Bakırlıoğlu’ndan Bakan’a Sert Sözler: “741 Binlik Ödeneğe 1 Milyar 715 Milyon Lira Harcama Yapılmış!”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanı’na sert eleştiriler yöneltti. Kartalkaya faciası, bütçe dışı harcamalar ve Yunus Emre Vakfı’ndaki yolsuzluk iddialarını günd

Güncel 15.11.2025 00:04:36 0
Bakırlıoğlu’ndan Bakan’a Sert Sözler: “741 Binlik Ödeneğe 1 Milyar 715 Milyon Lira Harcama Yapılmış!”

               (MHA)       TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi görüşmeleri gergin anlara sahne oldu. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a yönelik sert eleştirilerde bulundu.
Bakırlıoğlu, Bakan’ın sunumunda Kartalkaya faciasında hayatını kaybeden vatandaşlardan hiç bahsetmemesini eleştirerek, “Ya utandınız, ölenlerin ailelerinin yüzüne bakamadınız; ya da bir suçlunun saklanma içgüdüsüyle kaçtınız” ifadelerini kullandı.

Kartalkaya Komisyonu’na da katılmayan Bakan’a tepki gösteren Bakırlıoğlu, “Vicdanı olan biri bu tablonun ardından istifa ederdi. Fakat siz sessiz kaldınız, kaçtınız. Bugün karşımızdasınız ama bu sessiz çığlıktan nasıl kaçacaksınız?” dedi.

Bakırlıoğlu, bakanlığın bütçe dışı harcamalarına da dikkat çekerek, “Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü bütçesinde 741 bin liralık ödeneğe karşılık 1 milyar 715 milyon lira harcama yapılmış. Bu kaynak nereden geliyor?” diye sordu.
CHP’li vekil, Kültür Yolu Festivalleri ve benzeri organizasyonlardaki harcamaların şeffaf biçimde açıklanmadığını belirterek, “Biz kültürel etkinliklere karşı değiliz. Ancak kamu kaynaklarının nereye harcandığını bilmek milletin hakkıdır. 2024’te ne kadar harcadınız, 2025 ve 2026’da ne kadar harcayacaksınız? Bu bilgiler neden gizleniyor?” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Vakfı’ndaki yolsuzluk iddialarını da gündeme getiren Bakırlıoğlu, “Yunus Emre Vakfı’nda iki yıl süren bir soygun var. Müfettiş raporları engellendi, 60 milyon liralık vurgun yapıldı. Bu süreçte sorumlular terfi ettirildi, soruşturma geciktirildi. Böyle bir skandal karşısında hâlâ görevinizde kalmanız kabul edilemez” dedi.

CHP’li vekil, RTÜK’ün BirGün TV’ye uyguladığı lisans baskısına da tepki göstererek, “TRT yıllardır lisanssız yayın yapıyor ama BirGün cezalandırılıyor. Bu nasıl bir düzen?” ifadelerini kullandı.

Cumartesi 17.6 ° / 12.1 °
Pazar 11 ° / 5.9 °
Pazartesi 13.8 ° / 7 °