Türk-Tacik iliskileri KGK'da masaya yatirildi

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)'nin Ankara’daki genel merkezinde uluslararasi bir toplanti gerçeklestirildi. Sahipkiran Stratejik Arastirmalar Merkezi (SASAM) ve Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafindan ortaklasa gerçeklestirilen etkinlikte Türkiye-

Güncel 5.08.2022 22:28:07 0
Türk-Tacik iliskileri KGK

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)'nin Ankara’daki genel merkezinde uluslararasi bir toplanti gerçeklestirildi. Sahipkiran Stratejik Arastirmalar Merkezi (SASAM) ve Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafindan ortaklasa gerçeklestirilen etkinlikte Türkiye-Tacikistan iliskileri, geçmisten günümüze degerlendirilip gelecege dair projeksiyonlar yapildi.


Toplantiya, Tacikistan Uluslararasi Bilimler Akademisi, Asya ve Avrupa Sorunlarini Arastirma Enstitüsü Baskani Niyozi Yormuhammad Bobo, ayni enstitünün arastirmacisi Türkolog Hüseyin Tursunov ve Tacikistan’in Ankara Büyükelçiligi diplomati  Abdurahmani Mahmadullo, SASAM Baskan Yardimcisi ve KGK Yaygin Medya Meclisi Sekreteri Cesurhan Tas, Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi ve KGK Genel Baskan Basdanismani Nesat Gündogdu, Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi ve KGK Yaygin Medya Meclisi üyesi Yakup Aslan, SASAM Genel Sekreteri Muhammet Isik, KGK Genel Baskan Danismani Prof.Dr.Alina Bokoyeva, SASAM STK ve Bürokrasi ile iliskiler direktörü Ahmet Atmaca, SASAM Avrasya Masasi Direktörü Prof. Dr. Recep Recebov, SASAM Ekonomi ve Is Dünyasi Masasi Direktörü Cavit Yildirim katilarak görüslerini dile getirdiler.


Samanogullari (819-899) döneminden bugünlere kadar bin yildan fazla birlikte yol yürüyen Türkler ve Taciklerin, birlikte kurduklari devletler ve olusturduklari kültürel ve bilimsel ürünler nasil ki bugünleri belirledi ise bugün yaptiklarimizin da gelecek bin yillarimizi belirleyecegi fikrinden hareketle duygu ve düsüncelerini dile getiren katilimcilar, Tacikistan-Türkiye, Tacikistan-Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Tacikistan-Afganistan, Tacikistan-Çin, Tacikistan-Rusya, Tacikistan-Hindistan iliskileri, küresel gelismelerin Tacikistan’a yansimalari, Tacikistan’daki islami asirilikçilik hareketleri, FETÖ’nun durumu, Aga Han Vakfi'nin faaliyetleri gibi konular hakkinda tartisip çesitli degerlendirmeler yaptilar.
Dost ve kardes iki ülkenin, aralarindaki isbirligini gelistirmelerinin, ticaret hacmini arttirmalarinin, kalkinma plan ve programlarini desteklemelerinin geregi, Tacikistan ve Türkiye halklari arasindaki düsünsel ve duygusal yakinlasmanin saglanmasi, taninirlik, bilinirlik ve farkindalik olusturma çalismalarinin arttirilmasi yönünde ortak bir kanaate varildi. Basin-Yayin kuruluslari ile stratejik düsünce kuruluslarinin karsilikli ziyaretler ile etkilesim ve çalismalarina agirlik verilmesi hususu vurgulandi. 


Karsilikli olarak sorularin sorulmasi ve yanitlarin verilmesi ile etkinlik tamamlandi.


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °