KILIÇDAROGLU: SAYISTAY BASKI ALTINDADIR!"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Ikinci Yüzyil Dergisi’ne verdigi mülakatta, “Sayistay bugün seklen TBMM adina denetim yapiyor görünmekle birlikte fiilen iktidarin baskisi altindadir. Denetimlere müdahale edildigi gibi Ak Parti döneminde kanunla olus

Güncel 29.07.2022 18:47:00 0
KILIÇDAROGLU: SAYISTAY BASKI ALTINDADIR!

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Ikinci Yüzyil Dergisi’ne verdigi mülakatta, “Sayistay bugün seklen TBMM adina denetim yapiyor görünmekle birlikte fiilen iktidarin baskisi altindadir. Denetimlere müdahale edildigi gibi Ak Parti döneminde kanunla olusturulan Rapor Degerlendirme Kurulu vasitasiyla da Meclis’e gönderilecek raporlarin içi bosaltilmaktadir. Ayrica kisa bir süre önce Erdogan Sayistay’a ‘denetimlerde açik aramayin, ceza uygulamayin’ çagrisi yapmistir. Bu Sayistay’i islevsiz kilarak denetimi yok etmektir. Bu anlayisa, Anayasa’ya aykiri, milletin bütçe hakkini hiçe sayan uygulamalara son verecegiz” dedi.

Siyaset ve toplum konularini ele alan Ikinci Yüzyil Dergisi’nin sekizinci sayisi okuyucular ile bulustu. Derginin ana temasi bu kez “Ikinci Yüzyilda Ekonomi, Devlet ve Toplum / Yeni Kadrolar – Yeni Kurallar – Yeni Kurumlar” oldu. Dergi, CHP’nin Ikinci Yüzyila Çagri Beyannamesi’nde yer alan “Sayistay, gerçek islevine kavusturulacak, Ulusal Vergi Konseyi ve TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kurulacaktir” taahhüdü ile basladi.

CHP Lideri Kemal Kiliçdaroglu’na yöneltilen sorular ve yanitlari da dergide yer aldi. Sorularin büyük çogunlugu bütçe hakki ve vergi denetimleri üzerine oldu. 

“1927’DEN BERI VAR OLAN TEMEL ILKE ORTADAN KALDIRILDI”

Vergilendirme konusunda CHP’nin yaklasiminin sorulmasi üzerine Kemal Kiliçdaroglu, demokrasilerde bütçe hakkini anlatti. Kiliçdaroglu, “Bugün adina cumhurbaskanligi hükümet sistemi denilen modelde 1927 yilindan bu yana var olan bu temel ilke ortadan kaldirildi. Cumhurbaskanina Meclis’te bütçenin kabul edilmemesi halinde bütçe yapma, yani vergi toplama ve harcama yapma yetkisi verilmek suretiyle milletin bütçe hakki elinden alindi” yaniti verdi. Kiliçdaroglu, bütçe hakkini en güvenilir sekilde tesis edecekleri vaadini verdi.

2022 yili bütçesine ekli listelere göre vergi harcamalarinin toplami 335 milyar 968 milyon TL oldugunu aktaran Kiliçdaroglu, “Iktidarimizda bunu basit bir liste olmaktan çikarip ayrintili bir rapora dönüstürecegiz. Özellikle sosyal gerekçeler, toplumun dar ve orta gelirli kesimlerine destek vermeyi amaçlayan vergi harcamalari disindaki harcamalarin ekonomik gerekçeleri ve etkilerine iliskin analizleri kapsayan vergi harcamalari raporu mutlaka bütçe kanun teklifi ekinde yer alan bir belge olarak TBMM’ye sunulacaktir” dedi.

“MILLETIN BÜTÇE HAKKINI HIÇE SAYAN UYGULAMALARA SON VERECEGIZ”

Sayistay’in görevlerini yerine getirip getirmedigi ve CHP’nin olasi iktidarinda nasil bir kurum olacagi yönündeki soruya Kiliçdaroglu, su yaniti verdi:

“Sayistay’i gerçek islevine kavusturacagiz. Bunun ilk adimi bütçe hakkinin tesisi olacaktir. Bütçe hakkinin genis tanimlanmasi Sayistay’in denetim alanini genisletecektir. Bu konuda ikinci olarak yapacagimiz sudur: Sayistay bugün seklen TBMM adina denetim yapiyor görünmekle birlikte fiilen iktidarin baskisi altindadir. Denetimlere müdahale edildigi gibi Ak Parti döneminde kanunla olusturulan Rapor Degerlendirme Kurulu vasitasiyla da Meclis’e gönderilecek raporlarin içi bosaltilmaktadir. Ayrica kisa bir süre önce Erdogan Sayistay’a ‘denetimlerde açik aramayin, ceza uygulamayin’ çagrisi yapmistir. Bu Sayistay’i islevsiz kilarak denetimi yok etmektir. Bu anlayisa, Anayasa’ya aykiri, milletin bütçe hakkini hiçe sayan uygulamalara son verecegiz, Rapor Degerlendirme Kurulunu kaldiracagiz. Anayasal Kurum olmasindan kaynaklanan bagimsizligini Sayistay’a iade edecegiz. Yine eskiden olup da sonra kaldirilan performans denetim yetkisini de Sayistay’a verecegiz.”

“VERGI SISTEMI REFORMU BES TEMEL ILKE ÜZERINE OTURACAK”

CHP iktidarinda vergi sisteminde hangi degisiklikleri yapacaklarina iliskin soruya Kiliçdaroglu, “Vergi sisteminde reform yapacagiz. Vergi sistemi reformu bes temel ilke üzerine oturacaktir. Bu ilkeler sunlardir: Mükellef haklarini gözeten saydam mevzuat, öngörülebilir vergi yükü, vergi yükünün adil dagilimi, vergide yesil dönüsüm, özerk gelir idaresi, vergi uygulamasinin siyasi etkiden arindirilmasi. Her bir reform basliginin alt basliklari ve adimlari var. Her biri üzerinde ayrintili çalismalar yaptik” yanitini verdi.

YUNUS EMRE: IKTIDARA GELECEK OLAN PARTIMIZIN, HERKESIN ÜRETTIGI VE KAZANDIGI BIR TÜRKIYE’YI NASIL KURACAGINI YORUMLADIK

Ikinci Yüzyil Dergisi Genel Yayin Yönetmeni ve CHP Istanbul Milletvekili Yunus Emre derginin yeni sayisi için su açiklamayi yapti:

“Genel Baskanimiz Sayin Kemal Kiliçdaroglu’nu konuk ettigimiz bu sayimizda, AK Parti iktidarinin yanlis ekonomi politikalarinin neden oldugu gelir adaletsizliklerini, vergi adi altinda vatandasi soyup sogana çeviren vergi adaletsizligini ve halkin ödedigi vergilerin harcanmasinin denetlenmesi konularini ele aldik. Iktidarin halkin vergilerinden toplanan kamu kaynaklarini tek adam ve bir avuç azinliga peskes çekmesini ve ilk seçimde iktidara gelecek olan partimizin, herkesin ürettigi ve kazandigi bir Türkiye’yi nasil kuracagini, emege sahip çikarak insan onuruna yarasir bir çalisma hayati için ortaya koyacagi politikalari yorumladik.”


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °