"OT BIÇME" GEREKÇESIYLE VALIDEBAG KORUSU'NA GIREN ÜSKÜDAR BELEDIYESI PROTESTO EDILDI

Koruma Kurulu kararina ragmen polis ve zabita esliginde "ot biçme" gerekçesiyle, bugün sabah saatlerinde Validebag Korusu'na giren AKP'li Üsküdar Belediyesi protesto edildi. Bölge sakinleri ve çevre savunuculari, CHP Üsküdar Ilçe Baskani Suat Özçagdas ve

Yaşam 23.08.2022 09:49:00 0

Koruma Kurulu kararina ragmen polis ve zabita esliginde "ot biçme" gerekçesiyle, bugün sabah saatlerinde Validebag Korusu'na giren AKP'li Üsküdar Belediyesi protesto edildi. Bölge sakinleri ve çevre savunuculari, CHP Üsküdar Ilçe Baskani Suat Özçagdas ve HDP Istanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile birlikte Üsküdar Belediyesi önünde tepkilerini dile getirerek, "Validebag korudur, koru olarak kalacak" dedi. 

AKP'li Üsküdar Belediyesi ekipleri; Koruma Kurulu kararina ragmen polis ve zabita esliginde "ot biçme" gerekçesiyle, bugün sabahin erken saatlerinde Validebag Korusu'na girdi. Bölge sakinleri ve çevre savunuculari, CHP Üsküdar Ilçe Baskani Suat Özçagdas ve HDP Istanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile birlikte Üsküdar Belediyesi önünde biraraya gelerek tepkilerini dile getirdi. Validebag Korusu'ndan vazgeçmeyeceklerini söyleyen vatandaslar, “Hilmi istifa” sloganlari ati.

CHP Üsküdar Ilçe Baskani Suat Özçagdas, burada yaptigi basin açiklamasinda, "Üsküdar Belediyesi'nin herhangi bir hukuka dayanmadan fiili yaptirimiyla karsi karsiya oldugumuz için burada toplandik" dedi. Özçagdas, sunlari söyledi:

"BURASI BIR SIT ALANIDIR, YAPILACAK HER SEY IÇIN KURULDAN ONAY ALMALISINIZ: Öncelikle kamuoyuna bir bilgi vermemiz lazim, Validebag Korusu, bir dogal ve tarihi sit alanidir. Ister Üsküdar Belediyesi ister Istanbul Büyüksehir Belediyesi, ister bakanliklar, ister valilik, her kim olursa olsun burada yapacaklari her islem için Koruma Kurulu'ndan onay almak zorundadirlar. Maalesef Üsküdar Belediyesi kendisine verilmis olan bakim görevini, hiç kimseye sormadan her seyi yapabilmek özgürlügü olarak adlandiriyor. Bugün karsi karsiya oldugumuz en temel problem budur. Üsküdar Belediyesi diyor ki, ‘Bir itiraziniz varsa gidin yürütmeyi durdurma alin. Gidin hukuksal yollara basvurun.’ Biz bugüne kadar Üsküdar Belediyesi'nin yapmis oldugu bütün bu hukuksuzluklara yönelik zaten çok sayida davayi kazandik. Fakat Üsküdar Belediyesi'nin anlamasi gereken sey kendisinin de yapacagi tüm islemler için kuruldan onay almasi gerektigidir. Ve bugün hukuk disi olan, açikça suç isledikleri sey de bulur. 

BURASI BIRILERININ ELINE MAKINE ALARAK RASTGELE BIÇECEGI BIR ALAN DEGIL: Buradan ülkenin savcilarini, ülkenin hukuk otoritelerini göreve davet ediyoruz. Üsküdar Belediyesi kendisinde olmayan bir yetkiyi kullanarak birinci derecede dogal, tarihi bir sit alana girmistir ve müdahalede bulunmustur. Ikincisi; ‘Biz burada otlari kesiyoruz. Siz otlarin kesilmesine neden karsisiniz?’ demektedir. Buna neden karsi oldugumuzu tüm bu hareketlerin içerisindeki olan arkadaslar yillardir anlatiyorlar. Anlamamakta bir israr var. Bu, sadece bir ot meselesi degil. Validebag sadece Üsküdar'in, sadece Istanbul’un degil, dünyanin önemli bir ekolojik koruma alani. Burasinin ülkeler arasi baglantisi var. Kuzey ülkelerinden göç eden kuslar geliyorlar buradan Afrika'ya dogru yollarina devam ediyorlar. Burasi birilerinin ellerine birtakim makinalar alarak rastgele orayi burayi biçecegi bir alan degil. 

SIYASI TEZGAHI GÖRMÜYOR DEGILIZ: Meseleleri bu kadar basitlestirerek anlatmaya çalismanin arkasindaki siyasi tezgahi görmüyor degiliz. Ama mesele bu kadar basit bir mesele degil. Dolayisiyla bütün bu insanlar itirazlarini yüksek sesle dile getiriyorlar. Ve her zaman gördügünüz gibi hiçbir kurul onayi alinmadan, hiçbir planlama içerisinde olunmadan ve bu konuda hiçbir egitimi olmayan kisiler Valibag’a giriyor önüne çikan her seyi biçiyor, toplayip kaldiriyor. Bu tam bir ekolojik faciadir. 

BUNLARIN HESABINI HUKUK ÖNÜNDE VERECEKSINIZ: Üsküdar Belediyesi ve üzerinde de Üsküdar Belediye Baskani'nin sunu bilmesi gerekir, yapmis oldugunuz bütün bu hukuksuzluklar Validebag Korusu’na yapmis oldugunuz bütün bu tecavüzler, bütün bu saldirilar bunlarin tamaminin hesabini hukuk önünde vereceksiniz. Bunu size bugünden garanti ediyorum. 

GITMEDEN ÖNCE SON KAZANIMLARI ELDE ETMEYE ÇALISIYORLAR: Üsküdar Belediyesi'yle bu yapmis olduklarina karsi mücadele etmeye devam edecegiz. Bu iktidar, hayatin her alaninda, dört bir yanindan insanlara saldiran bu iktidar gidiyor olabilir. Bu iktidarin bürokratlari can havliyle gitmeden önce son kazanimlari elde etmeye çalisiyor olabilirler. Ama unutmasinlar bugünün yarini da var ve geliyor gelmekte olan.” 

HDP Istanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise sunlari söyledi: 

“BIR GÜN BU RANTÇI ANLAYISLARINDAN DOLAYI YARGILANACAKLAR: Asil mücadele direnmekle oluyor. Isin gerçegi bu. Simdi hani biz çok anlatiyoruz, 'Yürütmeyi durdurma kararlari aldik' diyoruz, hukuk diyoruz. Ama karsimizda hukuk tanimayanlar var, ‘Ben mahkeme karari takmam’ diyor. Hatta daha ileri gidiyor, ‘Avrupa Insan Haklari Mahkemesi karari da takmam’ diyor. Simdi böyle bir anlayisa karsi biz diyoruz ki hukuksuzdur. Evet hukuksuz. Evet bir gün bu hukuksuzluklarindan dolayi bu rantçi anlayislarindan dolayi yargilanacaklar. Ama o günü beklemek degil, bugünden direnisle çözecegiz biz. Asil olan direnis. Çünkü birileri diyor ki ‘Biz sermayeye açacagiz her yeri. Zengin edecegiz yandaslarimizi.’ Biz ne diyoruz? 'Izin vermeyecegiz' diyoruz. 

HALK IÇIN ÇALISACAGINIZI SÖYLEYIP, KOLTUGA OTURDUKTAN SONRA YANDASLARINIZ IÇIN ÇALISAMAZSINIZ: Birileri diyor ki ‘Ben iktidarim. Bana oy verdiniz, 5 yil boyunca istedigimi yaparim.’ Biz de 'Yok öyle bir sey' diyoruz. Biz verdigimiz oyu ya da vermedigimiz oyu da denetleyecegiz, kimse keyfine göre burada baskanlik yapamaz diyoruz. Siz buraya gelirken halk adina is yapmak için geldiniz, halka karsi degil. Oy almak istediginizde gelip halk için çalisacaginizi söyleyip koltuga oturduktan sonra kendiniz için, yandaslariniz için rant için çalisamazsiniz, dogamizi katledemezsiniz. Yasam alanlarimizi yok edemezsiniz. Bu insanlar burayi savunuyorsa bütün halk için savunuyor. Gelecek için savunuyor, gelecek kusaklar için savunuyor. Sizin gibi günlük çikarlariniz için degil."  

Validebag avukatlarindan Onur Cingil ise geçen yil agustos ayinda Tabiat Varliklari Koruma Kurulu’nun verdigi karari vurgulayarak söyle konustu: 

“VALIDEBAG KORUSU, KORU KALACAK: Validebag Korusu, 360 dönüm arazisiyle birlikte, çatlasalar da patlasalar da koru kaldi, koru kalacak. Bakin bugün kendilerine sundugumuz bir karar vardi. Bu karar, 10 Agustos 2021 tarihinde alinan Tabiat Varliklari Koruma Kurulu’nun karari. Burasi kuru ot degil, sazlik, yesil otu bitkilerin kontrolsüzce motorlu araçlarla biçildigi ve bunun yaban hayata etki ettigini belirtmisiz. Ayrica söz konusu motorlu araçlarin yangin riski tasidigini söylemisiz. Peki Koruma Kurulu ne demis? Demis ki, ‘Tabiat varliklarini koruma bölge komisyonunca degerlendirilmesi, ayrica sikayetlere konu uygulamalari, parselde yer alan korunmasi gerekli kültür varliklarini etkiliyor olmasi halinde ivedilikle durdurulmasi’ denmis. Yani aldigimiz mahkeme kararlarindan da hakli olarak idarelerin verdikleri kararlar da var.  

SONUNA KADAR IFSA EDECEGIZ: Daha geçtigimiz hafta 'Burada eger ki topolojik duruma, buradaki yesile, bitki örtüsüne zarar veriyorsaniz burada etkinlik de çok yogun sayida katilimli etkinlikte yapamazsiniz' dedi. Tabiat Varliklari Koruma Kurulu. Yani söyle bir durum var bunlar eskiden de kanunu çigniyordu ama kendi koyduklari kanunu, kendi aldiklari karari çignemiyorlardi. Ama yine söylüyorum, sonuna kadar biz bunu ifsa edecegiz. Ben avukat Onur Cengiz, Validebag benim en serefli görev yaptigim yerlerden biri ve burayi sana yedirmeyecegim. Canim pahasina da olsa, sen bunu çok iyi biliyorsun.” 


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °