve sağlam bir oyunla tahmin edilenden daha kolay bir galibiyet elde etti.


 

Zor günler yaşayan Konya, topa sahip olmakla -belki istemezlerdi ama- birlikte yeteri kadar etkin olmadı. Nzonzi’nin şık golüyle skoru bire indirerek umutlandı fakat olmadı.


 

Hakem Atilla Karaoğlan için çok talihsiz bir maç olabilirdi. Çünkü top, her iki ceza sahasında da fazlasıyla ele temas etti. Bu temaslar nedeniyle Karaoğlan, vermediği ve verdiği penaltı kararlarında tam isabet sağladı.

Trabzon’dan Meunier, Konya’dan Oğulcan Ülgün’ü kırmızı ile cezalandırsaydı çok daha iyi bir maç yönetmiş olurdu. 


 

HARİKA PROTESTO… Maçın başlama vuruşundan önce Trabzonlu 11 oyuncu, kendi yarı sahalarının ortasında omuz omza verdi. Maç başladı. Konyalı oyuncular topu kendi yarı sahalarında ve aralarında çevirdi. Protesto süresi bitince her iki takımın oyuncularının alkışıyla maç başladı.

Trabzon, federasyonu harika bir örneklikle protesto etti. 


 

ZİRVE TAKİBİ

FENERBAHÇE AŞ-YUKATEL ADANA DEMİRSPOR AŞ: 4-2

Goller: Djiku (17’), Dzeko (51’), Tadic (70’), Serdar Dursun (85’)/Balotelli (25’), Yusuf Barası (80’) 


 

Zirve takibinde maça iyi başladı Fenerbahçe, pozisyonlar buldu ve iki topu direkten döndü. Ancak ev sahibi, sezon başına göre pozisyonları gole çevirme bereketinden hayli uzaktı. Yine de korner atışından gelen golle öne geçti fakat kalecisi İrfan Can Eğribayat’ın Balotelli’ye ikramında golü yedi ve devre 1-1 bitti.


 

Konuk takım ikinci devreye zorunlu bir değişiklikle başladı. Kaleci Muhammedaliyev’in yerine Vedat Karakuş ile başladı. Vedat iyi bir gününde olmamalıydı. Tek bir kurtarışı bile olmadı. 

Konuk takım bu yarıda daha iyiydi ancak FB karşısında yapılan basit hatalar cezalandırılıyordu.


 

FB’de, yarıştığı GS gibi zorlu bir maçtan 3 puanla ayrılmayı başardı ve takibine devam etti. 


 

Hakem-VAR yönetimi oldukça şanslı bir günündeydi. Bir pozisyonunun haricinde pek kritik pozisyon yaşanmadı. Yusuf Barası-Oosterwolde pozisyonunda Arda Kardeşler, faulün yerini ceza sahasının hemen önü olarak gördü ve serbest vuruş kararı verdi, Oosterwolde’ye sarı gösterdi. 

Faulün yeri tartışmalıydı fakat hakem takdirine saygı duymak gerekti. Ancak bu defa “bariz gol pozisyonu” nedeniyle kartın rengi tartışma konusu oldu. Bariz gol şansı nedeniyle Oosterwolde kırmızı görmeliydi. 


 

Kaleci Vedat ve Adana Demirspor savunması ikramında Tadic, orta sahadan çok güzel bir gol attı boş kaleye. Gol güzeldi. Ancak ben hatadan gelen golleri, ne kadar güzel olursa olsun haftanın golü seçmiyorum. 


 

Maçın en ilginç notu; 6 ADS şut isabetine karşın 4 FB şut isabeti olmasıydı.


 

TAKTİK SANTOS 

RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ-BEŞİKTAŞ AŞ: 1-1

Gol: Emirhan İlkhan (90+5’)/Colley (16’)

Santos bütün eleştirilere kulağını tıkayarak maça çıkmış olmalıydı. Savunmayı öncelik olarak alan Portekizli topu Başakşehir’e bırakmakta hiçbir sıkıntı görmedi. Sağlam taktiğinin karşılığında 3 puana çok yaklaştı siyah beyazlılar. 

Ev sahibi topa sahip olma ve görece oyun üstünlüğünü etkiye dönüştüremedi ve maçın büyük bir bölümünde pozisyon üretemedi.

Nitekim maç tek golle bitecek gibi iken eski bir Beşiktaşlı Emirhan İlkhan, 90+5’te skoru eşitledi. 


 

Beşiktaş’ta Colley, Semih Kılıçsoy’dan (9 gol) sonra 6 golle en fazla gol atan ikinci oyuncu oldu. 


 

YILPORT SAMSUNSPOR-SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL AŞ: 0-0


 

Haftanın sürpriziydi bu maç aslında. Evinde son derece iyi ve sağlam bir takım olan Samsun bu maçta etkili olamadı. 

Lige asılan Pendik cesur ve ofansif bir oyun sergiledi ancak gol atma başarısı gösteremedi. Konuk takım, İstanbul’a 1 puan 0’dan daha iyidir tesellisiyle döndü.


 

Maçın hakemi Bahattin Şimşek’in faul kararları ve kartlarında çok hata vardı. Özellikle Umut Nayir-Okan Kocuk pozisyonunu sarı kart ile geçiştirmesi kabul edilebilir değildi. Ligin en centilmen oyuncularından biriydi Umut Nayir fakat bu pozisyonda Okan Kocuk’u ciddi anlamda hastanelik edebilirdi. Uçan tekmenin Kocuk’a isabet etmemesi çok büyük şans oldu. 


 

Haftanın Maçı 

Antalya-Ankaragücü (1-1)

Haftanın Güzel Maçı

Konya-Trabzon (1-3)

Haftanın Heyecanlı Maçı

GS-Hatay (1-0) ve FB-Adana Demirspor (4-2)

Haftanın Takımı

Trabzon

Haftanın Futbolcusu 

Oğuz Aydın (Alanya)

Haftanın performansı

Trezeguet (Trabzon)

Haftanın Performansları

Haciyovanis (Ankaragücü), Rivas (Hatay), Icardi (GS), Dzeko (FB) 

Haftanın Golü

Trezeguet (Trabzon)

Güzel Goller

Fountas (Trabzon), Oğuz Aydın (Alanya), Tadic (FB)

Haftanın Asisti

Oğuz Aydın (Alanya)

Haftanın Pozisyonu

Umut Nayir-Okan Kocuk pozisyonu

Haftanın Hakemi

Zorbay Küçük (Başakşehir-BJK)

Haftanın iyi hakemleri

Ömer Faruk Turtay (Kayseri-Kasımpaşa)

Haftanın Talihsizi

Vedat Karakuş (ADS)

Haftanın Talihlisi

Okan Kocuk (Büyük bir sakatlıktan kıl payı kurtulması) 

Haftanın Söylemi

-

MOR KART

Bahattin Şimşek (Samsun-Pendik hakemi, Umut Nayir’e göstermediği kırmızı kart)

GÖZE TAKILANLAR

* Disiplin kararlarında hakemlerin gereğinden fazla hoşgörülü davranmaları…

* Genel anlamda hakem performansının iyi olması.

* Hemen her haçta direkten dönen toplar. 

* FB’nin Konferans Kupası maçı nedeniyle Süper Kupa maçının ısrarla ertelenmesini talep etmesi… Aslında maç tehirleri 2000 öncesinde kalmıştı ve artık 3 günde bir maç herkes için olağandı. Gerçi bu federasyon, sezon başında Avrupa Kupası maçları nedeniyle saçma bir şekilde bir hafta erteleme kararı vermişti 

GÖZE BATANLAR

* FB stadyumunun zeminine Türkçe ve İngilizce “Adil Rekabet” yazılması. Oyun alanından mesaj vermek serbest midir? Yarın başkaları aynı şekilde siyasi, etnik ve dini mesajlar verirse ne olacak? Ya da takımlar saha zeminine reklam alırlarsa… 

Malum; geçmişte futbolcular forma altından mesajlar veriyordu, yasaklandı.

* Bu konunun gündeme hiç gelmemesi...

Yorum-Haber: Hakan Özen


 


Anahtar Kelimeler: DÖNÜŞ
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °