'8. AVM Yatırımları' konferansı

Multi Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Kaya: 'Asgari ücretteki artış, kurdaki beklenti ve yüksek enflasyona rağmen bu yılın iyi bir yıl olmasını bekliyoruz' TEPAV Direktörü Sak: 'Türkiye'nin artık yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacı

Güncel 3.03.2016 13:42:03 0

İSTANBUL (AA) - Multi Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, bu yılın geçen yılla benzer olacağını, asgari ücretteki artış, kurdaki beklenti ve yüksek enflasyona rağmen bu yılın iyi bir yıl olmasını beklediğini söyledi.

Kaya, '8. AVM Yatırımları' konferansında, Türkiye'nin 2015'te yüzde 3-3,5 büyümesini beklediklerini belirterek perakende sektörünün de önemli bir itici güç olduğunu kaydetti.

Aynı dönemde cirolarda yaklaşık yüzde 15 artış görüldüğünü aktaran Kaya, metrekare verimlilik oranlarının rekor kırdığını, ziyaretçi sayısında yüzde 4 artış gerçekleştiğini vurgulayarak, sektörde önemli bir büyüme kaydedildiğinin altını çizdi.

Fizibilitesi, lokasyonu, yönetimi, mimarisi ve markaları iyi olan yapıların başarılı olduğunu aktaran Kaya, bunların hem Türkiye'de hem de yurt dışında ödüllere layık görüldüğünü kaydetti.

Kaya, AVM'lerin hayatın önemli bir parçası haline geldiğini dile getirerek, 'Bunu AVM'ye gitme oranları ve geçirilen zamanlardaki artış ile AVM'de yeme içme miktarındaki yükselişten görebiliyoruz. AVM'ler eskisi gibi florasan ışıklı kutu gibi değiller. Gitmekten keyif alınan, günlük yaşamın bir parçası olan, her türlü işin halledilebileceği, çevre ile uyumlu, mimari yapısı düzgün yapılar. Bizim de bu paralelde gelişme kaydetmemiz gerekiyor. Kendimize uygun olanı değil, tüketiciye uygun olan projeleri yapmamız lazım. Sosyalleşme AVM'lerdeki en önemli unsurlardan biri konumunda' diye konuştu.

Online alışverişin AVM'ler için tehlike yarattığını belirten Kaya, teknolojinin AVM'lerde ve perakende sektöründe alışverişi canlandırıcı özellikler olarak kullanılabileceğini söyledi.

Kaya, bu yılın geçen yılla benzer bir yıl olacağını ifade ederek, asgari ücretteki artış, kurdaki beklenti ve yüksek enflasyona rağmen bu yılın iyi bir yıl olmasını beklediğini vurguladı.


- 'Kırdan kente gelen insanların verimliliği 3 katına çıkıyor'


Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak ise karışık dönemlerde günlük hadiselerle çok fazla ilgilenmeyip büyük resme odaklanmanın daha doğru olduğunu düşündüğünü belirterek, 'Ben Türkiye'ye baktığım zaman normalleşme sürecinin hala devam ettiğini düşünüyorum' dedi.

Normalleşme deyince de aklına iki ana trendin geldiğini aktaran Sak, birinin Türkiye'nin küresel ekonomiye entegrasyon süreci olduğunu ve ülkenin burada başarılı olduğunu kaydetti.

Sak, ikincisinin Türkiye'nin tarihi ve coğrafyası ile barışması süreci olduğunu aktararak, birincisi ekonomik dönüşüm ise ikincisinin siyasi dönüşüm olduğunun altını çizdi.

Kırdan kente gelen insanların verimliliklerinin 3 katına çıktığı bilgisini veren Sak, 'Türkiye bu sayede büyüdü. Türkiye'nin büyümesinin 3'te 2'si kırdan kente göç nedeniyle oldu. Bu da yönetilmesi son derece kolay bir hadise. Millet kendi kendine çözümler buluyor çünkü' şeklinde konuştu.

Bu arada konuşmalardan sonra Alışveriş Merkezleri Hizmet Başarı Ödülleri de dağıtıldı.


Salı 37.9 ° / 24.8 °
Çarşamba 39.4 ° / 25.3 °
Perşembe 41.5 ° / 26.9 °