CHP’li Balaban Duyurdu: Tüccarin Üzüme Biçtigi Fiyat 22 Lira

CHP Manisa Il Baskani Semih Balaban, ulusal bir kanalda katildigi canli yayinda üzüm ile ilgili çarpici açiklamalarda bulundu. Canli yayin programinda tüccarin açiklanan üzüm fiyatinin altinda kuru üzüm alimlari yapmaya basladigini söyleyen CHP Manisa Il

Güncel 25.08.2022 11:52:00 0
CHP’li Balaban Duyurdu: Tüccarin Üzüme Biçtigi Fiyat 22 Lira

“DEVLET DEVLETLIGINI GÖSTERMEZSE ÜZÜM FIYATLARI 20 LIRANIN DA ALTINDA OLACAK”
Programda açiklamasinda Cumhurbaskani ve AKP Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan’in açikladi kuru üzüm taban fiyatinin üreticiyi memnun etmedigini ifade eden CHP Manisa Il Baskani Balaban, tüccarin simdiden açiklanan taban fiyatinin altinda üreticiye fiyat biçtigini gündeme getirdi. 
Tüccarin suanda üreticiye 21-22 lira arasina fiyat teklif ettigini dile getiren CHP’li Balaban açiklamasinda su ifadelere yer verdi: “Ülkemizde üretilen kuru üzümün yüzde 90’i, sofralik yas üzümün yüzde 60’i, sofralik zeytinin yüzde 26’si, tütünün yüzde 25’i Manisa’da üretiliyor. Üreticinin beklentisi en az 30 lira idi. Biz muhalefet olarak bu fiyatin 2 dolar karsiligi Türk lirasi olmasi gerektigini söyledik ve bununla ilgili neredeyse tüm ilçelerimizde çalismalar yaptik. Ama açiklanan fiyata baktigimizda sunu söyleyebiliriz, 25 lira olan maliyet 27 lira ile karsilanmaz. Çünkü TMO, TARIS ve Tarim Kredi Kooperatifleri devreye girmezse üretici tüccarin eline düsecek. Son aldigimiz haberlere göre ise tüccarin üzümün kilosuna teklifi 21-22 lira. Eger devlet devletligini göstermezse üzüm fiyatlari 20 liranin da altinda olacak. Buradan sesleniyorum TMO, TARIS ve tüm kooperatifler tasin altina bir elini degil iki elini birden sokmak zorunda.”
“ÜRETICI DESTEK BEKLIYOR”
CHP’li Balaban açiklamasinin devaminda, üreticinin suanda devletten destek bekledigini belirterek sözlerine söyle devam etti: “Özellikle üreticinin talebi kilo basi 5 liralik bir destekleme priminin verilmesi. Bu sene 300 bin ton rekolteden söz ediliyor. Bu destek saglanmasi durumunda bugünkü dolar kuru üzerinden bir hesaplamayla 83 milyon dolar gibi bir destekten bahsediliyor. Bu 83 milyon dolar devletin rahatlikla saglayabilecegi bir destek, besli çetelerin silinen vergi borçlari, bunlarin affedilen SSK prim borçlari ve cezalarinin yaninda üreticinin bekledigi destek devede kulak.”
“BU FIYAT ÜRETICIYI SÜRÜNDÜRÜR”
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Manisa’ya gelerek açikladigi bu üzüm fiyatinin üreticiyi süründürecegini söyleyen CHP Manisa Il Baskani Balaban, önümüzdeki süreçte devletin müdahil olmamasi durumunda üreticiyi çok daha zor günlerin bekledigine vurgusunu yapti. 
CHP’li Balaban açiklamasina su ifadelere yer verdi: “Açiklanan fiyat üreticiyi süründürür. Üretici borçlarini ödeyemez. Çünkü açiklanan bu 27 lira bu sekilde kalmayacak. 9 numara üzüme 8 numara diyerek fiyat düsürüyorlar. Devlet bu sürece müdahil olmadikça ve üretici tüccarla bas basa birakildiginda yasanan sikintilar artacak. Üretici üzümünü açiga döküyor, bir yandan da borçlarin sikistirmasiyla tüccarin verdigi fiyata bunu satmak zorunda kaliyor. Daha önce de söyledim bu fiyat su anda dahi asagi çekilmeye baslamisken ilerde çok daha düsük fiyatlardan üretici ürününü satmak zorunda kalacaktir”
ÜRETICIYE ELEKTRIK SOKU
CHP Manisa Il Baskani Balaban programin son kisminda, GEDIZ A.S.’nin üreticilerden yüksek oranda güvence bedeli talep etmesini gündeme tasidi. 
GEDIZ A.S.’nin tarimsal sulama abonesi olacak üreticiden 150-170 bin lira arasinda üreticiden güvence bedeli talep ettigini dile getiren CHP’li Balaban, girdi maliyetleri altinda ezilen çiftçinin bu bedeli ödeyebilecek gücünün olmadigini belirterek sözlerini söyle sonlandirdi: “Sarigöl’de tarimsal sulama abonelerinin elektrik kullanabilmeleri için Gediz A.S. 150 bin lira, 175 bin lira, 200 bin lira gibi yüksek bir güvence bedeli yani depozito istiyor. Üretici zaten burnundan soluyor, mazot alip traktörünü çalistiramaz duruma gelmis, borç içinde iken böyle bir yüksek tutarin talep edilmesi akil alir gibi degil. Ama çiftçimize söz veriyoruz. Geliyor gelmekte olan. Az kaldi. Iktidarimiz döneminde çiftçimiz toplumun ezilen kesime degil, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi tekrar ‘Milletin Efendisi’ durumuna gelecektir.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °