IZMIR'DE 9 EYLÜL IÇIN GERI SAYIM. TUNÇ SOYER: "TÜRKIYE TARIHININ EN GÖRKEMLI KUTLAMASI OLACAK"

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yil dönümünü tarihe geçecek etkinliklerle kutlamayi hedefliyor. Kocatepe’den baslayip Izmir’de sonlanacak 400 kilometrelik zafer yürüyüsü düzenleyecek olan Büyüksehir Belediyesi, 2023’te yeniden

Güncel 22.08.2022 15:38:42 0
IZMIR

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yil dönümünü tarihe geçecek etkinliklerle kutlamayi hedefliyor. Kocatepe’den baslayip Izmir’de sonlanacak 400 kilometrelik zafer yürüyüsü düzenleyecek olan Büyüksehir Belediyesi, 2023’te yeniden toplanacak Iktisat Kongresi’ne de ev sahipligi yapacak. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Çocuklarimiza kazandigimiz zaferin büyüklügünü ve barisin degerini anlatacagiz. Türkiye tarihinin en görkemli kutlamasi Izmir’de olacak” dedi.

Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yil dönümü uzun yillar unutulmayacak nitelikte, birbirinden önemli etkinliklere sahne olacak. Izmir Büyüksehir Belediyesi, 100’üncü yil dönümü etkinlikleri kapsaminda 24 Agustos-9 Eylül 2022 tarihleri arasinda Kocatepe’den Izmir’e Zafer ve Anma Yürüyüsü düzenliyor. 400 km’lik tarihi yürüyüse katilacak kafile 9 Eylül sabahi Izmir’e varacak. Yürüyüsün ilk iki gününü kapsayan Dereçine-Kocatepe etabina iliskin kayitlar www.bizizmir.com üzerinden alinmaya devam ediyor.

BÜYÜK FINAL GÜNDOGDU'DA

Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yil dönümünün kutlanacagi 9 Eylül günü ise cosku doruga çikacak. Sabah dokuzda Basmane-Cumhuriyet Meydani arasinda geleneksel kortej ve bayrak teslim merasimi düzenlenecek. Ayni günün aksami ise kent tarihinin en büyük isik ve sahne gösterisi yapilacak. Gündogdu Meydani’nda kurtulus mücadelesi ve Izmir’in kurtulusunu canlandiran büyük bir görsel sov düzenlenecek. Gösteriler Cumhuriyet Meydani'ndan baslayip, Alsancak Limana kadar uzanan sahile yayilacak.

GÖRSEL SOV VE TARKAN KONSERI

Sahnelenecek “artirilmis gerçeklik destekli interaktif tiyatral sov” toplam 8 bölümden olusacak ve yaklasik 40 dakika sürecek. 180 dansçi ve 300 saha çalisaninin görevli oldugu etkinlikte 1 adet orta kule, 6 adet yan kule ile izleyenlere 360 derecelik bir sov deneyimi yasatilacak. Ayni anda yüzbinlerce kisi tarafindan izlenebilecek toplam bin 300 metrekarelik led ekranin kullanilacagi gösteri Türkiye tarihinin gelmis geçmis en büyük sov prodüksiyonu olacak. Gecenin finalinde ise ünlü sanatçi Tarkan konser verecek.

ATATÜRK'ÜN IZMIR'E GELISI KUTLANACAK

Mustafa Kemal Atatürk’ün Izmir’e geldigi 10 Eylül’de de kutlamalar devam edecek. Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yilina atfen, sefligini Tulug Tirpan’in üstlendigi, Izmir türkülerinin dokuz sanatçi tarafindan seslendirildigi özel albüm projesi kapsamindaki eserler ilk kez sahnelenecek. Göksel, Feridun Düzagaç, Cem Adrian, Nil Ipek, Ferman Akgül, Sinan Kaynakçi, Soner Olgun, Yasar ve Yigit Kara’nin seslendirdigi Senfonik Izmir Türküleri konserinde sanatçilara Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrasi eslik edecek.

24 AGUSTOS'TA HALUK LEVENT SAHNEDE

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin düzenledigi Kocatepe’den baslayip Izmir’de sonlanacak Zafer ve Anma Yürüyüsü kapsamindaki etkinlikler Büyük Taarruz öncesi Türk ordusuna kucak açan Dereçine’de 24 Agustos aksami baslayacak. Açilis Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir Milli Kütüphane Vakfi Baskani Ulvi Pug ve Prof. Dr. Ergün Aybars’in konuk olarak katilacagi “Baris ve Türkiye Söylesisi” ile yapilacak. Ayni gece ünlü sanatçi Haluk Levent de sahne alacak. Konser sonrasi komsu Yesilçiftlik kasabasina düzenlenecek 8 kilometrelik halk yürüyüsüne katilacak kafile, geceyi de çadir kampinda geçirecek.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’a iliskin son hazirliklarini silah arkadaslariyla paylastigi Suhut Atatürk Evi’ni ziyaret edecek kafile, Büyük Taarruz’un tarihi yil dönümü olan 25 Agustos gecesi ise Çakirözü köyünden Kocatepe’ye uzanan 14 kilometrelik Zafer Yolu’nda yürüyecek. Bir asir evvel Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin zafere yürüdügü yoldan Kocatepe’ye ulasacak kafile, sabah saatlerinde düzenlenecek anma törenlerinden sonra Izmir’e ugurlanacak. Lisansli dagci, sporcu ve gönüllü gençlerden olusan ana yürüyüs kafilesi ise bagimsizlik mücadelesinin hürriyet ve istiklal coskusuyla mayalandigi 400 kilometrelik Zafer Yolu’nu tipki atalarimizin geçtigi köy ve kasabalardan yürüyerek, 14 günde Izmir’e varacak.

KURTULUS GÜNLERI KUTLANACAK

Güzergâh üzerindeki Atatürk Evi, müze ve sehitlik ziyaretlerinin ardindan Dumlupinar’a yürüyecek ekip, Mustafa Kemal Pasa’nin “Ordular Ilk Hedefiniz Akdeniz’dir, Ileri” emriyle ulusun zaferini müjdeledigi Zafertepe’de düzenlenecek etkinliklere de katilacak. Banaz, Usak, Ulubey, Esme, Kula, Alasehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Kemalpasa’nin kurtulus günü kutlamalarina katildiktan sonra Izmir’e dogru ilerlemeye devam edecek kafilenin son duragi ise 9 Eylül sabahi Cumhuriyet Meydani’nda düzenlenecek Izmir’in kurtulus törenleri olacak. Yürüyüs kafilesi, Kocatepe, Zafertepe ve Dumlupinar sehitliklerinden bayraga sardiklari hatira topragini da Cumhuriyet Meydani’nda yükselen Atatürk Aniti’nin topragina katacak.

TARIH SÖYLESILERI VE MÜZIK DINLETILERI

Kafileye hat boyunca mobil ekipleriyle lojistik destek saglayacak Izmir Büyüksehir Belediyesi, yürüyüsçülerin geçtigi köylerde sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek kurtulus ve zafer coskusunu yöre halkiyla birlikte yasayacak. Kamp aksamlarinda köy halkinin da davetli olacagi tarih söylesileri ve müzik dinletileri düzenlenecek, çocuklara hikaye kitaplari ve Nutuk hediye edilecek.

30 Agustos Zafer Bayrami’nin 100’üncü yili kapsaminda kent genelinde çesitli etkinlikler, söylesiler, açik alanlarda performanslar, tiyatro gösterimleri ve konserler yapilacak. Ayrica Türkiye Halk Oyunlari gecesi adiyla Konak Atatürk Meydani’nda da Türkiye’nin 7 bölgesinin halk oyunlarinin sergilenecegi bir kültür gecesi düzenlenecek. Kutlamalarin finalinde Kültürpark çim alanda Zeynep Bastik bir konser verecek.

9 EYLÜL FOTOGRAF YARISMASI

26 Agustos-10 Eylül 2022 tarihleri arasinda 9 Eylül kutlamalari kapsaminda fotograf yarismasi düzenlenecek. Yarismanin duyurusuna 26 Temmuz’da çikildi.

IZ BIRAKAN 9 EYLÜL KUTLAMALARI FOTOGRAF SERGISI

9 Eylül 1922’den bugüne yapilan 9 Eylül kutlamalari ve anilarini günümüze tasiyacak özel bir fotograf sergisi 8 Eylül’de Biçakçi Han’da açilacak. Izmir’in bagimsizligini simgeleyecek ve 100. Yil adiyla anilacak modern, teknolojik altyapiya sahip ve güncel kitap envanteri olan kütüphane 100. yilda Izmir’e kazandirilacak. Konak Belediyesi is birligiyle Kemeralti’nda yer alan Yemisçizade Konagi’nda 9 Eylül’de 100. Yil Ani Evi’nin açilisi yapilacak. 9 Eylül zaferinin 100. yil dönümü anisina kutlamalarin yapilacagi Gündogdu Meydani’nda 100. Yil Ani Tasi yerlestirilecek. 2022’de onuncusu kosulacak “9 Eylül Yari Maratonu” bu yil 11 Eylül tarihinde 100. Yil Yari Maratonu olarak yapilacak. 13-14 Eylül tarihlerinde Büyük Izmir Yangini üzerine halka açik bir panel ve Izmir Sanat Merkezi’nde dijital bir sergi yapilacak.

100. YIL PANEL VE SÖYLESILERI

Ekim’de “Mudanya Mütarekesi ve Ismet Pasa” konulu panel ve sergi çalismasi yapilacak. Izmir’in 100’üncü yilini farkli açilardan ele alacak diger panel ve söylesiler ise “Milli Mücadele”, “Izmir Mutfagi: Kültürel Çogunluk”, “Toplumsal Olaylar”, “Izmir Müzigi”, “Toplum, Kent ve Mekan”, “Kültür, Sanat ve Edebiyat” basliklariyla yapilacak.

100. YIL ULUSLARARASI AÇIK SU YARIMADA YÜZME SAMPIYONASI

16 Ekim’de Urla’da, Izmir Büyüksehir Belediyesi ve Türkiye Yüzme Federasyonu ile Türkiye’nin ve dünyanin her yanindan açik su yüzücülerinin katilacagi “Yarimada Açik Su Yüzme Sampiyonasi” düzenlenecek. Bayrakli Rekreasyon Alani’na yerlestirilmesi planlanan En Büyük Zafer Baristir Aniti 29 Ekim 2023’te açilacak.

Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen ve iki etapli olan Cumhuriyetimizin 100. Yil Marsi Yarismasi’nin siir etabi tamamlandi. Beste yarismasi için son basvuru tarihi 1 Ekim 2022 olarak planlandi. Finale kalan 10 eser, 3 Ekim 2022’de Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarindan ilan edilecek.

“KURTULUSTAN KURULUSA 100. YILINDA IZMIR" TEMALI KITAP ÇALISMASI

Izmir’i farkli açilardan ele alan 10 ciltlik bir seri kitap yayimlanacak. Kitaplarda Izmir’de spor, edebiyat, sanat, eglence ve toplumsal hareketlerin yani sira kentin en önemli dinamiklerini olusturan toplumsal cinsiyet, kültürel geçislilik ve çogulculuk gibi olgular genis bir perspektifte incelenecek.  

“Kurtulustan Kurulusa 100. Yilinda Izmir” ana basligiyla hazirlanacak 10 ciltlik kitabin lansmaniyla es zamanli olarak 2022 yilinin aralik ayinda kitap basliklari genisletilerek “100. Yilinda Izmir” adiyla bir sempozyum düzenlenecek. Kurtulusun 100’üncü yil dönümünde Kent Arsivi ve Müzeler Sube Müdürlügü tarafindan 7 kitap yayimlanacak. 100 muhtarin yer aldigi ve 6 ay önce çalismalara baslanan müzikal çalisma, 4 Eylül 2022’de Alasehir de 8 Eylül 2022’de Kemalpasa’da, 14 Eylül 2022’de AASSM’de sahnelenecek.

BENIM NAÇIZ VÜCUDUM TIYATRO GÖSTERISI YAPILACAK

Izmir Sehir Tiyatrolari tarafindan Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yil dönümü anisina hazirlanan ‘Benim Naçiz Vücudum’ isimli tiyatro oyunu 10 Kasim 2022’de Ismet Inönü Sanat Merkezi’nde seyirci ile bulusacak. Izmir Valiligi paydasliginda 9 ve 10 Eylül 2022 tarihlerinde Körfez üzerinde çok sayida hava aracinin katilacagi akrobatik hava gösterileri, yarismalar ve yer performanslari ile sergileme çalismalari yapilacak.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 100. yil etkinlikleriyle ilgili “Çocuklarimiza kazandigimiz zaferin büyüklügünü ve barisin degerini anlatacagiz. Türkiye tarihinin en görkemli kutlamasi Izmir’de olacak” dedi.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °