TAHSIN TARHAN: “2020 VE 2021 ÖLÜM ISTATISTIKLERI NEDEN BIR TÜRLÜ DERLENMIYOR?”

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan; 2020 ve 2021 yillarina ait ölüm istatistiklerinin yayinlanmama sebebini Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati'ye sordu, Nebati, Tarhana, “Istatistiklerin elde edildigi kurumlarin idari kayitlarindaki çalismalar de

Güncel 21.08.2022 13:32:19 0
TAHSIN TARHAN: “2020 VE 2021 ÖLÜM ISTATISTIKLERI NEDEN BIR TÜRLÜ DERLENMIYOR?”

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan; 2020 ve 2021 yillarina ait ölüm istatistiklerinin yayinlanmama sebebini Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati'ye sordu, Nebati, Tarhana, “Istatistiklerin elde edildigi kurumlarin idari kayitlarindaki çalismalar devam ettiginden tamamlanmamistir” yanitini verdi. Cevabi degerlendiren Tarhan, “2 yildir bu verileri derleyememek acziyettir. Biz devletin kurumlarinin böylesi bir acz içinde olmamasini umuyoruz. Ama o zaman da baska bir soru isareti ortaya çikiyor. 2020 ve 2021 ölüm istatistikleri neden bir türlü derlenmiyor?” dedi. 

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) bagli oldugu Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati’nin cevaplamasi talebiyle TBMM Baskanligina sundugu ve 2020 ve 2021 yillarina ait ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerinin yayinlanmamasina iliskin bilgi talep ettigi soru önergesine Bakan Nebati’den cevap geldi.

Bakan Nebati, Tarhan’in sordugu 2020 ve 2021 yillarina ait ölüm ve ölüm nedenleri istatistiklerinin yayinlanmama sebebini su ifadelerle yanitladi:

“ÇALISMALAR DEVAM ETTIGINDEN TAMAMLANMAMISTIR”

“Türkiye Istatistik Kurumu, ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini; Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü Merkezi Nüfus Idaresi Sistemi (MERNIS) veri tabaninda yer alan ölüm verisi ile Saglik Bakanligi Ölüm Bildirim Sistemi'nden elde edilen ölüm nedeni verisi idari kayitlarindan elektronik veri transferi ile temin etmektedir.

2020 yili verilerini içeren ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni Istatistikleri, 2020’ istatistiklerin elde edildigi Kurumlarin idari kayitlarindaki çalismalar devam ettiginden tamamlanmamistir. Bu nedenle, 1 Ocak 2020-31 Aralik 2020 tarihleri arasindaki toplam ölüm sayisi ve bulasici hastaliklardan kaynakli toplam ölüm sayisi bilgisi, istatistiklerin elde edildigi Kurumlarin idari kayitlarindaki çalismalarin tamamlanmasinin akabinde ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni Istatistikleri, 2020’ haber bülteni ile açiklanacaktir. 2021 yili ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine iliskin ise veri derleme süreci devam etmektedir.”

Bakan Nebati’nin yanitini degerlendiren Tarhan, su açiklamayi yapti:

“CEVAP HÜKÜMETIN ACIZLIGINI ORTAYA KOYUYOR”

“2020 yilina kadar ülkemizde bir önceki yilin ölüm istatistikleri düzenli olarak takip eden yilin haziran ayinda TÜIK tarafindan yayinlanmakta iken, 2020 yilinin ölüm istatistikleri üzerinden 2 yil ve 2021 yilinin istatistikleri üzerinden 1 yil geçmesine ve Agustos ayina gelmemize ragmen halen yayinlanmadi. 2019 yili Ölüm Istatistikleri Raporunda bir sonraki raporun 2021 haziran ayinda yayinlanacagi açiklanmisken aradan iki haziran ayi geçti. Bakanlik tarafindan verilen cevap ise hükümetin acizligini ortaya koyuyor. 2 yildir bu verileri derleyememek acziyettir. Biz devletin kurumlarinin böylesi bir acz içinde olmamasini umuyoruz. Ama o zaman da baska bir soru isareti ortaya çikiyor 2020 ve 2021 ölüm istatistikleri neden bir türlü derlenmiyor. Covid -19 salgininin çiktigi ve halen devam ettigi de dikkate alindiginda bu veriler kasti olarak mi saklaniyor sorusunun cevabini üç Bakanlik da vermelidir.

“ÖLÜM ISTATISTIKLERI KONUSUNDAKI SAIBEYE SON VERILMELIDIR”

Türk Tabipleri Birliginin uzun süredir yaptigi çalisma ve açiklamalarda COVID-19’a bagli ölümlerle ilgili olarak Saglik Bakanligi tarafindan açiklanan resmi rakamlarin gerçegi yansitmadigi ve seffaf davranilmadigi belirtiliyor. Ülkede keyfi yönetim nedeniyle her konuda saibeler, spekülasyonlar, dezenformasyon söz konusu. Salgin ve ölüm gibi bir konuda bile verileri saklama çabasi gerçeklerin toplum ve bilim çevreleriyle paylasilmasinin salginla bas edebilmenin baslica gerekliligi oldugunu gözardi etmektir. Bu istatistikler acilen yayinlanmali ve kamuoyu aydinlatilmali ölüm istatistikleri konusundaki saibeye son verilmelidir.”


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °