IÇISLERI BAKANLIGI, IZMIR BÜYÜKSEHIR'IN AFET BÖLGESI TALEBINE OLUMSUZ YANIT VERDI

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Çigli Cumhuriyet Mahallesi’nde heyelan nedeniyle evlerine yönelik tahliye karari verilen yurttaslarla bir araya geldi. Magdur olan herkesin ev ve arsasini satin alacaklarini ifade eden Soyer, “Pozitif ayrimcil

Güncel 31.08.2022 14:21:00 0
IÇISLERI BAKANLIGI, IZMIR BÜYÜKSEHIR

 

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Çigli Cumhuriyet Mahallesi’nde heyelan nedeniyle evlerine yönelik tahliye karari verilen yurttaslarla bir araya geldi. Magdur olan herkesin ev ve arsasini satin alacaklarini ifade eden Soyer, “Pozitif ayrimcilik yapacagim vatandaslarimsiniz” dedi. Soyer, alanin afet bölgesi ilan edilmesi için Içisleri Bakanligi'na yaptiklari basvuruya olumsuz yanit aldiklarini da açikladi. 

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Çigli Cumhuriyet Mahallesi’nde yasayan ve heyelan nedeniyle evlerini tahliye etmek durumunda kalan vatandaslarla bir araya geldi. Çigli Belediyesi’ne ait Pelikan Sosyal Tesisleri’ndeki toplantida belediye bürokratlariyla bölge sakinlerinin sorunlarini ve beklentilerini dinleyen Baskan Tunç Soyer, bazilari tasinan bazilari ise henüz bölgede ikamet eden yurttaslara gelinen süreç hakkinda bilgi verdi.

Harmandali Düzenli Atik Depolama Tesisi nedeniyle bölgede toprak kaymasinin yasandigi yönündeki iddialara deginen Baskan Soyer, “Harmandali depolama alani olmadan önce de bölgede toprak kaymasi oldugu uzmanlarca belirlenmis. Yeralti su kaynaklari nedeniyle zaten bir heyelan yasandigi bilimsel olarak tespit edildi” dedi. 

Bölgede heyelanin nasil seyrettigini tespit etmek için Hacettepe Üniversitesi ile bir çalisma yürüttüklerini ifade eden Soyer, sunlari söyledi:

"Yürütülen çalismalarin ardindan 9 Agustos’ta son raporlari aldik. Hiç tereddütsüz bir heyelan var. Bu bir afet. Bu afeti yasiyoruz. Burasinin afet bölgesi olarak ilan edilmesi için Içisleri Bakanligi’na talepte bulunduk. Bakanlik; ‘Evet dogru bir heyelan var ama bunun sebebi çöplük oldugu için biz afet bölgesi ilan etmeyiz’ dedi. Bu cevap dogru bir cevap degil. Simdi devlet böyle bir gerekçe ile depremde, selde vatandaslarini yalniz birakabilir mi? Afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Ne yazik ki biz bakanligi bu konuda ikna edemedik. Bakanlik üzerinden yükü atti. ‘Bizi ilgilendirmez’ deme noktasina geldi.”

“TÜM MAGDURIYETLERINIZ GIDERILECEK"

Tasinma sirasinda ve sonrasinda yasanan kayiplarin tamamini gidereceklerini de anlatan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Eksik kalan ne varsa, bardaginiz dahil hepsinin listesini verin, biz giderecegiz. Afet bölgesinde tek tek her birinizin evini ve arsasini satin alacagiz. Baska türlü orada size faydali olmamiz mümkün degil. Eger heyelan devam ediyorsa, daha agir bedeller ödemek zorunda kalabilirsiniz. Biz de çare üretemeyebiliriz. O nedenle hiçbirinizi magdur etmeden, bedeliyle topraginizi, binanizi satin alacagiz. Bunu da belediye olarak hizli bir sekilde yapacagiz. Magduriyetinizin devam etmesine izin vermeyecegiz. Sonra afet bölgesi ilan edilir, o ayri mesele” dedi. 

Bugüne kadar devletin burayi afet bölgesi ilan etmesini ve raporlarin netlesmesini beklediklerini ifade eden Soyer, “Bu acilari size unutturmak için elimden ne geliyorsa yapacagim. Siz bu sehirde yasayip hiç hak etmedigi magduriyetlerle karsilasan insanlarsiniz. Zerre kadar günahiniz yok. Orayi seçip yerlesirken kim derdi ki orada heyelan olacak, sikinti yasayacaksiniz. Bunlari bilmeden bütün bu magduriyetleri yasadiniz. O nedenle pozitif ayrimcilik yapacagim vatandaslarimsiniz" diye konustu. 

Soyer, açiklamasinin devaminda sunlari söyledi:

“Yasadiginiz magduriyetlerin her biri benim de içimi sizlatiyor. Ben sizin yaninizda olacagim. Magduriyetinize izin vermeyecegim. Evlerinizin degeri neyse onu verecegiz. Sizi bir seylere çirak çikarmayacagiz. Her birinizin sikintisina, derdine çare bulmak için elimden ne geliyorsa yapacagim. Bugüne kadar yasadiginiz sikintiyi anliyoruz ve yardimci olmak istiyoruz. Gücümüz neye yetiyorsa yapacagiz.” 

YURTTASLARDAN BASKAN SOYER'E TESEKKÜR

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in kendilerini dinledigini ve sorulari çözmek için adim attigini belirten yurttaslar da Baskan Soyer'e tesekkür etti. 

Eylül ayinda yapilacak meclis toplantisinda konuya iliskin karar alinip, çalismalarin hayata geçirilmesi planlaniyor.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °