EGITIM SEN, ÖGRETMENLIK MESLEK KANUNU’NU PROTESTO ETTI

Egitim Sen Burdur Subesi üyeleri, Ögretmenlik Meslek Kanunu’nu protesto etti. Sube Baskani Sedat Çiçek, “Ögretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmelidir. Bu kanun, ögretmenlerin iradesi disinda, onlarin haklari ve taleplerini dikkate almadan hazirlanmistir” d

Güncel 18.08.2022 20:22:42 0
EGITIM SEN, ÖGRETMENLIK MESLEK KANUNU’NU PROTESTO ETTI

Egitim Sen Burdur Subesi üyeleri, Ögretmenlik Meslek Kanunu’nu protesto etti. Sube Baskani Sedat Çiçek, “Ögretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmelidir. Bu kanun, ögretmenlerin iradesi disinda, onlarin haklari ve taleplerini dikkate almadan hazirlanmistir” dedi. Kanunun, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne; kanuna uygulanmasina iliskin yönetmeligin de Danistay’a tasindigini animsatan Çiçek, “Anayasa Mahkemesi’nin karar sürecini hizlandirmasini talep ediyoruz. Danistay’a açilan iptal davasi da kamu vicdanini yaralayacak esitsizlikler ortaya çikmadan bir an önce sonuçlanmalidir” diye konustu.

Egitim Sen Burdur Subesi; Ögretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeligi ile seminer, sinav süreci, egitim ögretim ödenegi ve banka promosyonlarina karsi açiklama yapti. Burdur Cumhuriyet Meydani’ndaki açiklamada konusan Egitim Sen Burdur Sube Baskani Sedat Çiçek, sunlari söyledi:

“EKONOMIK VE ÖZLÜK HAK KAZANIMLARI AYRIMSIZ UYGULANMALIDIR”

“Ögretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmeli, ögretmenlere angaryaya dönüsen seminer, sinav süreci durdurulmalidir.

Ekonomik ve özlük hak kazanimlari ayrimsiz uygulanmalidir. Siyasi iktidar ve Milli Egitim Bakanligi, egitimin asli bilesenlerinin görüsünü almadan, masa basinda hazirlanmis meslek kanunu ile egitim emekçilerinin çalisma ve yasam kosullarini tek tarafli olarak düzenlemistir. Bu kanun, muhatabi olan ögretmenlerin iradesi disinda, onlarin haklari ve taleplerini dikkate almadan hazirlanmis, egitim emekçilerinin bütün elestirilerine ragmen, yandas sendikanin destegi ile iktidar tarafindan yasalastirilmistir. Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayinlanmis ve ögretmenlik kariyer basamaklari sürecinin uygulamasina baslanmistir. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksiz süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hizlandirmasini talep ediyoruz. Ayrica sendikamiz tarafindan yönetmeligin bütün maddelerine iliskin Danistay’a açilan iptal davasi da kamu vicdanini yaralayacak esitsizlikler ortaya çikmadan bir an önce sonuçlanmalidir.

“MEVCUT MESLEK KANUNUNUN ÖGRETMENLERIN IHTIYACINI KARSILAMADIGI AÇIKÇA ORTADADIR”

Sendikamiz bu kanuna dair sürecin en basindan bugüne itirazlarini yükseltmis gerek eylem ve etkinliklerle gerekse hukuksal mücadeleyle bu kanunu ve bagli süreci durdurmaya çalismistir. Ne yandas sendika gibi kanunu desteklemis ne de iyilestirmeler, kismi düzenlemeler talep etmistir. Kanuna muhalefet eder gibi gözüküp üyelerini sinava hazirlama tutumuna da girmemistir. Egitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsaminda angaryaya dönüsen seminer kiskacina alinmasina da sinava da kariyer basamaklarina da karsi olan sendikamiz, bu kanunun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, ögretmenlere yasatilan anlamsiz, nitelik kazandirmayan ve tersine ögretmen emegini degersizlestiren bu sürecin bir an önce durdurulmasini talep etmektedir. Ekonomik krizin derinlestigi bu dönemde egitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanimlarinin kariyer basamaklarina ve sinavlara endekslenmesi asla kabul edilemez. Tüm egitim ve bilim emekçileri için, hiçbir ayrim yapilmadan yoksulluk sinirinin üzerinde insanca yasanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarinin iyilestirilmesi çalismasi ivedi biçimde hayata geçirilmelidir. Kapsamli ve bütüncül bir Ögretmenlik Meslek Kanunu, tüm egitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve basta is güvencesi olmak üzere ögretmenlerin temel haklarini, sosyal, demokratik ve özlük haklarini güvenceye almak zorundadir. Mevcut meslek kanununun ögretmenlerin ihtiyaçlarini karsilamadigi açikça ortadadir. Bundan dolayi yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadir. Ögretmenler lehine bir içerik tasimasi gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafindan 5 Ekim 1966’da kabul edilen ‘Ögretmenlerin Statüsüne Iliskin Tavsiye Karari’na uygun sekilde düzenlenmelidir. Egitim Sen olarak, elestiri ve önerilerimiz dogrultusunda hazirlanacak gerçek bir meslek kanununu talep etmeye devam edecegiz.

“BANKA PROMOSYONLARI GÜNCELLENMELIDIR”

Ülkemizde son aylarda enflasyon tamamen kontrolden çikmis, isçi ve emekçiler basta olmak üzere genis halk kitleleri zamlar altinda ezilerek geçim derdine düsmüstür. Yil basindan bu yana Türk lirasinda yasanan asiri deger kaybi ve yüksek enflasyon nedeniyle, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözlesmeleri nedeniyle, kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karsi karsiyadir. Enflasyonun yüzde 20’nin altinda oldugu ve çalisanlarin bu enflasyona göre maas ve ücret zammi aldigi dönemde imzalanan sözlesmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri astigi ve çalisanlarin maaslarinin enflasyon farki nedeniyle arttigi dönemde bütün anlamini yitirmistir. Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaslarinda ‘enflasyon farki’ nedeniyle artis olurken, eski enflasyon orani ve maas düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmistir. Bu nedenle basta kamu bankalari olmak üzere tüm bankalar, maas ödedigi emekli ve çalisanlara verdigi promosyonlari, geçmise yönelik olanlari da kapsayacak sekilde güncellemelidir.

“EGITIM ÖGRETIME HAZIRLIK ÖDENEGININ BIR MAAS TUTARINDA VE YILDA IKI KEZ ÖDENMESI SAGLANMALIDIR”

2021 Agustos ayinda yandas sendika tarafindan imzalanan toplu sözlesmenin 'Egitim, Ögretim ve Bilim Hizmet Koluna Iliskin Toplu Sözlesme' bölümünün 'Ögretim Yilina Hazirlik Ödenegi' baslikli 11. maddesinde, '657 sayili Kanunun ek 32’nci maddesinde öngörülen ögretim yilina hazirlik ödenegi; 2022 yilinda 1.325 TL, 2023 yilinda 1.400 TL olarak ödenir' hükmü bulunmaktadir. 2020 yilinda 1210 TL, 2021 yilinda 1250 TL olarak verilen egitim ödenegi, günümüz enflasyon oranlari ve kirtasiye kalemlerindeki ciddi artislara ragmen, yandas sendika sayesinde 2022 yilinda sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldigi düzey ve enflasyon oranlari dikkate alindiginda bu rakamin çok yetersiz oldugu açiktir. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapilmali ve egitim ögretime hazirlik ödeneginin, ayrimsiz bütün egitim ve bilim emekçilerine bir maas tutarinda ve yilda iki kez ödenmesi saglanmalidir. Egitim Sen, tüm egitim emekçilerinin sesi olmaya devam edecek ve ekonomik, özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarimiz için mücadelesini yükseltecektir. Yasasin örgütlü mücadelemiz!”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °