IZMIR'DE ASBESTLI GEMI IÇIN PROTESTO YÜRÜYÜSÜ

SOL Parti, söküm için Aliaga’ya dogru yolculuguna devam eden zehirli atik gemisi Nae Sao Paulo adli gemiye karsi, Izmir Karsiyaka’da protesto yürüyüsü yapti. SOL Parti Izmir Il Baskani Kadir Bülbül, “Türkiye'yi emperyalist güçlerin çöplügü yaptirmayacagiz

Güncel 21.08.2022 20:28:07 0
IZMIR

SOL Parti, söküm için Aliaga’ya dogru yolculuguna devam eden zehirli atik gemisi Nae Sao Paulo adli gemiye karsi, Izmir Karsiyaka’da protesto yürüyüsü yapti. SOL Parti Izmir Il Baskani Kadir Bülbül, “Türkiye'yi emperyalist güçlerin çöplügü yaptirmayacagiz” dedi.

Izmir Aliaga'da sökümüne izin verilen ve Brezilya yargisinin mahkeme kararina ragmen Türkiye'ye dogru yola çikan, Brezilya donanmasina ait, asbestli gemi Nae Sao Paulo'ya yönelik tepkiler sürüyor.

SOL Parti Izmir Il örgütü de bugün aksam saatlerinde, Karsiyaka Çarsi'da bir protesto yürüyüsü düzenledi. "Zehirli Gemiye Geçit Yok. Dünyanin Çöplügü Olmayacagiz. Tam Bagimsiz Türkiye" yazili pankart açan grup, "Zehirli Gemiyi Durduracagiz" sloganlari atti.

Yürüyüsün ardindan çarsi girisinde bir basin açiklamasi yapan SOL Parti Izmir Il Baskani Kadir Bülbül, “Kapitalizmin doymak bilmez kar hirsi bizi yeni bir çevre yikimi ile karsi karsiya getirdi. Üzerinde 900 tona yakin asbest ve zehirli atik tasiyan, hurdaya ayrilan Fransiz donanmasina ait Nae Sao Paulo uçak gemisi söküm için Izmir’e Aliaga’ya getiriliyor” dedi.

Geminin tasidigi zehirli atigin söküm yapilan normal bir gemiden çikan zehirli atiktan yüz kat fazla oldugunu savunan Bülbül, sunlari söyledi:

“Bu gemi ile ayni tonajda ve büyüklükteki ikiz gemisinde Fransa’da, üstelik güvenli ortamda yapilan sökümde 760 ton asbest çiktigini biliyoruz. Bu miktar, Aliaga’da gemi sökümlerinde üç yilda ortaya çikan asbestten fazladir. Gelen geminin gerçek anlamda zehir saçtigi biliniyorken halki degil sermayeyi düsünen sarayin ve AKP’nin çevre bakani ‘Abartmayin gemide 9 ton asbest var bunun da bir zarari yok’ diyerek adeta toplumla alay ediyor. Üstelik Brezilya mahkemeleri bu asbest yüklü gemi için Brezilya’daki limandan ayrilamaz diyerek tedbir karari almasina ragmen hukuksuz bir sekilde yola çikarilmis durumdadir. Hindistan ve Banglades gibi ülkelerin bile kabul etmedigi gemi mahkeme kararina ragmen bu konudaki uluslararasi antlasmalar hiçe sayarak yoluna devam ediyor. Geminin 6-7 Eylül tarihlerinde Izmir’e gelmesi bekleniyor.”

‘KIRLILIK HALK SAGLIGI SORUNU’

Bülbül, Aliaga’nin hali hazirda basta rafineri olmak üzere demir çelik ve gemi söküm sahasi olmasi nedeniyle yogun ve agir kirlilikle bogustugunu belirtirken, “Bu kirlilik yillarla büyüyerek bölge için büyük bir halk sagligi sorunu haline gelmis durumdadir. Özellikle gemi sökümünde çalisan isçiler kontrolsüz ve denetimsiz kosullarda hem is kazalarina hem de gemi sökümünde ortaya çikan zehirli atiklarin neden oldugu kanser ve benzeri hastaliklara maruz kaliyor” dedi.

Kadir Bülbül, söyle devam etti:

“Görüyoruz ki topragimizi, havamizi, suyumuzu emperyalist tekellerin ve sermayenin talanina sunanlar üç- bes milyon dolar daha kazanmak için basta gemi sökümünde çalisan isçiler olmak üzere halkin sagligini hiçe sayip ülkemizi bu güçlerin çöplügü yapmak istiyorlar. Buna izin vermeyecegiz. Halkin sagligina sahip çikan, havasina sahip çikan, topragina sahip çikan özetle yasamina sahip çikan bütün yasam savunuculari ile birlikte Sol Parti Izmir Il Örgütü olarak bu gemiyi durduracak barikatin içinde yer alacagiz. SOL Parti olarak ülkemizi dünyanin çöplügü yapmak isteyenlerin karsisinda ‘Yasasin Bagimsiz Türkiye’ siari ile durmaya devam edecegiz. Dünyanin çöplügü olmayacagiz! Yasasin bagimsiz Türkiye!”

"SARAYIN DEGIL BU HALKIN ÇOCUKLARIYIZ"

SOL Parti PM Üyesi Baris Ince ise sunlari söyledi:

"Biz Saray çocuklari degiliz. Bu halkin çocuklariyiz. Bizler 6. Filo'yu Dolmabahçe'den kovanlarin çocuklariyiz. Onlarin torunlariyiz. Biz burada, bu halka, vatana sahip çikmak için yürüyoruz. Bizler de bilirdik evimizde oturmasini. Bizler de bilirdik uzaktan bakmasini. Bizler neden yürüyoruz. Bizler bu halka, bu vatana sahip çikmak için yürüyoruz. Çünkü devrimciler halkina, vatanina sahip çikar. Bu toplum, bu halk satilik degildir."


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °