TÜRK DÜNYASI'NIN KAYIP EVLATLARI: SEKELLER

Sekeller adli Türk Toplulugunu henüz hiç duymamis olanlar mutlaka vardir. Zira bilinen meshur Türk topluluklarinin arasinda bu küçük topluluk hiç yer almamis ve Türk Dünyasinin kayip evlatlari olarak kendilerinden haberimiz bile olmadan binlerce yil yasam

Güncel 30.07.2022 23:31:00 0
TÜRK DÜNYASI

Sekeller adli Türk Toplulugunu henüz hiç duymamis olanlar mutlaka vardir. Zira bilinen meshur Türk topluluklarinin arasinda bu küçük topluluk hiç yer almamis ve Türk Dünyasinin kayip evlatlari olarak kendilerinden haberimiz bile olmadan binlerce yil yasamislardir.

Sekeller Kimdir?

Aslen Hun Türkü olan Sekeller, Kavimler Göçü sonrasinda Macaristan’a yerlesen Bati Hunlari’ndan bir gruptur. Sekellerin, Avrupa Hunlari’nin en güçlü hükümdari olarak taninan Tanri’nin Kirbaci Atilla’nin, (Etila olarak da bilinir) küçük oglu olan Çaba’nin kavmi oldugu konusunda tarihçiler ortak kaniya sahiptir.

Öyle ki, Bahaeddin Ögel’in yaptigi “Sekellerin Atalari Hakkinda” adli çalisma bu iddiayi içerir ki ayni iddia Hüseyin Namik Orkun’un “Peçenekler” kitabinda da dillendirilmistir. Sekel isminin etimolojik kökeni tam olarak bulunamasa da, tarihçiler bu toplulugun Attila’nin torunlari oldugu konusunda mutabiktir. Birçok tarihçi, bu Sekel isminin, 10.yy’dan itibaren Çuvasistan ve Tataristan’da yasayan Eskil (Esegel) halkiyla ilgili olabilecegini söylemistir.

Sekellerin Tarihteki Yeri ve Önemi

Macaristan Bölgesi’nde Hiristiyanligin kabulüyle pek çok Hun Türkü asimile olup Türklügünü unutsa da, Macaristan tarihine baktigimizda Sekeller denilen bu küçük toplulugun Macar ordularinda uç (sinir) birlikleri olarak kullanildiklari görülür ki bu da onlarin Türk olduklarina temas eden milli bir profildir.

Dahasi, sonrasinda Sekeller denilen bu topluluk Erdel (Transilvanya) Bölgesi’ne gelmislerdir ki günümüzde Romanya topraklarinda yasayan yüzbinlerce Sekel Türkü vardir.

Günümüzde Sekeller

Çok ilginçtir ki Sekeller’in günümüze kadar koruduklari kendilerine özgü bir alfabeleri vardir ki bu alfabenin Köktürk Alfabesi’ne benzerlik göstermesi, Sekeller’in Türk olduklarina ayri bir kanit olarak gösterilebilir. Dahasi, masallari, türküleri ve bazi gelenekleri de Orta Asya’dan izler tasimaktadir.

Romanya’da komünist rejimin düsmesinden sonra milli bir uyanis yasayan Sekeller, 1990 yilinda, Genç Sekeller Forumu adini verdikleri bir grup olusturarak, kendilerine özgü Sekel Bayragi’ni kullanmaya baslamislardir. Dahasi, kendi içlerinde milli bilinci pekistirmek için bir kitapçik yayimlamislar ve burada Köktürk alfabesini de kullanmislardir.

2003 yilinda Milli Sekel Konseyi adli baska bir organizasyon daha kuran Sekeller, Transilvanya’nin dogusundaki Karpatlarin arasina Sekelistan adini vermisler ve bir anlamda bu bölgeyi kendi ulusal alanlari ilan etmislerdir.

Günümüzde Sekeller Türk Dünyasi tarafinda daha yeni yeni bilinmeye baslasa da, araya giren binlerce yila ragmen onlar özlerini korumayi basarmislardir. Günümüzde Romanya’daki Sekelistan’da 800 bin Sekel Türkü yasamaktadir.


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °