Ürdün Dışişleri Bakanı Cudeh Ramallah'ta

Ürdün Dışişleri Bakanı Cudeh ile Filistin Devlet Başkanı Abbas barış çalışmaları kapsamında uluslararası bir kongrenin organize edilmesini görüştü

Güncel 24.03.2016 17:12:03 0
Ürdün Dışişleri Bakanı Cudeh Ramallah
RAMALLAH (AA) - Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın barış çalışmaları kapsamında uluslararası bir kongrenin organize edilmesini görüştüğü bildirildi.
Ürdün Dışişleri Bakanı Cudeh, bugün Filistine düzenlediği ziyaret çerçevesinde Batı Şeria'daki Ramallah kentinde Filistin Devlet Başkanı Abbas ve bazı Filistinli yetkililerle bir araya geldi.
Cudeh toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında, ziyaretin Ürdün ile Filistin arasındaki iletişim ve istişarenin, Başkan Abbas ile Kral Abdullah arasındaki koordinasyonun bir parçası olduğunu söyledi.

Ziyaretin Ürdün Kralının Filistin ile işbirliğinin devamı yönündeki arzusunu vurguladığını belirten Cudeh, 'Bu ziyaret, müzakereleri hayata geçirmek için uluslararası çabaların ve yüksek fikirlerin tartışılması bakımından da önemlidir. Biz başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve tüm sorunların bitmesi için iki devletli bir çözüme inanıyoruz' dedi.

Cudeh, Filistin davasının çözüme kavuşmasının tüm bölge ülkelerinin güvenliği için önemli olduğuna vurgu yaparak, ülkesinin Kudüs'teki kutsalların korunması için Filistinle irtibat halinde olmaya devam edeceğini kaydetti.

Ürdün'ün Mescid-i Aksa'ya kamera yerleştirmesine değinen Cudeh, ülkesinin amacının Aksa'daki kutsallara dair İsrail'in ihlallerini görmek ve bütün dünyaya bu ihlallerin ne düzeyde olduğunu göstermek olduğunu, kameraların kendilerinin belirlediği noktalara yerleştirileceğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 24 Ekim 2015'te Ürdün'den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Ürdün ile İsrail'in, Aksa'nın avlusuna kamera yerleştirilerek 24 saat denetlenmesi konusunda anlaştığını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da Müslümanların Harem-i Şerif'te namaz kılmalarına ve gayrimüslimlerin ise sadece ziyaret etmesine olanak tanıyacak bir politika izlemeyi kabul ettiğini duyurmuştu.

Fransa, Filistin-İsrail barış müzakerelerinin yeniden başlatılması için uluslararası konferans düzenlenmesi önerisinde bulunmuş, Mahmud Abbas da Fransa'nın barış süreci konusundaki girişimlerini desteklediklerini dile getirmişti. İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri Nisan 2014'te durmuştu.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °