KILIÇDAROGLU: “YASAKLAR DOGRU DEGIL"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, “Yasaklar dogru degil. Devletin görevi güvenligi saglamaktir. Siz yasakliyorsunuz. Korkudan. 7 milyon 700 bin genç ilk defa oy kullanacak, bu beyleri gönderecek. Helallesme konusunda bekledigimden çok daha fazla oluml

Güncel 28.08.2022 11:47:57 0
KILIÇDAROGLU: “YASAKLAR DOGRU DEGIL

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, “Yasaklar dogru degil. Devletin görevi güvenligi saglamaktir. Siz yasakliyorsunuz. Korkudan. 7 milyon 700 bin genç ilk defa oy kullanacak, bu beyleri gönderecek. Helallesme konusunda bekledigimden çok daha fazla olumlu tepki aldim. Herkesle gittim oturdum konustum. Bu ülkenin kamplasmaya degil helallesmeye ihtiyaci var” dedi. Devlette devamliliga dikkat çeken Kiliçdaroglu, “Devlette devamlilik vardir. Ama ahlak, erdem, bilgi üzerine vardir. Yolsuzluk üzerine devamlilik olur mu? O zaman hiç yolsuzluklari sorusturmayalim” diye konustu.

CHP Lideri Kemal Kiliçdaroglu, Habertürk TV’de “Olaylar ve Görüsler” programinda; Serap Belet ve Kürsad Oguz’un sorularini yanitladi.

Kiliçdaroglu, tezkere konusunda; “Ben iktidar mensuplarina söylüyorum, ‘Ben kendi ülkemde yabanci asker istemiyorum’ arkadas. Bugüne kadar terörle mücadeleyi kim yapti? Bu ülkenin polisi yapti, bu ülkenin askeri yapti. Bu ülkenin askeri ve polisi sehit olurken yabancilar mi vardi yaninda? yabanci askerler mi vardi yaninda?” dedi.

Yap-Islet-Devret modeli ve hazine garantisi verilen projeleri Kiliçdaroglu, “Yapmissin Kütahya Havalimani’ni. 2 milyar dolar. Vermissin garanti 50 milyar dolar. Kimin parasini garanti veriyorsun. Aradaki farka bakin. Hastane, köprü yapiyorsun. Eyvallah yap. Kaça yapiyorsun? Ticari sir. Niye ticari sir. Parasini ben ödüyorsam nasil ticari sir oluyor bu” sözleriyle elestirdi.

Kiliçdaroglu’nun konusmasindan öne çikan basliklar söyle:

“BELEDIYELERI NASIL YÖNETIYORSAK TÜRKIYE’YI DE AYNI ANLAYISLA YÖNETECEGIZ: (Imamoglu’nun gezileri ve belediyelerin çalismalar) Tüm gezilerinden haberim var. Söyle bir sey yok, belediye baskanlari ne yapiyor ne ediyor onlari sürekli gözlüyoruz gibi, yok öyle bir sey. Çok sayida belediyemiz. Çalisiyorlar. Onlardan aylik bilgileri aliyoruz. O bilgiler geliyor. O bilgileri MYK’mizda degerlendiriyoruz. Ek bilgiler istedigimiz zaman tekrar belediye baskanlarina soruyoruz, geliyor. Belediye baskanlarinin zaten dünya kadar isi var. Belediye baskanlari, ‘acaba genel merkezden gelen talimatlari mi sadece yapiyorlar.’ Hayir. Genel merkezden gelen talimatlar var ama onun disinda her beldenin, belediyenin kendine özgü sorunlari var. O belediye baskanlari o sorunlari çözmek için kendi kadrosu, ekibi var. Onlarla çalisirlar. Biz hiçbir zaman belediye baskanlarimiza müdahale etmeyiz. Su kisiyi al su kisiyi at diye. Istedigimiz su, biz sizin basarilarinizi istiyoruz, baska bir sey degil. Basarilariniz ayni zamanda CHP’nin basarilari demektir. Çünkü belediyeleri nasil yönetiyorsak Türkiye’yi de ayni anlayisla yönetecegiz. Bütün belediye baskanlarimizdan memnunuz.

ILK KEZ CUMHURIYET TARIHINDE KENDI TOPRAGIMIZI TERK ETTIK: (Iktidara geldiginiz takdirde ilk alti ayda ne yapacaksiniz, çalismalariniz ne yönde olacak) Parti olarak bizim görüslerimiz var zaten. Ilk bir hafta içinde çiftçilerin Tarim Kredi ve bankalara olan borçlarinin faizlerini silecegiz. Esnafin da Esnaf Kefalet ve bankalara olan borçlarinin faizlerini silecegiz. Süleyman Sah Türbesi’ni tekrar kendi topraklarimiza götürecegiz. Ilk kez Cumhuriyet tarihinde kendi topragimizi terk ettik. Bir de buna kahramanlik diyorlar. Kendi topragini nasil birakirsin, kendi bayragini nasil indirirsin ya. Süleyman Sah Türbesi’ni nasil kaçirirsin ya. Insan orada hayatini, canini verir. Bir de bizi suçluyorlar. Bir de kalkip kahramanlik tasliyorlar. Allah akil fikir versin. Nasil bu kadar yalani üst üste getiriyorlar, kahramanlik edebiyati yapiyorlar. Merkez Bankasi’nin baskanligina gerçekten güven veren birisini getirecegiz. Devlette liyakati saglayacagiz. Ilk bir hafta içerisinde Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplayacagiz. Sorunlari alacagiz, bakanlar, sorunlari yasayanlar bir tarafta. Anlatacaklar. Buna benzer düsüncelerimiz var. Bunlari paylastik.

DEVLET OLARAK BEN TEMINAT VERIYORSAM BEN YAPARIM: (Devlette devamlilik var elestirileri) Devlette devamlilik vardir. Ama ahlak, erdem, bilgi üzerine vardir. Yolsuzluk üzerine devamlilik olur mu? O zaman hiç yolsuzluklari sorusturmayalim. Kul hakki yiyenlere al kardesim… Yap-Islet-Devret’te devlet niye garanti verir? Degil mi? Ihale yapiyorsun, adam diyor ki ben burayi yapacagim, isletecegim, sonra size devredecegim. Bir krediyi alirken diyorsunuz ki devletin hazinesini teminat gösteriyorsun. Para bul diyorsun, hazineyi teslim ettim diyorsun. Niye? Hangi gerekçeyle? Gitsin bir banka teminat oluyorsa olsun. Yabanci bankalari teminat olarak aliyorsa alsin. Devlet olarak ben niye teminat vereyim? Devlet olarak ben teminat veriyorsam ben yaparim ya. Niye baskasina yaptirayim. Iki, garanti veriyorsun. Yapmissin Kütahya Havalimani’ni. 2 milyar dolar. Vermissin garanti 50 milyar dolar. Kimin parasini garanti veriyorsun. Aradaki farka bakin. Hastane, köprü yapiyorsun. Eyvallah yap. Kaça yapiyorsun? Ticari sir. Niye ticari sir. Parasini ben ödüyorsam nasil ticari sir oluyor bu.

KISININ ONURUNU KORUYACAGIZ: Biz Aile Destekleri Sigortasi getirecegiz. Kisinin onurunu koruyacagiz. Bu sigorta herhangi prim toplamiyor, belli bölgelerde nasil aile hekimleri varsa, sosyal hizmet uzmanlari varsa, bilgileri topluyor. Ailenin elde ettigi gelir nedir? Bu gelir onun geçinmesine yeterli mi degil mi? Yeterli degilse raporunu düzenliyor, sosyal devlet kadinin banka hesabina yatiriyor parayi. Kadin gidecek ayligini alacak. Yeni çocuk olursa, sosyal hizmet uzmani yeni bir rapor yazacak. 100 TL veriyorsak 150 TL verecegiz, 1000 TL veriyorsak 1100 TL verecegiz. Çocugu üniversiteye gidiyorsa yurt ücretsiz olacak. Burs verilecek. Evde engelli varsa ailede kadinin sosyal güvenlik primini devlet yatiracak. O da emekli olacak. Buna benzer bir pozisyonu yaratacagiz. Bütün yardimlari devlet tek bir kanaldan yapacak. Eger belediyeler, yani kamu; isçi alirsa, personel alirsa önce bu ailelerin çocuklari alinacak. Pozitif ayrimcilik yapilacak. Bu evlere düzenli bir gelir akisi olacak. Artik ailenin düzenli bir geliri olacak.

ALLAH'IN GÜNESI BEDAVA: Sanliurfa'ya gittim. Sanliurfalilara söyledim. Bize büyüksehir belediye baskanligini verin, bütün çiftçilere elektrigi ücretsiz verecegiz dedim. Verecegiz de. Disaridan dogalgaz, akaryakit aliyorsun dolarla. Allah'in günesi bedava. Panelleri kooperatif halinde yapacagiz. Biz günes santrallerini kuracagiz. Kooperatif isletecek. Çiftçiye bedava verecek, artan elektrigi enterkonnekte satacak.

ERDOGAN ISTEMIYOR MESELA: (Siginmacilarin gönderilmesi nasil olacak? Farkli görüsler bu isi zorlastirmayacak mi?) 6 parti de siginmacilarin insani kosullarda Suriye’ye dönmelerini istiyorlar. Erdogan istemiyor mesela. Burada kalacaklar dedi. Sonra israr olunca kamuoyu yoklamasi sonucunda Suriyelilerin gitmesi gerektigi yönünde bir egilim olunca biz de gönderelim dediler. Bunlar gönderemezler, göndermek istemezler. Suriyelileri köle gibi çalistirmak istiyorlar. Insani çok kosullarda, irkçilik yapmadan bu insanlari kendi ülkelerine göndermeliyiz. Insani kosullarda kendi ülkelerine gönderme konusunda hiçbir görüs farki yok.

TÜRKIYE CUMHURIYETI'NIN SINIRLARI YOL GEÇEN HANI: (Türkiye’de kaç milyon siginmaci, göçmen oldugunu düsünüyorsunuz?) 10 milyonun altinda degil. En az 10 milyondur. Afgan, Suriyeli, Afrikalilar var. Bunlarin içinde en kalabalik olan Suriyeliler. Ikinci sirada Afganistan’dan gelenler. Afganistan’dan nasil geliyorlar? 1000 küsur kilometrelik Iran topragini asarak geliyorlar. Nasil geçiyorlar? Gittim sinira, Van'da. Bu Afgan kaçaklar nasil geliyor bizim ülkemize? Sordum. Oradaki görevliler buradan geçmeleri mümkün degil, çünkü pasaport kontrolleri yapiyoruz dediler. Nasil geçiyorlar? Sinirdan. Peki sinirda karakol yok mu? Var dediler. Bir karakol diger karakolu görüyor. Ayrica kamera var. Peki nasil oluyor da insanlar akin akin geliyorlar? Sunu yaptik, ‘sinir namustur’ diye. Bütün sinirlarda bu vardir. Nasil oluyor yolgeçen hanina dönüyor. Van Gölü'nde insanlar öldü. Nasil oluyor da geçiyorlar? Çünkü insan kaçakçiligi var. Bugün parayi verip istediginiz yerde kaçakçilar sizi istediginiz yere getirir, götürür. Devletine sahip çikmiyor bu yönetim. Türkiye Cumhuriyeti'nin sinirlari yol geçen hani. Zindasti böyle çikmadi mi? Bastirdi parayi girdi milletvekili araya. Hâkim ben çikartmak zorunda kaldim dedi. Sezgin Baran Korkmaz nasil gitti? Ne söyledi Içisleri Bakani, ‘en yukaridan en asagiya kadar oturduk karar verdik, sonunda çikardik’ diyor yurt disina. Simdi yurtdisina çikti diye pisman oldular.

BENIM MILLIYETÇILIGIM VATAN VE BAYRAKTIR: (Bundan sonra bütün tezkerelere hayir mi diyeceksiniz) Elbette ben kendi ülkemde yabanci asker istemem. Kimse kusura bakmasin. Ben onlar gibi milliyetçi degilim. Benim milliyetçiligim vatan ve bayraktir.

BEN KENDI ÜLKEMDE YABANCI ASKER ISTEMIYORUM: (IYI Partinin ‘evet’ demesi sizin ‘hayir’ demeniz üzerinden bir fikir ayriligi oldugu düsünülüyor) O ayri bir sey. Ama ben iktidar mensuplarina söylüyorum, ‘Ben kendi ülkemde yabanci asker istemiyorum arkadas.’ Bugüne kadar terörle mücadeleyi kim yapti? Bu ülkenin polisi yapti, bu ülkenin askeri yapti. Bu ülkenin askeri ve polisi sehit olurken yabancilar mi vardi yaninda? Yabanci askerler mi vardi yaninda? Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin polisi ve askeri terörle mücadele edemiyor mu yani yabanciyi isteyecegiz buraya? Yabanciyi hangi gerekçe ile istiyorsun sen? Efendim 50 tane gerekçe yazabilirler. Ama ben tezkerede yaziyorsa gerekirse yabanci askerler diye kimse kusura bakmasin.

SIZ TEZKEREYI BASKALARINI DAVET ETMENIN YOLU IÇIN ÇIKARIYORSUNUZ: (Sizin itiraziniz bunaydi. Çünkü seçim sonrasinda devam edecek olmasina yönelik bir itiraz olmasi nedeniyle hayir denildi diye hatirliyorum) Bu ülkenin insanlari terörle mücadele eder. Ayrica oradan terör geliyorsa yabanci bir ülkeden sizin tezkere çikarmaniza da gerek yok çünkü siz istediginiz zaman Birlesmis Milletlerin de karari var, terör nereden geliyorsa gider uyarirsiniz; ‘kardesim terörü kes’ kesmezsen ben gider keserim. Biz Irak’ta öyle yapmadik mi, öyle yaptik. Simdi siz tezkereyi baskalarini davet etmenin yolu için çikariyorsunuz. Terörle mücadele degil aslinda. Isin özünde yatan bu.

HANGI YABANCI ASKERI TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA TÜRKIYE’YE DAVET EDECEKSIN: (Kimi nereye davet etmek amaciyla) Ben bilmiyorum tezkerede isim vermiyor ki su ülkeyle diye, ‘yabanci asker’. Hangi yabanci asker onu da sordum. Hangi yabanci askeri terörle mücadele konusunda Türkiye’ye davet edeceksin. Et bir görelim bakalim. Etmiyorsaniz bunu niye tezkereye yaziyorsunuz?

TÜRKIYE TERÖRDEN ÇOK BÜYÜK ACILAR ÇEKMISTIR VE BÜTÜN DÜNYANIN DA BUNU BILMESI LAZIM; TÜRKIYE’NIN TERÖRLE MÜCADELESI DE MESRUDUR: O zaman niye yaziyorlar tezkereye? Sorun gazetecisiniz, ‘Ya bunu niye yazdiniz buraya.’ Televizyoncusunuz, bunu açin bir tartismaya. Deyin ki, ‘Bu yabanci askerler konusu var bu tezkerede’… AK Partililer geliyor. AK Partili gibi duran gazeteciler de geliyor, aslinda onlar gazeteci degil. Onlar da AK Partinin silahsoru. Onlarda geliyor, onlara sorun, ‘Bu tezkeredeki bu yabanci askerler kim acaba? Siz bunu daha iyi bilirsiniz, Kiliçdaroglu bu tezkere hayir dedi gerekçesi de bu. Siz buna bir de diyorsunuz ki terörle mücadeleyi istemiyor ya bu hangi yabanci asker geldi terörle mücadele etti.’ Bakin bu soru sorulmuyor ve bu tartisilmiyor zaten. Bizim medyanin kimse kusura bakmasin en büyük eksigi bu. Tezkereye CHP ‘hayir’ dedi demek ki CHP teröre ‘evet’ diyor. Bu tezkereye CHP niye ‘hayir’ dedi, bari hiç degilse ‘hayir’ gerekçesini Meclis tutanaklarindan bir bakayim denmiyor; AK Parti öyle dedi o zaman kesinlikle bu böyledir CHP teröre ‘evet’ diyor. Hayir efendim terörün kimsen gelirse gelsin, nereden gelirse gelsin terör bir insanlik suçudur. Teröre karsi durmakta hepimizin ortak görevidir. Türkiye terörden çok büyük acilar çekmistir ve bütün dünyanin da bunu bilmesi lazim; Türkiye’nin terörle mücadelesi de mesrudur.

BU ÜLKENIN KAMPLASMAYA DEGIL HELALLESMEYE IHTIYACI VAR: (Helallesmenin kapsami, ikna oldu mu sizce seslendiginiz taraf, bir de özel yasama müdahale oldugunu düsünüyor musunuz) Bu yasaklar, dogru degil. Gençler eglenecekler. Bir sanatçi çikacak sahneye sarkiyi, türküyü söyleyecek. Bu insanlarin biraz enerjilerini bosaltma haklari var. Biraz eglenme hakki var. Hayir eglenemez, yasak diyorlar. Bu korkunun eseridir aslinda. Neden korkuyorsunuz? Sanatçi niye mahkeme koridorlarinda. Sanatçi dünyanin her tarafinda aykiri insandir zaten. Nazimin heykelinde yapilan figürü görseler, rüzgâra karsi yürüyen adam. Sanatçi kendi dünyasindadir. Bu yasaklar dogru degil. Devletin görevi güvenligi saglamaktir. Siz yasakliyorsunuz. Korkudan. Bu ülkenin gençleri gönderecek. 7 milyon 700 bin genç ilk defa oy kullanacak, bu beyleri gönderecek. Helallesme konusunda bekledigimden çok daha fazla olumlu tepki aldim onu söyleyeyim. Herkesle gittim oturdum konustum. Bu ülkenin kamplasmaya degil helallesmeye ihtiyaci var.

EKMELEDDIN BEYI ANLATAMADIK: (Ekmeleddin Ihsanoglu’nun aday gösterilmesi konusu) Hayir. Ekmeleddin bey Türkiye’nin en saygin insanlarindan bir tanesi. Adina uluslararasi yarisma yapilan üstelik Italya’da yapilan, Ekmeleddin Ihsanoglu yarismasi… Kendi alaninda dünyada taninan, sevilen bir kisi. Islam Isbirliginde görev alirken kadin haklari ile ilgili daire kuran kisi. Ekmeleddin beyi anlatamadik. Orada bizim eksigimiz olabilir. Bizim kusurumuz olabilir. Ben hala kendisini zaman zaman telefonla ararim.

SEÇECEGIMIZ CUMHURBASKANI ADAYI TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETININ 13. SAYGIN CUMHURBASKANI OLACAKTIR: (Cumhurbaskani adayinizi ne zaman açiklayacaksiniz) 6 lider kendi aralarinda oturup konusacagiz zaten. Yeri, zamani gelince; oturulur, konusulur. Ama sundan emin olmanizi isterim, seçecegimiz cumhurbaskani adayi Türkiye Cumhuriyeti devletinin 13. saygin cumhurbaskani olacaktir. Devleti bilen, devleti taniyan, bütün vatandaslarina esit davranan, kimseyi ötekilestirmeyen, egemen güçlere teslim olmayan özellikle mal varligi dolayisiyla teslim olmayan bir kisi olacaktir."


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °