CHP YURT DISI ÖRGÜTLENME ÇALISTAYI SONA ERDI…

CHP Genel Baskan Yardimcisi Bülent Tezcan, dört gün süren CHP Yurt Disi Örgütlenme Çalistayi’nin sonunda; “Burada yurt disi örgütlenmemizin bugünü, yarini, durumu nedir? Bütün ayrintisiyla konustuk, tartistik, hedefler koyduk. Seçim hazirliklarini konustu

Güncel 14.08.2022 17:38:00 0
CHP YURT DISI ÖRGÜTLENME ÇALISTAYI SONA ERDI…

CHP Genel Baskan Yardimcisi Bülent Tezcan, dört gün süren CHP Yurt Disi Örgütlenme Çalistayi’nin sonunda; “Burada yurt disi örgütlenmemizin bugünü, yarini, durumu nedir? Bütün ayrintisiyla konustuk, tartistik, hedefler koyduk. Seçim hazirliklarini konustuk. Türkiye, önemli bir dönüsüm esiginde. Türkiye bugün dünyada ilk defa sandikta bir diktatörlükten demokrasiye geçisin deneyimini ve pratigini gösterecek” açiklamasini yapti.

CHP Yurt Disi Örgütlenmeden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Bülent Tezcan, dört gün süren CHP Yurt Disi Örgütlenme Çalistayi’na iliskin basin toplantisi düzenledi. Tezcan, sunlari söyledi:

“CHP Yurt Disi Örgütlenme Çalistayi’ni tamamladik. Dünyanin 15 ülkesinden 43 birligimizin temsilcilerinin, baskanlarinin katildigi çalistayimizi basariyla gerçeklestirdik ve birlik baskanlarimiz, temsilcilerimiz 43 birligimizle birlikte yurt disi örgütlenme büromuzla birlikte sizlerin karsisindayiz.

Çok basarili, morali yüksek, kararli hedefe kilitlenmis bir çalistay tamamladik. Ayrilirken hepimiz, gelecekle ilgili umudumuzu büyüterek, büyük bir inançla ayriliyoruz ve arkadaslarimiz yasadiklari ülkeye buradan aldiklari gücü, enerjiyi tasiyip götürecekler.

“CUMHURIYETI, DEMOKRASIYLE TAÇLANDIRMA KARARLILIGIYLA HEDEFLERINI BELIRLEMIS BIÇIMDE ÇALISTAYIMIZI TAMAMLIYORUZ”

Çalistayimizi 200’ün üzerinde insanin katkisiyla gerçeklestirdik. Her kademeden birçok arkadasimiz, katki sundular ve burada açilis konusmalari yapildi. Onun disinda 10 ayri sunum yapildi çalistay boyunca, bes hazirlik toplantisi ve degerlendirme toplantisi yapildi. 13 atölye olusturduk. 13 masada atölyeler olusturduk. 13 masada atölye çalismalari yapildi bu süre içerisinde ve bütün bu çalismalarda dinlenme, mola dönemlerini disari biraktigimizda net çalisilan saat 51 saat. Arkadaslarimiz, 51 saat net araliksiz çalistilar. CHP’nin yurt disi örgütlenmesini konustular, CHP’ni yurt disinda seçime nasil hazirlayacaklarini konustular. Vatandaslarimizin sorunlari nedir? Bunlari konustular. Çözüm yollarimiz ne olacak? Bunlari konustular. Burada yurt disi örgütlenmemizin bugünü, yarini, durumu nedir? Bütün ayrintisiyla konustuk, tartistik, hedefler koyduk. Seçim hazirliklarini konustuk. Türkiye, önemli bir dönüsümün esiginde. Türkiye bugün dünyada ilk defa sandikta bir diktatörlükten demokrasiye geçisin deneyimini ve pratigini gösterecek. Cumhuriyetin ikinci yüz yilina girerken, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurdugu cumhuriyeti, demokrasiyle taçlandirma kararliligiyla hedeflerini belirlemis biçimde çalistayimizi tamamliyoruz.

“TEKNOLOJININ EN SON OLANAKLARINI NASIL KULLANACAGIMIZI KONUSTUK”

Seçim hazirliklarini konustuk. Örgütlerimizi, yurt disinda seçime nasil hazirlayacagimizi, sandik güvenligini nasil saglayacagimizi konustuk. Seçim güvenligini nasil saglayacagimizi, sandik görevlilerinin simdiden nasil belirlenmesi gerektigini konustuk. Onlarin egitiminin nasil verilecegini ve buna iliskin hazirliklarimizi konustuk. Yine en önemli sorunlarindan biri, katilim sorununu konustuk. Yurt disinda yasayan vatandaslarimizin, seçime istirakini artirmak için ne yapmaliyiz, neler yapmaliyiz; konustuk. Bununla ilgili çesitli projeler gelistirdik. Bu çerçevede yine teknolojinin en son olanaklarini nasil kullanacagimizi konustuk. CHP Genel Merkezi’nin gelistirdigi elektronik ortamdaki bütün imkanlari kullanarak örgütlerimizin birbiriyle bir iletisim aginin en verimli sekilde kullanacagi bir yapiyi, eksiklerimiz var mi yok mu? Nasil kullanacagiz, bunlarin egitimini aldi arkadaslarimiz. Propaganda, halkla iliskilerde medyayi, sosyal medyayi, bütün olacaklari en etkin ve verimli sekilde nasil kullanacagimizi konustuk. Örgütlerimiz, kendi deneyimlerini paylastilar. Bundan sonra nelerin yapilabilecegi konusunda yeni düsünceleri, fikirleri birlikte gelistirdiler.

“SANDIK SAYILARININ ARTIRILMASINI BEKLIYORUZ”

Yurt disinda yasayan vatandaslarimizin sorunlarini konustuk. Öncelikli konulari konustuk. Bunlarin çözümüne odaklandik. Bu, çözümü bir muhalefetteyken hangi olanaklari kullanarak bunlari dile getirebilir ve çözüme katkida bulunabiliriz; iki, iktidar olacagiz bir yildan az bir zaman kaldi; geliyor gelmekte olan. Iktidar oldugumuzda yurt disinda yasayan vatandaslarimizin sorunlarini çözecek hükümeti yönetecegiz. Iste o zaman öncelikli islerimiz neler olacak? Nasil çözecegiz bunlari konustuk. Kardes partilerle iliskiler, yurt disindaki sivil toplum örgütleriyle iliskilerimizin nasil kurulacagini, örgütlerimizin hangi biçimde onlarla temasa geçeceklerini konustuk. Seçmen kümelerine odaklanarak çalismayi konustuk. Yasadiklari ülkede ortak paydada bulusan seçmen kümeleriyle bulusma yollarini tartistik ve tabii ki ihmal edemeye3cegimiz bir baska konu, yurt disinda yasayan vatandaslarimizin oy kullanmaya basladigi 2014 yilindan bu yana 2014, 2015, 2018 seçimlerinin, son bes seçimin degerlendirmesini yaptik. Bu son bes seçimdeki durumumuzu konustuk. Oradan dersler çikardik. Hangi derslerdi.

Örgütlerimizin motivasyonu tam. Bu çalisma, örgütlerimizin motivasyonunun tam oldugunu gösterdi. Zerrece eksik varsa onu da tamamlamaya hizmet etti. Buradan ayrilirken birlik baskanlarimiz, birlik temsilcilerimiz büyük bir kararlilikla gidiyorlar. Seçime hazir. Gelecegin Türkiye’sine, yarinin Türkiye’sine hazir bir biçimde gidiyorlar. Seçime haziriz. Bir hedefimiz var. Bütün bu söylediklerimizi toplamda bir hedefimiz var. O hedefe kilitlendik. CHP önümüzdeki ilk seçimde Cumhurbaskanligi’nda da Milletvekilligi seçiminde de yurt disinda birinci parti olacak. Türkiye’de de birinci parti olacagiz. Bu inançla, bu kararlilikla bu hedefe kararli bir sekilde yürüyoruz. Birinci parti olma hedefi, bütün birliklerimizin, 43 birligimizin en öncelikli hedefi. Onunla yatacagiz, onunla kalkacagiz. Her sabah kalktigimizda birinci parti olabilmek için bugün ne yapacagim; diye düsünen, konusan birliklerimizi bütün dünyanin dört bir yanina gönderiyoruz, bu çalistaydan sonra.

Seçime katilimi artirmak için baslattigimiz, ‘seçmen ol’ projesini yaygin bir sekilde dünyanin dört bir yaninda duyuracagiz. Vatandaslarimizin bugünden seçmen olmasini saglamak için gerekli çalismayi yapmalari konusunda seçmen ol kampanyasini etkin bir sekilde birliklerimiz, yürütme karari, devam ettirme karari aldilar.

Bu noktada çalistayimizdan çikan önemli bir sonuç var. YSK’da bu konuda girisimde bulunacagiz. Sandik sayilarinin artirilmasini istiyoruz. Yurt disinda yasayan vatandaslarimiz, uzun mesafelerden gelecek, uzun yol katederek, büyük kuyruklarda sira bekleyerek oy kullanmak zorundalar. Bu dis temsilcilikler konusunda; hem Disisleri Bakanligi’nin hem de YSK’nin önemli bir görevidir. Biz de bunun takipçisi olacagiz. Yurt disi birliklerimizin bu çalistaydan en önemli katilimi artirmak için beklentisidir. Talebidir. Burada özellikle sandik sayilarinin artirilmasini; çok fazla noktada oy kullanilmasini bekliyoruz.

Sandiklari, koruyacak sandik görevlilerimiz… Seçim kurullarinda görev alacak sandik görevlilerimiz, müsahitlerimiz ve ulastirma görevlilerimizin havuzu olusturuldu. Hizla onlarin egitimine baslayacagiz. Her kapiya ulasacagiz. Birliklerimiz vatandasin ayagina gelmesini bekleyen birlikler degil, her kapiya ulasma kararliligi, ulasma yöntemlerini konusarak buradan ayrildilar.

“DÜNYANIN BÜTÜN ÜLKELERINDE BIZE KATILIN”

Dünyanin dört bir yaninda CHP birliklerine ilgi yüksek. Katilim talebi yüksek. Mevcut birliklerimize katilim talebi yüksek. Birligimizin olmadigi yerde kurma talepleri yüksek. Bunlar degerlendirildi ve gelen herkesi kucaklayarak; genis, güçlü, büyük bir örgüt olusturma, ihtiyaç olan yerlerde yeni birlikler olusturmaya karar verildi. Bu çerçevede yurt disinda yasayan bütün vatandaslarimizin bu sürece dogrudan katilip, bu sürecin paydaslari olmasini talep ediyoruz. Çagrimiz budur. ‘Bize katilin’ diyoruz. Her yerde bize katilin. Dünyanin bütün ülkelerinde bize katilin. Cumhuriyetin ikinci yüzyilina girerken cumhuriyeti birlikte demokrasiyle taçlandiralim. Bütün sorunlari çözelim.

“ESIT STATÜYÜ SAGLAYACAGIZ”

Yurt disinda yasayan vatandaslarimiz ve kardeslerimiz, Türkiye’ye geldiklerinde özellikle saglik hizmeti alamama konusunda çok ciddi problemleri var. Çok yogun sikayetler var. Saglik hizmeti alamiyorlar. Bu konuda sosyal güvenlik sisteminin onlara saglik hizmeti saglayacak sekilde düzenlenmesi, düzeltilmesi gerekiyor. Bu bizim önceligimizdir. Iktidarimizda bu sorunu çözecegiz.

Bir baska konu, emeklilikte çikarilan problemler. Yurt disinda yasayan kardeslerimizin Türkiye’de emekli olduklarinda kendilerine çikarilan güçlükler, kisitlamalar. Bunlari kaldiracagiz. Burada bir esit statüyü saglayacagiz. Emekli ücretlerinin de çok düsük oldugunu biliyoruz. Bunu da düzenleyecek çalismalari insallah iktidarimizda yapacagiz.

Yol güvenligi çok büyük bir problem. Uçak biletlerinin çok pahali olugu bir gerçek. Bu problemleri konustuk. Uçak biletleri fiyatlarinin makul bir seviyeye çekilebilmesi için çalismalar yapacagiz. Uçak biletlerinin pahali olmasi nedeniyle kara yoluyla binlerce kilometreyi asarak Türkiye’ye gelmek durumunda yurt disinda yasayan kardeslerimiz ve karayollarinda çok ciddi güvenlik sorunlari yasiyorlar. Yol güvenligini çözecek önlemler alacagiz.

Bir baska önemli problem, gümrük kapilarindan giristeki problemler. Kara yolu gümrük kapilarindan girerken olusan uzun kuyruklar, islemlerin yavas olmasi, yürümemesi; havalimanlarinda, deniz girislerindeki problemler. Bunlar çözecegiz.

Yine bir baska problem. Yurt disinda yasayan kardeslerimiz niye Türkiye’de araç bulundurma hakkina sahip degiller. Niye bunu süreler uzamaz. Niye Türkiye’de en azindan belirli sartlar dahilinde en az bes yil ya da daha uzun süre araç bulundurma hakkina sahip degiller. Her seferinde giris çikis yapmak zorundalar. Neden Türkiye’de daimi kullandiklari bir telefon olmasin. Neden her seferinde ikinci bir hat almak veya yüklü paralar ödemek zorunda kalmak zorunda olsunlar. Bu problemleri çözecegiz. Bunlar zor isler degil. Bunlar bir müteahhite çekilen kiyagin belki de yüz binde biriyle çözülebilecek problemler. Yeter ki görmek isteyin.

Bilgi paylasimindan kaynaklanan problemleri var. Bir hükümet kendi vatandasina tuzak kurmaz. Kurulan tuzagin paydasi olmaz. Ne yapar? Tuzak kurulmasini önler. Bizim devletimiz bunun için var. Bir gecede çikarilan Cumhurbaskanligi Kararnamesiyle yurt disinda yasayan kardeslerimiz takibata ugrayacak hale geldi. Her sikistigimizda paranizi buraya getirin dedik. Burada yatirim yapin, bizim ekonomimize katkida bulunun dedik öyle yaptilar. Ama anavatanlarindaki hükümet baba bugün, onlari böyle bir yerde açikta birakti. Simdi onu getirdiler diye önlem alinabilirdi. Geçis süreleri konulabilirdi. Istisnalar konulabilirdi. Düsünmediler çünkü, bes tane müteahhite düsünmekten baskasini düsünecek kafalarinda yer kalmayan bir iktidar var. Bunu degistirecegiz.

Konsolosluk hizmetindeki aksamalari çözecegiz. Mavi Kart’li kardeslerimizin çok ciddi sikintilari var. Onlar bizim soydasimiz. Su veya bu sekilde vatandasliktan ayrilmak zorunda kalmislar. Tabii ki bizim iktidarimizda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, uygar dünyada daha güçlü, daha itibarli bir devlet olacak. Köklü çözümleri o zaman bulacagiz ama bu süreç içerisinde Mavi Kart’li kardeslerimizin Türk vatandaslarina taninan haklarin aynisini kullanabilecegi sekilde esitsizlikleri giderecegiz. Bu yakismiyor.

“BIZ ONLARI KARDESLERIMIZ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Bir baska önemli konu, yurt disi seçim çevresi. Yurt disinda yasayan vatandaslarimizin son seçimde 3 milyon 79 bindi. Yani bugün neredeyse Türkiye’nin üç büyük sehirleri içerisinde Izmir kadar bir seçim çevresi var. Ama milletvekili sayisina geldiginizde onlar kendi milletvekillerini seçemiyorlar. Oy veriyorlar verdikleri oy Türkiye’de 81 vilayete dagiliyor. Hangisini seçmek istiyor bu karari verme, imkanini ellerinden aliyoruz. Simdi, Türkiye’de Konya’da oy kullandiginiz zaman, oy pusulasinda oradaki milletvekili adaylarinin adi da yaziyor. Vatandas bakiyor benim milletvekili adayim buymus bakin… Ona göre oy veriyor. Yurt disinda böyle degil. Sadece partilere oy vereceksin. Bagimsiz aday yok. O oylar 81 vilayete dagilacak. Niye? Yurt disinda yasayan vatandaslarimiz hani bir ‘gurbetçi’ lafi vardir ya sevmezler. Garip gurbetçiden gelir. Bu iktidar, yurt disinda yasayan vatandaslarimizin siyasette de ekonomide de garip görüyor. Biz onlari garip olmaktan kurtaracagiz. Biz öyle görmüyoruz. Biz onlari kardeslerimiz olarak görüyoruz. Gurbetçiligi yok edecegiz.

“YURT DISINI AYRI BIR SEÇIM ÇEVRESI YAPALIM. 15 MILLETVEKILI AYIRALIM”

Yurt disi seçim çevresi kanun teklifimiz var. Diyoruz ki yurt disini ayri bir seçim çevresi yapalim. 15 milletvekili ayiralim. 600 milletvekilinin 15’i yurt disi seçim çevresi olsun. Oranin adaylari olsun. Yurt disinda yasayan vatandaslarimiz o adaylari görsün. Begeniyorsa oy versin, begenmiyorsa vermesin. Sonra da hesap sorsun. Senin önceliklerin burasi desin. 43 örgütümüz gittikleri yerde sunu söyleyecekler.

43 örgütümüz, AKP’den gelen milletvekillerine, MHP’den gelen milletvekillerine diyecekler ki ‘Niye bizim ayri bir seçim çevresi olmamizi istemiyorsunuz.’ Bakin CHP’nin teklifi var. Hemen geçirebiliriz. Begenmiyorsaniz siz kanun teklifi verin. Biz desteklemeye haziriz.

Bu çalistayimizda bütün bu meseleleri konustuk. Örgütsel olarak yapimizi yeniden elden geçirdik. Seçime haziriz. Bambaska bir Türkiye geliyor. Çöken, çürüyen sistemi yeniden insa edecegiz. Ekonomiyi yeniden insa edecegiz. Toplumsal barisi yeniden insa edecegiz. Yarinin Türkiye’sini el birligiyle hep beraber insa edecegiz.”


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °