IZMIR'DE ASBESTLI GEMIYE KARSI ORTAK MÜCADELE KARARI

Izmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin kentteki çevre odakli sivil toplum kuruluslariyla bir araya geldigi toplantidan asbestli dev savas gemisinin Aliaga’da planlanan sökümüne karsi ortak mücadele karari çikti. Mimarlik Merkezi’nde dün yapilan toplantinin a

Güncel 3.08.2022 12:43:14 0
IZMIR

Izmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin kentteki çevre odakli sivil toplum kuruluslariyla bir araya geldigi toplantidan asbestli dev savas gemisinin Aliaga’da planlanan sökümüne karsi ortak mücadele karari çikti. Mimarlik Merkezi’nde dün yapilan toplantinin ardindan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Mogollar konseriyle yarin Gündogdu Meydani’nda gemi karsiti direnisi baslatacagini duyurarak herkesi bu mücadeleyi büyütmeye çagirdi.

TMMOB, KESK, Izmir Tabip Odasi, Izmir Barosu ve DISK’in yer aldigi Izmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Aliaga’ya getirilecek asbestli gemiye karsi ortak yol haritasi çizmek için düzenledigi toplanti kentteki çevre ile ilgili tüm sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerini bir araya getirdi. Mimarlik Merkezi’ndeki toplantida Brezilya’ya ait dev uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun Aliaga’da sökümüne karsi ortak mücadele karari alindi. Bu mücadeleyi ulusal ve uluslararasi platformlarda duyurmak için ise Izmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin koordinasyonunda bir çalisma grubunun kurulmasina karar verildi.

BASKAN SOYER'DEN DESTEK ÇAGRISI

Toplantiya Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer de katildi. Toplantinin ardindan konusan Baskan Tunç Soyer, “Bugün burada inanilmaz güzel fikirler ortaya çikti. Ortak aklin yükselmesi bu demek. Bu hikâye biraz uzun soluklu aslinda. Bugünden yarina sonuç alinacak bir sey degil ama bugünden yarina her gün büyütmemiz gereken bir mücadeleden bahsediyoruz. Bu mücadele sadece Aliaga, Izmir’de degil; Akdeniz’i de kapsamali, gerekirse bütün dünyaya mesaj vermeli. Bir ülkenin, bir kentin çöplük haline getirilmesi yeteri kadar bir mesaj tasir, yeteri kadar bir mücadele alani yaratir.” dedi.

"SIMDI ONLAR DÜSÜNSÜN"

Izmir’de büyük bir çogunlugun son derece duyarli oldugunun altini çizen Baskan Soyer söyle konustu:

“Seferihisar’da belediye baskanligi yaptigim dönemde orkinos çiftliklerine karsi çikarken Sigacik’taki balikçi tekneleriyle mücadele vermistim. Su an Izmir Büyüksehir Belediye Baskaniyim. Verecegim mücadeleyi simdi onlar düsünsün. Kullanabilecegimiz o kadar çok enstrümanimiz var ki… Bu mücadelenin baslangiç noktasi Aliaga’dir. Biz bu mücadeleyi Izmir’e ve Türkiye’ye yayacagiz. Aliaga’da 4 Agustos’ta saat 18.00’de miting olacak. 4 Agustos aksami saat 21.00’de Gündogdu Meydani’nda Mogollar konseriyle tüm Türkiye’ye bu direnisi duyuracagiz. Hep birlikte Izmir’i korumaya, sahip çikmaya devam edecegiz. Izmir’de bu duyarliligi tasiyan herkesi, bu mücadeleyi büyütmeye ve bunun bir parçasi olmaya davet ediyoruz. Izmirlilerle birlikte mücadele edecegiz.”

BAKANLIK GERI ADIM ATMADI

Türk firmasi Sök Denizcilik sirketinin 2021 yilinin Nisan ayinda Brezilya'dan satin aldigi nükleer uçak gemisi Nae Sao Paulo'nun söküm için Izmir Aliaga'ya getirilmesine Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi geçen ay izin vermisti. Bilim insanlari söküm islemiyle ilgili çevre ve halk sagligina iliskin zararlar konusunda uyarsa da bakanlik geri adim atmadi. Geminin 5 Agustos’ta Rio De Janeiro Limani’ndan yola çikmasi bekleniyor.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °