HULUSI AKAR: TAHIL KORIDORU MUTABAKATI 120 GÜN GEÇERLI OLACAK. MUTABAKAT RUS LIMANLARINI KAPSAMIYOR

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Karadeniz’de olusturulan ‘tahil koridoru’ hakkinda, "Mutabakat 120 gün geçerli olacak. Herhangi bir itiraz, yeni talep olmazsa otomatikman devam edecek, degilse ona göre yenilenecek. 22 Temmuz'da imzalanan mutabakat muhti

Güncel 9.08.2022 21:09:00 0
HULUSI AKAR: TAHIL KORIDORU MUTABAKATI 120 GÜN GEÇERLI OLACAK. MUTABAKAT RUS LIMANLARINI KAPSAMIYOR

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Karadeniz’de olusturulan ‘tahil koridoru’ hakkinda, "Mutabakat 120 gün geçerli olacak. Herhangi bir itiraz, yeni talep olmazsa otomatikman devam edecek, degilse ona göre yenilenecek. 22 Temmuz'da imzalanan mutabakat muhtirasi Ukrayna limanlariyla alakali, Ukrayna limanlarindaki tahil ve gida maddelerinin sevkiyle alakali. Rus limanlarini kapsamiyor bu. Rus limanlari için görüsmeler devam ediyor" dedi. 

Hulusi Akar, 13. Büyükelçiler Konferansi'nda bugün yaptigi konusmada, savunma ve güvenlik konularinda bilgiler verdi. Çok boyutlu ve çok degisken bir ortamda bulunulduguna isaret eden Bakan Akar; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin Cumhuriyet tarihinin en yogun günlerini yasadigini belirtti.

Türkiye’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde uluslararasi ortamda özne haline geldigini ifade eden Akar, bu kapsamda Türk Silahli Kuvvetleri’nin de görev ve sorumluluklarinin arttigini bildirdi. Akar, "Bizim askeri literatürde bir etki alani var, bir ilgi alani var. Etki alanimiz üç kita, ilgi alanimiz da bütün dünya olmustur" diye konustu.

Türk Silahli Kuvvetleri mensuplarinin yogun sekilde çalistigini kaydeden Bakan Akar; kara, deniz ve hava sinirlarinda Mehmetçigin büyük bir özveri, kahramanlik ve fedakârlikla görev yaptigini anlatti.

"DÜNYA STANDARTLARINDA HUDUT GÜVENLIGI SAGLAMAKTAYIZ"

Sinirlarda yüksek teknolojik cihazlarin kullanildigini aktaran Akar, sunlari söyledi:

"Dünya standartlarinda hudut güvenligi saglamaktayiz. Bununla alakali yaptigimiz çalismalarda biz, öncelikle caydirmak için ugrasiyoruz. Diger taraftan görme, tespit etme ve bunlarin bulunmasi ve engellenmesi... Bu manada hudutlarimizin ciddi sekilde korundugunu ve Cumhuriyet tarihimizin en yogun tedbirleriyle korundugunu da hepimiz rahatlikla söyleyebiliriz. Buna inanmamiz lazim."

Sinirlar konusunda gerçek disi haberlerin yapildigina dikkat çeken Bakan Akar, Afganistan'da yasanan bir olayin Türkiye sinirlarinda olmus gibi yansitildigini dile getirdi.

Akar, "Mehmetçigin tek beklentisi, emegine saygi gösterilmesi. Baska bir sey istemiyor. Bu manada yapilan çalismalarin da herkes tarafindan görülmesi lazim geliyor. Uluslararasi hukuk çerçevesinde yapmamiz gereken faaliyetler var. Bunlari da eksiksiz aksaksiz yaptik, yapmayi sürdürüyoruz" diye konustu.

"VATANDASLARIMIZI VE ÜLKEMIZI KORUMAK ISTIYORUZ"

Terörle mücadelede yapilanlari da anlatan Bakan Akar, söyle konustu:

"Bizim tek amacimiz terörle mücadelede; çok açik ve seçik bir sekilde söylemek gerekirse biz hudutlarimizi korumak istiyoruz. Vatandaslarimizi ve ülkemizi korumak istiyoruz. Hak ve hukukumuzu korumak istiyoruz. Bunun disinda bizim kimsenin topraginda, hakkinda, hukukunda gözümüz olmadigini defalarca söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Baskalarinin topraginda gözümüz olmadigi gibi oradaki vatandasin hakkini, hukukunu korumak için gayret gösteriyoruz. Camilerimiz bombalandi biliyorsunuz Kilis'te. Cami dâhil bombalandi. Reyhanli'da sehitlerimiz oldu. Insanlar tarlasina gidemez hâle geldi. Dolayisiyla bizim yaptigimiz herhangi bir sekilde keyfi, herhangi bir sekilde isgal harekâti degil, kesinlikle teröristlere karsi, tek hedefimiz olan teröristlere karsi ülkemizi, hudutlarimizi korumak. Gayretimiz bundan ibaret."

"BIR TERÖR ÖRGÜTÜYLE BASKA BIR TERÖR ÖRGÜTÜ YENILMEZ" 

Bakan Akar, 24 Temmuz 2015'ten itibaren baslatilan büyük çapli operasyonlarin ardindan teröristlerin çukurlar kazarak saldirlar düzenledigini, bu teröristlerin çukurlara gömüldügünü söyledi. Sinir ötesindeki operasyonlarla ilgili de bilgi veren Akar, söyle devam etti:

"Firat Kalkani Harekâti'nda 4 bin 500 civarinda teröristi, DEAS'li teröristi etkisiz hâle getirdik. Hem Irak'in kuzeyinde hem Suriye'nin kuzeyinde. Bu manada koalisyon kuvvetlerinin yaptiklari operasyonlar, hava operasyonlari… Uçaklarla, IHA'larla, SIHA'larla... Teröristlerle, özellikle bu DEAS'la gögüs gögse mücadele eden tek ordu Türk Silahli Kuvvetleri. Bunu büyük basariyla yerine getirdiler. Biz diyoruz ki müttefiklerimize, dostlarimiza, 'Siz niye PKK'yla, niye YPG'yle is birligi yapiyorsunuz? YPG'nin PKK'dan farki yok. Bu bir terör örgütü. Bir terör örgütüyle baska terör örgütü yenilmez. Dolayisiyla bir sikintiniz varsa is birligi yapalim’. Fakat su ana kadar maalesef bu konuda pozitif bir cevap, müspet cevap almadik, alamadik."

"BIZIM TEK HEDEFIMIZ TERÖRISTLER. KÜRTLER BIZIM KARDESIMIZ, ARAPLAR BIZIM KARDESIMIZ"

Bakan Hulusi Akar, Pençe serisi operasyonlarla da Irak'in kuzeyindeki terörle mücadelenin sürdügünü dile getirdi. "Teröristi kaynaginda etkisiz hâle getirmek" anlayisiyla mücadele verildigini ifade eden Akar, sunlari söyledi:

"Simdi dedik ki neredelerse, terörist neredeyse, hedefimiz orasi. Bazi spesifik sorular aliyoruz: 'Sura hedef mi, bura hedef mi?' Evet, terörist varsa hedef. Yani biz, teröristi bitirmekte, en son teröristi etkisiz hâle getirmekte kararliyiz. Altini çizecegimiz önemli bir konu da bizim tek hedefimiz teröristler. Kürtler bizim kardesimiz, Araplar bizim kardesimiz. Hiçbir etnik grupla, hiçbir dini grupla bizim bir muhasebatimizin olmadigini da herkesin bilmesini istiyoruz. Fakat maalesef içeride ve disarida bilinçli bir sekilde medyada, siyasette, diplomaside bunu istismar edenler var. Bunu bir sekilde çarpitanlar var. Çünkü bütün operasyonlar bizim kendi karnemizdir ve bu karnemizde biz, masum insanlara, tarihi, dini, kültürel yapilarin ve çevrenin dokunulmaz oldugunu planlamada, icrada bütün arkadaslarimiza çok açik ve net bir sekilde emretmis bulunuyoruz. Dolayisiyla bütün faaliyetlerimiz bu çerçevede oluyor. Bunun disindakilerin hepsi karalama kampanyasindan baska bir sey degil."

"1 MILYON 100 BIN SURIYELI TOPRAKLARINA DÖNDÜ"

Hulusi Akar, Suriyeli mültecilerin güvenli sekilde topraklarina dönebilmeleri için yapilan çalismalarin ne kadar önemli oldugunu herkesin bilmesi gerektigini söyledi. Bunlarin yapilmamasi hâlinde Türkiye'ye gelen göçün çok daha fazla olacagini belirten Akar, ilk amaçlarinin Türkiye'ye yeni göçün gelmemesi, ikincisinin de bölgenin yeniden cazip hâle getirilerek Türkiye'deki Suriyelilerin topraklarina dönmeleri oldugunu dile getirdi.

Irak'in kuzeyine yapilan operasyonlar sonunda terör örgütlerinin büyük bir çöküs içinde oldugunu ifade eden Bakan Akar, örgüt mensuplarinin kendilerini hiçbir yerde güvende hissetmediklerini, elebaslarinin iki gece ayni yerde yatmadiklarini ve panik içinde olduklarini anlatti. Akar, söyle konustu:

"Çaresizlikten dolayi terör örgütlerinin elebaslari, bunu açikça açik kaynaklardan görüyoruz, kendi teröristlerine 'Gidin ne yaparsaniz yapin' diyor. Yani masum insanlari katletmek, ormanlarin yakilmasi dâhil, turistlik bölgeler dâhil, buralara karsi saldiri emri verilmesi konusunda teröristleri tesvik ettiklerini de takip ediyoruz. 40 yildan beri asil milletimizin basina bela olan bu terör belasindan milletimizi kurtarmakta kararliyiz. Bölgede yapmis oldugumuz ister Pençe-Kilit olsun ister diger operasyonlar olsun hiçbiri isgal harekâti degildir. Biz, teröristlerle mücadele ediyoruz. Tek hedefimiz teröristler. Bunlar neredeyse hedefimiz orasi diyoruz. Özellikle bu Zap bölgesi gerçekten kritik bir bölge. Çok sert bir bölge; inisler çikislar, sarp kayaliklar, dereler tepeler ve hiç olmadigi kadar yogun magara var. Hiç olmadigi kadar el yapimi patlayici ve mayin var etrafta. Bizim diger operasyonlarda yaptiklarimizin 10 katina yakin mayin var, dolayisiyla her adimda bir tehlike var. Mehmetçik, tüm bu zorluklara ragmen azimle, kararlilikla bu mücadelesini sürdürmekte. En son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar bu mücadele devam edecek. Su ana kadar yapilan mücadelede, sabah da iki tane haber geldi, 311 terörist etkisiz hâle getirildi."

Türkiye'nin operasyonlari sonrasi, 1 milyon 100 bin Suriyelinin topraklarina döndügünü söyleyen Bakan Akar, "Bu gerçekten güzel bir sey hem orada göçü önledi hem Türkiye'den oraya dönüsleri sagladi. Biz, bunu Amerikalilara, Avrupalilara söyledigimizde, 'Bu sadece bizim için bir çalisma degil' diyoruz. 'Akliniz varsa sizin için de bir çalisma bu çünkü burada göç arttigi zaman, Türkiye'ye göç geldigi zaman bunlar artik devam edecekler. Türkiye'nin ötesine, Avrupa'nin ötesine, dolayisiyla burada sizin bir sekilde terörle mücadelemize katki vermeniz, anlamaniz lazim' diye kendilerine zaman zaman hatirlatiyoruz" dedi.

"SON BIR YILDA 2 BIN 446 KISININ TSK ILE ILISKISI KESILDI, 790'ININ RÜTBESI GERI ALINDI"

FETÖ ile mücadeleye de deginen Bakan Akar, son bir yilda 2 bin 446 kisinin Türk Silahli Kuvvetleri’yle iliskisinin kesildigini, bunlardan 790'inin rütbelerinin geri alindigini bildirdi.

"TAHIL KORIDORU MUTABAKATI 120 GÜN GEÇERLI OLACAK. IMZALANAN MUTABAKAT RUS LIMANLARINI KAPSAMIYOR"

Tahil koridoru anlasmasi hakkinda da bilgi veren Akar, çalismanin tamamen insani oldugunu, müsterek sekilde kontrolün yapildigini anlatti. Bakan Akar, mayinlarin temizlenmesi konusunda da su ana kadar herhangi bir problem olmadigini aktardi. Akar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Mutabakat 120 gün geçerli olacak. Herhangi bir itiraz, yeni talep olmazsa otomatikman devam edecek, degilse ona göre yenilenecek. 22 Temmuz'da imzalanan mutabakat muhtirasi Ukrayna limanlariyla alakali, Ukrayna limanlarindaki tahil ve gida maddelerinin sevkiyle alakali. Rus limanlarini kapsamiyor bu. Rus limanlari için görüsmeler devam ediyor."

TÜRKIYE-YUNANISTAN ILISKILERI

Türkiye ile Yunanistan arasindaki sorunlara da deginen Hulusi Akar, Yunanistan'in tarihten bugüne kadar yaptigi uygulamalarla, söylemlerle ve eylemlerle Türkiye'nin haklarini taciz ettigini belirtti. Bunlara ragmen Türkiye'nin diyalog ve diplomasiyle bu problemleri çözme taraftari oldugunu, ancak bu konuda Yunanistan'dan gerekli cevabi alamadiklarini aktaran Bakan Akar, Yunan medyasinda Türkiye aleyhine çok sayida yalan haber yapildigini söyledi. Akar, "Bizim yillar önceki tatbikattaki fotograflari, videolari almislar, Yunan gazeteleri ve televizyonlarinda gösteriyorlar. 'Türkler taarruza hazirlaniyor.' Böyle bir sey yok. Gel seni ben Foça'ya götüreyim. Herkes isinde gücünde. Yani böyle bir saplanti var bilinçli, bilinçsiz. Bunlarin da kirilmasi lazim" diye konustu.

Türkiye'nin yurt disi faaliyetleri kapsaminda Libya'da çok ciddi ve dürüst bir is yaptiklarini belirten Bakan Akar, o günkü Libya hükümeti tarafindan NATO da dâhil olmak üzere ülkelere yardim yapmalari için mektup yazildigini, mektuba tek olumlu cevap veren kisinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan oldugunu bildirdi. Bakan Akar, davet üzerine Libya'da olduklarina isaret ederek, "Yaptigimiz faaliyetlerle su anda görüsmelerin yolu açildi. Su anda orada, bes merkezde silahli kuvvetlerinin personelini yetistiriyoruz ve ordunun modernizasyonuna gayret gösteriyoruz" dedi.

Karabag meselesinde 30 yil görüsmeler yapildigini ve bir sonuç alinamadigini ifade eden Bakan Akar, "En sonunda 'Yeter artik' demek suretiyle oradaki Azerbaycanli kardeslerimiz operasyon baslattilar ve 44 gün içinde çok sükür topraklarinin güvenligini sagladilar" degerlendirmesini yapti.

Türkiye'nin savunma sanayii alaninda da Cumhurbaskani Erdogan'in tesviki ve destegiyle son dönemde çok ciddi asamalar kaydettigine dikkati çeken Bakan Akar, sunlari söyledi:

"Eskiden piyade tüfegi yapmada sikintimiz vardi. Son yillara kadar piyade tüfegimizin mensei de yabanci bir patentle kullanilmaktaydi. Simdi çok sükür hafif silahlarimizdan tutun IHA'lar, SIHA'lar, zirhli araçlarimiz, gemilerimiz var. Gemi yaptik, tasarladik, insa ettik ve bunu da ihraç ediyoruz. Burada en önemli konu; kamunun, vakiflarin, üniversitelerimizin, özel sektörün el birligiyle, omuz omuza çalismasinin büyük faydasi oldu."

Hulusi Akar, terörle aralarina mesafe koymadiklari takdirde Isveç ve Finlandiya'nin NATO'ya katilmalarina "evet" demeyeceklerini de kaydetti.


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °