ESKI GENELKURMAY ISTIHBARAT DAIRE BASKANI PEKIN: “BÜYÜKANIT, LEVENT GÖKTAS’I PASIF GÖREVE ALDIRMISTI”

Eski Genelkurmay Istihbarat Baskani, emekli Korgeneral Ismail Hakki Pekin, görevde oldugu sirada dönemin Genelkurmay Ikinci Baskani Yasar Büyükanit’in “Levent Göktas’i pasif göreve aldirdigini” açikladi. Pekin, “Epey kirlenmis bir durum var bunun açiga çi

Güncel 31.07.2022 18:22:00 0
ESKI GENELKURMAY ISTIHBARAT DAIRE BASKANI PEKIN: “BÜYÜKANIT, LEVENT GÖKTAS’I PASIF GÖREVE ALDIRMISTI”

Eski Genelkurmay Istihbarat Baskani, emekli Korgeneral Ismail Hakki Pekin, görevde oldugu sirada dönemin Genelkurmay Ikinci Baskani Yasar Büyükanit’in “Levent Göktas’i pasif göreve aldirdigini” açikladi. Pekin, “Epey kirlenmis bir durum var bunun açiga çikmasi gerekiyor, Levent Göktas ‘Konusursam tugla çekilir’ demis. Yani bir tugla çekildigi zaman açiga çikar, çekilmesi lazim” diye konustu.

Geçmiste Genelkurmay Baskanligi’nda Istihbarat ve Personel baskanligi da yapmis olan Emekli Korgenaral Ismail Hakki Pekin, KRT TV’de Semra Topçu’nun sundugu “Haftanin Panoramasi” programina dün konuk oldu. Pekin, Genelkurmay Baskanligi’nin, Levent Göktas’in takip edilmesi için MIT’e gönderdigi resmi yaziyi ve MIT’in de buna karsilik Kazakistan ve Türkmenistan’daki faaliyetlerini izleyerek verdigi raporu 2006 yilinda gördügünü de ifade etti.

Pekin, Necip Hablemitoglu suikastine de adi karisan ve halen kaçak durumda olan emekli albay ve avukat Levent Göktas’i nasil tanidigini ve bu konudaki son gelismeleri KRT TV’de Semra Topçu’nun programinda söyle degerlendirdi:

“BANA ‘LEVENT GÖKTAS’I ÖZEL KUVVETLER’DEN ALIN’ DENDI: Öncelikle sunu söyleyeyim Levent Göktas, yetenekli birisi, faaliyetlerine görevlerine baktigimiz zaman önemli basarilara imza atmis birisi ama övülmekten hoslanan ayni zamanda, etrafinda efsanevi hikayelerin yaratildigi onun da hosuna gittigini gördügümüz bir isim. Genelkurmay Personel Dairesi Baskaniyken 2003 yilinda, Özel Kuvvetler Genelkurmay Ikinci Baskanina bagladir, o zaman da Yasar Büyükanit Ikinci Baskandi. Bana ‘Levent Göktas’i Özel Kuvvetler’den alin ve baska pasif bir birlige verin’ dedi. Biz de baska birime verdik. Büyükanit o sene Birinci Ordu komutani oldu. Askeri Suradan sonra o gidince Genelkurmay Ikinci Baskanligi’na Ilker Basbug geldi ve Kara Kuvvetleri Komutanligi’na da Aytaç Yalman geldi. Birgün Levent’i Aytaç Yalman’in yanina girerken gördük. Beni çagirdi ve ‘Levent’i tekrar Özel Kuvvetler’e tayin edin’ dedi. O zaman ‘Ikinci Baskan istemisti’ dedim. O da ‘Özel Kuvvetler’de aktif bir yere degil de daha pasif bir yere tayin edin’ dedi. Ögretim görevliligine aktardik. Arkasindan Ikinci Baskan Ilker Pasa bir-bir buçuk ay sonra ‘Levent’in tayinini kim yaptirdi?’ diye sordu. Anlattim, ‘peki tamam’ dedi. Sonra anliyorum ki, Büyükanit, Ilker Pasayi aramis ‘Onu niye aldin?’ gibi laflar söylemis.

BÜYÜKANIT’IN ILK ISI GÖREVDEN ALMAK OLDU: Büyükanit, 2004 yilinda Kara Kuvvetleri Komutani oldu. Ilk isi de Levent’i o görevden almak oldu. Özel Kuvvetler’deki ögrenim baskanligi görevinden alininca Levent de istifa etti ve emekli oldu. Avukatliga basladi. Hatta yaninda da daha sonra onla beraber cezaevine giren iki kisi daha vardi. Biri Serdar Öztürk, biri daha vardi. Daha sonra o da onun avukatligini yapti. Sonrasini takip etmedim.

MILLI ISTIHBARAT TESKILATI’NDA GEREKLI BILGI VAR: 2006’da Genelkurmay Karargahina Istihbarat Daire Baskani olarak geldim. Orda evraklarin arasinda Levent ile ilgili birtakim degerlendirmeler gördüm. O degerlendirmeler neyle ilgiliydi ondan bahsetmeyecegim ama Genelkurmay Baskanligi Levent’le ilgili, Milli Istihbarat Teskilati’na bir yazi yazmis, o yazida diyor ki, ‘Bu adami takip edin, bu adamin yaptigi faaliyetleri vesaire bize bildirin.’ Onlar da özellikle Kazakistan ve Türkmenistan’daki faaliyetlerini bildirmisler. Belki hala duruyordur. Milli Istihbarat Teskilati’nda gerekli bilgi vardir. 

AYNI SUÇTAN YARGILANDIK: Daha sonra Levent’i cezaevinde gördüm. Ayni suçtan yargilandik. Biz, ‘internet andici’ davasindan yargilanirken, Ergenekon torbasinda beraberdik. Gerçekten orda anlatildigi gibi namazini kilar, Arapça biliyor, Kuran’i tercüme eder. Bir ara Haberal ile beraber ayni yerde kaldilar. Kendisine o zaman sormustum, ‘Niye cezaevine girdin, ne alakan var?’ gibilerden, cevap vermedi.

ARABULUCULUK FAALIYETLERINE BULASMIS: Inan Kiraç’in Korkmaz’dan aktardigi 55-60 milyar bir para var, Levent’in hesabina geçen hisseler var. Burada da Levent’in iki tane ofisi var. Avukatlik yaparken çok farkli seylerle irtibatli, avukatlik yaparken bir takim is bitirici faaliyetlerde bulunmus, arabuluculuk faaliyetleri, belki alacak verecek arasinda birtakim faaliyetlere bulastigini görüyoruz. 

LEVENT BU ISI TEK BASINA YAPMADI: Özel Kuvvetler içinde belli bir seviyeye ulastiginizda, birtakim insanlar özel kuvvetlerdeki yetenekli insanlardan faydalanmak isteyebilir. Maalesef Özel Kuvvetler’de görev yaparken, bazi Özel Kuvvetler çalisanlarinin petrol isiyle, silah isiyle ugrasan kisilerle Kuzey Irak’ta; Suriye’de Kazakistan’da, diger yerlerde isbirligi içinde olduklari açik. Bunlari Milli Istihbarat Teskilati biliyor. Kimin kimle görüstügünü ne yaptigini ortaya çikartir. Levent konusunda da bu ve buna benzer bir seyler olabilir, diye düsünüyorum. Bizzat gözümle görmedim ama cezaevinden çikiyor ofisler açiyorsun, saraya yakinligindan birilerini tanidigindan bahsediyorsun gelene gidene… Bunlar hep duydugumuz seyler. Levent’in bu isi tek basina yapacagini sanmiyorum, baska birileri de var. Yakalanan Nuri’nin (Gökhan Bozkir) 7 sayfalik ifadesi var. O ifade de nedir ne degildir var. Burada söyleyemem. Baskalari da var.

HEDEF ÖZEL KUVVETLER: Bana göre bu durum niye çikti, son dakikaya kadar neden beklendi? Zaman asimina 3 ay kalmis, zamanlama açisindan, hedef Özel Kuvvetler diye düsünüyorum. Suriye’de ve Irak’ta basarili olan Özel Kuvvetler’in karalanmak istendigini, tasfiyesinin istendigini düsünüyorum.  Özel Kuvvetler’in özel önlemlere ihtiyaci var. Kirli bir yapi ortaya çikiyor, kirli yapiyi önlemek için oraya çok etkili insanlari tayin etmeniz lazim. 2002’den itibaren bakiyoruz atamalar uygun degil. Bir terslik var. Orayi bilmeyen birileri atanmis. Ondan öncesinde de iki kisi var. Ismini vermeyecegim ama onlar vasitasiyla Özel Kuvvetler sucu bucu diye ikiye ayrilmis. Herkesin bir grubu olusmus. Dolayisiyla kontrol elden kaçmis. Önemli yerlerde görev yaparken, oraya ticaret yapan kisilerle tanismislar, beraber olmuslar, devletin verdigi görevleri yaparken bir miktar kendilerine de çalismislar. Dolayisiyla kanunsuz islere girismisler, bir kismi. Özel Kuvvetler’in yüzde 95’ini tenzih ederek söylüyorum. Ama bir kismi böyle. Saddam konusu çikmis, ‘paletlerle paralarin Adana-Mersin’e aktarildigi’ dedikodular olusmus. Bütün bunlara bakmak lazim, incelemesi gerekiyor.

TUGLA ÇEKILSIN: Epey kirlenmis bir durum var bunun açiga çikmasi gerekiyor, Levent Göktas ‘Konusursam tugla çekilir’ demis. Yani bir tugla çekildigi zaman açiga çikar, çekilmesi lazim."

 


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °