ERDOGAN: “BU ÜLKENIN 85 MILYON VATANDASININ TAMAMI DA BIRINCI SINIF, AYNI HAK VE IMKANLARA SAHIP"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Nevsehir'de; Haci Bektas Veli’nin 751. ölüm yildönümü dolayisiyla düzenlenen anma töreninde; “Bu ülkenin 85 milyon vatandasinin tamami da Türkiye Cumhuriyeti devletinin birinci sinif, ayni hak ve imkanlara sahip, hiçbir

Güncel 14.08.2022 11:36:00 0
ERDOGAN: “BU ÜLKENIN 85 MILYON VATANDASININ TAMAMI DA BIRINCI SINIF, AYNI HAK VE IMKANLARA SAHIP

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Nevsehir'de; Haci Bektas Veli’nin 751. ölüm yildönümü dolayisiyla düzenlenen anma töreninde; “Bu ülkenin 85 milyon vatandasinin tamami da Türkiye Cumhuriyeti devletinin birinci sinif, ayni hak ve imkanlara sahip, hiçbirinden asla vazgeçmeyecegimiz mümtaz fertleridir” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Haci Bektas Veli’nin 751. ölüm yildönümü vesilesiyle Nevsehir’de yapilan anma törenine katildi. Erdogan, burada yaptigi konusmada özetle sunlari söyledi:

“HACI BEKTAS VELI IRFANI BUGÜN DE YOLUMUZU AYDINLATMAYI SÜRDÜRÜYOR”

“Hz. Hünkâr’in yasadigi ve vefat ettigi topraklarin bereketini, feyzini paylasarak bu sevgi, baris, kardeslik ve muhabbet kapisinda sizlerle birlikte durmanin memnuniyeti içindeyim. Rabbim birligimizi, beraberligimizi, kardesligimizi daim eylesin diyorum. Bundan 751 yil önce hakka yürüyen Haci Bektas Veli hazretleri basta olmak üzere, bu topraklari imanlari ile yogurarak Anadolu’yu vatanimiz haline getiren tüm alpleri, erenleri, gönül sultanlari rahmetle aniyorum.

Ahmet Yesevi Ocagi’ndan baslayip Kafkaslara ve Anadolu’ya oradan Balkanlara ve dünyanin dört bir yanina yayilan Haci Bektas Veli irfani bugün de yolumuzu aydinlatmayi sürdürüyor.

Milletimiz en sikintili dönemlerinde dahi her bir kapinin imanla, tövbeyle, edeple baslayan makamlarini hayatlarinda yasatarak asmayi basarmis, maddi ve manevi kurtulusa ermistir. Mogol istilasindan Çanakkale Savasi’na, Milli Mücadele’den son 40 yilimiza damgasini vuran terörle mücadeleye kadar maruz kaldigimiz tüm hayati sinamalari bu inanç ve azimle geride biraktigimiza inaniyorum.

Vefatinin 750. yil dönümü vesilesiyle, 2021 yilini UNESCO ile birlikte tüm dünyada Haci Bektas Yili olarak degerlendirdik. Hz. Hünkâr’in ‘Gelin canlar, bir olalim’ çagrisini dünyanin dört bir yaninda düzenledigimiz etkinliklerle tüm insanlikla paylastik.

“BAKANLIKLARIMIZ MÜSTEREK BIR ÇALISMA YAPIYOR”

Geçtigimiz günlerde, Muharrem orucu vesilesiyle Ankara’da Hüseyin Gazi Vakfi Türbesi’nde canlarla bir araya gelip, hem Kerbela sehitlerimizi rahmetle yad ettik, hem de samimi bir muhabbet gerçeklestirdik. Bir süredir Içisleri ve Kültür Bakanliklarimizin koordinasyonlariyla milli birlik ve beraberlik çalismalari yürütüyoruz. Ülkemizdeki bin 585 cemevinin tamami ziyaret edilerek Alevi-Bektasi vatandaslarimizin toplam 8 bin 740 talebi belirlendi. Bu taleplerin 5 bin 600’ü hizla karsilandi. Diger taleplerle ilgili olarak Içisleri, Kültür ve Adalet Bakanlarimiz müsterek bir çalisma yapiyor, bu da yakinda neticelenecektir.

“BU ÜLKENIN 85 MILYON VATANDASININ TAMAMI, HIÇBIRINDEN ASLA VAZGEÇMEYECEGIMIZ MÜMTAZ FERTLERIDIR”

Ayrica, çesitli illerimizde temeli atilan ve yapimi tamamlanan 8 cemevi ile ilgili toplu bir töreni de yakinda gerçeklestirecegiz. Hep söyledigimiz gibi, bu ülkenin 85 milyon vatandasinin tamami da Türkiye Cumhuriyeti devletinin birinci sinif ayni hak ve imkanlara sahip hiçbirinden asla vazgeçmeyecegimiz mümtaz fertleridir. Anadolu’daki bin yillik varligimizi hâlâ hazmedemeyenlerin her dönem oldugu gibi, bugün de milletimiz arasinda ayrilik tohumlari ekerek, vatanimizi parçalama niyetleri elbette vardir. Bunun için mezhep ve mesrep farkliliklarini körüklemekten, köken ve ideolojik kamplasma fitnelerine kadar her türlü gayreti gösteriyorlar. Birligimizi, beraberligimizi, kardesligimizi güçlendirme yönünde attigimiz en küçük bir adima bile tahammül edemeyenlerin aslinda neyi amaçladiklarini, sufleyi nereden aldiklarini gayet iyi biliyoruz. Özellikle kimi Avrupa devletlerinin ülkemizdeki her kesim gibi, Alevi-Bektasi vatandaslarimiz üzerinde oynamaya çalistiklari kirli oyunu sizlerin de gördügüne inaniyorum. Alevi-Bektasi toplumunu Islam’dan kopartmaya çalisarak atilan ilk adimin devami insanlarimizi birbirine düsman etmek olacaktir. Nitekim bu yönde sergilenen pek çok oyunun ve provokasyonun örneklerini her gün takip ediyoruz. Birligimize, beraberligimize, kardesligimize, müstereklerimize daha siki sahip çikarak, bu sinsi ve alçak oyunu hep birlikte bozacagiz.”


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °