YABANCILARA SON 5 YILDA 200 BIN KONUT VE IS YERI SATILDI

CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un soru önergesine Türkiye'de son 5 yilda yabancilara 200 bin konut ve is yerinin satildigi yanitini verdigini açikladi. Kiliç, "Bakan Kurum’un cevabi ülkem

Güncel 10.08.2022 11:30:00 0
YABANCILARA SON 5 YILDA 200 BIN KONUT VE IS YERI SATILDI

CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un soru önergesine Türkiye'de son 5 yilda yabancilara 200 bin konut ve is yerinin satildigi yanitini verdigini açikladi. Kiliç, "Bakan Kurum’un cevabi ülkemizin ve topraklarinin parsel parsel yabancilara peskes çekildigini ortaya koymaktadir” dedi.

CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç, son 5 yilda ve 2021 yilinda yabancilara ne kadarlik veya kaç adet konut, arsa, gayrimenkul satisi yapildigina iliskin Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un yanitlamasi istemiyle verdigi soru önergesine gelen yanitla ilgili yazili açiklama yapti.

Bakan Kurum'un, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü'nün “Istatistik Bilgi Sistemi” kayitlarindan alinan bilgilere göre önergesine yanit verdigini belirten Kiliç, sunlari kaydetti:

"Türkiye’de son bes yilda yabanci gerçek kisiler 10 bin 419 ana tasinmaz (arsa, arazi, tarla, bag, bahçe vb.) 197 bin 555 de konut, isyeri vb. tasinmaz satin aldi. Yabancilar son bes yilda en çok Istanbul’da ana tasinmaz ile konut ve isyeri satin aldi. Yabancilarin son bes yilda Istanbul’da aldigi ana tasinmaz 2 bin 492 adet; konut, isyeri vb. tasinmaz ise 93 bin 909 adet olarak gerçeklesti. Bakan Murat Kurum, cevabinda 2021 yilinda yabanci gerçek kisilere yapilan ana tasinmazlar ile konut ve isyeri satislari hakkinda da bilgi verdi. Buna göre; geçen yil yabancilar 3 bin 794 ana tasinmaz, 62 bin 124 adet de konut ve isyeri satin aldi. Yabancilara geçen yil en çok ana tasinmaz ile konut ve isyeri satisi yine Istanbul’da yapildi. Izmir’de 2021 yilinda yabancilara 76 adet ana tasinmaz (arsa, arazi, tarla, bag, bahçe vb.), bin 518 de konut ve isyeri satisi gerçeklestirildi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Kurum cevabinda, tasinmaz satisi ile ilgili verilen rakamlarin 'aktif tasinmazlari' içerdigini, süreç içerisinde yabancilarin Türk vatandasi veya tüzel kisilere yaptiklari devirlerin 'pasif istatistikler' oldugunu ve hesaba dahil edilmedigini kaydetti."

"GERÇEK RAKAM DAHA YÜKSEK"

Sevda Erdan Kiliç, Kurum’un verdigi yaniti söyle degerlendirdi:

"Bakanin bu cevabi ülkemizin ve topraklarinin parsel parsel yabancilara satildigini ve peskes çekildigini tüm gerçekligi ile ortaya koymaktadir. 2017 yilindan beri yabancilara 200 bin konut ve isyeri satilmis ve bu satisin 62 bini de geçen yil gerçeklesmis. Yani son bes yildaki toplam satisin yaklasik üçte biri 2021 yilinda gerçeklesmis. Bu da yillar içerisinde yabancilara ülkemizde satilan konut ve isyeri sayisinin arttigini ortaya koymaktadir. Tabi bunda AKP iktidarinin ‘Önce 250 bin dolara sonra 400 bin dolara konut alanlara Türk vatandasligi vermesinin’ de etkisi oldugu muhakkak. Üstelik cevapta belirtilen yabancilara satis rakamlarinin, bakanin da ‘Süreç içerisinde yabancilarin Türk vatandaslarina yaptiklari devirlerin hesaba dahil edilmedigi’ sözleri ile belirttigi gibi daha yüksek oldugu gerçegi ortadadir.

"OY HESABI YAPIYORLAR"

Ülkemizi, ormanlarimizi, daglarimizi, ovalarimizi, en verimli arazilerimizi, deniz kenarlarindaki hazine arazilerimizi yabancilara peskes çektikleri yetmezmis gibi, üstüne bir de 400 bin dolara Türk vatandasligini yabancilara sattilar ve satiyorlar. Ülkemiz adeta istila edilmektedir, isgale ugramaktadir. Tabi yabancilara vatandaslik hakkini niye bu kadar kolay verdiklerini tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Yapilacak seçimde yabancilarin AKP’ye oy vermelerinin hesabini yapmaktadirlar. Ama istediklerini yapsinlar, ister tüm yabancilara vatandaslik vererek oy hakki tanisinlar isterlerse mezarda bulunanlara oy hakki tanisinlar, Türkiye’nin geleceginin belirlenecegi seçimde, Genel Baskanimiz Sayin Kemal Kiliçdaroglu liderligindeki Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet Ittifaki iktidarini engelleyemeyecekler.”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °