ILBER ORTAYLI, GAZIEMIR’DE BÜYÜK ZAFER’I ANLATTI

Gaziemir Belediyesi’nin 30 Agustos Zafer Bayrami’nin 100. yili kutlamalari kapsaminda düzenledigi “Zafere giden yol” panelinde Prof. Dr. Ilber Ortayli, büyük zafere giden süreçte yasanan tarihi gelismeleri Gaziemirliler'e anlatti.

Güncel 31.08.2022 14:09:19 0
ILBER ORTAYLI, GAZIEMIR’DE BÜYÜK ZAFER’I ANLATTI

Gaziemir Belediyesi’nin 30 Agustos Zafer Bayrami’nin 100. yili kutlamalari kapsaminda düzenledigi “Zafere giden yol” panelinde Prof. Dr. Ilber Ortayli, büyük zafere giden süreçte yasanan tarihi gelismeleri Gaziemirliler'e anlatti.

Gaziemir Belediyesi, 30 Agustos Zafer Bayrami’nin 100. yili kutlamalari kapsaminda çok özel bir panel düzenledi. Kutlama etkinlikleri kapsaminda Festival Alani’nda düzenlenen “Zafere giden yol” paneline tarihçi, yazar Prof. Dr. Ilber Ortayli konusmaci olarak katildi. Moderatörlügünü Prof. Dr. Hasan Mert’in yaptigi panelde Ilber Ortayli, zafere giden süreçte yasananlari anlatti.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin itidali kaybetmedigi için Anadolu topraklarini koruyabildiklerinin altini çizen Prof. Dr. Ilber Ortayli, sunlari söyledi.

“Ismet Pasa, Fevzi Pasa, Sakalli Nurettin Pasa Atatürk’ün yüksek riskli planini desteklediler ve ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ hedefi konuldu. 26 Agustos öncesi hareket plani ona göre yapildi. Istiklal Harbi’nde görev yapan komutanlarimiz, Avrupa ordusuyla her alanda yarisacak kurmaylardir. Yalan yanlis bilgilerle, kahvehane sohbetlerinde bu insanlari elestirmek dogru degildir. Bunlar daha tecrübelidir. Digerleri salonda gezinirken bu komutanlar Balkanlar, Trablusgarp, Yemen isyani gibi olaylarda görev yaparak pismis insanlardir. Mustafa Kemal Pasa, Enver Pasa, Ismet Pasa, Sehzade Osman Fuat Pasa da öyledir. Bizim askerlerimiz ortaokuldan baslayarak askeri egitim görüyor. Bizim ordunun niteligi budur. Bu yüzden askeri okullari kapatmak dogru degildir. Bu olmaz, bunu unutun. Bunun örnegi yok dünyada!” 

“ÖRGÜTLENMESEYDIK ISTANBUL’DA TURIST OLARAK GEZERDIK”

Mustafa Kemal Pasa ve silah arkadaslarinin etrafinda örgütlenen Türk milletinin bu sekilde zafere ulastigina vurgu yapan Prof. Dr. Ortayli, konusmasina söyle devam etti:

“Mustafa Kemal Pasa a, b, c planlarini hazirlamis. Halep’ten döndügünde kendisini karsilayan Fransiz eskorta karsi, yaverlerine söyledigi ‘Geldikleri gibi giderler’ hinçla söylenmis, bos bir laf degil. Yeter ki örgütlen. Örgütlenirsen kafayi toplarsan her seyi yaparsin. Biz Türklerin en büyük özelligi örgütlenmemizdir. Eger örgütlenmeseydik Istanbul’da turist olarak gezerdik. Bu vatanin kurtulmasi, kurulmasi örgütlenmeyle ilgilidir. Mustafa Kemal Pasa cografyayi çok iyi, haritayi ezbere bilen biridir. Harekât plani buna baglidir. Bu bir kabiliyettir. Kocatepe’den muharebeyi an be an yöneten Mustafa Kemal’dir. 25 Agustos’ta basliyor. 26 Agustos, 27 Agustos sabahi bitmis artik. Yunan siperleri parçalanmis, bizimkiler hücum ediyor, dagilma ve ricat basliyor. 30 Agustos’ta Yunan ordusu teslim oluyor.”

"ATATÜRK MUCIZESINE SAHIP ÇIKIN"

Mustafa Kemal Pasa'nin bir mucize olduguna vurgu yapan Ortayli, “30 Agustos çok büyük komutanlarin savasi ve bunlarin basindaki adamda hakikaten bir mucize. Mustafa Kemal Pasa bir mucizedir ve kolay kolay gelmez. Bu mucizeyi takdir etmemiz, sükretmemiz, üzerinde durmamiz lazim. Bir sürü hasta insanin Mustafa Kemal ve Kemalizm üzerinde söylediklerini dinlememek lazim. Savcilardan evvel sizlerin böyle insanlari dislamaniz lazim” dedi.

Büyük Taarruz'un ayrintilarina da deginen Ortayli, yasananlari söyle anlatti:

“Büyük Taarruz’un hedefi, karsidaki müstahkem halklari alt üst etmek. Müthis bir savunma hatti var. Ancak Türk ordusu tüm imkânsizliklara ragmen sabahinda isleri degistirdi. Karsi tarafin planlari alt üst oldu. Kendilerini savunmaya yönelik hazirlayan ordunun karsisinda çok aktif, çok çabuk yer degistiren bir Türk ordusu var. Ordunun bu özelligi bir ananedir. 4 gün sürmeden kolordu teslim oluyor ve kaçarak Izmir’e yigiliyor Yunan ordusu. Düzenli ordu birlikleri gelene kadar Yunan ordusu halka baski uyguluyor, Izmir yanginini çikariyor.”

Tarihin gelecek kusaklara aktarilmasinin önemine isaret eden Ilber Ortayli, “Tarihimizi bilmemiz, yalanci insanlari teshir edip, itibar etmememiz gerekiyor. Bunu yapmazsak toplum olarak degerlerinizi koruyamazsiniz. Toplum olarak çocuklariniza kültürel iyi bir tarih ögretimi, kültürel miras birakamazsiniz. Saçma sapan seylerle geçer gider ömür” dedi.

Mugla’da yanan ormanlik alanin yeniden agaçlandirilmasi için Ilber Ortayli ve Hasan Mert adina TEMA Vakfi’na yaptiklari bagis sertifikasini takdim eden Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda ise “Ilber hocamizi büyük zaferin 100. yilinda Gaziemir’de agirlamaktan çok mutluyum. Gençlere tarihi sevdiren, bize her zaman umudu asilayan ve aydinlik yolu gösteren, hocalarin hocasi Ilber hocamiza ve Hasan Mert hocamiza 100. yilda bizi tercih ettigi için tesekkür ederim. Büyük zaferimizi her yil daha büyük bir coskuyla kutlayacagiz” diye konustu.


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °