BÜLENT KUSOGLU: ERDOGAN'IN AÇTIGI TEK BIR KAMU FABRIKASI YOK; DEVLETE AIT FABRIKALARI SATTI AÇTIGI FABRIKASI YOK"

CHP Genel Baskan Yardimcisi Bülent Kusoglu, AKP iktidarinin ekonomi politikasini, "Erdogan'in açtigi tek bir kamu, devlet fabrikasi yok. Devlete ait fabrikalari satmistir ama açtigi tek bir devlet fabrikasi yoktur. Su anda ortaya çikti ki tüm dünyada devl

Güncel 12.08.2022 20:59:00 0
BÜLENT KUSOGLU: ERDOGAN

CHP Genel Baskan Yardimcisi Bülent Kusoglu, AKP iktidarinin ekonomi politikasini, "Erdogan'in açtigi tek bir kamu, devlet fabrikasi yok. Devlete ait fabrikalari satmistir ama açtigi tek bir devlet fabrikasi yoktur. Su anda ortaya çikti ki tüm dünyada devletin de yatirimci olmasi lazim" sözleriyle elestirdi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Bülent Kusoglu, FOX TV'de Ilker Karagöz'ün sundugu Çalar Saat programinin konugu oldu. 

Programin gündemi "Nasilsiniz" iken Karagöz, Kusoglu'na "Hos geldiniz, nasilsiniz?" diye sordu. Kusoglu ise "Nasilsiniz" sorusuna, "Bana da nasilsiniz dediniz ya... Simdi izleyenlerimiz diyorlar ya 'Böyle sikintilar içerisindeyiz, biz de iktidar adayi bir parti, ana muhalefet partisi olarak önümüzdeki yil veya sürpriz da seçim yapilirsa bu sene yakinda iktidar sorumlulugu alacak kisiler olarak inanin bizim de uykularimiz kaçiyor. O kadar büyük sikintilar var ki ülkede. Ekonomide, devlette, devletin içerisinde çok önemli sikintilar var. Biz de o sikintilari yasiyoruz. Inanin öyle" yanitini verdi.

Kusoglu, Karagöz'ün sorularini yanitladi. Kusoglu'nun açiklamalarindan öne çikan basliklar söyle: 

"AYRI BIR KOMEDI: Sayin Nebati, dün bir sey söylemis. Sayin Kiliçdaroglu'nun Kur Korumali Mevduat ile ilgili yorumuna 'Vatanseverlik yok burada' demis. Bir Maliye Bakani, düsünebiliyor musunuz, 150 milyari hazineden aliyor, sirt üstü yatanlara, rantiyeye veriyor. Sanayiciye, üretene, istihdam saglayana degil, sirtüstü yatanlara veriyor. Ondan sonra diyor ki 'burada vatanseverlik yok.' Bu da ayri bir komedi. Bu ülkede bu kadar insan, 10 milyona yakin genç okuma, üniversite yarisina girip bitiyorlar, çok iyi çalismalar yapiyorlar. Ondan sonra is bulamiyorlar. Bunlara yönelik hiçbir sey yapmiyorlar. Sirtüstü yatanlara veriyorsun, sonra da diyorsun ki 'burada vatanseverlik yok.'

BIZI YÖNETEN EKONOMIST BUNU BILMIYOR: Tüm Türkiye'de, dünyada iktisat fakültelerinde böyle olmadigi, tersi oldugu; faizin bir enstrüman oldugu ögretilir. Bu herkes tarafinda da gayet iyi bilinir. Bizi yöneten ekonomist maalesef bunu bilmiyor. Biz bunu Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ekim aylarinda böyle bir açiklama yaptilar, sasirdik. Bizim bilmedigimiz bir sey mi var diye. Oturdum, bu yasta baktim, literatürde kaçirdigimiz bir sey mi var, yeni bir gelisme mi oldugu acaba diye. Ama yok böyle bir sey. Yok böyle bir örnek. Gösterge faizine bagli degildir her sey.

MERKEZ BANKASI'NIN ILK GÖREVI FIYAT ISTIKRARI: Siz Merkez Bankasi'ni devreden çikardiniz. Merkez Bankasi'nin ilk görevi fiyat istikrarini saglamak. Bizim gibi ülkeler rezerv para kullanirlar yani yabanci para kullanirlar. Bir de yerli paramiz var. Fiyat istikrari, kendi paraniz ile yabanci para arasindaki gerçek kuru, baglantiyi, seviye yakalanirsa olusabilir. 

Su anda hiç kimse Türkiye ekonomisinin dogru çalistigini söyleyemez. Biz ekonomide basariliyiz demiyorlar, biz seçime kadar iflas etmeden bu ekonomiyi götürmeye çalisiyoruz, bunda basariliyiz diyorlar. Yani basarinin kriteri farkli. Vatandasin, is çevrelerinin durumu ile ilgili degil ölçü.

ERDOGAN'IN AÇTIGI TEK BIR DEVLET FABRIKASI YOK: Sayin Nebati’ye soruyorum. Vatanperverlik tutup da bütçeden 150 milyari, 90 milyonluk ülkede birkaç 100 bin, yan gelip yatan döviz sahibi olan parasi olan kisiye aktarmak midir? Ben olsam, vatanperver bir insan, bu kadar issizin oldugu bir ülkede sanayiciye, köylüye, çiftçiye, üreticiye aktaririm. Üretim yapilmasini saglarim. Yabanci para kazanmak için önce üreteceksin. Kafa öyle çalismiyor, sadece ranta çalisiyor. Dogrudan döviz temin etmeye çalisiyor. Eger bizim yabanci paraya ihtiyacimiz varsa ki var, bunu üreterek yapmak zorundayiz. Ama ne yapildi? 20 yildan beri, Erdogan döneminde, çok iyi sartlarda dünyadan para bulabildik. Çünkü dünya iklimi öyleydi. Biz üretim tesisleri yaparak, ürettigimizi ihraç ederek yabanci para kazanip, aldigimiz borcun faizinden daha fazla kar ederek onu ödemek durumundaydik. Yapmamiz gereken buydu. Biz bu paralari çarçur ettik.  

Maalesef Türkiye bu dönemde aldigi borçlari, yabanci para borçlari çarçur etti. Dogru yerlerde, üretim tesislerinde kullanmadi. Yapilan yollari küçümsemiyorum. Allah razi olsun. Erdogan'in açtigi tek bir kamu, devlet fabrikasi yoktur. Devlete ait fabrikalari satmistir ama açtigi tek bir devlet fabrikasi yoktur. Su anda ortaya çikti ki tüm dünyada devletin de yatirimci olmasi lazim. 

TÜRKLERIN, YURT DISINDA BIRKAÇ YÜZ MILYAR DOLARI VAR: 20 yillik iktidar döneminde borçlanildi. Ama bu borçlar üretime yatirilmadi. Ne yapildi? Bu dönemde Erdogan nedeniyle kazananlar, birileri zengin oldu ya, onlar da paralarini güvenmedigi için, adalete ve bagimsiz yargi olmadigi için yurtdisina götürdüler. Simdi Türklerin yurt disinda birkaç yüz milyarlar dolari var. Bunu zaten ilgililer itiraf ediyorlar. 

KILIÇDAROGLU, CUMHURBASKANI OLACAK: Aday 6’li masadan birisi olmali. Biz CHP olarak Genel Baskanimiz Kemal Kiliçdaroglu’nun Cumhurbaskani adayi, Cumhurbaskani olmasini istiyoruz ve inaniyoruz da. Sayin Kiliçdaroglu Cumhurbaskani olacak. Bu millet Kiliçdaroglu’nu Cumhurbaskani yapacak. Çalismalarimiz bu yönde. Önemli bir seçimdir. 

KILIÇDAROGLU, BU NITELIKLERE HAIZ BIRISIDIR: Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Devleti bilen birisine ihtiyaç var. Devlet, devlet kurumlari, devlet sistemimiz çok hasar gördü. Çok önemli ölçüde devleti bilen bir yapiya ihtiyaç var. Sayin Kiliçdaroglu, devleti bilen ve demokrat bir insandir. Tavri yillardan beri belli. Nasil düsündügü belli. Bilgisi, birikimi belli. Nasil çalisacagi, dürüstlügü belli, çaliskanligi belli. Böyle bir kisi aramiyor muyuz? Sayin Kiliçdaroglu da bu niteliklere haiz birisidir. CHP olarak Kiliçdaroglu’nun adayligina inaniyoruz.

ADAYIN CHP'DEN ÇIKMASI GEREKIYOR: Hem meclis aritmetigi hem de kamuoyuna yoklamalarinda buna göre normalde CHP'den çikmasi gerekiyor adayin. CHP'nin adayi da sayin Kiliçdaroglu'dur. Bu dönem Kiliçdaroglu'nu Cumhurbaskani yapacagiz insallah. 

RUSYA VE AMERIKA’YA BAGIMLI OLAN TEK ÜLKE BIZIZ: Biz simdiye kadar askeri alanda bagimliligimiz var Amerika'ya diye sikayet ediyorduk, degil mi? Simdi ona ilave olarak bunu gidermedik, bir de enerjide Rusya'ya bagimliyiz. Petrol, dogal gaz... Zaten Amerika ve Rusya'ya böyle bir seyimiz vardi. Tuttuk, nükleer santrali de Ruslara verdik. Borçlandik. Ve o nükleer enerjiyi de onlardan almak durumunda kaldik. Amerika ve Rusya'ya bagimli olan tek ülke biziz. Baska bir ülke biliyor musunuz? Böyle anormal bir durum olusturdular. Artik gitmeleri gerekir. 

DEMOKRASI GELENEGIMIZ VAR: Güçlendirilmis parlamenter sisteme dönmek, millet iradesini tekrar getirmek demektir. Bu anlamda kullaniyoruz. Aksaklilari var ama onlari da gidererek iyi niyetle güzel seyler yapacagiz. Gelenek, demokrasi gelenegimiz var. Onun üzerine bunu koyarak bunlari yapacagiz. Bunlari da kimse istismar etmesin." 


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °