BABACAN, PARTISININ SIGINMACI SORUNUYLA ILGILI EYLEM PLANINI AÇIKLADI

BABACAN, PARTISININ SIGINMACI SORUNUYLA ILGILI EYLEM PLANINI AÇIKLADI

DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, partisinin siginmacilar ve düzensiz göçmenlerle ilgili eylem planini açikladi. Babacan, “Suriye’de güvenligin saglanmasiyla birlikte, Suriyelilerin geçici koruma statülerine son verecegiz. Geçici koruma statülerinin

DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, partisinin siginmacilar ve düzensiz göçmenlerle ilgili eylem planini açikladi. Babacan, “Suriye’de güvenligin saglanmasiyla birlikte, Suriyelilerin geçici koruma statülerine son verecegiz. Geçici koruma statülerinin sonlanmasi üzerine, Suriyelilerin Türkiye’den belirli bir süre içerisinde ayrilmasi gerekecek…Düzensiz göçmenleri kendi ülkelerine veya Türkiye’ye giris yaptiklari sinir komsumuza sinir disi edecegiz…Suriyeliler konusundaki vatandaslik hukuken tamamen garabet. Mevzuata aykiri oldugu halde bu vatandasligi kim veriyor? Tek imzayla cumhurbaskani veriyor” diye konustu.

DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, partisinin siginmacilar ve düzensiz göçmenlerle ilgili eylem planini açikladi. Babacan’in açiklamasina göre; düzensiz göçmenler sinir disi edilecek, Suriye’de güvenlik saglaninca geçici koruma statülerine son verilecek, basta Avrupa Birligi ve Arap ülkeleri olmak üzere diger ülkelerin Türkiye’nin yükünü paylasmalari için yogun diplomasi yürütülecek. Vatandaslik alma kosullari daraltilacak. Nefret suçlariyla ve dezenformasyonla mücadele edilecek.

DEVA Partisi’nin 12. Eylem Plani, “Güçlü kurumsal yapi, güvenli sinirlar ve gerçekçi geri dönüs” basligini tasiyan “Siginmaci Sorununun Çözümü ve Düzensiz Göçün Önlenmesi Eylem Plani” oldu. “Millet yetkiyi verir vermez, seçimden sonraki ilk 90 ve 360 günde tüm çözüm planlarimizi hayata geçirecegiz” diye söze baslayan Babacan, sunlari söyledi:

“SAHTE BIR IKILEM KURUYORLAR”

“Göçmenleri bahane edip Türkiye’yi irkçi bir çukura, derin bir buhrana düsürmeye çalisanlar oldugunu görüyoruz.  Bu kisiler sorumsuzca, yalan yanlis bilgilerle nefreti körükleyip duruyorlar. Göç konusunda sahte bir ikilem kuruyorlar. Bu sahte ikilemde, evrensel insan haklari anlayisi ile ülkemizin güvenlik ihtiyaci birbiriyle yaristiriliyor. Oysa öyle degil. Biz önce bu dar kaliplari asmak zorundayiz. Biz, ülkemizin güvenlik ihtiyacini, insan haklarini gözeterek karsilayabilecek bir birikime sahibiz. Hem güvenligi hem insan haklarini önceleyen bir tutum mümkün.

“IKTIDARI DEGIL DE GÖÇMENLERI HEDEF ALAN ANLAYISI REDDEDIYORUZ”

Tekçi, kalipçi her türlü yaklasimi reddediyoruz. Iktidarin politikasizligini degil de siginmacilari ve göçmenleri hedef alan sorumsuz siyaset anlayisini reddediyoruz. Sorunlari hukuk içinde çözecegiz. Göç konusunda hukuk devleti pusulasindan sasmayacagiz. Nefret söylemlerine pabuç birakmayacagiz. Kirli dil sahiplerinin, toplumu göçmenlere karsi kiskirtmasina karsi çikacagiz.

“EN KAPSAMLI YAKLASIMI OLUSTURDUK, GERÇEKÇIYIZ”

Siginmacilar ve düzensiz göç sorununu çözecek en kapsamli yaklasimi DEVA Partisi olarak biz olusturduk. Biz gerçekçiyiz. Dogrulari söylüyoruz. Derdimiz göç sorunu üzerinden prim yapmak degil. Bizim isimiz göç sorununu çözmek. Konuya hukuk devleti ciddiyetiyle ve temel insan haklari perspektifinden yaklasiyoruz. Meseleyi üç baslik halinde ele aliyoruz: 1) Güçlü kurumsal yapi, 2) Güvenli sinirlar, 3) Gerçekçi geri dönüs

“GÖÇ, ÖNCELIKLE YÖNETILMESI GEREKEN BIR KONUDUR”

Göç, öncelikle yönetilmesi gereken bir konudur. Göç yönetiminde Türkiye’nin güçlü bir kurumsal yapiya ve nitelikli personele olan ihtiyaci açiktir. Onun için kollari sivayip güçlü bir altyapi olusturacagiz. Birimler arasi koordinasyonu güçlendirecegiz. Göçü ortak akilla ve ülke menfaatleri dogrultusunda yönetecegiz. Seffaf olacagiz. Dezenformasyonla mücadele edecegiz.

“EVVELA SINIR GÜVENLIGINI SAGLAYACAGIZ”

Evvela sinir güvenligini saglayacagiz. Ülkemizin, sinir güvenligi konusunda zafiyete düsecek lüksü yok. Türkiye, yol geçen hanina döndü. Ne yazik ki son dönemlerde bu zafiyet nedeniyle düzensiz göç akisinin yogunlastigini görüyoruz. Sinirlarda teknik güvenlik önlemlerini almak zorundayiz. Teknoloji ilerledi, yeter ki niyet saglam olsun. Yeter ki insan kaçakçiligiyla mücadelede saglam bir durus ortaya konulsun.

“DÜZENSIZ GÖÇMENLERI SINIR DISI EDECEGIZ”

Düzensiz göçmenleri kendi ülkelerine veya Türkiye’ye giris yaptiklari sinir komsumuza sinir disi edecegiz. Baska bir kimlikle ülkemize girmek isteyen düzensiz göçmenleri biyometrik kayitlarla tespit edip engelleyecegiz. Türkiye’yi düzensiz göçmenlerin ‘hedef veya transit ülkesi’ olmaktan çikaracagiz. Öldürülme, iskence, insanlik disi, onur kirici ceza ya da muamele tehdidi altinda olmayanlarin Türkiye’ye rahatlikla girmesi ve yerlesmesine son verecegiz.

“SURIYELILERIN, DIGER ÜLKELERE GIDEBILMELERI IÇIN SÜRECI ISLETECEGIZ”

Suriye’de güvenligin saglanmasi, Suriye vatandaslarinin ülkelerine dönebilmelerinin sartlarinin olusturulmasi için basta Sam yönetimi, Rusya, Amerika, Avrupa Birligi ve Birlesmis Milletler olmak üzere herkesle görüsecegiz.  Suriye’de güvenligin saglanmasina yönelik girisimlerimizi öncelerken, bir yandan da basta Avrupa Birligi ve Arap ülkeleri olmak üzere diger ülkelerin de Türkiye’nin yükünü paylasmalari için yogun diplomasi yürütecegiz. Ülkemizdeki Suriyelilerin, Suriye veya basta Avrupa ülkeleri olmak üzere diger ülkelere gidebilmeleri için süreci isletecegiz.

“SURIYE’DE GÜVENLIGIN SAGLANMASIYLA BIRLIKTE GEÇICI KORUMA STATÜLERINE SON VERECEGIZ”

Suriye’de güvenligin saglanmasiyla birlikte, Suriyelilerin geçici koruma statülerine son verecegiz. Geçici koruma statülerinin sonlanmasi üzerine, Suriyelilerin Türkiye’den belirli bir süre içerisinde ayrilmasi gerecek. Magduriyete sebep olmaksizin güvenli ve onurlu bir dönüsü saglayacagiz. Suriyeliler ülkemizden ayrilana kadar Türkiye’deki ikamet, çalisma, egitim ve saglik hizmeti gibi konulari kural bazli hâle getirecegiz.

“MEVZUATA AYKIRI VATANDASLIGI CUMHURBASKANI VERIYOR”

Türkiye Cumhuriyeti vatandasligi, Türkiye’ye belli miktarda yatirim yapanlarin yanina promosyon olarak verilen bir is haline geldi. Suriyeliler konusundaki vatandaslik hukuken tamamen garabet. Ucube sistem. Seçmen veri tabaninda ciddi sayida Suriyelinin seçmen olduklarini görüyoruz. Mevzuata aykiri oldugu halde bu vatandasligi kim veriyor? Tek imzayla cumhurbaskani veriyor.

“VATANDASLIK KOSULLARINI DEGISTIRECEGIZ VE DARALTACAGIZ”

Vatandaslik uygulamasi geri dönüsü degil, burada durusu tesvik ediyor. Kimseye mevzuata aykiri olarak vatandaslik vermeyecegiz. Tüm yabancilar için istisnai vatandaslik kosullarini degistirecegiz ve daraltacagiz. Istisnai vatandasligi gerçekten istisnai bir uygulama haline getirecegiz. Adi üstünde, istisnai… 200 bin kisiyi vatandas yapmak istisnai mi?

“IZINSIZ, RUHSATSIZ, KAYIT DISI VE VERGISIZ ÇALISMALARININ, ÇALISTIRILMALARININ VE IS YERI AÇMALARININ ÖNÜNE GEÇECEGIZ”

Yabancilarin izinsiz, ruhsatsiz, kayit disi ve vergisiz çalismalarinin, çalistirilmalarinin ve is yeri açmalarinin önüne geçecegiz. Ülkenin Içisleri Bakani, kayit disi çalismadan bahsederken, âdeta kölelik düzeni olusturulmasindan gururla bahsetmisti. Zihinlerinin gerisinde bu var. Ülkemizdeki çalisma barisini yaralayan bu hukuksuzluga son verecegiz.

BILGIÇ: “TÜRKIYE’YE TAMPON BÖLGE MUAMELESI YAPILMASINA IZIN VERMEYECEGIZ”

Babacan’in ardindan söz alan DEVA Partisi Disisleri ve Güvenlik Politikalari Koordinatörü Abdurrahman Bilgiç eylem planin ayrintilarini anlatti. Avrupa’nin sinir güvenligini saglama görevinin ve külfetinin Türkiye’ye yikilamayacagi anlayisiyla hareket edeceklerini vurgulayan Bilgiç söyle konustu:

“Türkiye’nin özellikle Avrupa ülkeleri ve Arap ülkeleri tarafindan bir göçmen ve siginmaci merkezi olarak görülmesine ve Türkiye’ye bir tampon bölge muamelesi yapilmasina izin vermeyecegiz.

“AB FONLARINI GÖÇÜN ÖNLENMESI IÇIN KULLANACAGIZ”

Hükûmet, Avrupa devletlerini kisi basi 3-5 euro vererek siginmacilarin Türkiye’de barindirilmasina çok alistirdi. Ingiltere’de siyasi bir proje olarak ücret karsiliginda siginmacilarin Türkiye’ye gönderilmesi ve Türkiye’de barindirilmasi konusulur oldu. BM’nin tüm ihtisas birimleriyle is birligini arttiracagiz. Öncelikle AB olmak üzere, dis dünyadan daha fazla maddi fon destegi talep ve temin edecegiz. Bu kaynaklari ülkemizin bir tampon ülke olmasinin devami için degil, kontrolsüz göçün ve kitlesel akinlarin önlenmesi, sorunun kaynaginda çözümü için kullanacagiz.

“KAMU DÜZENI VE GÜVENLIGINE TEHDIT OLUSTURAN GEÇICI KORUMA ALTINDAKILERI SINIR DISI EDECEGIZ”

Düzensiz göçmenlerin yani sira, kamu düzeni ve güvenligi için tehdit olusturan geçici koruma altindakileri de sinir disi edecegiz. Bir yerde kamu düzenini bozan bir olay yasanmissa geregini derhal ve hukuk içerisinde yerine getirecegiz. Hiçbir il ve bölgede siginmaci sayisinin, siginmacilarin topluma uyumunu zorlastiracak oranda kontrolsüz yogunlasmalara erismesine, gettolasmaya izin vermeyecegiz.

“NEFRET SUÇLARINA GÖZ YUMMAYACAGIZ”

Nefret söylemlerine, nefret suçlarina göz yummayacagiz. Nefret saikiyle islenen suçlara dair Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen hükümlere islerlik kazandiracagiz. Gerekli sorusturma ve kovusturma süreçlerinin etkili olarak yürütülmesini takip edecegiz. Kararlar ortak akilla alinacak ve insan haklarina saygili hukuk devleti ciddiyetiyle yürütülecektir.”