TUNÇ SOYER: ASLOLAN BIR BASKANIN YASADIGI KENTI KORUMASIDIR

Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nde, Aliaga’da sökülmek üzere yola çikan asbestli gemi tartisildi. Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, gemi konusundaki kuskularini tek tek saydi ve “Aslolan bir baskanin, meclis üyesinin, yasadigi kenti korumasidir”

Güncel 9.08.2022 10:59:00 0
TUNÇ SOYER: ASLOLAN BIR BASKANIN YASADIGI KENTI KORUMASIDIR

Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nde, Aliaga’da sökülmek üzere yola çikan asbestli gemi tartisildi. Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, gemi konusundaki kuskularini tek tek saydi ve “Aslolan bir baskanin, meclis üyesinin, yasadigi kenti korumasidir” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nin agustos ayi birinci oturumu Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) dün aksam yapildi. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer baskanliginda toplanan mecliste, Brezilya’ya ait dev uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun Aliaga’da sökümüne dair kaygilar dile getirildi. Baskan Tunç Soyer, 10 Agustos Çarsamba günü Smyrna Antik Kent’te düzenlenecek mecliste, gelecek üç ayin büyük organizasyonlarini tanitacagini açikladi. Soyer, “Eylül, ekim ve kasim aylari çok yogun geçecek. Birçok etkinlik var, organizasyon var. Hepsi ile ilgili size bilgi aktarmak istiyorum” diye konustu.

"SIYASET KUSKU VE MERAK ÜZERINEDIR"

MHP’li meclis üyesi Hakan Simsek’in asbestli gemi ile ilgili sözleri üzerine Baskan Tunç Soyer, gemi ile ilgili kuskularini tek tek siraladi. Baskan Soyer, sunlari söyledi:

“Hakan Bey, ‘Hükümet temsilcimiz bakanimizin söyledigine sonuna kadar katilirim, dogru oldugunu düsünürüm’ dedi. Tabiatina aykiri derler ya eger böyle olsaydi ne seçime ne iktidar degisikligine ihtiyaç vardi. Sittin sene hükümetler devam ederdi, belediyeler devam ederdi. Sonuna kadar inanirdik. Bu dogru degil, mümkün de degil. Siyaset, kusku ve merak üzerinedir. Bir yöneticinin söylediginden kusku duyarsiniz. Inanmak için elinizde delil var mi diye bakarsiniz. Ama inanmayabilirsiniz. Bir birey olarak, bir hükümet yetkilisinin söyledigi her seyin dogru olmayacagini bastan kabul edersiniz. Bastan dogru olma ihtimalini düsünerek degil, yanlis olma ihtimalini düsünerek siyaset yaparsiniz.”

“BUNLAR BABAMIZIN MALI DEGIL"

Aliaga’da 22 tane bu isi yapan isletmenin oldugunu söyleyen Baskan Soyer, söyle devam etti:

“Ne yazik ki sadece 8 tanesinin Avrupa Birligi uygunluk belgesi var. Bu, orada yapilan sökümle ilgili bende kusku uyandirdi. Ilk kuskum bu oldu. Ikincisi ise ikiz gemi Clemence gemisi ile ilgili rakamlar verildi: 760 ton. Ikiz gemi, ayni makineden çikarak imal ediliyor. Dolayisiyla böyle bir gemide 9 ton asbest ihtimali neredeyse yok. Üçüncüsü ise Norveçli firmadan bahsedildi. O raporda geminin yüzde 12’sinin incelendigi ifade ediliyor. Dolayisiyla yüzde 12’si üzerinden yapacagimiz bir degerlendirme size, ‘bunda tehlikeli bir sey yok’ dedirtmemeli…  Hindistan, Banglades gibi bir üçüncü dünya ülkesi muamelesi yapilan bir ülke olmak, kent olmak benim agrima gidiyor. Bütün bunlar beni kuskuya sevk ediyor. Sirketin yetkililerini dinledim, çünkü kusku duyuyorum. Ben bir seye karsi çikacaksam sebebini bilmem lazim. Kusku duymam için bu sebepler yeterli. En çok Aliaga meclis üyeleri, Aliaga Belediyesi seferber olmali. Eger siz Aliaga'ya sahip çikmazsaniz, ne harcarsaniz harcayin, asil o zaman ‘mis gibi’ yaptiginiz düsünülür. Aslolan bir baskanin, meclis üyesinin, yasadigi kenti korumasidir. Bunlar bizim babamizin mali degil. Hepimizin görev süresi sinirli. 8 bin 500 yillik kentten bahsediyoruz. Buna izin vermemeliyiz, korumaliyiz. Bizim aldigimiz mirasi bizden sonrakilere devretmek bizim asli görevimiz. Bu sehrin agacini, nehrini, denizini korumak asli görevimiz. Sonrasinda gücümüz yettigince elimizden geleni yapmaya devam edecegiz.” 

"SAHIPSIZ BIRAKMAYIZ"

Toplantinin gündem disi konusmalar bölümünde söz alan CHP Grup Baskanvekili Murat Aydin, Nae Sao Paulo hakkinda sunlari söyledi:

“Bu gemiyi burada sökmek istiyorlar. Izmir’in havasi, suyu, topragi hepimizin. Ülkesini, sehrini seven herkesin bu konuya duyarlilik göstermesi lazim. Karsi çikmiyorsa bile ne oldugunu anlamaya çalismasi, sehir için olan tehlikeye karsi durus sergilemesi lazim. Izmir’in dogasini, havasini, suyunu birileri para kazansin diye sahipsiz birakamayiz. Izmir halkinin sagligini ve çevresini korumak bu meclisin en temel görevidir.”


Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °