EFE AKADEMİYLE SİZ DE BİR HAYATA DOKUNUN...!

İlk yardım eğitimi her geçen gün önemini daha da arttırırken Manisa Yunusemre ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Efe Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Bedriye Yeşim Tunçer Gazeteci Hakan Özen’in röportaj konuğu oldu.

20.10.2023 13:24:00 0
EFE AKADEMİYLE SİZ DE BİR HAYATA DOKUNUN...!

Can güvenliği ve ilk yardım eğitimi her geçen gün önemini daha da arttırırken Manisa Yunusemre ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Efe Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Bedriye Yeşim Tunçer Gazeteci Hakan Özen’in röportaj konuğu oldu. A’dan Z’ye ilk yardımın öneminden, verilen eğitime ve neler yapılması gerektiğine dair Özen’in sorularını cevaplandıran Tunçer’le yapılan röportajın detayları şu şekilde;

 

Yeşim Hanım öncelikle sizi tanıyalım ve mesleki deneyiminizden bahseder misiniz?

Ülkemin birçok yerinde görev yaptım. 2008 yılında Manisa devlet hastanesinde beş yıl müdür yardımcılığı yapmamın ardından Manisa ruh sağlığı hastanesinde müdür yardımcılığı görevine atanmıştım. Bunun akabinde de 31 yıllık meslek hayatımı 2023 yılında emekliye ayrılarak merkezi İzmir olan 10 yıllık tecrübeye sahip uzman kadromuzla  Efe Akademi İlk Yardım eğitim merkezini Manisa ilimizde açtım.

     

     Kısaca İlk Yardım Nedir?

     

    Ani olarak ortaya çıkan hastalık veya yaralanma durumunda; kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine destek olmak amacıyla olay yerindeki imkanlarla uygulanan hızlı ve etkili müdahalelere ilk yardım denir.

 

     İlk Yardım Eğitimi Neden Önemlidir?

 

    İlk yardım eğitimi, yaşam kurtarma becerilerini öğretmenin yanı sıra, insanların kendi kendilerine yardım edebilmelerini de sağlar. İlk yardım becerileri, acil durumların etkisini azaltırken, hasta veya yaralı kişinin tedavi sürecinde de önemli bir rol oynar.

 

    Günlük hayatta öngörülemeyen kazalar olabiliyor. Özellikle fabrikalarda, okullarda, spor müsabakalarında, evimizde ve de en önemlisi trafikte. Ayrıca elbette deprem, sel gibi doğal afetler. Bu kazaların bazıları ise ağır yaralanmalara ya da ölümlere yol açabiliyor. Ancak doğru ve zamanında müdahale, kazaların sonuçlarını hafifletebiliyor. Bu nedenle bu gibi zamanlarda ilk yardım büyük önem taşıyor.

 İlk yardım ile ilgili araştırma sonuçları, profesyonel yardım gelene kadar kazazedeye yapılan doğru müdahalenin önemini gösteriyor.  İlkyardımcı olmayan kişilerin bilinçsiz müdahalesi, hastanın ya da yaralının durumunu daha fazla kötüleştirme riski taşıyor. Bu nedenle ilk yardım eğitimi ve sertifikası almak büyük önem taşımakta..

 ilk yardım eğitimi herkesin öğrenmesi gereken temel bir beceridir. İlk yardım eğitimi, insanların hayatını kurtarabilir ve acil durumlar karşısında kendilerine ve başkalarına yardım edebilmelerini sağlar. İlk yardım eğitimi kurslarına katılarak, acil durumlarla karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiği hakkında bilgi edinebilir ve gerektiğinde hayat kurtarabiliriz.

Efe Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi’nin hedeflerinden bahseder misiniz?

     Efe Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak temel hedefimiz ilimizdeki tüm insanlara temel ilkyardım bilgisi ve bilincinin kazandırılmasıdır. Yaşanan olayların çevresinde bulunan bilinçli bireyler tarafından yapılacak doğru müdahaleler hayat kurtaracaktır.

   Ülkemiz de 2012-2020 yılları arasında iş kazası sıklık hızı yüzde 447,25 artış göstermiştir. Türkiye'de geçen yıl meydana gelen trafik kazası sayısı, 2021 yılına göre yüzde 3,9 artarak Bir milyon 232 bin 957 olup bu oran ilk yardımın önemini daha da arttırmaktadır. Tüm dünyada ölümlerin en sık nedeni ani kalp hastalıklarına bağlıdır. Bu durumlarda yapılan ilkyardım ile, kişinin hayatta kalma oranı yüzde 6 ile yüzde 55 arasında değişmektedir.

İlk Yardım Eğitimi ne kadar sürmekte?

   Sertifikalı ilk yardım eğitimleri bir grupta en az beş en fazla yirmi kişi olacak şekilde düzenlenir. Eğitim süresi 2 gün (16 saat) olup hem uygulamalı hem teorik konular anlatılmaktadır. Eğitim programı sonunda katılımcılar İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenmiş sınav merkezlerinde teorik ve pratik sınava tabii tutulurlar.

 

 İlk yardım eğitimi zorunlu mu?

 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile işyerlerinde temel ilk yardım eğitimi zorunluluğu vardır.  Çok Tehlikeli iş yerlerinde her on kişiden bir kişinin,

tehlikeli iş yerlerinde her onbeş kişiden bir kişinin az tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde ise bu rakam her yirmi kişide bir kişinin ilk yardım eğitimi alması zorunludur. Ayrıca kurumumuz İlk Yardım Eğitici Eğitmenliği sertifikası da vermektedir.

 

İlk yardım eğitici eğitimi sertifikası ne işe yarar?

 

Sertifikaya sahip olanlar özel eğitim merkezlerinde eğitmenlik yapabilir.  İlk yardım merkezi açabilirler ve kurumlarda mesul müdür olma hakkına sahip olurlar. 

 

İlk yardım öğretmeni olmak için eğitici eğitimi sertifikasını kimler alabilir? 

 

      1219 sayılı tababet ve şubatı san'atlarının tarzı icrasına dair kanun ve 657 sayılı devlet memurları kanununa göre lise, önlisans, lisans mezunu 59 meslek grubu alabilmekte. Bunlardan bazıları Acil Tıp Teknisyeni, Anestezi Teknisyeni,

Diyetisyen, Ebe, Hemşire, Ergoterapist, Sağlık Memuru, Sosyal Çalışmacı, Yaşlı Bakım Teknikeri, Diyaliz Teknikeridir. Diğer branş meslek gruplarına sahip vatandaşlarımız şayet ilgi duyuyorlarsa eğitim merkezimize başvurabilirler. 

 

Yeşim Hanım teşekkür ediyorum. İletmek istediğiniz son bir mesajınız var mı?

 

Kesinlikle unutmamalıyız ki insan hayatı değerlidir. Bir gün bizim de başımıza bir şey geldiğinde kendimizi emanet edeceğimiz kişilerin ilk yardımcı olmasını isteyeceğimiz gerçeği unutulmamalıdır.

Bu amaç doğrultusunda ilk yardım eğitimi almak isteyen ya da ilk yardım eğitimine sahip olmakta eğitimci sertifikasına sahip olmak isteyenleri Efe Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezimize bekliyoruz. İlk Yardım Eğitim Merkezimiz Manisa Yunusemre İlçesi Muradiye Mahallesinde olup bize ulaşmak isteyenler bilgi.manisa@efeakademi.com.tr mail adresimizden, kurumsal web sitemizden ya da 0 507 653 36 73 ve 0 554 015 04 15 telefon numaralarından bize ulaşabilirler. 


Anahtar Kelimeler: AKADEMİYLE HAYATA DOKUNUN...!
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °