ALEVILER SADECE HUZUR ISTIYOR

Küresel Gazeteciler Konseyi Trabzon Temsilcisi gazeteci-yazar Ahmet Külekçi son saldiri girisimleri ve sayin Cumhurbaskani Erdogan’in ziyareti ile gündeme gelen Alevilik konusunu ele aldi

Güncel 20.08.2022 11:56:00 0
ALEVILER SADECE HUZUR ISTIYOR

Alevilik bir manadir. O manayi anlamak için insanin önce eline, diline, beline hâkim olmasi gerekir. Bu üç sözcük birden Alevi erkânini, edebini olusturur.
ANADOLUNUN KADIM BIR INANCI
Alevilik, Ali ve On Iki Imam'in ögretilerini ögretmis oldugu varsayilan Haci Bektas  Veli'nin mistik Alevi Islami ögretilerini takip eden yerel bir Islami gelenek olarak bilinir. Alevi ögretileri ise dede adi verilen adamlari tarafindan aktarilir. . Alevi ögretileri, yerel bir Türk dünya görüsüyle harmanlandi ve Islam'in heterodoks bir yorumuna yol açti. Alevilik Anadolu ve Mezopotamya cografyasinin kadim inançlarindan olup, bugün Iran, Irak, Suriye, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Saraybosna, Makedonya cografyasinda yerlesik nüfus olarak yasamaktadir. Yasanan göçlerle birlikte basta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanin birçok ülkesinde Alevi topluluklarina rastlamak mümkündür. Toplam nüfusun 50 milyon civarinda oldugu varsayilmaktadir. 
HER ÖNÜNE GELEN BU KONUYU DILLENDIRMEMELI!
Yillardir ülke  gündeminde tartisma konusu olan Alevilik konusu bazen iyi bazen ise art niyetli farkli sekilde yansitildi. Bu da toplumun bazi kesimlerini gerdi sinir uçlarina dokundu. Zaten istenen arzu edilen de bu. Alevilik tartismasinin hangi niyetle yapildigini kime fayda kime zarar kime sorun kime çözüm getirdigine iyi bakmak gerek? Alevilik konusu hakkinda hiçbir bilimsel bilgi-veri ve arastirma yapmayanlar bu tartisma üzerinden kisisel prim yaparken siyaset ve sivil toplum kuruluslari da tartisamaya katilarak kendi açilarindan bir rant saglamaya çalisti. Özetle aslinda Alevilik tartismasi her süreçte yerini yeni kaoslara çatismalara ve hosgörüden uzak bir anlayisa birakti. Oysa kimse Alevilik nedir Aleviler ne istiyor hangi haklari var neler vaat edildi neler yapilmadi penceresinden olaya bakamadi.

ALEVI TARTISMASI HEP BÖYLE MI DEVAM EDECEK?
Alevî  tartismasi, Türkiye’nin öteden beri çözüm bekleyen, ama sürekli ertelenen kronik bir sorununu yeniden gündeme getirdi. Gündelik siyasî tartismalarda her zaman açikça yer almasa da, varligini ve etkisini her zaman hissettiren bu sorunun gündeme getirilmesi, beklenecegi üzere sarsici bir etki yapti. Toplumun hemen her kesiminden, Alevîlerden, Sünnîlerden ve diger inanç gruplarindan gelen tepkiler, derin bir yaranin üstünün açildigini çarpici bir biçimde gösteriyordu. Bu yönüyle  gelinen asamada basarili veya basarisiz görünmesinden bagimsiz olarak varligi yeni ve önemliydi. Varligi bilinen, ama kolektif bir suskunluk perdesiyle örtülüp ötelenen bir sorunun son gelismelerle birlikte  üstünün açilmis olmasi ve tartisilmasi benim açimdan kazanimdir. ‘Cem evlerine hukuki statü’ taninmasi  meselesi i için yeni bir firsat dogdu. Gelinen bu süreçte tikanma yasanmamali. Sayin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in cemevi ziyareti ve Haci Bektas’i anma törenlerine katilmasi bu sorunun çözümü noktasinda büyük bir firsat. Öteden beri verilen sözlerin ve vaatlerin  artik hayata geçmesi gerek.
DEDELERIN SORUNU NE OLACAK?
Çözümsüz kalan ve Alevilerin taleplerinin karsilanamadigi bir diger konuyu ise dedelerin hukuki durumlari olusturuyor. Dedeler devletten maas alacaklar mi?  Bu durum bazi Aleviler tarafindan ‘olumsuz’ karsilaniyor. Dedelerin egitimi nasil saglanacak, kim saglayacak? Devlet katinda nasil tanimlanacak? Cevaplandirilmasi gereken sorularin basinda yer aliyor.Ayni zamanda AIHM’de de dava konusu olan ve Türkiye’nin mahkûm oldugu Cem Evleri’nin camiler gibi elektrik ve su paralarinin devlet tarafindan ödenmesi de ortada duruyor. Bunun için Hükümetin Imar Kanunu, Belediye Kanunu ve Elektrik Piyasasi Kanunu’nda degisiklikler yapmasi gerekiyor. Bu degisiklikler ile ruhsati olmayan cem evleri sorununun çözülmesi, yikilma tehlikesi altinda olanlarin korumaya alinmasi, cem evlerinin elektrik ve su ücreti ödememesi hedefleniyor. Bir de yine AIHM’de Türkiye’nin mahkum oldugu din dersleri konusu önemli bir sorun olarak ortada duruyor. Milli Egitim Bakanligi bünyesinde bunun için önemli bir düzenleme yapmak gerekiyor. Alevi inancina sahip ögrenciler için ayri bir ders mi olacak yoksa zorunlu din dersinin içerigi mi güncellenecek? Bu içerik Alevileri ne kadar tatmin edecek? Bütün bu konular, bugüne kadar yapilan ‘Alevi Çalistaylari’nin sonuçsuz kalmasina, gelip geçen hükümetlerin dillerinden düsmeyen ‘Alevi Açilimi’nin, hükümet eylem planlari sayfalarinda yer alan unsurlar olarak kalmasina neden oldu. Alevilik bir manadir. O manayi anlamak için insanin önce eline, diline, beline hâkim olmasi gerekir. Bu üç sözcük birden Alevi erkânini, edebini olusturur. Aleviler bu toplumun mihenk taslari güzellikleri ve renkliligi. Yasama dair çok önemli kültürleri var. Aleviler sadece huzur ve güven istiyor. Aleviler anlasilmak ve anlatabilmek istiyor
58 ILDE BIN 586 CEMEVI ZIYARET EDILDI
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Alevi Bektasi toplumunun taleplerinin karsilanmasina yönelik 2020'de verdigi talimat üzerine Içisleri Bakanligi  ile Kültür ve Turizm bakanliklari koordinasyonunda "Milli Birlik ve Beraberlik" baslikli çalisma baslatildi .Çalismalar kapsaminda 58 ildeki 1586 cemevi ziyaret edildi. Kapilari çalinarak sorunlarin dinlendigi cemevlerinde talepler de toplandi. Cemevlerinin bina, tadilat, arsa tahsisi, isinma, kütüphane, çevre düzenlemesi gibi ihtiyaçlari basta valilikler olmak üzere ilgili kamu kurumlarina iletildi. Ayrica görüsmelerde gündeme gelen köylerin su sorunlarinin giderilmesi ve yeni yol yapilmasi talepleriyle ilgili çalismalar yürütüldü. Bu kapsamda toplanan 8 bin 740 talepten bugüne kadar 58 ilde 5 bin 600'ü yerine getirildi, diger talepler için de çalismalar sürüyor.
8 ILDE DAHA YENI CEMEVI AÇILACAK
Çalisma kapsaminda yeni cemevlerinin açilmasina yönelik taleplerin karsilanmasi için de harekete geçildi.Bu yil Kütahya, Burdur, Denizli, Bilecik ve Kayseri'de yeni cemevlerinin temeli atilacak. Yapimi tamamlanan Elazig, Erzurum ve Ankara'nin Altindag ilçesi Aydincik Mahallesi'ndeki cemevleri de bu yil hizmete alinacak. Böylece bu sene 8 yeni cemevi açilacak.Aksaray, Aydin, Elazig, Hatay, Kirklareli, Osmaniye ve Usak'taki cemevleri için Alevi Bektasi toplumunun tüm talepleri karsilanirken, diger sehirlerde yer alan cemevlerinde taleplerin tamaminin karsilanmasi için çalismalar devam ediyor.


Perşembe 23.4 ° / 12.8 °
Cuma 25.1 ° / 14.6 °
Cumartesi 17.2 ° / 14.3 °