USTA OYUNCULAR INKAYA, CAN, KIRAÇ VE YÖNETMEN AKSU "KEMAL SUNAL FILM KOSTÜMLERI SERGISI"NDE BULUSTU

Yesilçam'in usta oyuncularindan Esref Kolçak anisina düzenlenen Gemlik Film Festivali’nin üçüncü gününde usta oyuncular Semsi Inkaya, Erkan Can, Güven Kiraç ve Yönetmen Yüksel Aksu, “Kemal Sunal Film Kostümleri Sergisi ve Vadullah Tas Film Afisleri Sergis

Güncel 28.07.2022 12:10:28 0
USTA OYUNCULAR INKAYA, CAN, KIRAÇ VE YÖNETMEN AKSU

Yesilçam'in usta oyuncularindan Esref Kolçak anisina düzenlenen Gemlik Film Festivali’nin üçüncü gününde usta oyuncular Semsi Inkaya, Erkan Can, Güven Kiraç ve Yönetmen Yüksel Aksu, “Kemal Sunal Film Kostümleri Sergisi ve Vadullah Tas Film Afisleri Sergisi"nde bulustu. Usta oyuncu Erkan Can, "Bizler sanat isçileri olarak yolumuza devam ediyoruz. Sinema birlestiriyor, insanlari bir araya getiriyor, sosyallestiriyor. Gemlik'te bu ilk defa oluyor. Bu da benim açikça burnumun diregini sizlatiyor" dedi.

Gemlik Film Festivali kapsaminda önceki gün düzenlenen Kemal Sunal Film Kostümleri Sergisi ve Vadullah Tas Film Afisleri Sergisi'ni gezen konuklar, Esref Kolçak’i anarak "Esref Kolçak anisina böyle bir festivalin yapilmasi gurur verici. Biz de burada olmaktan ve bu festivalin parçasi olmaktan dolayi çok mutluyuz’’ dedi.

Usta Oyuncular Semsi Inkaya, Erkan Can, Güven Kiraç; yönetmenler Yüksel Aksu, Zeynep Dadak ve ''Kemal Sunal Kostüm Sergisi'' ve film afisleri koleksiyoneri Vadullah Tas, ANKA Haber Ajansi'na konustular. Usta oyuncular ve yönetmenlerin degerlendirmeleri söyle:

SEMSI INKAYA: KIM AKIL ETTIYSE TEBRIK ETMEK LAZIM: Çok güzel bir fikir. Fikrinde bu sekilde burada sergilenmesi çok daha güzel. Kim akil ettiyse tebrik etmek lazim. Esref abi hakkinda ne söylenir, Türk Sinemasi’nin Esref abisi; Esref Kolçak… Kendisi ile daha evvelden, bir, iki sene evvel Karsiyaka Festivali’nde beraberdik. Sohbetimiz oldu. Türk Sinemasi’nin göçen yildizlarindan bir tanesi daha. Ama iste simdi o ogluyla beraber. Anmamak mümkün degil. Yani o katkilari, onlarin katkilari, göçenlerin hepsinin katkilarini saygiyla anmak lazim bir kere daha hatirlamak lazim çok dogru bir sey. Tebrikler.

ERKAN CAN: AÇIKÇA BURNUMUN DIREGINI SIZLATIYOR: Gemlik'te ilk defa bir film festivali olmasindan dolayi, ben de Bursali oldugumdan dolayi ve bu körfezde çocuklugum geçtigi için çok mutluyum. Yillardir böyle bir sey yapilmadi. Hep yapilmak istendi belki ama bu seneye nasip oldu. Çok güzel kisa filmler var, çok harika filmler var. Yarin aksam da zaten ödül törenimiz olacak. Böyle bir seye burada baslamak çok önemli, çok degerli ve bundan sonra da bu devamli olur ve biz de elimizden gelen her türlü destegi yapacagiz zaten. Sinema birlestiriyor iste insanlari bir araya getiriyor, sosyallestiriyor. Gemlik'te bu ilk defa oluyor. Bu da benim açikça burnumun diregini sizlatiyor böyle. Çok güzel.

“O ÇATIK KASLARININ ALTINDA KALBINDE BIR SERÇE KUSU VAR”

Simdi Esref Kolçak’i hep sinemadan taniyoruz ve biliyoruz. Ailemizden yillardir, çocuklugumuz, gençligimiz Esref Kolçak'in filmleri ile geçti. Son dönemlerde de böyle tanistim Esref abi ile böyle bir ayaküstü bir sohbetimiz oldu ama tam bir beyefendi. Böyle tatli sert ama babacan ama çok sevecen, yaninda güven duygusu geliyor, ona güvenebilirsin yani ve ayrica bir salon adami sinemaya danstan geçmis bir salon adami tam bir Istanbul beyefendisi ama o sert görünüsünün altinda, o çatik kaslarinin altinda böyle kalbinde bir kanarya var bir serçe kusu var. Öyle naif bir adam bendeki o küçük ayaküstü sohbetten aldigim elektrik bu. Esref abiyi birebir çok tanimadim ama tabii ki Esref Kolçak’i Türk sinema tarihinde Esref Kolçak koskocaman bir yeri olan bir çinardi. Ruhu sad olsun diyorum. 

GÜVENÇ KIRAÇ: SANATLA ZATEN HER YERE ULASIYORSUNUZ FESTIVALLERLE DE BUNLARI KATMERLEMIS OLUYORUZ: Erkan abinin bir lafi vardir tiyatroda söyler öyle 'Tiyatrodur iyidir' diye. Festivaller her zaman çok iyidir yani. Sektörel bulusmalardir herkesi bir araya toplar. Seyircilerle bulusuruz, birbirimizle bulusuruz. Birbirimizin yeni projelerini ögreniriz, sohbet ederiz, kendimizi gelistiririz, yeni fikirler üretiriz bir araya gelince dolayisiyla bütün bunlarin hepsi festivaller vesilesiyle olur. Festivalleri çok severiz yani mesela oldum olasi festivallerle bütün dünyayi gezeriz, her yere gideriz, herkese ulasiriz. Sinema gibi muhtesem bir sanatla zaten her yere ulasiyorsunuz festivaller vesilesiyle de bunlari katmerlemis oluyoruz. Ben mesela festival dolayisiyla dünyada çok yer gezdim. O yüzden beni çok mutlu eder festival.

SEMSI INKAYA: FESTIVALLER YASAMI ÖGRETIYOR: Yasami ögretiyor! Festivaller bütün dünyada bütün insanlara yasami ögretiyor. Ne kadar renkli bir yasam var o festivalde. Seyretmek, gitmek, görmek o insanlari tanimak, hele bir oyuncu için ne kadar zengin bir malzeme.

GÜVENÇ KIRAÇ: ÖDÜL HERKES IÇIN ÇOK TESVIK EDICI, YÜREKLENDIRICI BIR SEYDIR: Bütün sinema sanatçilari için her evresinde çalisan sanatçilar için rejisörlerinden tutun da baska diger disiplinlerde olan sinema üreticilerinin hepsinin festivaller dolayisiyla bir araya gelmesi çok kiymetli. Dedigim gibi sektörel bulusmalar. Festival çok özel bir sey yani bizim açimizdan. Gurur verici, onur verici ödül herkes için çok tesvik edici, yüreklendirici bir seydir. Tesekkür edecegim, simdiden de edeyim hatta.

YÜKSEL AKSU: ÇOK BUTIK, ÇOK KOMPAKT VE BU KISA SÜREDE ÇOK SAGLAM IÇERIKLI BULDUM: Gemlik’i hep bilirdim, yanindan geçerdim. Çok da merak ederdim, bugüne kismet oldu. Özellikle lise yillarinda Orhan Veli siirinde, 'Gemlik’e gelince denizi göreceksin sakin sasirma' der. Bu bayildigim bir siirdi hep de onu hatirlayarak gelip, geçerdim. Bu zamana kismet oldu. Ben çok butik ve çok kompakt ve bu kisa sürede çok saglam içerikli buldum. Sergiler, kostüm sergisi, konferanslar, Türk sinemasinin duayenleri ile açilis yapma. Onlarin anilarini dinleme, paylasma, yine bu bölgenin kendi çocuklarini toplamasi. Zeynep Marmara’nin yönetmeni, Erkan abi zaten buranin insani. Biz de Ege’nin öbür ucundan atladik geldik ve çok mutlu olduk. Benim için Esref abinin özel bir yani da Güle Güle’de rahmetli Zeki Ökten’in asistaniyken Esref abi ile genellikle ben ilgileniyordum. Filmin bes oyuncusundan birisiydi. Çok özel anilarimiz vardi. Ona da ruhu sad olsun demek geliyor içimden, çok zarif bir insandi. Bir de çok daha kiymetli bir sey Semsi abiye yeni filmimde rol teklifi yapmistim. Kaytariyordu, kaçiyordu burada enseledim o açidan da çok mutluyum.

VADULLAH TAS: HANIM FILMINDE KADINA VE HAYVANA SAYGI VAR, SEVGI VAR: Öncelikle ben emegi geçen arkadaslari cani gönülden tebrik ediyorum. Kiymetli (Gemlik Belediye Baskani Mehmet Ugur Sertaslan) Baskanimiza ve bütün personele burada bir vefa borcum oldugunu hissettim. Benim de Esref abi ile 30 yillik bir muhabbetim var. Birçok sergisini yaptim, yaninda bulundum. Ben rahmetli Özcan ablayla da oturduk sohbet ettik, yemek yedik. Hatta bir gün bir animi söyle anlatayim size: Yine bir film festivalinde böyle bir sergi hazirlamistim. Gezindi, gezindi 'Hanim' afisini göremedi. Afisi göremeyince, 'Ya Vadullah Hanim’in afisi nerede' dedi. 'Abi senin yüzün yok ya yüzün olmadigi için o afisi kullanmadim. Sadece Yildiz Kenter’in –onu da saygiyla aniyorum- sadece Yildiz Kenter’in resmi oldugu için sen olmadigin için onu kullanmadim' dedi. Söyle bana bir sarildi. 'Evladim' dedi, 'Baban olarak senden özel bir ricam, benimle ilgili bütün etkinliklerde Hanim afisi olsun. Çünkü o filmde kadina ve hayvana saygi var, sevgi var' dedi. O açidan ilk afisim de 'Hanim' oldu. Buradan rahmetle aniyorum hem Yildiz Kenter’i hem sevgili hocam Halit Refig’i hem de Esref babayi.

Gelen bütün konuklara minnettarim. Iyi ki varsiniz. Vefa çok önemlidir Yesilçam olmasa inanin dizilerde olmazdi. Onun için Yesilçam’in hocalarini, ustalarini Gemlik Belediyesi olarak andiginiz için cani gönülden tesekkür ediyorum.

“ESREF KOLÇAK MÜZESI DÜSÜNÜYORUZ”

Gemlik Belediye Baskani Mehmet Ugur Sertaslan Baskandan da bir söz aldim insallah burada bir Esref Kolçak müzesi düsünüyoruz. Bana ne görev düserse... Çünkü iki tane kapisi var, iki evi var ikisi de kapali. Akrabalari, mirasçilari var ise yok diyorlar ama en büyük mirasi sanattir, toplumdur. Bir sanatçi akrabalardan çok topluma mal olmustur. Bu gördügünüz degerler artik akrabalardan çikti hepimizin akrabasi. Topluma mal olmus degerli sanatçilarimiz, büyüklerimiz onun için bu müzeyi de kurarsak ben görevimi yapmis olacagim bir evladi olarak. Hem Özcan ablama hem de rahmetli oglu Harun’a da buradan rahmetle saygiyla diyorum size de çok tesekkür ediyorum.

ZEYNEP DADAK: FESTIVAL, BIZE NEFESLENME FIRSATI VE HIÇ GIRMEDIGIMIZ SEHIRLERE GIRME FIRSATINI VERIYOR: Ben de sunu düsündüm sevgili Yüksel Aksu Marmara'dan, bu bölgeli olmaktan bahsedince. Ben Balikesirliyim ve Istanbul’a sinema okumak için gittim Marmara Üniversitesi’ne. Bu yolu çok gidip, geldim. Istanbul-Balikesir yolunu, yani ömrüm bu yolda geçti. Ama Gemlik’te hiç durmadigimi fark ettim. O yüzden böyle sembolik olarak da düsününce festival dedigimiz sey kendi yolumuzun üzerinde bazen bize nefeslenme firsati veren, o hiç girmedigimiz, durmadigimiz sehirlere girme firsatini veren bir sey. O yüzden çok mutluyum sonunda Gemlik’e gelebildigim için. Özellikle festival çalisanlarina emegi geçen herkese çok çok tesekkür ediyorum.

Ayrica Kemal Sunal ile çok kisa bir sinif arkadasligimiz olmustu. Ben Marmara Üniversitesi’ne girdigimde o da mastir yapmaya karar vermisti ve birlikte birkaç ders almistik. Sinifin gerçekten en sessiz ve en çaliskan ögrencisiydi. Hepimizden daha utangaçti. Bir keresinde de bana 'Simdi soru sorsam ayip mi olur' diye sormustu mesela, onu hiç unutmuyorum. Çok kisa yolumuz kesismisti ama onu da sevgi ve rahmetle aniyorum.

Usta oyuncular Güven Kiraç ve Erkan Can ile yönetmen Yüksel Aksu, "Sanata deger veriliyor mu" sorusuna da su yanitlari verdi:

KIRAÇ: SANAT ISI HEP BÖYLE MESAKKATLI BIR ISTIR: Zaman zaman veriliyor, zaman zaman verilmiyor. Veren var, vermeyen var. Veren de sag olsun vermeyen de sag olsun, ne diyelim. Sanat zaten, sanat isi hep böyle mesakkatli bir istir yani her zaman bir feragat duygusuyla yapilan bir seydir. Hep zorluklarla müskül bir yolculuktur. Her yerde hemen hemen böyle olmustur. Bazi yerlerde tabii biraz daha konforlu olan, biraz daha saygin olan ülkelerde yok degil. Biz onlarin içerisinde çok üst siralarda degiliz elbette.

CAN: ILK GÜNKÜ ENERJIMIZLE DEVAM EDIYORUZ: Güven’in (Kiraç) söylediklerine ek olarak bizler sanat isçileri olarak yolumuza devam ediyoruz. Çalisiyoruz. Benim o kadar ya da bizi herkes için de konusabilirim fazla ilgilendirmiyor. Ama biz mücadelemizi, çalismamizi yolumuza ilk günkü enerjimizle devam ediyoruz.

AKSU: SANATA DEGER VERDIKLERINI DÜSÜNMÜYORUM: Sanat deger verdiklerini düsünmüyorum. Fransa’da Kültür Bakanligi’nin bütçesi yüzde 30. Türkiye’de yüzde 1’e girmiyor. Hiçbir önemi yok. Yüzde 3 mü? Kültüre ve sanata bence halk, toplum deger veriyor ama genel olarak kamu politikalarinda sadece devlet degil yani kamu deyince STK’lardan tutunuz da sendikalardan, büyük sirketlere holdinglere kadar ben çok deger verdiklerini düsünmüyorum.


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °