YURT DISINA BEYIN GÖÇÜNE AVUKATLAR DA EKLENDI

Ekonomik nedenlere bagli olarak Türkiye’den yurt disina göç eden doktor ve mühendislere avukatlar da eklendi. Avukatlarin göç etmelerinin iki ana nedeni oldugunu söyleyen Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Baskani Avukat Aysel Tekerek, bunlari “AKP'nin

Güncel 24.08.2022 12:18:40 0
YURT DISINA BEYIN GÖÇÜNE AVUKATLAR DA EKLENDI

Ekonomik nedenlere bagli olarak Türkiye’den yurt disina göç eden doktor ve mühendislere avukatlar da eklendi. Avukatlarin göç etmelerinin iki ana nedeni oldugunu söyleyen Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Baskani Avukat Aysel Tekerek, bunlari “AKP'nin 20 yillik iktidarinda kendi hukukunu tesis etmesi ve avukatlarin yoksullasmasi” olarak siraladi. Irlanda'ya göç eden avukat Firat Simsek, "Yurt disina gelisimdeki birinci neden Türkiye'deki ekonomik sartlar ve alim gücünün çok çok azalmasi. Ülkede ekonominin disinda çok büyük baska problemler de var. Kimse ülkesini terk etmek istemez. Ülkenin içinde bulundugu kaotik durum, herkesin gergin olmasi, kutuplasmalar" dedi.

Türkiye’de son zamanlarda ekonomik nedenlere bagli olarak yurt disina yapilan beyin göçünde ciddi bir artis gözleniyor. Özellikle doktor ve mühendislerin yurt disina gitmeyi tercih etmeleriyle ilgili tartismalar sürerken; bu beyin göçü dalgasina avukatlar da eklendi.

“AVUKATLARIN GÖÇ ETMELERININ IKI ANA NEDENI VAR”

TKH Genel Baskani Avukat Aysel Tekerek, avukatlarin yurt disina göç etmeleriyle ilgili ANKA Haber Ajansi'na yaptigi degerlendirmede sunlari söyledi:

“Bugün artik ülkemizde sadece hekimler, mühendisler degil avukatlar da geleceklerini baska bir ülkede aramaya basladilar. Ve sayilari giderek fazla olmaya basladi bu örneklerin. Bizce avukatlarin bugün ülkeden göç etmelerinin iki ana nedeni var.

BIRINCISI AKP’NIN 20 YILLIK IKTIDARINDA KENDI HUKUKUNU TESIS ETMESI: Birincisi AKP'nin 20 yillik iktidarinda kendi hukukunu tesis etmis olmasi. Yani bir AKP hukuku test etmis olmasi. Bunun sonucu elbette ki adaletsizlik, elbette ki hukuksuzluk ama ayni zamanda bu hukuksuzlugun kendini var ettigi sey bir AKP hukuku. AKP hukukunda savunmanlik, avukatlik degersizlesmistir. Hukuk piyasalasmistir. Ve bu düzenekten en çok avukatlar zarar görmeye baslamislardir.

BAZI ISÇI AVUKATLARIN ASGARI ÜCRETTEN DE DÜSÜK ÇALISTIKLARINI GÖRÜYORUZ: Ikincisi bu piyasalasmanin da dogrudan bir sonucu olarak artik avukatlarda da görmeye basladigimiz yoksulluktur. Bugün avukatlar sendikasinin yaptigi bir çalismaya göre özellikle isçi avukatlarin asgari ücret aldiklari, bazilarinin asgari ücretten de düsük çalistirildiklarini görüyoruz. Avukatlik mesleginin degersizlestigi, yarginin AKP hukukunun bir aparati, bir sopasi haline geldigi bir durumda meslektaslarimizin geleceklerini baska bir ülkede arama sayisi giderek de artacaktir.

AKP HUKUKU YERINE ESIT, ÖZGÜR, ADIL BIR SISTEM KURULABILIR: Bunun karsisinda Türkiye Komünist Hareketi olarak bizim sözümüz sudur: Bugün AKP hukukunun yerine bu ülkede esit, özgür, adil bir sistem elbette ki kurulabilir. Bu mücadele sadece isçilerin, emekçilerin, kadinlarin mücadelesi degil ayni zamanda 21 yillik AKP iktidarindan en az onlar kadar zarar gören meslek gruplari yani bunlarin içerisinde avukatlar da var. Hukukçularin da bu mücadele içerisinde yer almalaridir. En fazla hukukçularin yer almalaridir. Çünkü bu yargi sopasi en fazla hukukçularin, avukatlarin kafasina vurulmus bir sopadir.

PARTI OLARAK ÇAGRIMIZ, MÜCADELENIN DAHA FAZLA VERILMESIDIR: Bizim parti olarak çagrimiz bu mücadelenin bu sistemden, bu sonuçlardan rahatsiz olanlar açisindan daha fazla verilmesidir. Ben de meslektaslarima ayni zamanda bir avukat olarak, meslektaslarima bu çagriyi yapiyorum. Ülkemizde göç edecegimiz degil, içinde mutlulukla yasayacagimiz, kimsenin kimseyi sömürmedigi, adaletin ana kural oldugu bir düzen mümkündür.”

"YURT DISINA GELISIMDEKI BIRINCI NEDEN TÜRKIYE'DEKI EKONOMIK SARTLAR"

Avukat Firat Simsek, yurt disina göç eden avukatlardan biri. Avukat Simsek, yaklasik 7 ay önce Irlanda'ya göç ettigini söyleyerek, göç etmesinin birinci nedeninin ekonomik nedenler oldugunu belirtti. Simsek, ANKA Haber Ajansi'na sunlari söyledi:

"Türkiye'de avukatlik yapiyordum, yaklasik 7 aydir Irlanda'nin Cork sehrinde bulunmaktayim. Su anda planlamamda kisa vadede burada avukatlik yapmak yok. Yabanci dilimi gelistirip baska bir alanda yüksek lisans yaparak buradaki sirketlerin hukuk departmanlarindan birisine girmeyi planlamaktayim. Yurt disina gelisimdeki birinci neden Türkiye'deki ekonomik sartlar ve alim gücünün çok çok azalmasi. Yurt disina göçen birçok insan gibi ben de aslinda benzer nedenlerden mustaribim. Çok fazla ekonomik sikintiyla bogusmak zorunda kaldik özellikle son 3-4 yilda. 

ÜLKE IYI YÖNETILMEDI. EKONOMI GIT GIDE KÖTÜLESTI: Benim mezuniyetim 2014 yilinda. 2015 yilinin sonundan itibaren de avukatlik yapmaya basladim. 2018 yilinda kendi islerimi yapmaya çalistim fakat bir ekonomik kriz vardi herkes hatirlar. Devaminda da pandemi süreci geldi. Bütün bunlar is yapmak isteyen avukatlari çok fazla etkileyen, önüne engel çikaran seyler. Tüm bunlarin üstüne ülke de açikçasi çok da iyi yönetilmedi, ekonomik anlamda da birçok anlamda da. Ekonomi git gide kötülesti.

KATLANARAK YÜKSELEN BIR AVUKAT ENFLASYONU VAR: Istanbul'da yasiyordum. Marmara Üniversitesi mezunuyum. Avukatlikla alakali söyle bir durum var: Katlanarak yükselen bir avukat enflasyonundan bahsedebiliriz. Benim sicilim 52 bin. Istanbul Barosu'na su anda inanin bilmiyorum sicil kaçta. 80 binde mi 85 binde mi bilmiyorum. 6 yilda sadece Istanbul Barosu'na en az 30 bin avukatin kaydoldugunu düsünürsek, bu kadar insanin bu isten ekmek getirmesi evine mümkün degil. Zaten çok kisitli bir grup avukatliktan iyi paralar kazaniyor. Yüzde 10'luk bir kismindan bahsedebiliriz, geri kalan kisim gerçekten isçi avukat sinifinda çalisiyor. 

ÜLKENIN IÇINDE BULUNDUGU DURUM YÖNETICILER TARAFINDAN KÖRÜKLENIYOR: Tabii sadece ekonomik seylerden bahsetmemek lazim. Ülkede ekonominin disinda çok büyük baska problemler de var. Kimse ülkesini terk etmek istemez. Ülkenin içinde bulundugu kaotik durum, herkesin gergin olmasi, kutuplasmalar. Buna yönelik yöneticiler tarafindan hiçbir hamle yapilmamasi, aksine körüklenmesi. Bunlar buraya gelmemizde sadece benim degil birçok arkadasimin adina da bunlari söyleyebilirim ana nedenler. Açikçasi kisa ve orta vadede bunlarin degisecegini düsünmüyorum o yüzden en azindan ülkemi burada temsil etmeye çalisiyorum.

OTELDE ÇALISIYORUM: Irlanda'da su anda bir otelde çalisiyorum. Otelin katlarindaki genel temizlikten ve genel düzenden sorumluyum. Benim hedefimde önümüzdeki dönemlerde yüksek lisans yapip devaminda burada Irlanda'da bulunan ya da Avrupa'da bulunan büyük sirketlerden birisinin hukuk departmanina girmek.

KISA VE ORTA VADEDE TÜRKIYE'YE DÖNMEYI DÜSÜNMÜYORUM: Kisa vadede ve orta vadede açikçasi Türkiye'ye dönmeyi düsünmüyorum. Çünkü Türkiye'de benim buraya geldigim dönemden farkli olan seyler su anda yok. Bir seyin degistigini görmüyorum, bir sey degisiyor olsa, bir seylerin degistigine gerçekten inaniyor olsam fikrim degisebilir belki ama su anda açikçasi hiç böyle bir düsüncem yok."


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °