MURAT BAKAN: "EMNIYET GENEL MÜDÜRLÜGÜ, POLISIN MAAS PROMOSYONUNA MI GÖZ DIKTI?"

CHP Izmir Milletvekili Murat Bakan, Emniyet Genel Müdürlügü'nün 330 bin personelin 5 yillik maasinin yatirilmasi karsiliginda 300 TL'lik banka promosyonu anlasmasi yaptigini belirtti. 300 TL'nin "komik bir tutar" oldugunu söyleyen Bakan, "Maas promosyonu

Güncel 18.08.2022 12:47:00 0
MURAT BAKAN:

CHP Izmir Milletvekili Murat Bakan, Emniyet Genel Müdürlügü'nün 330 bin personelin 5 yillik maasinin yatirilmasi karsiliginda 300 TL'lik banka promosyonu anlasmasi yaptigini belirtti. 300 TL'nin "komik bir tutar" oldugunu söyleyen Bakan, "Maas promosyonu anlasmasinin bu sekilde yapilmasinin nedeninin, promosyon anlasmasina karsilik emniyete araç alinmasi için sart kosuldugu iddialari bulunuyor. Araç alinmasi bir nevi emniyet mensuplarinin maas promosyonu üzerinden Emniyet Genel Müdürlügü’ne gelir saglandigi anlamina gelir. Oysa promosyon tamamen teskilat çalisanlarinin hakkidir. Böylesine bir kosul anlasmaya gölge düsürdügü gibi ve teskilat çalisanlarinin hakkina göz dikildigi anlamina gelir" dedi.

CHP Izmir Milletvekili Murat Bakan, Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun yanitlamasi istemiyle soru önergesi vererek, Emniyet Genel Müdürlügü’nün yaptigi banka maas promosyonu anlasmasini TBMM gündemine tasidi. Önceki yillarda, Emniyet Teskilati’nin il ve ilçe müdürlüklerinde bulunan maas mutemetliklerinin, kendi il ve ilçesinde maas promosyon anlasmasini seffaf bir sekilde istedigi banka ile imzalarken, bu yil yetkinin alinarak sözlü bir emirle Emniyet Genel Müdürlügü’ne verildigini kaydeden Bakan, “Ülkemizin içinde bulundugu ekonomik kosullar, enflasyon orani ve diger kamu kurumlarinin bankalarla yaptigi promosyon anlasmalari dikkate alindiginda, 330 bin personel adina 300 liraya 5 yillik anlasma yapmanin ekonomik degeri ve personelin menfaati oldugu söylenebilir mi?” diye sordu.

Emniyet Genel Müdürlügü’nün yaptigi banka maas promosyonu anlasmasinin, Emniyet Teskilati içerisinde büyük rahatsizlik yarattigini vurgulayan Murat Bakan, sunlari söyledi:

“Son kararin ardindan, Genel Müdürlük 330 bin personel adina, bir banka ile ayda 300 TL karsiliginda 5 yilligina anlasma yaptigini duyuruyor. Diger kamu kurumlarinin ve üniversitelerin, daha az sayida personeli bulunmalarina ragmen, çok daha iyi kosullarda ve personelin menfaatine anlasma yapabildigini görüyoruz. Daha kisa süre araliginda, daha yüksek tutarda yapilan maas promosyon anlasmalarinin birçok örnegi bulunuyor. Ülkemizin içinde bulundugu ekonomik kosullar, enflasyon orani düsüldügünde böylesine zorlu bir görevi üstlenen meslek grubu için takdir edilen 300 TL oldukça komik bir rakam. Maas promosyonu anlasmasinin bu sekilde yapilmasinin nedeninin, promosyon anlasmasina karsilik emniyete araç alinmasi için sart kosuldugu iddialari bulunuyor. Araç alinmasi bir nevi emniyet mensuplarinin maas promosyonu üzerinden Emniyet Genel Müdürlügü’ne gelir saglandigi anlamina gelir. Oysa promosyon tamamen teskilat çalisanlarinin hakkidir. Böylesine bir kosul anlasmaya gölge düsürdügü gibi ve teskilat çalisanlarinin hakkina göz dikildigi anlamina gelir. Söz konusu promosyonlarin personelin yasam kosullarinin bir nebze olsun iyilestirilmesi yerine, birilerinin makam araci olmasi için kullanilmasi kabul edilemez. Böylesine bir anlayis personelin çalisma motivasyonunu da kirar. Maas promosyonu anlasmasinin feshedilerek, seffaf sekilde yeniden yapilmasi gerekiyor.”

Murat Bakan, Bakan Süleyman Soylu'ya su sorulari yöneltti:

 -Anlasma yapilmadan önce ilgili banka yetkilileri ile toplanti yapildigi ve promosyon anlasmasina karsilik emniyete araç alinmasi için sart kosuldugu iddialari dogru mudur?
-Söz konusu ihale nerede kimlerin katilimi ile yapilmistir?
-Diger bankalara davet mektubu gönderilmis midir?
-Hangi bankalar ne kadar teklif vermistir?
-Türk Polis Teskilati Güçlendirme Vakfi`na veya Emniyet Teskilati yardim derneklerine bagis yoluyla araç alinmis midir? Araç alinmis ise bu araçlarin marka ve modelleri nedir?
Söz konusu promosyon anlasmasi nedeniyle Emniyet Müdürlerine tahsis edilen araç bulunuyor mu?
-Söz konusu promosyon anlasmasi nedeniyle Emniyet Genel Müdürlügü merkez ve tasra teskilatina kaç araç tahsis edilmistir? Bunlarin kaç tanesi hibe, bagis, yardim adi altinda alinmistir?
-Maas promosyonu anlasmasi feshedilerek, seffaf sekilde yeniden yapilacak midir?


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °