IYI PARTILI ÖZLALE: “AGUSTOSTA ELEKTRIK KESINTILERI ARTACAK”

IYI Parti Kalkinma Politikalari Baskani Ümit Özlale, önümüzdeki günlerde elektrik sektöründe çok ciddi sikintilar yasanacagini belirtti. Özlale, elektrik dagitim sirketlerinin yol açtigi nakit akisi sikintisi sonucu elektrik kesintilerinin agustosta hiz k

Güncel 28.07.2022 18:23:59 0
IYI PARTILI ÖZLALE: “AGUSTOSTA ELEKTRIK KESINTILERI ARTACAK”

IYI Parti Kalkinma Politikalari Baskani Ümit Özlale, önümüzdeki günlerde elektrik sektöründe çok ciddi sikintilar yasanacagini belirtti. Özlale, elektrik dagitim sirketlerinin yol açtigi nakit akisi sikintisi sonucu elektrik kesintilerinin agustosta hiz kazanmasini beklediklerini dile getirdi.

IYI Parti Kalkinma Politikalari Baskani Ümit Özlale, bugün kendi blogunda kaleme aldigi “Dagitim Sirketlerinin Son Marifeti: Nakit Akisi Sikintisi ve Üretim Açigi Riski” baslikli yazisinda enerji politikasina elestiriler yöneltti. Özlale, elektrik sektöründe son dönemde yasanan nakit akisi kesintisine ve sonucunda olusmasi muhtemel üretim açigi riskine dikkat çekerek, “Bu krizin de arkasinda elektrik dagitim sektörünü elinde tutan malum sirketler var” dedi. Özlale, söz konusu nakit akisi sikintisi sonucu ya elektrik kesintileri olacagini ya da Elektrik Üretim Anonim Sirketi’nin (EÜAS) zarar ettirilerek bu zararin kamuya yüklenecegini ifade etti.

“AKP’NIN KIYMETLISI ELEKTRIK DAGITIM SIRKETLERI”

“AKP’nin kiymetlisi” olarak niteledigi elektrik dagitim sirketlerinin piyasa faiz oranlarinin düsük oldugu dönemde çok ciddi karlar elde ettiklerine dikkat çeken Özlale, piyasa faizleri yükselip Merkez Bankasi faizleri düstügü zaman taahhüt ettikleri yatirimlari banka kredisiyle finanse etmeye çalisan sirketler için söz konusu kâr mekanizmasinin tersine islemeye basladigini aktardi.

Özlale, bu durumda elektrik dagitim sirketlerinin zarar etmemek için vatandaslardan tahsil ettikleri ve günlük olarak Enerji Piyasalari Isletme A.S.’ye (EPIAS) aktarmalari gereken parayi aktarmak yerine kullanmaya basladiklarini bunun da sektörde nakit akisi kesintisine neden oldugunu kaydetti.

“YASAL OLMAYAN DURUMA YASAL GEREKÇE GETIRILDI”

1 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete karariyla dagitim sirketlerinin günlük ödeme yükümlülügünden kurtarildigini belirten Özlale, “Yani yasal olmayan ve sektörü sikintiya sokacak olan bu duruma yasal bir gerekçe getirildi” dedi.

Bu durumun sonucunda elektrigi üreten kuruluslarin tahsilat oranlarinda yüzde 65 düzeyinde bir aksama oldugu bilgisini paylasan Özlale, elektrik sektöründe önemli bir arz açigi ve daha çok elektrik kesintisi yasanacagini bildirdi.

Özlale, AKP enerji bürokrasisinin elektrik dagitim sirketleriyle tamamen duygusal bir iliski yasadiklarini ifade ederek “Dagitim sirketlerine dokunacaklarini sanmiyorum. AKP, BOTAS yalniz kalmasin diye yanina bir de EÜAS’i ekleyecek. Günün sonunda bir kez daha kârin özellestigi zararin kamulastigi bir AKP soygunuyla karsi karsiya kalacagiz” dedi.


Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °