Enpolitik Özel... Spor Toto Süper Lig Ikinci Hafta Degerlendirmesi

Enpolitik Köse Yazari Yüksel Durak bundan sonra Enpolitik okurlari için Spor Toto Süper Lig hafta bitiminde analizlerini paylasacak.

Spor 16.08.2022 10:43:00 0
Enpolitik Özel... Spor Toto Süper Lig Ikinci Hafta Degerlendirmesi

"3 PUANA KARSIN VISCA ÜZÜNTÜSÜ"

Trabzonspor AS-Atakas Hatayspor: 1-0

Maçin 44. Dakikasinda yerde kalan E. Visca için sahaya giren saglik ekibi hemen ambulansi çagirdi. Maalesef oyuncunun kolu kirilmisti. Uzun yillardir ülkemizde top oynayan, oyunu ve karakteriyle iz birakan, takdir kazanan Visca’nin bu sakatligi herkesi üzdü. 2-4 ay arasi sahalardan uzak kalacak olan Visca’ya Enpolitik olarak geçmis olsun dilegimizi iletip acil sifa diliyoruz. 

Son sampiyon evindeki ilk maçta sert bir rakip buldu. Hatayspor sahaya iyi yayiliyor, çok kosuyor, sert mücadele ediyor ve çok iyi pas yapiyordu. Dolayisiyla Trabzon’a pozisyon vermiyordu.

Maçin ilk yarisi “uzaktan sutlarin” maçi oldu. Cornelius’un attigi golde VAR’dan dönünce devre 0-0 bitti.

60. Dakikadan sonra A. Avci’nin takimi öne çikmayi ve baski kurmayi basarabildi. Kalesinde pozisyonlara engel olamayan ev sahibi rakip kalede ciddi pozisyonlar üretmeye basladi. 2. Yarida oyuna giren A. Ömür etkili oyununu 71. Dakikada attigi çok sik golle süsledi ve takimina 3 puan kazandirdi.

Maçta El Kaabi’nin harika rövesatasini Ugurcan Çakir’in kurtarmasi akillarda kaldi. Ayrica harika çalimlar ve nefis paslar çok güzeldi.

Bakasetas-Ribeiro mücadelesi (daha dogrusu didismesi) akillarda kaldi. Bu didismeyi hakem Abdulkadir Bitigen’de bizim gibi seyretti.

Taraftarlar ve futbolseverler için 2. Hafta güzel bir maçla basladi.

   

Yukatel Kayserispor-Istanbulspor AS: 1-0

Kayseri maça golle basladi: 4. Dakika, M. Cardoso.

Ilk yari ev sahibinin üstünlügü altinda geçti ama baska gol olmadi.

Ilk hafta zayif bir görüntü veren Istanbulspor bu maçin 2. Yarisinda etkili bir oyun ortaya koydu. Özellikle maçin son bölümünde pozisyon bulan Istanbulspor gol atamayinca bu haftayi da puansiz kapatti.

 

"TARIHI GIRESUN TEKERRÜRÜ"

Galatasaray AS-Bitexen Giresunspor: 0-1

Hakan Keles’in “GS’yi yenerek geçen haftaki maglubiyeti telafi edecegiz” demecini kimse ciddiye almamis olmaliydi. En çok da Okan Buruk ve GS.

Antalya’dan 3 puanla dönen GS, 45 bin seyirci önünde mutlak favori olarak çiktigi maça baskili basladi. Ilk 10 dakika ciddi pozisyonlar bula ev sahibi “Golü atarsam farka giderim” mesaji verdi fakat Giresun önce tempoyu düsürdü, sonra rakibinin etkili olmasina izin vermedi. Bu bölümde akilda kalan tek olay, Oliveria’nin direkte patlayan frikiki oldu.

Ikinci devreye Emre Akbaba-Gomis degisikligiyle baslamak sorunu çözmeye yetmedi. GS, Giresun ceza alaninda çogalamiyor ve pozisyon üretemiyordu.

Maç 0-0’a kilitlenmis gibiydi zira Giresun gol atmayi düsünmüyordu. Fakat 76. Dakikada Abdülkerim Bardakçi’nin ikramini reddetmeyen Borja Sainz golü atarak takini 1-0 öne geçirdi.

Sonraki sürede GS rakip kalede göründü fakat geregi kadar etkili olamadi.

Geçen yil da GS’yi deplasmanda yenen konuk takim rakibini bir kez daha yenmeyi basardi.

GS’nin çok fazla pas hatasi bu maçta yinelendi. Kendi hatasindan gol yeme lideri ev sahibi (Geçen sezon 16 hata ve gol) bu sezon ilk hatasini yapmis oldu. Yunus Akgün’ün kanadi neredeyse hiç çalismazken Kerem Aktürkoglu çok top ezdi. Kerem’in acile “özgün ve basit oyununa” dönmesi gerekli… Ve GS çok yavas oynadi. Bu kadar olumsuzluk sonucu yenilgi elbette normaldi. Oyunun en iyisi olan Midtsjo, GS’nin bu yil en iyi transferi olabilir. Giresun’da Traore ve kaleci Onurcan Piri öne çikti.

Hakem Kadir Saglam, her iki kulübeyi de kizdirdi. Kararlarinda zaman zaman çeliski gözlemlendi. Ilk yarida Traore’nin Emre Akbaba’ya hamlesi faul ve penaltiydi ancak hakem ve VAR ilgilenmedi.

 

"HIZLI VE AGIR LOKOMOTIF"

Adana Demirspor AS-Demir Grup Sivasspor: 3-0

Montella’nin takimi bu sene de büyük keyif verecegini geçen hafta göstermis ve Giresun’u deplasmanda yenmisti.

Kendinden emin ADS, baskili ve iyi oyununun semeresini 41. Dakikada eski GS’li Y. Belhanda’nin golüyle aldi. Ardindan yine eski GS’li H. Onyekuru (51. Dk) ve Akintola’nin (70. Dk) golleriyle skoru 3-0’a getirdi.

Riza Çalimbay, Sivas’in basinda bu kadar çaresiz çok az maç oynamistir.

 

Hangikredi Ümraniyespor-Fraport TAV Antalyaspor: 0-1 

GS’ye talihsiz bir sekilde kaybeden ve yenilgisizlik serisine son veren Antalya, FB’yi çok zorlayan Ümraniye’yi yenmeyi basardi. Gol, 60. Dakikada Haji Wright’tan geldi.    

 

Gaziantep FK AS-MKE Ankaragücü: 1-0

Ev sahibi 47. Dakikada Ertugrul Ersoy harika kafa golüyle rakibini 1-0 yendi. Kaleyi bulan isabetli sutu olmayan Baskent ekibinin bu maçtan puan almasi mümkün olmadi.

Ankaragücü bu ligde isi çok zor olan takimlardan biri…

 

"ALANYA SIYAH, ALANYA BEYAZ"

Corendon Alanyaspor- Besiktas AS: 3-3

Seyir zevki çok yüksek olan bu maçi futbolseverlere izlettikleri için her iki takimin oyuncularini ve teknik ekipleri kutlamak gerek. Ama oyunu siyahtan beyaza çevirenlerin teknik direktörler oldugunu söylemezsek yanlis olur.

Maç daha 1. Dakikada Nkoudou’nun sari kartiyla basladi. Kerem Aktürkoglu’nun faulüne (O da kirmizi kart olmaliydi) benzer pozisyonda hakem burada da sari kart gösterdi. MHK’nin bu ise el atmasi gerek, ciddi sakatliklar olabilir.

Ayni Nkouodu 3. Dakikada takimini 1-0 öne geçirdi.

Topla daha çok oynayan takim Alanya iken tehlikeleri yaratan takim Besiktas’ti. Nitekim 20’de Salih Uçan (Akil dolu bir vurusla nefis bir gol) ve 31’de Ghezzal’in penaltisiyla durum 3-0’a geldi. Besiktas tarihi farka gidiyordu…

Ancak 37’de Emrecan Uzunhan’in 2. Saridan kirmizisi geldi ve Besiktas 10 kisi kaldi. Ki hakemin en büyük hatasi bu iki sari kartti.

Efkan Bekiroglu’nun 47’de haftanin golü olabilecek frikik golü geldi ve ilk yari 3-1 bitti.

Bu devrenin en ilginç olaylarindan biri, skor 3-0 olunca Alanya’nin hocasi Farioli’nin Targhalline ve solaçik Tayfur Bingöl’ü sag kanada almasi oldu.

2. Yariya V. Ismael -skoru korumak amaciyla- 3 degisiklikle basladi ve savunmasini güçlendirdi. Ismael, otobüsten öte Çin seddi kurmak istedi ama olmadi. Özellikle oyundan alinan Nkoudou, en çok da bu bölümde Besiktas’a gerek olabilirdi.

Oyundan tamamen vazgeçen Ismael takimini ceza sahasina çiviledi. Hal böyle olunca Alanya akin akin geldi. Fakat 60. Dakikada Farioli’nin iyi oynayan T. Bingöl’ü almasi hayret vericiydi.  

Buna ragmen ev sahibinin baskisi sonuç verdi ve Saiss 81’de golü kendi kalesine atti. 90+3’de Candeas penaltidan skoru esitledi.

Hakem Yasin Kol ve VAR açisindan talihsiz bir maç oldu. Hakem yönetimi çok tartisilacaktir; özellikle Emrecan’in sari kartlari.

Yorumcu Nihat Kahveci maçin son düdügünden hemen önce “Bu, hakemin çaldigi son düdük olabilir” esprisini yapti.

Besiktas’ta oyundan çikan Salih Uçan ve Alanya’da sonradan oyuna giren Oguz Aydin öne çikan oyuncular oldu.

Weghorst’un el-kol ve dirseklerinin ileriki maçlarda sorun yaratabilecegini belirteyim. Bana Kennet Andersson’u (Isveçli eski FB’li) hatirlatti.  

 

Arabam.com Konyaspor-Medipol Basaksehir AS: 0-0

Öncelikle yenilmemeyi amaçlamis iki takimin mücadelesinde gol olmadi ve maç berabere bitti. Son on dakikaya kadar fevkalade yavan ve tatsiz bir maç oldu. Adeta hakeme bile gerek yoktu.

Son on dakikada karsilikli olarak hareketlenen iki takim sadece birer gol pozisyonu üretebildi.

 

"FENER’DEN YARIM DÜZINE"

Kasimpasa AS- Fenerbahçe AS: 0-6

Ilk haftanin en zayif takimlarindan biri olarak görünen ve farkli maglup olan (Basaksehir’e 4-0) Kasimpasa, FB’yi konuk ettigi maça da iyi baslayamadi. Etkili ataklarla maça baslayan konuk takim 8. Dakikada 3 pasta (Altay Bayindir-Ferdi Kadioglu-J. King) King ile golü buldu.

Üstüne 16’da Hasan Emre Yesilyurt’un kirmizi karti gelince Pasa için maç adeta bitti. Nitekim Valencia (34’) ve Emre Mor (45+3’) ile FB farki üçe çikardi.

2. yarida Valencia ve 69. Dakikada oyuna giren genç Arda Güler’in 2 golüyle FB maçi 6-0 kazandi.

"HAFTANIN ENLERI"

Haftanin Maçi                        Alanya-Besiktas

Haftanin Takimi                      Giresun

Haftanin Futbolcusu              Belhanda (ADS)

Haftanin Performanslari        Onurcan Piri (Giresun), Onyekuru (ADS), Salih Uçan (BJK), Tayfur Bingöl (Alanya), Arda Güler (FB)

Haftanin Golü                         Efkan Bekiroglu (Alanya)

Haftanin Hakemi                     Mert Güzenge (ADS-Sivas)

Haftanin Yetersizi                   GS ve Kasimpasa

Haftanin Demeci                    “Istenmeyen bir maglubiyet aldik ama…” (Dursun Özbek/GS Baskani)

                                                 “Kendi kendimizi cezalandirdigimiz bir maç oldu.” (V. Ismael/BJK Teknik Direktörü)

"Demeçlere Dikkat"          

Ilk hafta Ümraniye beraberliginden sonra FB Baskani Ali Koç “Panik yok, daha yolun basindayiz” dedikten sonra hakemi elestirmisti. Bu hafta Dursun Özbek ile Okan Buruk ve Besiktasli yöneticiler hakemleri sert sekilde elestirdi.

 


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °