FAIK ÖZTRAK: ÜLKENIN GELIRI 1 BÜYÜRKEN, FAIZ LOBISININ GELIRI 3,5 BÜYÜDÜ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) bugün açikladigi 2022 yili ikinci çeyregine iliskin büyüme verilerini, “TÜIK’in defterine göre; Türkiye 2022’nin ikinci üç ayinda yüzde 7,6 büyümüs. Peki, en çok kim büyümüs? Bankalar ve finans

Güncel 31.08.2022 14:13:00 0
FAIK ÖZTRAK: ÜLKENIN GELIRI 1 BÜYÜRKEN, FAIZ LOBISININ GELIRI 3,5 BÜYÜDÜ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) bugün açikladigi 2022 yili ikinci çeyregine iliskin büyüme verilerini, “TÜIK’in defterine göre; Türkiye 2022’nin ikinci üç ayinda yüzde 7,6 büyümüs. Peki, en çok kim büyümüs? Bankalar ve finans kesimi. Yani faiz lobisi. Faiz lobisindeki büyüme yüzde 27. Ülkenin geliri 1 büyürken, faiz lobisinin geliri 3,5 büyümüs” diye degerlendirdi. Öztrak, “Istatistiklerin de namusu vardir ve istatistiklerin namusuyla oynanmaz. Oynadiginda artik hiçbir seyi dogru ölçemezsin” dedi.

TÜIK, GSYH 2022 yili ikinci çeyrek sonuçlarini açikladi. Buna göre, GSYH 2022 yili ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmis hacim endeksi olarak, bir önceki yilin ayni çeyregine göre yüzde 7,6 artti.

CHP Genel Baskan Yardimcisi, Parti Sözcüsü ve Tekirdag Milletvekili Faik Öztrak, TÜIK’in büyüme verilerini yaptigi yazili açiklama ile degerlendirdi.

Öztrak, AKP iktidarinin ekonomi politikalarini elestirirken, “Bu yönetimin ülkeye verecegi hiçbir sey kalmamistir. Türkiye ekonomisi uzunca bir süredir tikanip kalmistir. Rahatlikla 1,5- 2 trilyon dolarlik bir ekonomi olacakken 800 milyar dolarlara sikisilmistir. Bu tikanikliktan kurtulmanin ilk adimi bellidir. Seçim, derhal seçim” dedi.

CHP olarak iktidar olduklari takdirde güven veren, tutarli, sürdürülebilir kalkinma stratejisi uygulayacaklarini vurgulayan Öztrak, “Güçlü sosyal devlet ile kimseyi büyümenin disinda birakmayacagiz. Ekonomimizi ilk 20 ligine kisa sürede yeniden sokup, ilk 15 ekonomi arasina girecegiz. Kisi basina gelirimizi 20 bin dolarlara tasiyacagiz. Biz ülkemize de ülkemizin potansiyeline de çok güveniyoruz. Biz haziriz” dedi.

Öztrak’in TÜIK’in büyüme verilerine iliskin degerlendirmelerinden öne çikan basliklar söyle:

“ASIL YASANAN FAKIRLESMEDIR: Istatistiklerin de namusu vardir ve istatistiklerin namusuyla oynanmaz. Oynadiginda artik hiçbir seyi dogru ölçemezsin. Ölçemedigin seyi yönetemezsin. Enflasyonla oynadin mi, milli gelirdeki fiyatlar da oynar. Fiyati oldugundan düsük ölçersen, büyümen sasar. Rakam siser. Is döner, dolasir Erzurumlu esnafin; ‘Deftere bakiyorum hac farz olmus, cebime bakiyorum zekâta muhtaç’ fikrasina döner. Deftere bakip büyüdügünü zannedersin ama asil yasanan fakirlesmedir.

FAIZ LOBISININ GELIRI 3,5 BÜYÜMÜS: TÜIK’in defterine göre; Türkiye 2022’nin ikinci üç ayinda yüzde 7,6 büyümüs. Peki, en çok kim büyümüs? Bankalar ve finans kesimi. Yani faiz lobisi. Faiz lobisindeki büyüme yüzde 27. Ülkenin geliri 1 büyürken, faiz lobisinin geliri 3,5 büyümüs.

ZENGIN, DAHA DA ZENGIN OLMUS: ‘Büyümeden’, çalisanlar nasiplenmemis. Emekçilerimizin pastadan aldigi pay artmamis. Tersine küçülmüs. Iki yil önce milli gelirden yüzde 37 pay alan emekçi, simdi yüzde 25 pay alir hale gelmis. Aradaki fark sermayenin yani zenginin cebine tasinmis. Zengin, daha da zengin olmus. Peki, TÜIK ’in defterindeki sisme ne pahasina saglanmis? Tüm makyajlamalara ragmen yüzde 36 olan enflasyonu yüzde 80’e çikarma ve cari açigin hizla artmasi pahasina. Türkiye defteri sisirmek için disariya daha bagimli hale gelmis.

NASREDDIN HOCA MODELI 6 AYDA PATLADI: Nasreddin Hocanin borç ödeme fikrasina benzeyen model 6 ayda patlamistir. Bu yönetimin ülkeye verecegi hiçbir sey kalmamistir. Türkiye ekonomisi uzunca bir süredir, tikanip kalmistir. Rahatlikla 1,5- 2 trilyon dolarlik bir ekonomi olacakken; 800 milyar dolarlara sikisilmistir. Bu tikanikliktan kurtulmanin ilk adimi bellidir. Seçim, derhal seçim. Biz haziriz. Yeni Kadrolar, Yeni Kurallar, Yeni Kurumlarla ekonomiyi ayaga kaldiracagiz.

BIZ HAZIRIZ: Hem içeriye hem de disariya güven verecek tutarli, sürdürülebilir bir kalkinma stratejisini uygulayacagiz. Çöken kurumsal yapiyi ayaga kaldiracagiz. Üretim ve rekabet gücümüzü tahkim edecegiz. Çevre basta olmak üzere, sürdürülebilirligin her boyutunu dikkate alacagiz. Güçlü sosyal devlet ile kimseyi büyümenin disinda birakmayacagiz. Ekonomimizi ilk 20 ligine kisa sürede yeniden sokup, ilk 15 ekonomi arasina girecegiz. Kisi basina gelirimizi 20 bin dolarlara tasiyacagiz. Biz ülkemize de ülkemizin potansiyeline de çok güveniyoruz. Biz haziriz.”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °