Antalya'da Ulusal Irk Standartları Yarışması

Kemer ilçesinde düzenlenen yarışmaya, farklı ırklarda 234 köpek katıldı Yarışmada köpekler, kuyruğu ve kulağının nasıl olduğu, yürürken başını nasıl taşıdığı, adım atarken ayaklarının nasıl olduğu gibi değerlendirmeler

Güncel 19.03.2016 19:30:02 0
Antalya

ANTALYA (AA) - Ulusal Irk Standartları (CAC) Yarışması, Antalya'nın Kemer ilçesinde yapıldı.

Türkiye Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) tarafından ve Kemer Belediyesinin destekleriyle bir otelde düzenlenen yarışmaya, Türkiye'nin çeşitli illerinden toplam 234 köpek katıldı. Yarışmada, 25 farklı köpek ırkı dereceye girebilmek için yarıştı. Yarışma, ulusal alanda olmasına rağmen bazı yabancı misafirler de köpeklerini yarıştırdı.

Yarışmada köpeklere hakemler tarafından, Uluslararası Kinoloji Federasyonu'nun (FCI) belirlediği standartlara göre kuyruğu ve kulağının nasıl olduğu, yürürken başını nasıl taşıdığı, adım atarken ayaklarının nasıl olduğu gibi değerlendirmelere tutularak puanlar verildi.

KIF Başkanı Ümit Özkanal, gazetecilere yaptığı açıklamada, federasyonlarının 2006'da kurulduğunu, 2010'da ise 91 ülkenin üye olduğu FCI'ya ortak olduklarını söyledi.

Geçen sene FCI'ye yarı üye konumuna getirildiklerini, gelecek sene ise FCI'ya tam üye olmayı hedeflediklerini belirten Özkanal, 'Amacımız yerli köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve Türkiye'de köpek yetiştiriciliği konusunda insanları bilgilendirmek. Bunun için çeşitli seminerler düzenleyerek, yurt dışından köpek ırkı uzmanları getiriyoruz' dedi.

Özkanal, Türkiye'de şuana kadar Akbaş ve Çoban köpeklerinin standartlarını tamamladıklarını ifade ederek, 'Federasyon olarak bilinçli köpek sahipliğini kazandırmak ve sokakların köpeklerden temizlenmesini hedefliyoruz. Gelişmiş ülkelerde sokaklarda kolay kolay köpek göremezsiniz. Her köpeğin sahibi belli. Bir sorun olduğu zaman cezası sahibin kesiliyor' diye konuştu.

Bugün yapılan yarışmanın ulusal düzeyde olduğunu yarın ise Uluslararası Irk Standartları Yarışması'nın düzenleyeceğini anlatan Özkanal, yarınki yarışmaya Rusya, Ukrayna, Yunanistan ve Macaristan'dan köpeklerin geleceğini sözlerine ekledi.

Yarışmada, Cüneyt Akar'ın yetiştiriciliğini yaptığı 'Bex' isimli 15 aylık Alabay cinsi köpek birinci oldu. Rusya'dan yarışmaya katılan Natalia Serikova'nın yetiştirdiği 5 yaşındaki 'İton' isimli Chihuahua cinsi köpek ikinci olurken, İstanbul'dan Angineska Onuk'un yetiştirdiği 3 yaşındaki 'Rosanegra' isimli Yorkshire terrier üçüncü oldu.


Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °
Cuma 25.1 ° / 14.6 °